Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Питане за платкаджийница 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
3aek написа:
ами това е х10 на цената която ще направиШ платката в китай, но щом може да залагаш тази цена и крайния клиент приема няма смисъл да се занимаваш с китайци, друг е въпроса че в УСА се правят повече прототипи и малки серии а всичко над 1000 бр е изнесено в китай, ти не забелязваш това но е най-вероятно да е така и с тези господа

Всичкото това, което си написал просто не е вярно. Никой китаец няма да направи тая платка за 0.23$, защото само материала за запълването на проходните отвори както казах е по-скъп. Това, че в САЩ се правят само прототипи и малки серии също не е вярно - както споменах и по-горе въпросната платкаджийница има огромен капацитет и на всичкото отгоре работят и се разширяват още даже. Ваната им за метализация на отворите е с обем 450000 литра. И не на последно място - има производства, които е невъзможно да бъдат изнесени :) . Но както и да е де - нямам намерение да те убеждавам в нещо, в което си вярваш и разполагаш с факти :D .

Вто Мар 31, 2009 9:50 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Desert Leo написа:
На въпроса на Пирев: Платката е 52х32мм. Върху тази площ има GSM, GPS, проц. и още няколко чипа все QFN. Пасивностите, където може - 0402.

Не си умирам от кеф да работя в тези габарити, но ... който плаща поръчва музиката!
Колегите, които трябва машинно да насищат пратката вече изреваха на умряло заради Mini-USB конектора със стъпка 0,4мм :wink: , ама щом като тези елементи се поят на ръка - ще си настроят и те машините за това.

Русенската платкаджийница е едно на ръка. Тя става поне по заявеното в сайта им. Но не съм работил с тях. Чувал съм добри отзиви само.
Останалите - Микронци, Селектра, Он борд, Сириус и разни вируси + благоевградската ... не стават!

Имам един резервен вариант в Китай, но там говедото с което контактувам ми товари цената със задължителен електрически тест. А и с него не съм работил на практика.

Сега търся в Хонг-Конг. Там европейци са е...ли повече, отколкото в Мейнланда, та се надявам да не са толкова жълти :wink: :wink: :wink:

Искаше ми се да стъпя на проверена фабрика, но май ще се скача в батака със затворени очи.

Едно приятелче с повече опит от мен в палткарстването каза ,че за 8mil писти е доволен от ТЕЗИ

Вто Мар 31, 2009 9:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
От чипа излизам с тънки писти, след което постепенно ги уголемявам до 15-20mils. Но това все още не е BGA, за което говореше и за което попитах какъв BGA чип си използвал напоследък :)

Ами аз BGA-та ги отбягвам, ама случва се :) Като една от причините да ги отбягвам е че в БГ няма кой да ми направи читави платки за тях :)

Иначе никъде не съм спорил, че пистите трябва да са тънки. Напротив, той мечо Пух си го е казал. :)

Ама да не спамим темата с глупости.

Та никой не каза, къде от БГ лесно може да се поръчат читави платки. Че в самата БГ, само СЕТ може да мине за надежден доставчик, май вече е ясно...

Вто Мар 31, 2009 10:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Virus си правят читави платки на 8 милса. Правят им електрически тест. Развиват се хората. Вече преполагам че са пуснали и 4 слойни платки. Казват че за догодина се готвят microvias-и да правят.

Вто Мар 31, 2009 10:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Е ти без електрически тест ли ще рискуваш? Shocked

Точно за тази платка не, но говедото иска да прави тест на всичко.
Преди време правихме експериментални платки - растер през 2,54мм и 2-3 шини за маса и захранване. Нищо особено!
Всичко се продаде и реших като ще поръчвам други платки да добавя и експерименталните. Ами той ми говори за електрически тест и на експерименталната платка :evil: :evil: :evil: !!! И отгоре но всичко казва, че била много сложна ... заради големия брой отвори.
Ха довери се на такъв!
Освен това те претендират да правят 3/3mil, а аз не съм паднал под 7,5mil. Би трябвало да работят и да пеят.
Аз договарям цена за N-броя годни платки. А те колко ще направят и дали и как ще ги тестват - това си е техен проблем.

Сря Апр 01, 2009 9:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Амчи според моя опит баш за прототипни платки ел. теста е задължителен, щото имам много отрицателен опит натрупан по тоя повод с платки от Микрон20. Добре е да знаеш че поне платката ти не прави проблеми...

Микрон между другото правят уникални къси - някои от тях дори неоткриваеми... (това сериозно!)

Сря Апр 01, 2009 10:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
И аз мисля, че за пройзводство, не трябва да пестиш от ел. теста. В крайна сметка той се разпределя в бройките и не е толкова тежащ на цената.

Между другото задължителния ел. тест не е приумица на китайците. Много от "читавите" платкаджийници не поемат никаква гаранция за брак, ако не го заявиш. То няма и как - представи си че искаш 100 платки без тест. Те няма как да разберат без тест колко от тях са брак - т.е. ще ти направят 100 и ще ти ги пратят. Ти ще намериш 10% брак и какво ще ги връщаш до Китай ли? Затова всички държат на теста особенно при международни поръчки, където транспорта е определящ фактор в цената/времето.

Сега при прототипни платки - ел.теста товари много, вярно е. И ако можеш да се пазариш там - може и да го спестиш, дето се вика ще стържеш с скалпела после (то и без това щом е тестова, стъргане ще има). Ама за пройзводство - аз не бих го пестил. Иначе после върви доказвай че небето е синьо.

Друг е въпроса, че според мен, при коректни отношения ценообразуването трябва да е от две компоненти - подготовка и пройзводство. Подготовката включва шаблони, сита, програмиране на ел.теста, програми за фрезата. Това си го плащаш еднократно. А после пройзводствената цена вече е според бройките. И там ел.теста фигурира само като физическо изпълнение което не трябва да вдига много цената. Естествено тпри такова ценообразуване цената на прототипната платка набъбва зверски, ама такава е практиката - скъпи прототипи, евтино пройзводство.

Последна промяна Цецо на Сря Апр 01, 2009 11:51 am, променена общо 1 път

Сря Апр 01, 2009 11:45 am
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
Освен това те претендират да правят 3/3mil, а аз не съм паднал под 7,5mil. Би трябвало да работят и да пеят.

Електрическия тест при серийно производсвто е задължителен. В платкаджийниците винаги има брак, и на дебели писти, важното е да не идва при тебе. Защото платки със ситни елементи се ремонтират трудно, понякога е почти невъзможно, ако късите са под чипове.
Иначе в България единствената фабрика в която не сме имали проблеми за големи серии е СЕТ. Другата алтернатива по качество-цена е Китай. Там проблема е с комуникациите, да попаднеш на човек с който да се разберете. Случвало се е и да поръчаме едно а те по грешка да пратят друго. Накой от тях искат за ниски цени и минимална поръчка промерно от 5000$

Сря Апр 01, 2009 11:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ел. теста няма какво да го коментираме - ясно е, че в конкретния случай при мен е задължителен и спестяването му не спестява пари, а точно обратното.
Смешното е, че диването иска да прави ел.тест и на ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА платка с падове през 2,54мм, която исках да поръчам заедно с другата за да комбинирам транспорта.
Сега вече сме си приятелчета - всяка сутрин ме пита как съм и каква е днес таргет цената ми за да се разберем.
Така, че Румене за някои минимална поръчка от 5000$ вече е минало.

Обърнете внимание на ирландците от линка на Пирев

Цитат:
Overdelivery
Often there will be extra boards manufactured than were actually ordered.
If any error free over production (overdelivery) is available, it can be bought at 50% of the basic board price (solder resist is free of charge).

Ще рече, че пускат завишено количество панели, правят вътрешен тест и е възможно да се получат повече годни платки от заявеното.
Тия взеха да ми харесват, още повече, че СЕТ май ще отпаднат и те - преди малко колега ми каза, че са му отказали поръчка на 2 х 100 бр.
Явно или са затрупани от работа или не работят малки партиди.

Сря Апр 01, 2009 12:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе който и да пробваш - кажи после как е минало. Че всички все някога опираме до там.

Сря Апр 01, 2009 1:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ирландците са ми правили няколко пъти многослойки и съм много доволен.
макар, че не се бият в гърди за контролиран импеданс, на практика е такъв. вероятно звънкалката им не може да го мери, но пък технологията им е стриктна.
имаше някакви ограничения за минимална стъпка при теста, ама не помня.

Сря Апр 01, 2009 2:07 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Re: Питане за платкаджийница
Извинявайте, че вдигам тази стара тема, но ми се видя подходяща за моят интерес.
Имам за задача да проектирам платка, на която ще има няколко чипа BGA, включително процесор и DDR3. Не коментирам въобще проблемите, които трябва да реша от гледна точка дизайн. Интересува ме, в наше време коя платкаджийница може да се избере.
Пропускаме софийската, пловдивската, ботев- и благоев-градската група платкаджийници, пропускаме и русенската, и последната не става. Имам проходни отвори с "дупка" 0.2мм, и в Русе не могат.

Пет Окт 24, 2014 4:24 pm
Профил
Аватар

Темата е най-отгоре в раздела - малко е дългичка. Пише и за китайски и за западни платкаджийници - кое как що - чети там.

Пет Окт 24, 2014 9:20 pm
Профил ICQ
Аватар

milmar написа:
Имам за задача да проектирам платка, на която ще има няколко чипа BGA, включително процесор и DDR3. Не коментирам въобще проблемите, които трябва да реша от гледна точка дизайн.

от позицията на човек, който си вади хляба точно с това, мога да ти кажа само, че дори не са "само" трудни. изключително трудни са.
всяка проба е минимум 1500-2000лв, като почти нямаш критерии за успешен дизайн, камо ли да дебъгваш/мериш нещо.
моят съвет е да обмислите много внимателно вашите възможности, бюджет и време, преди да се хвърлите да го правите сами.

milmar написа:
Пропускаме ... платкаджийници

спокойно пропускай всички бг, бих казал и 99% от европейските.
консерватината (ми) оценка за броя бг платкаджиници, които могат да ти направят 4 слоя с 0.4 дупки е ... нула.
ще трябва да направиш първи стъпки в китайската психодинамика.

milmar написа:
Имам проходни отвори с "дупка" 0.2мм

размера на дупката ще ти е най-късо обсъждания проблем.
почвай преговорите с производителя от това какви материали има на слад, да ти прати pdf-и.
след това се опитай да сглобиш с тях стекъп, който да пасва горе-долу на дизайна ти - импеданси, тоци, не дай Боже и механизни изисквания.
не се отчайвай - тази задача е нерешима по принцип, всема се решение на база на контролирания компромис.

Съб Окт 25, 2014 1:33 pm
Профил

Послушай колегите, работата е бая дебела. Мога да ти препоръчам това: http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi ... w-product/
ако искаш този проект да стане.

Съб Окт 25, 2014 2:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща