Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Micro USB размисли. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Micro USB размисли.
1. Установих, че масовите конектори от тип Б в дигито и маузер, трапеца им е обърнат с тясната страна - надолу. Обаче като си гледам телефона а и логото върху кабела, нормалната юзерска посока е с широката част на трапеца надолу. Така ли е нормалното - като сложиш устройството на масата късата страна на трапеца трябва да е към юзера?

2. Другото което се чудя е мога ли да сложа AB конектор? Устройството е само дивайс, няма хост функция. Обаче конектора AB е с по-удобен профил на челото. Устройството е в малко бройки и кутията се фрезова, не е шприц и формата има значение.

Пет Окт 10, 2014 10:27 am
Профил ICQ

Мнение Re: Micro USB размисли.
Цецо написа:
1. Установих, че масовите конектори от тип Б в дигито и маузер, трапеца им е обърнат с тясната страна - надолу. Обаче като си гледам телефона а и логото върху кабела, нормалната юзерска посока е с широката част на трапеца надолу. Така ли е нормалното - като сложиш устройството на масата късата страна на трапеца трябва да е към юзера?

Не знам какво гледаш, ама широката страна обикновено е отгоре. Като сложиш телефона легнал на масата широкото е отгоре. Като държиш кабела и гледаш отгоре виждаш логото и широката страна (с двете контри)...

Цитат:
2. Другото което се чудя е мога ли да сложа AB конектор? Устройството е само дивайс, няма хост функция. Обаче конектора AB е с по-удобен профил на челото.

Що пък да не можеш...
Пък и проца ти предполагам има otg така че софтуерно някой ден може да ти се наложи да добавиш и хост. Никога не се знае ;-)
Всъщност за хост ще ти трябват и 5 волта.... хм, ако ги имаш сложи ключ или пък ако имаш място на платкта може и степ-ъпче да предвидиш и да не го насищаш.

Пет Окт 10, 2014 10:43 am
Профил
Аватар

1. Миро, ти ме уби - имам тука два телефона , един таблет и едно хендсфрии. Всичките като са сложени на масата с екрана нагоре трапеца е с тясната страна нагоре (широката е към масата). Имам и два кабела които са от съвсем други устройства - като са на масата - логото е нагоре, тясната страна е нагоре, надолу са контрите и широката страна.

Едит:
Сега се зачетох - ориентацията явно е кой как му кефне:
http://robpegoraro.com/2012/12/20/a-ple ... k-with-it/

Гледам, че например Molex, дават конекторите които спред мен са правилни като Top Mounted, а тия които според теб са правилни като Bottom mounted, т.е. явно мойта ориентация поне според molex би следвало да ОК... Обаче в Wikipedia e както ти казваш....

Тия тука също са по моя начин:

http://gct.co/usb-connectors/usb2-conne ... yle=Micro&

Мамицата му. Много искам да го направя "правилно" щото юзерите по презумпция са с дебилно отношение към техниката. И ако по някаква причина логото на кабела се падне отдолу, силно вероятно е да ръгат до припадък наобратно докато го счупят. С едни МиниУСБ-та точно това правеха направо ги изкъртваха от платката, защото бях обърнал конектора и логото идваше отдолу...

2. ОТГ не слагам точно по причина, че нямам 5V и трябва да ги правя специално за това. Това значи конвертор, някакъв ключ ... мислел съм го - ама няма място пущината....

Пет Окт 10, 2014 11:24 am
Профил ICQ
Аватар

Не знам има ли стандарт, ама щерката като си изтръгна буксата на таблета се видях в чудо - в магазина на моя човек има ни-повече ни по-малко от 10 РАЗЛИЧНИ микро USB. Като основно разлики имат в пластинките за запояване на корпуса (разстояние между тях). Също има разлики в дължината на пиновете за запояване. Гледам сега на жената кабела от самсунга - логото е от към тясната страна на трапеца а на HTC-то ми поставен на масата, както казваш, тясната страна на трапеца е отдолу.

Защо реши баш с микро да го правиш - едно по-силно напъване на някъде и или се отлепя от платаката или направо вдига пистите на платката. Счупването на самата букса ще ти е последен проблем. Даже първата букса на таблета и се бяха скъсали пластините дето я държат към платката. Третата букса дето сложих, беше доста по скъпа и качествена (с по-дълги пинове) - е след 1 седмица вече имах букса висяща на 3 тънки писти от платка. Сега вече е с жици. То верно че е ултра китайски таблета, ама и на племенника нексуса стигна до това дередже само след 2 месеца употреба...

Пет Окт 10, 2014 12:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами устройството е относително малко. Имам място за MiniUSB или за MicroUSB. Оказва се, че масовите miniUSB конектори за рентирани за маскимум 1 ампер. Аз с толкова мисля да зареждам. Не ми се ще да е на ръба по спецификация, особенно като го вкарат и изкарат 100 пъти, представям си какво ще остане от тоя 1А. microUSB, поне тия на Molex ги дават до 1.8А. И на мен ми беше странно, що микрото е за повече ампери, ама явно минито излиза от употреба, а Куневия конектор заради таблети и телефони са го направили да държи на голям ток. И наистина микрото влиза доста по стегнато, има и контри, докато минито разчита на една тъпо закривяване отгоре, дето на 10-тия път омеква и после се държи на честна дума.

Относно трошенето - гледам сега че масовите конектори са с прободно закрепване минимум отпред, а тоя дето съм го харесал се хваща прободно в 4 те края на конектора. Ако и това успеят да счупят...

http://www.molex.com/pdm_docs/sd/475900001_sd.pdf

Относно ориентацията - явно това е негласния стандарт - широката част на трапеца е отдолу, когато юзера гледа отгоре (логото и екрана). Има доста устройства които са обърнати де.

Пет Окт 10, 2014 12:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Не знам има ли стандарт, ама щерката като си изтръгна буксата на таблета.....

На моичкия му отне почти година тази работа и аз реших проблема по царски: "Това не се оправя а пари за нов нема!" и го скрих в едно чекмедже.
Сега в къщи имаме едно зомби по-малко :)
Но наистина другият чешит са по-дуракоустойчиви и май по-здрави <- ама те се водели mini USB-B, и Цецо ме изпреварил...

Пет Окт 10, 2014 12:49 pm
Профил
Аватар

Цецо, не знам за дебилните юзери и дали аз съм от тях но последния ми телефон е с обратно (спрямо предишния) сложен конектор и въпреки, че вече го имам близо година и половина и абсолютно всеки ден продължавам да ръгам кабела на обратно по "правилния" според мен начин и всеки ден си мисля кога ли ще го счупя :D . Та си ти е много валидно притеснението ама тънкия номер е, че няма "правилна" ориентация :) .

Пет Окт 10, 2014 2:08 pm
Профил

проверих "ориентацията" на телефините из офиса...

резултатът е фифти-фифти... от около 10бр.

Пет Окт 10, 2014 2:22 pm
Профил
Аватар

Ясно. Турям го по спецификацията на Молекс и толкоз. Нема кво да му мисля...

Пет Окт 10, 2014 2:45 pm
Профил ICQ
Аватар

че какво ти пука на къде е логото на кабела?

според мен микро-конектора е по-лесен за насилване за вкарване наопъки, от мини. въпрос на сила, желание и ... липса на очила ;)

по-скоро това top- и bottom- е по-скоро от коя страна на платката се монтира конектора, а не каква е ориентацията на трапеца.

Съб Окт 11, 2014 1:15 pm
Профил
Аватар

Ся зацепих, че ставало дума за логото върху кабела, а не върху устройството, което може да е навсякъде.
Логото трябва да е отгоре, пък ако ще да има изключения. От бързият преглед на жиците около мен: при минито е откъм широката, а при микрото откъм тясната страна.

Съб Окт 11, 2014 2:03 pm
Профил

Не знам за друго, ама слагането на OTG конектор не е ли пак объркващо за потребителя? Нямам предвид че средностатистическия усер ще извади OTG кабел като ти види устройството, ами по-скоро че ще се зачуди защо, аджеба, кабела не изглежда като буксата, и след като кабела има толкова спрягания "трапец", защо на дупката на устройството трапеца е .... а, няма го?
На жената експерията е с OTG, всеки път гледам и се чудя накъде да завра нормалния зареждащ кабел. Ама аз явно съм различен, учили са ме да разгръщам преди да влизам ....
Тъй де, според мен OTG би объркало усера. Всъщност кабела OTG ли ще е, или трапец?
А иначе микрото се води че е разработвано за да е по-здраво механически от минито, нищо че е по-малко. Такива са и моите впечатления.

Съб Окт 11, 2014 9:07 pm
Профил

http://geek-and-poke.com/geekandpoke/20 ... ekend-quiz

Съб Окт 11, 2014 9:16 pm
Профил
Аватар

Това ако е здраво ...

Като разклатиш кабела пластмасата, на която са контактите се движи почти свободно. Това че ламаринения корпус бил здраво хванат с нищо не помага - ако платката е твърде здрава буксата просто се отлепя. Ако не е здрава - пистите се отлепят и до там. После се скъсват пиновете запоени на платката. Все си мисля че мини запоено на 4 места ще е доста по-здраво от тази недомислица микро.

Съб Окт 11, 2014 9:56 pm
Профил ICQ

Изображение

Между другото за който не следи новините наскоро одобриха нов тип кабел и конектори за 3.1, вече е ревърсабъл, демек може да го вкарваш и по 3-те начина и да разменяш двата края с което опитите ще станат 9 ;-)

Съб Окт 11, 2014 10:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща