Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Java микроконтролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Java микроконтролер
bobihot написа:
Теоретически ARM поддържа Java оптимизации на ниво инструкции, та може и да не е толкова зле? :)

Ъхъ, толкова секретно ги поддържа, че досега не ми е попадал нито един даташит на Jazelle или както там се казваше ... т.е. все едно не ги поддържа. Би трябвало да са някакви инструкции които биха могли да се ползват и за други виртуални машини, не само за джава. Също така, не на всички сглобки я слагат - малките кортекси да не мислиш, че имат джава ускорител вътре?!

Чет Окт 02, 2014 7:28 pm
Профил

АРМ се отказаха от джазелина преди няколко години и препоръчват да не се използва в нови проекти...

Чет Окт 02, 2014 7:48 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
АРМ се отказаха от джазелина преди няколко години и препоръчват да не се използва в нови проекти...

като произведоха милиони джазелин робота....

добре че гугъл да им развива пазара за ARM

Пет Окт 03, 2014 11:01 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Когато преди 12 години започнах да уча Java, всички колеги от IT отдела се изредиха да ми се присмиват. В резултат на това, се отказах. Сега ми се налага да я уча - на "стари" години... Е, съвсем не всички съвети, които са ми давани са безсмислени. Преди години един колега оттук(ще се сети кой) ми каза да спра да пиша само на Асемблер, че ще ми посинеят пръстите. :) Добре, че го послушах. Може би в момента не е кой знае колко перспективна тази MCU платформа. Но не се знае дали ще е така след няколко години. Аз бих опитал, на мястото на колегата.

Пон Окт 13, 2014 1:54 pm
Профил WWW

То не трябва да си голям гений да се сетиш, че за микроконтроери ти трябват 90% С/С++ и 10% asm. За PC програмирането, имаше джави, след това MFC, след това и C# те от там далеч си личаха че за нищо не стават.
В момента фирмите дето притежават Java и Flash, всячески се опитват да ги унищожат, така че няма смисъл с тях да се захваща човек.

Пон Окт 13, 2014 2:27 pm
Профил

Поръчал съм един модул и една комуникационна платка... като дойдат ще ги поразгледам и ще напиша някакво мнение.

ike написа:
В момента фирмите дето притежават Java и Flash, всячески се опитват да ги унищожат, така че няма смисъл с тях да се захваща човек.

За флаша не мога да коментирам, но за джавата не съм съгласен - Оракъл полагат големи усилия да развиват всичко свързано с джава. Неизбежно е да има някакви реорганизации в продуктовата гама (примерно някои продукти да минат на друг режим на поддръжка, някои да спрат да бъдат поддържани и т.н.), но самата джава и всички стандартни библиотеки се поддържат и развиват все по-добре. Тази година излезе джава 8 и по новите неща които има в нея човек може да си направи извода до колко перспективна е тази екосистема.

Пон Окт 13, 2014 3:54 pm
Профил

Пробвай се да пуснеш някой web аплет да видиш колко е зор. Освен това всяка седмица ти казва, че има нова версия да си я смениш че от предната седмица версията вече са успяли да я хакнат.
А това за версиите ... Уж беше версия щеше да е версия 1.2 а я преименуваха на версия 2, та така до версия 1.8 дето я кръсиха 8 по маркетингови съображения. Както и уиндоус 6 го кръстиха уиндоус 7. а уиндоус 7 го кръстиха уиндоус 10.

Пон Окт 13, 2014 6:32 pm
Профил

Независимо колко трудно/лесно е да напишеш нещо и как се номерират версиите - джавата е далеч от "унищожение" и ще я има още дълго време докато не бъде заменена от нещо по-добро в общ план.

Пон Окт 13, 2014 6:50 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

palavrov написа:
DanielDimov написа:
За мен ще е доста интересна тази проба защото съм фен на писането на по-високо ниво на абстракция. Не искам да губя време и нерви в заиграване с дреболии!

Ех младост, младост ... на 20 бях същия - то не беше обектно ориентирано програмиране, то не беше абстракции ... с годините човек завърта колелото, но колкото и да му разправя някой патил не слуша, трябва да си извърви пътя сам. Успех! Пък като запънеш с дреболиите свиркай да дадем едно рамо ...

И аз го хвърлих целия уейст в коша и всички шитове свързани с това.
Ако вземем x86-64 архитектурата - тя в основата си стои същата, а излизат постоянно нови езици и среди. Давай да правим разни комерс бози и някак си да убедим хората, че нишки, боклуци са много сложни и е невъзможно да се правят low level. Въпросът е да ограничат мирогледа, на тия които нещо разбират (времето е пари) и да изцоцат паричките на тия, които не разбират под формата на мега яката клауд услуга или супер-дупер мощния лаптоп/таблет/телефон. Комбинациите от 2-те са най-вървежни. Целия свят ти бил в джоба.

Какви джави и фреймуъркове. Я първо електроника, памети, АЛУ-та, аритметики, микропроцесори, ЕИМ, сметки на асемблер с плаващи запетаи (макар и само за шоуто), па тогава другото. Програмистки специалности без математика, но отговарящи на бизнес търсенето... говорят ясно каква всъщност е специалността и какво всъщност е търсенето.

Просто това ми е мнението следствие наблюдения, а и съм проактивен на темата, поставена от колегите, не го приемайте за агресивно изказване.

Нед Дек 14, 2014 4:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3