|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:27 am
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Кой ще лапне банана?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Окт 06, 2014 1:12 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
 Re: Кой ще лапне банана?
 *Allwinner A20 dual core Cortex-A7 processor, each core typically running at 1GHz and dual-core Mali 400 GPU *1GB DDR3 RAM memory *2 x USB High-speed host with power control and current limiter *1000MBit native Ethernet За 45.00 EUR
|
| Пон Окт 06, 2014 2:53 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Значи българското е същото, ама цената е в евро, а не в долари.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Окт 06, 2014 3:18 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Така и не успях да измисля за какво може да се ползват тия неща... За LP апликации не стават, нито пък за HP. Само нещо мрежарско евентуално...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Окт 06, 2014 3:21 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Пон Окт 06, 2014 3:35 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За дребни мрежови неща има по подходящи платчици - разните му МИПС рутероподобни, Олимекс и те правят подобна. Нишата им е за любители да си имат занимавка + медия плеър, евтин интелигентен терминал с тъч лцд. Идеални са и за навлизане в ембедед линукс/андроид ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Окт 06, 2014 3:37 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе стават за проекти в малко бройки и ако не се иска сертификация. Трябва ти например да спретнеш нещо, което да комуникира по някакви интерфейси (UART/SPI), да подържа FAT/УСБ и мрежа, да има дисплей - ръгаш едно такова с линукс, нахвърляш някакъв хай-левел софтуер отгоре и не се замисляш много. Например централна станция на някаква мрежа от устройства и ала-бала.
Аз например съм си мислил да спретна някакъв универсален тестер за готови платки в продукция при неголеми серии. В смисъл слага се платката и то с игли си прави стимули и си мери контролни точки, комуникира с по интерфейсите и т.н. Универсален до степен да има интерфейсна тава, която да е различна за всяка платка и един такъв борд който е унивесален за всички тестери дето под някакъв скриптов език да му задаваш тестовете и той да прави стимулите и да кепчва резултатите. За мозък на нещо такова, това ще пасне.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 06, 2014 4:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, като го направиш това ми се обади да купя няколко, щото в момента и аз мисля за такова животно, дето да прави напълно автоматизирани тестове. Даже имам едни приятели, на които бизнеса им е да правят механичните конструкции с иглите та може и пари да паднат от цялата работа, защото такива тестери са много скъпи, а малките фирми и те имат нужда да си тестват платките и за тях ще е перфектно. Примерно ние имаме много платки и в не големи серии и не е оправдано да купуваме или наемаме големите тестери. Та си мисля, че има хляб в тая работа, особено ако се направи универсално и със скриптове.
|
| Пон Окт 06, 2014 4:11 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
+1 - ще има пазар Във фирмата в която съм са си направили сами подобна разработка - много ги е страх да не гръмня някой от стендовете с моите две леви мекуеристки ръце докато меря нещо - верно са се охарчили и не могат сами да си го поддържат/ремонтират. Което ми е супер странно, защото уж сами са си го проектирали и имали цялото ИП ... та има 2-3 десктоп устройства на които закачам платката и то със 100-на игли ми дава удобен достъп до контролни точки да си меря квото искам, отделно има по голямо устройство на което може едновременно да се закачат 5 ли 10 ли платки - то е за "производството" - през него се пускат елементарни тестове и се налива фирмуера ... най якото е колко железо е хвърлено за да стои стабилно на бюрото - ако халосаш някой с това направо си го претрепал, зора е само да не избяга докато го целиш - тежи си пущината ...
|
| Пон Окт 06, 2014 4:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз от доста време си го въртя това из главата. Правил нещо такова. И вероятно и в бъдеще ще трябва да направя. Лошото на моя вариант е , че го направих прекалено вързан точно за конкретния продукт. Сега вероятно ще правя за нов продукт и виждам колко ограничено съм го направил и, че трябва да го преправя целия. И почвам да си мисля за някаква по универсална платформа с универсално ядро и променлива периферия според нуждите.
Като хардуер имам идея как да го направя. Но по отношение на софтуера имам сериозен проблем да измисля достатъчно гъвкава концепция. Ясно е, че ще трябва някакъв скриптов език за описание на тестовете, но нямам никакъв опит с подобни неща. Айде ако е само пусни 3V тука, мери какво има там е лесно. Ама ако трябва да се комуникира с въпросната платка по някакъв интерфейс (UART/CAN) - например пускам ти 3V, я ти го измери и ми кажи колко е и това става по някакъв къстъмизиран протокол ... става вече сложно... Щото едно е да тествам отвън точката, ама съвсем друго е да съм сигурен, че процесора на платката вижда същото, което и аз ( при кофти спойка например, шум при аналогов сигнал и ала-бала)...
Незнам боза ми е, а и не съм имал време да мисля по това. Ако човек иска да го направи като хората, софтуерната концепция е много важно да е бистра и гъвкава и мисля, че там е основния проблем. Реално ако човек има някаква готова платформа с линукс, на която да го търкаля това, ще си спести бая работа.
Може да пуснем отделна тема, ама на мен ако ми опре до главата ще е следващата година. Далеч съм от мисълта да го правя за продаване, но за собствени нужди и за нужди на мои клиенти... би било добре да го имам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 06, 2014 5:29 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Проблема с универсалноста може да се финтира - ако ще се поддържа наливане на фирмуера (което между другото е супер удобно после за работа) вместо да мислиш сложни скриптове, може просто да се качи първо тестов фирмуер който вади импулси по гпио-та, пробва да комуникира по разните му SPI, I2C и т.н. устройства закачени покрай процесора и като всичко е наред пак вади сигнал някъде - а софтуера на самия тестбенч (тук така са го кръстили) се държи елементарен колкото да върже към захранване/маса някой тест поинт и да провери нивото на друг дали е според очакванията. Важното е настроийването за нов хардуер да става бързо т.е. евтино по възможност без хардуерни доработки ... най много да се разместят иглите и толкова.
|
| Пон Окт 06, 2014 6:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами това е мързеливия вариант. Ама това предполага, че всеки път този който подготвя тестовата постановка, трябва да е в час и с процесорите които ще тества и да пише тестов фирмуер за тях... Опция е, ама пак се орязва универсалността.
|
| Пон Окт 06, 2014 7:29 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Този А20 си е доста голямо дръвце. Макар, че за някой приложения където не трябва много смятане ще свърши работа. 
|
| Пон Окт 06, 2014 8:56 pm |
|
 |
|
Pif
|
Туй А20 хич не е дръвце. Само дето дървено му се клатят ГПИО-тата. Пишеш в разни файлове. Иначе скорост му дай. Чете и пише по диска като изоглавен. при 128 бита криптиране хвърля 6 мегабайта/секунда по мрежата. Чете от диска на 120 мегабайта/секунда и пише на 30. Не си спомням от гигабитовата мрежа какво изкарваше като скорост ама беше доста сериозно за такова процесорче дето харчи по малко от ват. Видеоизходите нещо не са ги опроводили като хората олимекс и даваха кофти картина но това не съм си играл да го тествам подробно. На мен ми трябва да му забуча високоскоростни данни и още се чудя как да му ги набуча, че то да ми ги пише по диска. Ако някой знае как да му вкарам 12 мегабайта/секунда данни - да свирка. Има 2 серийни канала по 150 мегабита ама не ми е останало време да чета как се ползват.
|
| Пон Окт 06, 2014 9:16 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, аз сега го правя точно така - първо наливам тестов софтуер, после почвам да подавам разни сигнали към и да меря разни сигнали от платката и да си говоря с нея по сериен или CAN интерфейс. Проблема е, че сега всички тия операции стават ръчно и каките (мексикански  ), дето го правят понякога оплескват нещата та искам да елиминирам човешкия фактор. На мен ми трябват следните неща: - наливане на софтуер (JTAG и BDM) - генериране на поне 10 напрежения към платката от 0 до 40 волта - мерене на 10 напрежения от платката от 0 до 40 волта - мерене на поне 4 тока до 1 ампер - генериране на поне 4 честоти към платката от 0 до 1кHz (12 или 24 волта) - 4 релейни изхода нормално отворени или затворени - 4 цифрови потенциометъра от 0 до 100к - мерене на поне 10 импулсни изхода от платката от 1 до 10 Hz (12 или 24 волта) - два асинхронни серийни интерфейса с TTL нива - два CAN бъса Май наистина си е за отделна тема  .
|
| Пон Окт 06, 2014 10:24 pm |
|
|