Отговори на тема  [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Как оценявате един проект 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Да забравих да отбележа и факта, че наистаина явно той е работил само това за тези 3 седмици и е свършил доста бързо работата (pirev).

Но това , че си бързодействащ И ефективен и аз си мисля , че трябва да струва повече.
Обаче както се казва вече в тази тема всеки знае себе си ;) и аз лично не съм попадал в такава ситуация , в каквато е пирев, така че общо взето аз говоря от хипотетична гледна точка :roll: .

Вто Яну 17, 2006 12:09 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Пичове, докато коментирате малко или много съм дал като цена, хората си поръчаха още едно управление за втори вентилатор, при положение че днес доизчистих с тях някои дреболии по алгоритъма и след 1 седмица пускаме 1-вото управление в експлоатация.
Докато коментирах с тях управлението на вентилатора и си пиехме кротко чаят, хей така между другото, им предложих една "лека автоматизация и електронизация" на тяхното предприятие. Извадих им една разпечатка на мои сметки, какви икономии могат да направят, ако подменим някои морални остарели техники ( от края на 50-те години на миналия век им е основната техническа база ) с по-модерни неща. На тях не им беше минавало и през ума за такива неща, тъй като са си печелившо предприятие и при сегашните условия. Обаче то капка по капка вир става, като сметнаха колко манги могат да спестят на месец, със серсем лека подмяна на стари техники, очите им светнаха като на стар "Зил" фаровете. При положение, че видяха първото ми изделие направено в срок, на добра цена и работещо на всичкото отгоре, не се поколебаха да ми възложат по детайлни проучвания на новото ми предложение.
Засега моята стратегия спрямо тях за разумни цени се оказва печеливша, тък като ми отваря вратички за нови проекти при тях. А при тях има какво да се направи,хората и пари имат, че даже и плащат :D

Сря Яну 18, 2006 12:01 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Браво Пирев, успех в начинанията :)

Сря Яну 18, 2006 12:32 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Хehe, абе Пирев всичко най- и успехи и прочие.
За миг не съм искал да ти е кофти бе човек , даже обратното, просто изказхме очудване. :D

Хехе радвам се :P :-)

Сря Яну 18, 2006 2:08 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пирев, дано това да е избило желанието ти да ставаш стругар.

Ще излезе че и за търговец те бива. Ще го имам предвид ако един ден ме стегне шапката и реша да нямам шеф. 8)

Сря Яну 18, 2006 11:37 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Поздравления и от мен! Все пак по-скоро се получава така, че първият ти проект е стратегически, което е инвестиция с определена възвръщаемост. Тоест не си работил за толкова малко, колкото си писал ....... :) Успех в преговорите и недей да падаш по гръб!

Сря Яну 18, 2006 12:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Успех Пирев,
избрал си правилната стратегия :wink:

Сря Яну 18, 2006 1:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Супер, само така! Смело напред! :D

Сря Яну 18, 2006 2:01 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
отлично @пирев , поздравления и от мен, ... ето това се казва стратегия >> избрана тактика >> водене на битката, учете се колеги и колежки !
От много приказки глава не боли , ама се остава с грешно впечатление ! Човека -пирев е намерил стратегия за себеси и я следва както може ,... всеки от нас може да се опита да намери /или е намерил/ стратегия която му подхожда най-добре във всеки смисъл на думата ! Пазара и цените на услугите ни ще са такива каквито ги определят нашите собствени стратегии! Има проекти и подходи към тях от различен калибър зависещи от много фактори , всеки би определил различна цена за даден проект... , аз лично считам че цената се определя от начина по който си решил да печелиш от труда си... абсолютно всеки нас има право в това което казва!

Чет Яну 19, 2006 1:48 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
общо взето алгоритъма по сметката е изчерпан.

най-точния критерий за оценка на умствен труд е времето. това си е ненормиран трид, което значи, че не можеш да го иамериш в метри, килограми, бройки и т.н. имаше по едно време залитане да се мери програмисткия труд на линии. бая дисертации се изписаха, според мен без ефект в днешно време.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРАВИЛО: работи се по детайлно задание. ако клиента няма задание, му се прави оферта за изготвяне на задание, което той трябва да си плати, преди започване на работата.

- детеминира се заданието на обозрими части. ако получените части са големи, се продължава с поддетерминация
- изписва се детайлно както трябва да се прави във всяка част поотделно
- частите се оценяват като време (труд), вид (хардуерист, софтуерист, платкаджия и т.н) и като разходи за матриали
- събират се часовете на хората по видове. прибавя се поне 50% времеви резерв. труда на хората по видове си има цена, така се получава приблизително цената на труда.
- прибавят се административни разходи - ток, телефон, интернет, секретарка, снабдител, наем
- прибавят се амортизационни разходи (грубо изчислени като сума, или процент). също така, не забравяйте, че някой хора си купуват не само железата, но и софтуера :wink:
- ако има разходи за инструменти - китове, чипове, компилатори и т.н. се добаят. умножават се поне по коефициент 1.5, което да покрие доставка, мита, транспорт.
- не трябва да се отдели сериозно внимание на документацията - понякога тя става много бавно и гълта доста ресурс.
- ако се изисква от възложителя последваща поддръжка, трябва да се уточни какво точно очаква той и да се планира ресурс също.
- добавя се поне 20% печалба
добавено:
- трябва в заданието да има как се изпитва изделието. или ако то трябва да отговаря на някакви норми, кои са те и в коя лаболатория се правят изпитанията и се издава сертификат. и кой заплаща за хартийката.

времето задължително се смята в работни дни, инженерния труд се смята най-много по 7 часа/ден. ако проекта е продължителен (>3 месеца) се прибавят по 15 дена отпуска на всеки 3 месеца. така се получава приблизително колко време ще отнеме проекта. ако клиента изглежда сериозяен, може даже да му се разпечатва мрежов график с ресурси, етапи срокове, задачи и красиви таблички с цени. но това е в краен случай, ако му се види много голяма цената или много времето. много е кофти клиента да ти виси на врата с пръст в графика и да те пита непрекъснато "докъде сме стигнали по картинката?"

за цената на труда... ами от 15лв до 30евро. зависи много от "ресурса". отделно, това число се умножава по 1.75 (за да вземе някой работник 100лв чисти, трябва да е "изкарал" ~175лв)

получават се две числа - сума и време. в зависимост от клиента и проекта, се коригират с коефициенти, изсмукани от пръстите.

с резултата се почва пазарлъка. всяко искане за съкращаване на срока се увеличава цената квадратично, но до някаква разумна граница. искания за намаляване на цената трябва да се парират с искане за намаляване на заданието.

когато и ако се спазарите, се прави договор, в който детайлно описвате какво се прави (задание), за какъв срок и кой каво трябва да осигури - чаркове, помещения, измервателна апаратура, транспорт. задължително си правите етапи, които да включват не само работа, но и плащане. четете по 20 пъти договора и обмисляте всички варианти и колизии. ако клиента не иска договор (тип мутра), трябва цената да се умножи поне по 10 заради риска някое тъмно утро да ви намерят на мозайката пред входа.

приемете априори, че всички за мошеници и че искат да ви прекарат. случая с пирев е донякъде нетипичен в това отношение, но понякога се попада и на коректни възложители. но приемете, че това не става никога и си планирайте така нещата, че да не останете на сухо.

... излезе малко като наръчник...

Последна промяна ДедоБоре на Пон Яну 23, 2006 11:05 am, променена общо 1 път

Нед Яну 22, 2006 8:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Точно наръчник си трябваше.

Благодаря много ! :supz:

Нед Яну 22, 2006 9:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@ДедоБоре,
Много добра методика, ама си написал половината....
Сериозния клиент в един такъв договор - с детайлно задание, план-сметка и план програма ти включва и такива неустойки за неспазени срокове, евентуално неизпълнени точки от заданието, съответната програма и методика за изпитване, сертификации, патентна чистота и т.н., че ти омекват краката като си помислиш за последствията.... (предполага се, че има и съответните финансови възможности да ти плати, ако си свършиш работата, или да те натика на кучето отзад :oops: ако не се впишеш в рамките на договора). Тия работи си ги знаем от едно време, ама сега са малко трудно реализуеми....

Нед Яну 22, 2006 10:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
е, питането беше 'как оценявате даден проект?', а не 'как да сключа договор с дявола?' :wink:

воденето на преговори и сключването на договор понякога може да отнеме повече време от самата реализация на проекта. много зависи за какво става въпрос. затова много по-добрия вариант е да си правиш някаква гама изделия, които имат точни и ясни параметри и с конкретна цена и на който му харесват - да ги купува, на който не му харесват - да си търси други.

искам да подчетрая, че разработването на ново изделие, което да пасва на точно твоите конкретни изисквания, е скъпо. по тази причина повечето хора искат да минат с нещо готово, разработено вече от някой и вероятно масово произвеждано. ако искаш М6 гайка, ама дълга 10мм, ще трябва да дадеш на стругар да ти я изстърже. и няма да струва колкото в магазина струват стандартните гайки. ами ако ти трябва помпа или скоростна кутия? и с електрониката е същото.

просто няма начин да се направи 12KW UPS за 600лв. дори не може да се произведе за толкова пари и 600-ватов!

Нед Яну 22, 2006 11:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
е, питането беше 'как оценявате даден проект?', а не 'как да сключа договор с дявола?' :wink:

Ами то едното върви с другото... За масовото производство си има търговски фирми..... Мисълта ми беше, де не се лъжат децата, че е лесно да се претакова дявола, както хвърчи...

Пон Яну 23, 2006 1:33 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
всеки прави грешки
умния се учи от грешките си
много умния се учи от грешките на другите

поне на теория е така. ама докато не те прекарат 2-3 пъти, всичко ти е розаво.
после порастваш... или не :roll:
затова общата препоръка е да има човек (търговец), който да се пазари и да не разбира от същността на реализацията. технически гении никога не могат да се продадат, както и търговец няма да измисли цветен телевизор

Пон Яну 23, 2006 2:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща