Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търся фирма за изпълнение на проект 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Търся фирма за изпълнение на проект
bongo_x2 написа:
Иначе: наемаш 1-2ма безработни, които срещу символично заплащане да следят цистерната и да се обадят ако има нещо...

В Холандия дават луди пари за автомати да не наемат някой безработен сиромах и да му дават тройно по-голяма сума, да не говорим ако се наложи да работят на три смени. Видял съм го с очите си - правят го със всичко - паркинги, билети ... нищо чудно на Гугъл колата дето кара сама да се продаде първо в холандия. И щом продължават да го правят явно има финансова полза.

Съб Окт 04, 2014 10:12 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

По моя преценка би трябвало да е някъде между 5к и 7к евра за доставени работещи прототипи в зависимост от няколко странични фактора. И вероятно 2-3 ревизии на хардуера преди нещо прилично. Общо време около 8 месеца при оптимистична прогноза.
Просто тия изисквания за взриво-издържливост спрямо дълъг живот на батерии много влияят върху цената. Оттам сертификатите са отгоре ама за там нямам представа за какви пари става дума.
Не е оферта, просто насочваща преценка на базата на предишен опит. Дано ти е от полза...

Съб Окт 04, 2014 10:18 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га:

7к евра? 8 месеца? Това значи 1 човек да взима по малко от 2000 лв/месец като не броим данъците, осигуровките, апаратурата, частите и т.н.
Мене ме изкараха луд ама май не само аз не си пия хапчетата :o

Съб Окт 04, 2014 10:57 pm
Профил
Аватар

Пифе, пифе... Чудя се дали изобщо да ти уважа поста с коментар. Щом правиш сметките като че си на заплата, по-нататъшните разяснения са просто излишни.
Те хората тук вече на няколко пъти ти казват ама ти не слушаш :)

Съб Окт 04, 2014 11:04 pm
Профил

Ама работете без пари бе. Много хубаво са ви научили. Нали тея пари трябва да ги дам на работника? Бъркаш гаражно проиводство стил ТНТМ с разработка на сериозно изделие. Това дето 1 човек ще направи и софтуера и хардуера и механичния дизайн - айде моля.

Съб Окт 04, 2014 11:20 pm
Профил
Аватар

Е, то правенето на тия неща не е като твоето ип с транскубтоните. Ние хората от Земята смятаме по други мерки :)
Освен всичко друго ми стана ясно и че никога не си правил нищо за пари по тоя начин (и сигурно никога няма да правиш). Аз спирам с чесането дотук, каквото имах за казване по същество съм го казал в първия ми пост още.

Нед Окт 05, 2014 12:24 am
Профил

Pif написа:
Това дето 1 човек ще направи и софтуера и хардуера и механичния дизайн - айде моля.

Ами аз познавам само един такъв човек койтo да може да свърши и трите неща сам и той все е зарит с работа, все е с няколко дини под мишницата - т.е. има такива хора, но са голяма рядкост и чешити ... като съм в БГ ако имаш път към Пловдив може да те запозная с него :)

Нед Окт 05, 2014 12:40 am
Профил
Аватар

чак пък чешити :oops:

Нед Окт 05, 2014 9:02 am
Профил
Аватар

:D

Нед Окт 05, 2014 10:29 am
Профил

Доста офтопик отидохме ама така и така сме зачекнали темата. То който имаше да праща оферти вече ги е пратил.

Миналата пролет направих един инвертор за управление на хидравлична помпа. Вгражда се в самата помпа и заедно с мотора работят в маслена баня. Много технологично изделие. Поискаха ми таргет цена от $100 за 6000 броя на година. Дадох им $68 при 5000 бр/година и $150 - при 50 броя поръчка. Разработката за моя сметка. С 300 зора платиха 1000 лв за 1-ви прототип като в това се включва ходене 5 пъти до техния завод, тестване на непознати мотори и помпи с неясни параметри както и монтиране и тестване на прототипа на цялата помпа на крайно изделие за тестове. Обявиха ми, че срещу тези 1000 лв които платиха искат да получат: всички схеми, платки и софтуер, методи за изпитване и тестване + сертификати за изделието, методология за входящ контрол при тях и още 1 куп документация. Обявиха ми плащане 3-6 месеца след извършена доставка и поискаха цената като за 6000 бр/година да им я дам още от първите 3 броя, пък те после щели да поръчат. За договори и неустойки не може да се говори. И единственно им се хванах на въдицата защото са завод с 750 работника и изнасят много продукция. Основната идея беше да им правя 50 киловатови инвертори за едни големи мотори а не за 2 киловатовите им хидравлични помпички. Те произвеждат моторите, аз инверторите и клиента получава комплект вмето да купуват китайски инвертори.
Та когато някой иска сорса - той го иска по 2 причини: 1 - за да те скипне в удобен за него момент, 2 - за да ти извива ръцете за цена на изделието.
Всеки който разработва електроника много добре знае, че разработването е почти винаги на загуба. Печалбата идва от производство. Пари в разработването няма. Освен ако не сложим в крайното изделие процент за развойния отдел. Както правят големите фирми. От 18 евро изделие - 40 евро цента за развойния отдел. 3.5 евро за производството и другото за материали. При положение, че клиента е платил 70к евра за разработката.

Палавров: аз също познавам доста "One man army". И аз мога да правя и механика и софтуер. Но съм си хардуерист. Познавам си областта много добре. Другото ми е за обща култура. Мога да направя чертеж на детайл, да го дам на фрезист, да изработя кутия - но не знам какви са допуските, какви са технологичните изисквания при различната обработка на различни детайли, не мога да направя форма за пластик молдинг и т.н. Както и в софтуера мога да напиша дребни неща но до там. Мога да опиша главния алгоритъм на програмата с таймингите и прекъсванията и толкоз. В хардуера ще ти го проектирам както трябва, с всичко съобразено, ще мине ЕМС от раз защото това е част от сметките. Като правя нещо бързо ще си съблюдавам импеданса и ще си правя сигнал интегрити. Най-малкото мисленто на хардуериста и софтуериста е ралично и всяко си има своите плюсове и минуси и няма как един човек да ги съвмести и двете. Той ще може да прави всичко но в една област ще е добър. В другите ще е ТНТМ.

П.П. Дедо Боре - чешит си, не се оправдавай :P

Прикачени файлове:
pompa_k.JPG
pompa_k.JPG [ 106.88 KiB | Прегледано 2522 пъти ]
Нед Окт 05, 2014 2:17 pm
Профил
Аватар

Хубави снимки правиш да знаеш.
Ами като можеш да правиш такива снимки,кога ще ни снимаш транскубтона си ;)

Нед Окт 05, 2014 2:56 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
Хубави снимки правиш да знаеш.
Ами като можеш да правиш такива снимки,кога ще ни снимаш транскубтона си ;)

Абе защо изобщо му се взръзвате на писанията на тоя. Миналата пролет ... пък снимката е правена на 8 Април 2009.

По темата: преди 3 години нали задължиха всички бензиностанции да поставят нивомери. Така че сега всеки собственик си има някъде в бензиностанцията дисплей на който си виждат нивата, температури и налични количества и свободните обеми от всички видове горива/цистерни. Някои от системите дори имат функция да пращат съобщения за събития които всеки може да си настрои.

Изображение Изображение

Нед Окт 05, 2014 3:18 pm
Профил

Аз имам представа, проблеми може и да няма, решения много, сертифицирал съм и Ex и то в сащ, но това е желателно да ти се размине. Ако интереса е сериозен и бюджета е приемлив пиши. Ако искаш може и само консултация как да разминеш сертификация, може и проектирането.

Вто Окт 07, 2014 9:25 pm
Профил

Тони,
той човека си каза, че бройките са малко. Сегашния им доставчик не им прави отстъпка за "количества". До колкото разбрах таргета е между 5 и 500. Те не гонят да изкарат продукт на пазара от който да печелят като го продават а да спестят пари като си оборудват собственните камиони и не плащат скъпите купешки апратури.

Илкоре,
ти кво пак ревеш. Частите за тоя инвертор съм ги купил от вас. Само кондензаторите са хитано щото ваще са абсолютни боклуци и не стават за нищо. А вие продавате само една марка. Ако толкоз държиш - питай Таня кога точно е поръчката от фарнел. А за датата на снимката: Ако си беше направил труда да провериш модела на фотоапарата DSC-P200 кога е произведен щеше да се досетиш, че няма как апарат на поне 8 години да има верен часовник и здрава часовникова батерия. Освен това часа на снимката е 22. Не знам кой завод ще работи в 22 часа вечерта и ще тестваме и сглобяваме помпи и мотори.

Вто Окт 07, 2014 10:34 pm
Профил

Пътувам и не изчетох всичко, но развой на подобен продукт при най-добро желание под 10к не го виждам, ако минаеа ATEX или друго подобно мин още 10 к в зелено, затова и не препоръчвам изобщо да минава защото не му и трябва. 500 ще стане ако към името на сертифицираща организацията добавя и класът....

Сря Окт 08, 2014 9:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща