Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търся фирма за изпълнение на проект 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Търся фирма за изпълнение на проект
Ами до някъде имаш право за сертификацията. Но ако се окаже прекалено голям залък за преглъщане - продължава както досега. Да не мислиш че всичко е сертифицирано? Или пък, че всичко сертифицирано отговаря на стандартите?
И всичко се продава. Твоето ноу-хау не е златно. Просто става малко по-скъпо. Някои хора правят сайтове за по 300лв и плащаш хостинг 30 лв/м. Струва ти се много хостинга - плащаш 5000 (цифрите са случайни) и сайта става твой със всичкото ноу-хау, сорс кода, документацията и пожелания пак да се върнеш. Щом е бизнес, всичко си има цена. Човека може да погледне цената и да прецени дали му е изгодно. Ако става - плаща, ако не - търси друг начин.

Цитат:
Ако искате да минете тънко..

Тука грешиш. Винаги може да се намери някой да ти направи продукта. И честно да ти кажа това не е никакъв подарък. Не знам какво точно си мислиш, че ще ти откраднем. palavrov ти го каза, ако имахме достатъчно опит да "откраднем" разработката нямаше да е кой знае колко по-различно да си го направим сами. Нали се сещаш, че за всяка промяна (почти) ще търсим този, който го е направил. Ако всички архитекти бяха като теб, нямаше да има сгради по света щото нямаше да дават чертежите и нямаше как легално да живееш вътре.

А казвам, че си чешете езиците защото въпреки, че нямате намерение (поне някои отвас) да свършите работата, се намесвате в темата и фулите тоя-оня, без да знаете всички подробности. Все едно да идеш в магазина и да викаш на хората "Скъпи са ти доматите на 4 лв? Че и зрели ги искаш, да им вземеш семето и да ги засадиш и повече никога да не купуваш домати. А ние зак'во сме се трепали години да трупаме ноу-хау как се отглеждат домати, да го получиш на готово". И на всичко отгоре това да го правиш в нечии друг магазин, а не в твоя.

Съб Окт 04, 2014 11:11 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

npelov написа:
Пускаш оферта, казваш какво можеш...

Е, добре де :) Ето ти малко идеи от мен:

- Щом клиента не удря по масата със стандартите за взривозащитеност, значи, че предните две устройства не са минавали такава сертификация. Така, че за сега забравяме за това.

- Ако кутията е на открито, захранването може да е от Li-Pol акумулатор, зареждан от слънчев панел на капака на кутията. За всеки случай може да се добави батерия от първични елементи, които да се включват когато дэлго време няма ярко слънце. Но може и само с първични елементи - с два пакета, всеки съставен от 3 последователно свързвани АА елемента Li/FeS2 при което може спокойно да се осигури 5 години живот, ако не повече.

- SMS комуникацията ми се струва тъпо. Дори дивайса да иска потвърждение на получаването на съобщението, то (съобщението) може и да не се достави веднага и ще трябва GSM да чака и да хаби излишно енергия. По-добре GPRS към TCP (UDP) сървър, а от там в база данни. Може и FTP трансфер, като евентуани нови настройки се свалят от FTP-то. Но ако държиш на SMS - няма проблем - става най-лесно.

Ако искаш, дай ми подробности за комуникацията (SMS или GPRS) и ще насоча едно от моите устройства да мята някакви данни, да речем напрежението на батерията и атмосферно налягане за проба. Безплатно тестване в рамките на седмица.

А когато си готов със заданието, срока и цената - свиркай. Аз може да поискам милиони, ама това ще направи дивайса непродаваем... :wink:

