|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Java микроконтролер
Някой има ли опит с продуктите на Imsys? Работят с Java, отдолу има някаква RTOS, имат всички необходими комуникации и интерфейсите за тях. Изглеждат доста добре четейки брошурките, но нищо не може да замени реалното пробване на един такъв модул... Ако някой има (или е имал) модули и/или китове за разработка - нека да си каже мнението!
|
| Вто Сеп 30, 2014 11:23 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Java микроконтролер
Обмисляш Java за микроконтролер? Сериозно ли? 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Сеп 30, 2014 3:09 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
ами да - представи си колко много код има написан на Java и какъв ще е кефа да може да се пусне всичко това на такъв малък модул... времето за нагаждане на приложението ще е в пъти по-малко от колкото на друг език... и после идва другия кеф - след година-две като излезе нов модел на модула (примерно с повече RAM, по-бърз и т.н.) само качваш приложението и то работи... имаш RTOS, многопоточност, синхронизация м/у потоците - въобще много проблеми с които си тровиш нервите със седмици тук са ти решени изначално!
|
| Вто Сеп 30, 2014 3:37 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Хич не се и надявай всичкия код вече писан на джава да тръгне на този микроконтролер. Виж, ако ти искаш да пишеш на джава и да качваш на микроконтролер е друго - мен ако питаш си е психично отклонение това, същата работа все едно да ползваш .NET Micro Framework - не, че и на мен не ми е минавала такава еретична мисъл преди 4-5 години - ма бързо се отрезвих.
Всъщност в някои СИМ карти могат да се качват джави ... та не е чак толкова еретично, ама все пак ... я си пиши на асм/ц да ти мирна главата.
То и питон има, и джаваскрипт (първо 'компилиран' до луа) ... абе извращения да искаш ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Сеп 30, 2014 4:21 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Даже някои колеги май и на базик пишеха 
|
| Вто Сеп 30, 2014 4:22 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
за ТОЛКОВА пари най-добре Android.... поне java-та му е java
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Сеп 30, 2014 4:53 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Някой беше дал линк към сайта за .NET за MCU, където се хвалят, че Hello World - мигане на диод, е само 4K ROM. Това е достатъчна информация.
|
| Вто Сеп 30, 2014 6:32 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Абе има такива неща, но там .нет байт кода е на практика компилиран до нейтив - т.е. не е виртуална машина на която можеш да качиш нещо писано на .нет и сдъвкано до байткод. По сериозния интерпретатор е няколко десетки килобайта, дали даже не беше и към 200к ... и не ми се мисли с колко херца ще го замига този диод 
|
| Вто Сеп 30, 2014 8:30 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ако си начинаеш, що да не се вържеш на рекламата.  |  |  |  | Цитат: Write software on one platform and run it on virtually any other platform Create programs that can run within a web browser and access available web services Develop server-side applications for online forums, stores, polls, HTML forms processing, and more Combine applications or services using the Java language to create highly customized applications or services Write powerful and efficient applications for mobile phones, remote processors, microcontrollers, wireless modules, sensors, gateways, consumer products, and practically any other electronic device |  |  |  |  |
https://www.java.com/en/about/Има ли някаква причина, човек дето не е запознат с материята да избере C пред JAVA или C#.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Окт 01, 2014 1:24 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Явно никой няма опит - в такъв случай аз ще си поръчам един кит и като го разръчкам - ще напиша нещо като ревю...
|
| Сря Окт 01, 2014 9:41 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Преди да почнеш, се замисли върху следното - искаш ли в твое изделие да се търкаля нечии чужд код, на една... не особенно известна фирма с всичките рискове, някой да е сътворил говна в кода.
Щото това не е като да ползваш библиотечки и даже не е като да ползваш RTOS. Жаба интерпретатора си е сериозно количество код и вероятността някой нещо да е засрал вътре е доста сериозна. Всъщност вероятността вътре да има говна е 100%. Въпроса е дали ти ще го настъпиш или ще извадиш късмет и няма да го видиш... докато не гръмне при клиента. След това иде мъката - моя код ли е бъгав или жабата... а са де?
Това е довода против. А доводи за сигурно има много. Ти си носиш отговорността за избора.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Окт 01, 2014 10:07 am, променена общо 4 пъти
|
| Сря Окт 01, 2014 10:02 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Остави го да се забавлява, то така се трупа опит.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Окт 01, 2014 10:06 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Каквото и да правиш в днешно време - винаги има малко или много чужд код... Въпроса е вярваш ли на фирмата, която го е писала или не? Естествено всеки в началото подхожда с повече доверие отколкото недоверие, но и със здравословна доза съмнение. Като нещата почнат да гърмят по време на разработката или тестовете - доверието се срива лека-полека. Ако почнат да гърмят при юзъра означава само едно - не си тествал достатъчно (масова практика напоследък, която никак не ми харесва)! Ще видим...
За мен ще е доста интересна тази проба защото съм фен на писането на по-високо ниво на абстракция. Не искам да губя време и нерви в заиграване с дреболии!
|
| Сря Окт 01, 2014 10:50 am |
|
 |
|
palavrov
|
Ех младост, младост ... на 20 бях същия - то не беше обектно ориентирано програмиране, то не беше абстракции ... с годините човек завърта колелото, но колкото и да му разправя някой патил не слуша, трябва да си извърви пътя сам. Успех! Пък като запънеш с дреболиите свиркай да дадем едно рамо ...
|
| Сря Окт 01, 2014 11:29 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ей с това изречение ме навяваш на мисълта, че нещо бъркаш в преценките. Точно с една жаба в контролера си гарантираш късни проблеми. Всеки чужд софтуер увеличава в геометрична прогресия възможните клонове по които може да се търкаля софтуера. Реципрочно, вероятността да хванеш бъдещ проблем по време на предварителния тест намалява по същия закон. Логично погледнато, ако имаш един праволинеен код, вероятността за грешка е най-малка. Ти си се запътил точно в обратната посока. Нищо лошо, всички го правят, ама да ме убеждаваш, че с предварителни тестове ще компенсираш надежността на неясно от кого писан код в размер 100ци пъти над твоя собствен е просто наивно. Да не би да искаш да ми кажеш, че като сложиш жабата ще заложиш тестове на нейната функционалност? Защото по стандарт трябва да го направиш. Реципрочно това ще оскъпи времето за девелопмент и производство. Повечето не го правят де, просто разчитат, че то онова в черната кутия работи. То и затова бутлоадера е основна функция на всяко съвременно устройство.... Не защото не е тествано достатъчно, а защото чуждия код вече е толкова много, че всяко тестване е недостатъчно априори. Кръстиш се, чукаш на дърво и те така... Просто да те питам - днес ти си купуваш чипчето с версия 1.0 вътре. Наясно ли си при едно сериозно производство, ако спазваш буквите на стандартите, какво се случва, когато чипчето изведнъж стане с версия 1.1 вътре? Както и да е. И аз не искам да ти чупя мерака - действай. Има и приложения където надежността на кода не е от особенно значение, важното е да е шарено... Аз си мисля, че тия контролери са баш за това, а ти си преценявай, твоя продукт къде се позиционира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 01, 2014 4:29 pm |
|
|