Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Трябва ми RF комплект 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Трябва ми RF комплект
Необходимо е да направя една "играчка", която има един RF предавател и няколко приемника. Ще се използва за бързо превключване(120/s) на няколко отделни LED. Някой може ли да препоръча модули с такива възможности? Важното е всички приемници да "чуват" сигнала едновременно.

Пон Окт 06, 2014 6:04 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Трябва ми RF комплект
Поне да бе казал разстояние/обхват и скорост на предаване на данните. Не че съм експерт по RF, но можех да те ориентирам малко.

Пон Окт 06, 2014 6:51 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Не си казал и как искаш да го управляваш, по SPI, UART или по IO pin. Колко ти е бюджета? Има комплекчта и по $1 а има и по $50.

Пон Окт 06, 2014 7:05 pm
Профил

Обхват - 20 метра.
Управление: IO пин.
Бюджет - до $20 на модул.

Трябват ми 120 превключвания в секунда.

Пон Окт 06, 2014 10:08 pm
Профил WWW
Аватар

Това с обикновенни модулчета по два за левче, не виждам как ще стане. Ако са на 433 ООК, е достатъчно един човек да си цъкне дистанционното на алармата и нещата ще отидат в киреча.

Вто Окт 07, 2014 9:27 am
Профил ICQ

Модул от 30-40 лева едва ли е чак "два за левче".

Вто Окт 07, 2014 11:48 am
Профил WWW

Точно с модулчетата, дето са 2 за лефче ще стане, обаче му трябва някаква въшка като attiny, pic12f или msp430g2 да отсее космическия шум от полезния сигнал.

Вто Окт 07, 2014 12:34 pm
Профил

Масовите модулчета на стават (камо ли тези по долар), защото 1/120 прави около 8mS. Т.е. ако се подава някакъв код то той- трябва да се предава за време да речем 4mS за да остане и пауза.
Обаче тези модули масово работят на около килохерц или два данни. Може и да стане с тях може и да не стане трябва да се пробва и да се направят някои компромиси.
Иначе с по-скъпи модулчета, които са около 10тина лева проблем никакъв. Аз съм работил с HOPE и там има читави, които работят до 115кбита.
Може да ги разгледаш в ТМЕ

Вто Окт 07, 2014 2:08 pm
Профил WWW

С тези модулчета без проблем можеш да ги джъткаш на 10 000, обаче както казах, ще трябва и контролер а този контролер може да цъка ледчета ако иска и с 2MHz.

Вто Окт 07, 2014 3:19 pm
Профил
Аватар

Ако е необходимо да са синхронни едно спрямо друго светванията в групата LED-ове е постижимо(120 за секунда), но както казва ike трябва микроконтролерче до всеки LED.
Ако обаче светванията в групата трябва да са синхронизирани към друго външно събитие - тогава ще трябва да се бориш с латентността на предаване на данните. Което е съвсем различно от боудрейта с който се предават данните.

Вто Окт 07, 2014 5:44 pm
Профил

Не знам какво имаш предвид латентност. Но бодрейта определя една команда за колко време ще се предаде.
Масово в дистанционни на аларми, гаражни врати и т.н. един бит се кодира с импулс с обща продължителност 400uS. Следователно за 4mS могат да се предадат 10 бита, което е само един байт, защото трябва да се предадат и някакви старт импулси, синхронизиране и т.н. А за да гарантираме 120 включвания трябва да се гарантира включване от една предадена команда (сигурно това наричаш латентност), което е практически невъзможно. Следователно с модули, за по долар ще стане ама един боклук. Човека е дал цена 20 долара за крайно изделие, което едва ли включва боклук в списъка.

Вто Окт 07, 2014 6:39 pm
Профил WWW
Аватар

Сложния но изпитан вариант е модули IEEE 802.15 например MRF24J40MA или IQRF http://www.iqrf.com/weben/
проблема е че за да си направиш "играчката" трябва да им изучиш драйверите (тежки протоколи за обмен не са ти наобходими само сорса за драйвера на модула и предаваш)

Сря Окт 08, 2014 7:25 am
Профил ICQ

Ако предаваш през някакъв умен модул, от стоповия бит на последния байт твоите данни, докато тръгнат по ефира има някакво време. Прибави и времето за предаване на "заглавие" на радио пакета, после времето за "епилог" на радио пакета. Прибави и дължината на твоите данни - в единици време. Ей това сумарно време на латентност ,закъснение, е времето между твоя последен стопов бит и първия стартов бит на другата страна. И едва ли е гарантирано колко е.

http://www.digi.com/support/kbase/kbase ... tl?id=3065
Та много умни модули не са май подходящи за твоята работа.

http://www.youtube.com/watch?v=jJUCFDSxS7U
Тук мигат едни светодиоди по радио.

Сря Окт 08, 2014 8:11 am
Профил

Edesign написа:
Следователно с модули, за по долар ще стане ама един боклук. Човека е дал цена 20 долара за крайно изделие, което едва ли включва боклук в списъка.

Ето от тук http://store.comet.bg/Catalogue/MOD/GSM ... o+Modules/ може да се купи същото ама по-скъпо, ако за теб цената е единствения критерий, който определя качеството.

Сря Окт 08, 2014 12:49 pm
Профил

ike написа:
Ето от тук http://store.comet.bg/Catalogue/MOD/GSM ... o+Modules/ може да се купи същото ама по-скъпо, ако за теб цената е единствения критерий, който определя качеството.

Има една малка групичка, с голям брой мнения във форума които не пропускат да пишат във всяка една тема. Въобразяват си, че каквото пишат са думите Божи и коментар е недопустим.
Аз написах точни и ясни сметки, както и модели, които могат да свършат работа. Ако искаш напиши нещо смислено и ти без да повтаряш едно и също.
Едва ли хората са малоумни да произвеждат и по-скъпи модули и още по малоумни търговци за ги продават, щом всичката работа може да се свърши и с боклук от долар.....

Сря Окт 08, 2014 1:05 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща