|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:53 am
Гейтово съпротивление vs мас ток на IGBT
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Гейтово съпротивление vs мас ток на IGBT
Със сребърни релета е по-хакерско.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 04, 2014 7:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в трети курс имах проект на струг (от-до) но никй не ме е карал да му правя зъбните колела от дърво. а в четвърти проекта беше на ГАПС на доста шантав детайл с 25 обработки. водеше ми го един ст.н.с. от ЗММ, после ми стана научен ръководител и на дипломната работа. 91-ва щипна за Канада и му загубих дирите а със живачни ще е хай-тек, като за аудиофили 
|
| Чет Сеп 04, 2014 7:33 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Искам да попитам още нещо! Как да определя колко е подходящото отрицателно напрежение за запушване на даден транзистор?! До колкото ми е известно първо слизаме от Vcc до 0 за определено време, което зависи от гейтовото съпротивление и заряда. Обаче колко надолу трябва да се слезе, за да се запуши?! Сега тук нз дали е валидна същата логика, но предполагам, че стойността на отрицателното напрежение влияе на времето, за което се достига пълно запушване. И може ли да го изгоря ако подам прекалено висока отрицателна стойност?!
_________________www.elkran.com
|
| Пон Сеп 29, 2014 9:56 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ми пробай - ко пък - един два транзистора кога не сме ги изгорили...
|
| Пон Сеп 29, 2014 10:05 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
То това е едно на ръка. А има ли отношение към времето на запушване?! Това, което съм изнамерил до сега из разни datasheet, винаги смятат времето за запушване от Vcc до 0, както и тока през драйвера. После какво става?! Защото реално входния капацитет започва да се зарежда на обратно. И кога точно се запушва? Това зареждане в обратната посока реално добавя още време към това за запушване и ако отрицателното е много по-малко от положителното (пр: +15 до -5), то в отрицателна посока процеса ще протича 3 пъти по-бавно. И ако имаме 1us от 15 до 0, може ли да се стигне до положение реалното време за запушване да стане 4us?! А дори да са равни пак от 1us да станат 2. Значи ли това, че винаги трябва да си имам едно на уми да умножавам времената по 2-3 за по сигурно? Разбирам, че зависи от характеристиките на транзистора, ама всеки път проба-грешка не ме кефи...
|
| Пон Сеп 29, 2014 10:21 pm |
|
 |
|
nik
|
запушва се когато заряда на гейта падне под определено напрежение, на всеки транзистор си му дават това напрежение ако го запушваш с 0 волта, колкото повече пада напрежението толкова намаля тока през гейтовия резистор и ако в началото напрежението пада бързо, после тока намаля и процеса се забавя ако го запушваш с -5 волта имаш по голяма потенциална разлика и тока по дълго време е голям така гейта по бързо достига прага на запушване
|
| Пон Сеп 29, 2014 11:55 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Гледам, че по datasheet-ите дават стойност за Vges(примерно от +20 до -20)! Това мога ли да го използвам като работна стойност или е максимална?! Питам за тези работи, защото когато се увеличат токовете, се увеличават смущенията и започват да се включват защити и да горят модули. Това, което изнамерих като информация е, че за да се намали ефекта на такива смущение, се използва по-високо отрицателно напрежение. Така се раздалечава границата на отпушване. Аз малко се по-напъвам тука да докарам едни киловати ама явно ще трябва да вдигам напреженията. Поздрави!
|
| Вто Сеп 30, 2014 3:57 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Максимална е. "стандартно" за повечето е +/-12, +/-15, Или примерно нещо като +10/-5 и от сорта. Това освен ако не са с нисковолтов гейт. На нормален MOSFET/IGBT гейта обикновено е до +/-25 или +/-30. На тия с нисковолтов е нещо като +/-12, +/-15 или от сорта. Като има ценери на входа, те обикновено са 15 волтови. Да клатиш обикновен MOSFET/IGBT с повече от +/- 15 особен смисъл няма, или поне аз не виждам такъв. То и отрицателното -15 в общия случай е вторичен ефект от драйверния траф. С повече от -10 също обикновено няма сми, а даже често и с повече от -5 няма сми.
|
| Вто Сеп 30, 2014 4:05 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами нз. Аз карам на +15/-5 обаче като вдигнах амперите, при положение, че даже корпуса на модула е същия(нищо не съм променял), ми се включват защити от късо и още по-лошо горят транзистори. А това може да стане ако големия ток успее да повдигне напрежението и да отпуши транзистора! Тогава защитата става безполезна! Няма как да започна да меря на всички транзистори, защото са 6, а и като видя резултата ме е страх, че ще е късно(тия модули не са без пари!)! И нещата се случват на random! Може аз да съм се насочил в грешна посока, ама за всеки случай ще повдигна напрежението до +/-15. Друг е въпроса, че за да стане така, трябва на 2 транзистора да им се повдигне напрежението!
|
| Вто Сеп 30, 2014 4:40 pm |
|
 |
|
nik
|
ами повдига... има няколко паразитни ефекта при работа на мосфет и игбт които успяват да отпушат транзистора когато по всички признаци би трябвало да е запушен наблегни на : ***индуктивността на сорса/емитера - 2см права жица я брой за индуктивност ***капацитета между гейт и дрейн/колектор - при резки преходи на 400в в изхода успява да прехвърли достатъчно към гейта за отпушване на транзистора снубери в изхода кондензатори на захранването възможно най близо до моста
|
| Вто Сеп 30, 2014 6:02 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Разстоянията м/у драйвера и пина през резистора е общо 2см макс. То по-малко не може... Кондензатори има бол - групи 100n + 100u! Снубер в изхода нз дали ще помогне понеже имаш двигател за товар и това нз дали може да се подтисне.
|
| Вто Сеп 30, 2014 7:05 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Еми премери кво става по гейтовете.