Съб Окт 04, 2014 12:23 pm
Профил

+1, с SMS ще стане но не е толкова надеждна и прозрачна технология като gprs.
За всеки случай обаче аз бих сложил и двете в заданието, то по принцип приемането на SMS е добре да го има дори и пращането да е по gprs. Най-малкото може да се случи след като си пуснал устройствата да те изненадат с хостинга и да се наложи да сменяш сървъри и адреси. Не знам как си го представяте някой да тръгне да обикаля из държавата и да ходи да се пъха из цистерни и да преконфигурира през сериен... Далеч по-лесно е с един sms да може да му кажеш къде и как да праща.
За gprs най-читавата технология е tcp и http заявка. Не че за устройството има значение, просто това е най-практичното решение. При големи системи с милиони устройства лесно се прави gateway, баланс на натоварването, разпределяне и дублаж на сървъри, въобще всичко на тема http е лесно. При малки системи пък, да кажем някой с 2-3 цистерни няма нужда да се поддържа сървър. Един евтин или даже безплатен хостинг, стига да позволява няколко php странички и едно ди-би и е готово.
Виж за захранването ще е зор.. с 1000mah искате да издържа 10000+ часа. Принципно не е невъзможно да се докара 0.1 mA средна консумация, но не и с модул наврян в метална цистерна, заровена на майната си в постинята.... Ако успее да се регистрира и прати всичко за 1 минута при консумация 100mA после 1000 минути никой нищо не трябва да консумира...

Съб Окт 04, 2014 1:25 pm
Профил

Pif написа:
...
ГСМ-а е източник на йонизиращо лъчение....

йонизиращо лъчение почва от ултравиолетовата светлина и нагоре.

Съб Окт 04, 2014 1:41 pm
Профил

palavrov: едно са уменията да проектираш електроника друго са спецификите във всяка област. И 50 години да си проектирал - ти ще знаеш как се прави принципно, ще можеш да направиш нещо но тънките моменти ще трябва да ги научиш. Да, човек с много опит веднага с поглеждането на схема, платка, код на такова устройство ще разбере какво е направено и защо е направено така, но ако не го види това "специално" ноу-хау - ще минат години главоблъскане докато реално открие топлата вода. То няма тънкости в проектирането като цяло. Има тънкости в съответната област които не са свързани кой-знае колко със самата електроника. Като например две сгради проектирани по еднакви правила обаче едната не пада при земетресение а другата пада. Оказва се, че проектанта на недпадналата сграда сложил нещо на криво дето спасило сградата.
Конкретен пример от преди година. Правя управление на един странен синхронен електромотор. Управлявал съм всякакви видове мотори и всичко е ОК. Обаче тоя мотор се държи странно. Какво ли не правя, какви ли не алгоритми не съчинявам - не става и не става. Обикалям да си говоря с професори дето разбират моторите - и нищо. Клиента чака, хардуера е готов само дето директната и квадратурната компонента от кларк-парк трансформацията не мога да ги вържа в обратната връзка. Загубих си 3-4 месеца с това. Докато накрая не се появи един професор от Сърбия който ми даде един доклад от ИЕЕЕ за тея мотори. Сега въпроса е този 1 месец за правене на устройство и още 1 за писане на код имат ли нещо общо с 3-те месеца търсене на проблема и 2-та месеца тестване докато стане устройството? Това ноу-хау дето съм го придобил трябва ли да го дам на клиента заедно с цялата документация да си произвежда контролерите?

npelov: искате оферта - ок. Дезърт Лио прави подобни неща - ще ви направи. Отговорността за производството си е ваша. Между написването на 1 софтуер и реализацията на крайно устройство има една малка разлика и тя е точно в професионалния подход и ноу-хауто как се правят устройства. Вие първо не предоставяте точно техничеко задание. Искате тоя дето ви пише офертата да ви какже какви тестове и стандарти трябва да покриете, колко ще ви струва, кой може да го направи и т.н. До тука по нищо не се различавате от ученик на който са му поставили домашно да прочете за измерватели във взривоопасна среда.
За да седна да пиша оферта трябва да знам за какво я пиша. Примерно защото АЕЦ козлодуй имат нужда от такова нещо и ако спечеля поръчката ще изкарам пари. Или защото клиента ми е платил да му направя оферта. Ама хей-така в свободното си време да пускам оферти на някой само защото му е скимнало, че ика да провери дали няма да му е по-изгодно да си го произвежда сам - хептен трябва да съм балама. Дето се вика - българска работа от всякъде.
Пускаш оферта:
Предлагам да направя физибилити стади + дивелъпмънт истимейшън и енд праз истимейшън както и проверка за всичките необходими стандартизации и техните цени + написване на точно техническо задание срещу 25 000 евро без ДДС.
Какво мога - да проектирам електроника. Хардуер, софтуер, механика, системно интегриране.

П.П. Преди 7 години няколко коли Ауди А6 се запалиха като в 2 или 3 случая изгоряха хора. Ауди започна да съди Валео за модула който се самозапалва. Тъй като модулите се произвеждат в БГ веднага се заподозря производството. Накрая след дела и разследвания се оказа, че едно от разстоянията между писта и проходен отвор е сметнато за 12 волта но не е сметнато за повече, а точно по тази писта върви тока към мотора и от превключването на мос транзисторите има спайкове от по няколко стотин волта което е достатъчно да пробие и да запали платката. Въпреки всичките сертификации които е издържало това устройство. Сега въпроса е ако цистерна се взриви по вина на това устройство и убие хора - кой ще е виновен? Аз, Дезърт Лио, тоя дето му е дал сертификата или шофьоа на камиона щото е бил в близост до детска градина като му се е взривил камиона?

Съб Окт 04, 2014 2:15 pm
Профил
Аватар

Пифе
След теми тато тая - http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... =6&t=12831
мислиш ли че някой ти взема брътвежите насерионо :)

Съб Окт 04, 2014 2:21 pm
Профил

Цитат:
захранването може да е от Li-Pol акумулатор, зареждан от слънчев панел на капака на кутията.

Аз му предложих нещо такова. Той приема, че е възможно, но не бърза много да го опита. Мисля че не обича усложненията. От друга страна ако се измери тока и се постави подходящ панел с достатъчно запас няма да има проблем. Разбира се това ограничава мястото на монтиране. Освен това не знам в колко от случаите цистерната няма да е на сянка.

Цитат:
SMS комуникацията ми се струва тъпо.

Така е, но може би ще иска по-малко ток. Интернет връзката е малко по-сложна. Освен това те май ползват предплатени карти, а за тях интернета е скъпичък. Може да излезе по-изгодно да пратиш смс. Но със сигурност обмислят вариант за TCP. Разбира се ако (когато) минат на TCP ще трябва да преработят и сървърната част, което е свързано с още работа. Но може да стане.

Цитат:
и да се наложи да сменяш сървъри и адреси

те хората са измислили домейни. Като се наложи да сменяш адрес - ден преди това сменяш таймаута на 5 минути и после сменяш IP-то. GSM-a няма да го интересува, че си сменил IP-to

Цитат:
Не знам как си го представяте някой да тръгне да обикаля из държавата и да ходи да се пъха из цистерни и да преконфигурира през сериен...

Конфигурират го само предварително и след това го слагат и забравят. Разбира се ако има TCP UART конфигурацията ще остане само като бекъп вариант.

Цитат:
Ако успее да се регистрира и прати всичко за 1 минута при консумация 100mA после 1000 минути никой нищо не трябва да консумира...

Изпращането на смс трае 2 секунди. ГСМ-а пали за не повече от 5-10. Кажи го 1/4 минута че се смята по-лесно. ГСМ-а се буди по веднъж на ден, най-много два пъти - ощо 1/2 минута. Значи за деня трябва да спи поне 500 минути <10 часа. Останалия ток ще отиде за сензорите. Не съм сигурен колко харчат, но ми се струва че им подават голям ток за кратко - има няколко мощни транзистора и 3 лъскави резистора, все едно им подават постоянен ток (погледнах го за не повече от 5 минути. може и да греша). Може и да е 4 до 20 мА, а може и да не е. Но щом вече е правено няма да е трудно да се направи пак.

Съб Окт 04, 2014 2:38 pm
Профил WWW

Цитат:
Предлагам да направя физибилити стади + дивелъпмънт истимейшън и енд праз истимейшън както и проверка за всичките необходими стандартизации и техните цени + написване на точно техническо задание срещу 25 000 евро без ДДС.

Обмислихме твоето предложение с клиента и го отхвърлихме. Сега мога да обърна повече внимание на по-реалните оферти. А и както сам каза - имаш 6 проекта които не си завършил на време. Изглежда си търсиш пари за неустойките по договорите.

Съб Окт 04, 2014 2:48 pm
Профил WWW

Пелов, не разбрах дали ти разработваш или искаш да ти бъде разработено такова устройство. Но трябва да ти кажа че аз определено не се интересувам да ми бъде разработено подобно нещо.
Направи го както искаш, аз само споделям (забележи - безплатно) неща дето знам от опита си от правене на точно такива изделия. Не ти правя оферта, защото първо не ми е в длъжностната характеистика и второ не е в политиката на фирмата да предлага разработки (и то на продукти дето са близки до нашите). Няма как да стане, виж ако търсиш производител, мога да питам...
Просто ти казвам като на колега... не разчитай на смс-и, не разчитай и на домейни. Не е проблем да ги ползваш, но е глупаво да не си вържеш гащите и да имаш решение в случай че се наложи. Както казваше старшината всяка пушка гърми веднъж и празна. Затова гледай да не е насочена към теб!

Съб Окт 04, 2014 3:53 pm
Профил

Търся някой да разработи устройството. Моята работа в цялата история е да намеря този някой да го разработи. Разбира се всички съвети са добре дошли.

Напълно наясно сме колко стабилни са смс-те и интернет технологиите. За всяко нещо се преценява риска и се оценява труда за да намалиш риска. Работим с смс-и повече от 10 години. Тези измервания на ниво/налягане се правят поне от 5 години. Идеята при тях е главно като почне да привършва горивото, да дойде някой да зареди (смени цистерната). За 5 години често се е случвало по нечия вина да пропуснем един или няколко смс-а. Всичко се следи и се алармира като стане такова нещо. Работата не е супер критична - никой няма да иде да смени цистерната едва като останат 2 литра в нея. Има си резерв от време така че ден-два без смс-и не е проблем (голям). Това не означава че не работим по увеличаване на каналите за информация. Ако не беше изискването за ниска консумация можем дори обаждане да приемем автоматично.

Примерно вкъщи като ти спре интернета не е края на света, но си е дразнещо. Всеки сам си решава дали ще си наеме втори доставчик за такива случаи. Аз например имам мобилен, който ползвам само за тази цел и от време на време като пътувам. Други обаче може да не оправдаят допълнителните 5-6 лв (толкова ми струва мобилен интернет 2.5ГБ на максимална скорост от МТел) ако го ползваш веднъж на 1-2 месеца.

Цитат:
Няма как да стане, виж ако търсиш производител, мога да питам...

Ами ако предложите приемлива цена и дадете сорс кода за да не се чувстваме съвсем с вързани ръце - може да се навие човека. Знам ли. Ако искаш подшушни там на който взема тия решения и ако решат може да договорим среща да се разбере за какво става на въпрос.

В момента има следните големи проблеми:
1. нямаме сорс кода и промените стават бавно и трудно.
2. не предлагат отстъпка за количество. За 5 и 500 устройства цената е същата
3. Цената е прекалено висока. Не че няма печалба, но се губят клиенти защото устройството оскъпява цената допълнително.

Няма да споменавам цената на текущото устройство за да не влияя върху предложенията.

А и имай в предвид, че нашата работа е (предполагам) коренно различна от вашата. Не знам с какво се занимавате, но клиента не продава устройства. Не мисля, че скороро ще иска да печели от производство. Печалбата е предимно от услуги. А разликата между конкуренцията и бизнес партньорите е точно това - да не се настъпвате по мазола. Ако няма вероятност да ви вземат клиентите не виждам проблем.

Съб Окт 04, 2014 5:02 pm
Профил WWW
Аватар

Пифе, признай си най-после: обичаш да се гъбаркаш без да поставяш смайлове или наистина си кръгъл идиот?!

Пелов, само срещу 2.5к лева бих ти скалъпил механичен пресостат, който да задейства телефон по твой избор :)
Иначе: наемаш 1-2ма безработни, които срещу символично заплащане да следят цистерната и да се обадят ако има нещо...

Съб Окт 04, 2014 5:46 pm
Профил

хе-хе сорс кода та сорс кода....
Едно време се вързвах на такива клиенти, което може би е било за добро. Поне всичките ни проекти са структурирани. Отделно приложение, отделно по-тънките библиотеки, отделно ОС.
Както и да е, тва със сорс кода е само за от недоверие, че видиш утре ще ти се наложи да промениш нещо и изпълнителя ще ти отреже главата. Не знам, поне ние главите ги режем предварително и досега не се е налагало някой да пипа софтуера ни. Аз даже бих се зарадвал честно казано, даже една не малка част съм я отворил и е качена в гугъл. Ама също като безплатните съвети дето ти давам, никой не обръща внимание.
Казвам ти, че не е никакъв проблем да се направи да работи и с смс и гпрс. Всички които сме в бранша имаме и едните и другите библиотеки/стекове. Обаче ти продължаваш да си търсиш аргументи как не било толкоз важно. Ми хубаво, направи си го простичко както знаеш, пък после ако стане нещо нали ще имаш сорсове... няма да те мисля :D

Както и да е, съмнява ме началството да прояви интерес... и да прояви едва ли ще получиш кое знае колко по-добра оферта. Особено за 5 бр. може да бъдеш сигурен, че изобщо няма да получиш цена... Принципно ти трябва малка и гъвкава фирма. Виж говорете си с Лео докато още проявява интерес.

Съб Окт 04, 2014 7:08 pm
Профил

pif:

Примера който даваш с Ауди е чия е отговорноста ако нещо не е както трябва. В този случай, е според договора който двете страни са сключили - ако проектанта е сключил договор в който има клауза, че носи отговорност то тогава при такава грешка поръчителя е в правото си да търси обещетение. Отделен въпрос е, дали проектанта въобще е в състояние да поеме отговорност за човешки живот (да не отваряме темата в посока колко струва човешки живот), и дали е включил риска от такъв инцидент в цената на проекта. Сещам се за 2-та милиарда санкции които Тойота трябва да плаща заради софтуерни бъгове. Всеки сам си решава дали да си сложи главата в торбата и за какви пари да го направи - факт е, че докато има будали, ще има и тарикати т.е. докато има такива които се наемат с такава отговорност за без пари, ще има и кой да им осигурява работа.

Относно даването на ноухау. Айде да дам един хипотетичен, но мисля много реален пример за да разбереш какво имам в предвид. Проектираш за някой клиент сложен хардуер, подреждаш елементите, внимаваш да не направиш някоя беля, накрая всичко тръгва, даваш му всички файлове и от там нататък нямаш повече ангажимент. Клиента след време решава да вкара някаква промяна, не му се дават пари защото има при него някой младок на заплата който разбутва това онова, добавя нещо, маха нещо, накрая рутира всичко наново и започва да оживява прототип. Е да ама нещата не тръгват ... твоята версия в която си нагласил всичко да работи няма проблем, новата обаче въпреки, че е почти същата не работи. Викат те тебе, поглеждаш, виждаш, че са разместили важни елементи по платката и заради това нещата не тръгват - те тук имаш 2 варианта - да им кажеш какво е объркано и те сами да си го оправят или да оправиш всичко и да им дадеш пак работещ продукт. Даването на ноухау е в случая в който им обясняваш защо техните промени не работят - такава консултация струва много пари, защото им продаваш знания а не готов продукт както в останалите случаи.

Едит: същото е и със софтуера - това, че му даваш сорсовете по скоро ти спестява главоболия отколкото носи пропуснати ползи ...

В случай, че си продаваш уменията на час за добра сума аз поне не виждам никакво изтичане на ноухау, напротив имаш един доволен клиент от който може да изкараш още пари с времето.

В случай, че разработиваш крайни продукти и им търсиш сам пазара, тогава такъв проект не е за теб - ти си от другия край на чертата, по скоро ти би купил нечии умения за да ти проектира нещо от което ти да печелиш с времето.

Като те слушам си по скоро от втория тип ... та, във форума сме доста хора които имат опита и знанията да разработят подобен проект, лично аз оферта няма да дам по ред причини. Както и Миро безплатно и неангажиращо расъждавам по темата :)

Съб Окт 04, 2014 7:51 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
...На мен лично ми е все тая дали някой ще ми вземе ноухауто или не - няма ли 10-20 години опит зад гърба си и да му обяснявам от А,Б нищо няма да му остане в главата, ако пък е с опит, то и ноу хауто малко или много го е натрупал вече...

+1. Ако на някого сорса му е ноу-хауто, ебем ти ноу-хауто...

Съб Окт 04, 2014 9:02 pm
Профил

miro_atc написа:
Принципно ти трябва малка и гъвкава фирма.

Това и аз му казах на човека.

Съб Окт 04, 2014 10:06 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща