Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Суфтуерно или хардуерно управление при WiFi комуникация? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Суфтуерно или хардуерно управление при WiFi комуникация?
breaniac написа:
това което се чудя е дали с интеръптите на UART-а бих могъл да реша проблемът, но с интеръпти не искам да се занимавам много. Дали е възможно целта да се постигне само със следене на флаговият регисът за състоянието на FIFO буферите или мисията е невъзможна?

Хммм ... да следиш флаг без прекъсване (нарича се полиране/polling) става, но ти осакатява микроконтролера да не прави нищо друго през това време ... намирисва ми, че нямаш никакъв ОС отдолу който да поеме тези неща + нишки, мишки,пишки и т.н. Ако съм прав, си на много грешен път, ще загубиш много време да преоткриваш топлата вода, според контролера ти най вероятно има някакъв безплатен ОС който може да ползваш. То ОС в случая едва ли е най точната дума, но да го кажем скедулер+драйвери - ако ползваш Cortex Mx Миро има готов ОС за крадене :)

Чет Окт 23, 2014 2:24 pm
Профил
Аватар

Той не може с елементарни интеръпти да се оправи, ти го прати на ОС...

А на Миро за ОС-а пък му трябва да има познанията на Миро за да го подкара. Нищо лошо не искам да кажа, просто нивото там е много над питащия.

Чет Окт 23, 2014 2:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

имам ОСи в нея имам само една задача която ми върти в момнта. В нея се намира и while-а който съм постнал по-горе....

Чет Окт 23, 2014 3:07 pm
Профил
Аватар

А ако искаш да го направиш като хората, ще трябва да отработиш прекъсването в хендлър, той да ти метне евент към твойта нишка заедно с даните и тя да си ги дъвче. като няма данни - нишката спи и чака евент от хендлъра.

Чет Окт 23, 2014 3:12 pm
Профил ICQ

Щом има ОС - вземи му прочети документацията, виж за някакви примери и т.н. Все ще има готов драйвер който да работи на прекъсване, да буферира и т.н. а ти от нишката си да го ползваш всичкото това на готово - така както си тръгнал, ще се измъчиш докато подкараш нещо ... е, ако няма, както ти е написал и Цецо - с псуване и осцилоскопчене все ще го подкараш ;)

Чет Окт 23, 2014 3:35 pm
Профил

Цецо написа:
Той не може с елементарни интеръпти да се оправи, ти го прати на ОС...

А на Миро за ОС-а пък му трябва да има познанията на Миро за да го подкара. Нищо лошо не искам да кажа, просто нивото там е много над питащия.

Мерси за комплимента ама нямаше нужда ;-)

Всъщност при ОС-вете (не само моя) сложното е ако нещо го няма и трябва да го направиш. Иначе останалото е мноооого по-просто и не се изискват кой знае какви философии. Особено в моя вариант съм се постарал всичко да е супер елементарно. Нямам викане на сервизни функции, няма пускане/спиране на кърнели и тем подобно щуротии. Инсталирането на дравейр се свежда до деклариране на една структура. От там насетне той си знае работата, не се грижиш за прекъсвания, ДМА-та изобщо бачкаш като на Бейсик ;-)
Всичките ми драйвери си поддържат IO интерфейс, така че просто си отваряш хендъл към един и хендъл към другия драйвер и в тоя while(1) четеш от едини и колкото байта прочетеш, пишеш по другия. Нищо дето да изисква особени познания. Единствено има една подробност, че драйвера е за мрежа преди четенето и писането си има connect/accept там стандартните процедури за отваряне на сокет. Всъщност и при usb и gsm има също отваряне на сокета но не е нещо кой знае колко сложно. А веднъж отворен сокет си е просто хендъл по който може да четеш/пишеш на воля без да се интересуваш от подробности и без да се притесняваш че ще бъркаш работата на останалите нишки и т.н.

Тъй де малко авто реклама.... не че и при други ОС-ве няма абстракция. При всички читави има нещо... въпросът е какво. По принцип стандарта е POSIX, но е по-разточителен от към ресурси и по тая и други причини аз не го спазвам. Но ако някой иска мнението ми винаги ще препоръчам при възможност да се ползва ОС/RTOS и по възможност да е POSIX. A в краен случай може и без POSIX и с моя ОС ;-)

Чет Окт 23, 2014 4:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3