Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Индукционен мотор - въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Индукционен мотор - въпрос
Колеги имам около 90W 220VAC индукционен мотор с три извода:
Пръви - Фаза въртене ->
Втори - Фаза въртене <-
Трети - Нула
Земята не го броя
Има и кондензатор между Първи и Втори в ролята на стартов кондензатор към съседната навивка.

Трябва ми да му намаля оборотите в стартовия момент и в спиращия момент. Да кажем за около 2 сек.
Честота е фиксирана на 50 Hz - това не подлежи на изменение.
Управлението е с триак който получава импулси на гейта в началото на всеки полупериод.
Четох тук там и до колкото разбрах не се препоръчва на такъв тип мотори да се пипа фазата на отпушване на триака.

А има ли вариант тогава да се пускат пакети от цели периоди после да има някаква пауза и отново пакети? Това за около 2 сек. После е нон-стоп.

Мотора ще бъде натоварен постоянно и също не ми е ясно това което мисля да правя няма ли да му скапе пусковия момент драстично и да вдига по-бързо градуси?

Сря Окт 01, 2014 10:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Индукционен мотор - въпрос
Момента ще падне доста и температурата ще се покачи също доста ... Ако това пускане и спиране е за кратко и не много често, може и да ти се получи.

Виждал съм управление на такова моторче с триак (подобно на димер за лампа, обаче с доста обратни връзки, включително и тахо) .... обаче .... моторчето беше 100 вата и конструкцията му е доста нестандартна - общ статор с два ротора като на единия оста е куха и през нея минава оста на работния ротор. На този с кухата ос има перка - той винаги се върти с максимални обороти а работния зависи от товара - мотора грее доста, обаче винаги се охлажда с максимални обороти.

По принцип такива неща се правят с инвертор. Ама пък и за 2 секунди може и да няма проблем - с една дума - пробвай. По принцип ти реално не му сваляш оборотите а му сваляш момента и той просто се плъзга.

Сря Окт 01, 2014 10:48 pm
Профил ICQ

Да, има вариант. Трябва да се синхронизира честотата с мрежата, предложеният вариант с димер би ти свършило работа за 90Вата. Ако го правиш с пик което ти препоръчвам е да го синхронизираш с мрежата.
Кажи по какъв начин си се ориентирал и малко повече информация. Да спомена че и описанието с кондензатора ми е много мътно.
Искаш плавно да тръгва и плавно да спира? Има такъв чип заводски и цената му е към 7-8 лв. но не се сещам какъв беше. Ползвал съм го за вентилатор управляван от термистор.

Сря Окт 01, 2014 11:17 pm
Профил
Аватар

TCA785 - регулаторите за които говоря бяха с такива. Чипчето обаче има малко карантия покрай него - иначе си работи добре. И не е много евтино - към 10-тина лева е.

Чет Окт 02, 2014 12:03 am
Профил ICQ

Разгледах интегралката. Изглежда си върши перфектно работата, а и производителя е с име.

Мотора не е с такава комплексна конструкцията. Охлажда се от околния въздух и след около 10-15 мин постоянна работа би трябвало вградения термопрекъсвач да го изключи - не съм тествал това. Но ако започнат чести включвания/изключвания дори за кратко да върти, се загрява бързо. Като цяло не трябва да му се помага да загрява допълнително и за това внимавам.

Платката е на ревизия 2, но специализирани чипове няма да слагам поради две причини - място и цена. Общия ток на консумация също е важен.
Сега съм на етап софтуерно съживяване. Направих фазово регулиране просто за да го има, но не мисля да го ползвам. Все пак както казваш "да пробвам" ще го направя, но твърдят, че тормози този вид мотори.
Тахо нямаше, но му направих от диск с магнити и два Хол датчика. Нещо като квадратурен енкодер се получава. Има различни конструкции, аз тази си избрах.
Сложих му следене на тока, но там каква боза ще се появи като картинка още не съм стигнал. Това ще е нещо като "optional". На DC мотор знам каква е картинката и съм го ползвал.

Идеята за инвертор много ми харесва наистина. При тази малка мощност ще се изпълни сравнително лесно. Но мястото е много малко, цената ще отиде нагоре, под въпрос е дали ще стане. Иначе съм решил да се пробвам да го направя за кефа, но не е сега момента.

Като алтернатива е пакетното подаване на периоди, но не съм срещал по литературата за управление на мотори.

Чет Окт 02, 2014 12:47 am
Профил

Аз за друг чип писах, ще проверя къде съм дянал схемата.

Чет Окт 02, 2014 1:25 am
Профил
Аватар

Мии на моторите за вентилация под 1000 Вт масово им слагаха димерче с триак и даянеха, въпреки че околната температура обикновено беше над 50 градуса...

А кондензаторът е работен а не стартов - не бъркай двете губернии.

Edit: ако ще слагаш контролерче в обратната връзка какъв е смисълът от още интеграли? Фотодиак и си в джаза. А ако не те интересуват точности може да пробваш на две степени: през димерче на понижена мощност и през реленце на максимална - нали натоварването е постоянно... <- Сега се сетих: някои професионални миялни на чинии се пущат така, за да се избегне ударната вълна.

Чет Окт 02, 2014 9:28 am
Профил
Аватар

То ако става въпрос и софт стартерите за големите мотори пускат през тиристори известно време и така не тръгва с ряз. Ама в случая мотора не бива да е много натоварен при пуск. А и като изтече таймера на софт стартера включва дирекнто с контактор. Мотора ако не се е развъртял дотогава пак ще има "ударно пускане"

Чет Окт 02, 2014 2:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мотора можеш да го управляваш с пакети ( определен брой периоди на синусоида 50 хц) - все едно го пускаш и спираш периодично. За такива приложения обаче късосъединената намотка на ротора е от по-различен материал, с по-високо специфично съпротивление. Пусковия момент е по-голям при най-ниските обороти, нещо като имитация на асинхронен мотор с навит ротор и съпротиивления.
В твоя случай има вероятност да се получи, но само на празен ход.

Чет Окт 02, 2014 3:18 pm
Профил

Разгледай тази схема. Правил съм я и работи много добре а това което искаш за фронтовете можеш да го постигнеш с кондензатор.
Изображение

http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/Mekky%20rozbeh%20univerzalniho%20motoru.htm

http://elimex.bg/product/1738/maa436.html

Пет Окт 03, 2014 12:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]