Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
WPA vs WEP WiFi security 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение WPA vs WEP WiFi security
Здравейте, реших да отворя този пост понеже от известно време работя с един WiFi модул и от няколко дни наблюдавам странно поведение и реших да се консилтирам с хората от форумът. Поведението е следното: скръптът съм го конфигурирал да работи с WPA секюрити, когото стартирам кънекцията от страна на модулът - връзката ми осъществява успешно и получавам IP от DHCP-то на AP към които се връзвам. Обаче като сменя тъпът секюрити на WEP, получавам ивент че съм се вързал към АР, но немога да получа IP от него. Писах до съпорт форумът на въпросният модул и от там мненията бяха че "модулът поддържа WEP, а връзването към АР с такова секюрити става с настройките като да се вържеш към WPA". Модулът си върви с SDK и в него изчетох всичко за двата типа секурити заедно и с настройките които трябва да се направят в самият код. Въпросът ми е каква е възможността проблемът да е в модулът и къква в настройките на самият АР, за това да не получавам IP от AP при WEP? Благодаря ви предварително за мненията !

Сря Окт 15, 2014 11:39 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: WPA vs WEP WiFi security
Ползвай само WPA2 секюрити и не се занимавай с глупости.

Сря Окт 15, 2014 12:00 pm
Профил
Аватар

WEP на съвременно желязо се разбива за няколко часа. От години не се препоръчва.
Твърде е възможно да са го отсвирили въобще като фунционалност в модула, или най-малкото да не са го тествали, защото надали някой ще тръгне да го ползва.

Сря Окт 15, 2014 2:07 pm
Профил

Ако не получаваш адрес от dhcp-то в почти 100% от случаите паролата не е вярна (устройствата не са се разбрали относно криптирането).

Сря Окт 15, 2014 2:47 pm
Профил

Това че не се използва и е стар стандарт го знам, но отговорът от началството беше - "абе то няма да се ползва ама някой от клиентите да не му трекне нещо :)". Именно заради това копам в тази насока, но общо звето стигнах до някакъв резултат. Използвам един CISCO рутер за AP, и вкарвайки паролта на WEP за 64 бита, всеки един символ ми се криптира с 4 бита(това в AP) -> 4*10+24Initialization vector = 64бита. В модулът един символ от паролата се криптира в 8 бита. Намерих рутер който да ми криптира символите с 8 бита и успях да получа IP. От програмистка гледна точка бих искал да попитам, възможно ли е в подулът криптировката да стане с 4 бита, понеже структурата съдържаща ми въпростният WEP Key има следният вид:
Код:
typedef struct{
   INT8   SecType;
   UINT8   SsidLen;
   UINT8   Priority;
   UINT8   Bssid[6];
    UINT8   PasswordLen;
    UINT8   WepKeyId;
}_WlanAddGetProfile_t;

?

Сря Окт 15, 2014 3:33 pm
Профил

"всеки един символ ми се криптира с 4 бита(това в AP)" Паролата да не е цифри и рутера да си мисли че въвеждаш щеснайситична парола, а модула да си мисли ше му вкарваш ASCII символи?

Сря Окт 15, 2014 3:42 pm
Профил

Паролата ми съдържа символи от 0-9 и от A-F, които в AP са общо 10 символа. Ако въведа по-малко то вади съобщение да добавя още (което си е сетинг в самият АР).

Сря Окт 15, 2014 4:55 pm
Профил

Пробвай само с няколко "z"

Сря Окт 15, 2014 4:56 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

breaniac написа:
Паролата ми съдържа символи от 0-9 и от A-F, които в AP са общо 10 символа. Ако въведа по-малко то вади съобщение да добавя още (което си е сетинг в самият АР).

В модула сложи парола от съответните 5 хекс байта

Сря Окт 15, 2014 5:06 pm
Профил

Процедурата я пробвах на два рутера-CISCO и X-micro. Настройките можете да ги видите от прикачените снимки.... концентрирам вниманието върху X-Micro2.jpg, това са част от настройките на вторият рутер и с тези настройки успях да получа въпросното IP. В уикипедия намерих описание за тези видове криптирания на WEP паролата, и оставам с впечатление че стига рутерът да може да поддържа опцията, самата парола да се вкарва като символи (както е показано на скрииншота, който споменах - Alphanumeric) въпросната кънекция се реализира. Това обаче което немога да изчистя е като превключвам между Manually и Automatic ключовете ми се променят от 5 на 10 символа, въпреки че Encryption Level-ът ми остава на 64 бита. Това ме навява на мисълта че при 64 битовото криптиране има 2 вида подкриптиране (може би неизползвам най-точната терминалогия за което се извинявам :)). И ми е интерестно защо при Encryption Level-64 bits при 5 символа мога да направя връзка а при 10 символа немога? Единственото ми обяснение е това което споменах пр иначинът на криптиране на всеки отделен символ... и незнам какво трябва да задам при вторият случай за да се кънектна.
Колкото до съветът с "z" символите, въпросният символ не е в обхватът от 0-9 и от A-F, иначе го пробвах с 5 и 10 такива символа и резултатът е като на CISCO2.jpg.

Прикачени файлове:
X-Micro2.jpg
X-Micro2.jpg [ 78.58 KiB | Прегледано 4126 пъти ]
X-Micro1.jpg
X-Micro1.jpg [ 79.2 KiB | Прегледано 4126 пъти ]
CISCO2.jpg
CISCO2.jpg [ 146.63 KiB | Прегледано 4126 пъти ]
CISCO1.jpg
CISCO1.jpg [ 115.45 KiB | Прегледано 4126 пъти ]
Чет Окт 16, 2014 9:25 am
Профил

На първото да виждаш ключ 12345 или 1234567890 ?

Чет Окт 16, 2014 9:31 am
Профил

Тук не са ли описани нещата:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wired_Equivalent_Privacy
http://www.zyxeltech.de/snotep660hw/app/WEP.htm

Чет Окт 16, 2014 10:05 am
Профил

syscop написа:
На първото да виждаш ключ 12345 или 1234567890 ?

На първото първо направих скрииншотовете и после въведох ключовете.

Последна промяна breaniac на Чет Окт 16, 2014 2:25 pm, променена общо 1 път

Чет Окт 16, 2014 2:22 pm
Профил

rumen65 написа:

Здравей :), първият линк съм го прочел и от там разбрах за 4 и 8 битовото криптиране, но вторият съм го пропуснал. Благодаря ти много, сега ще го видя и него :).

Чет Окт 16, 2014 2:24 pm
Профил
Аватар

Чакай малко сега - 5 символа са си както и да го погледнеш 64 бита. 10 символа от 0 до 9 и от А до F са също 64 бита. Примерно QWERT - ще стане 33392D3436 (лош пример - само 1 буква има :) ) - реално тия двете пароли са едно и също нещо за която и да било от двете страни. Не би трябвало да има значение къде коя вкарваш. Това с 5-те символа си е за удобство според мен.

Чет Окт 16, 2014 6:50 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща