| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Re: Високооборотен малък шпиндел за CNC.
Да обясня за пасовете. Чистотата на фрезоване при една и съща скорост на подаване е много зависима от това колко материал ще се отнема. На първия пас отнемам да кажем 50 микрона. На втория пак толкова. Общо съм издълбал 100 микрона,но и при двата паса съм отнемал 2 пъти по малко материал отколкото ако бях пуснал наведнъж 100 микрона. Предимството на закрепването с вакумна маса е постоянното силно притискане на платката към плота. Платката е винаги изгъната по някакъв начин. Ако я залепиш с двустранно залепващо фолио поради постоянното услие на отлепване което се получава в някои участъци,дори и в началото да си успял да я залепиш равномерно,ще се отлепи. Ето тук вече имаш огромно отклонение. Отделно че отлепения участък не е вече добре закрепен и ще вибрира повече при обработката. Като си монтираш масата на плота,пускаш да кажем 100 мирона по цялата и повърхност. Това ще я изравни презизно. Това ти е сетъпа. Като ти намалее дебелината на гумата на вакумната маса,разлепяш,лепиш нова и пак с фрезата изравняваш.  Така се получава че единствената неравномерност която ще имаш ще идва от дебелината на стъклотекстолита. А тя е сравнително малка.
|
| Нед Сеп 28, 2014 7:56 pm |
|
 |
|
nik
|
|
| Нед Сеп 28, 2014 8:28 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
С повече играчка и внимание и специално за случая наточен фрезер направих успешна платка 4милса пътеки и 6 клиренс. Когато се направи на няколко паса с много малко подаване даже не се получават осенъци. Бършеш с един мек памучен парцал и калайдисваш. Колко пари и главобол щях да спестя ако имах това преди 10тина години само ....
|
| Нед Сеп 28, 2014 10:23 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
А мислил ли си вариант за двустранна платка?
|
| Пон Сеп 29, 2014 8:15 am |
|
 |
|
Edesign
|
двустранна няма проблем да се прави. Направил съм си ъгълче от пластмаса, което е закрепено с болтове към масата. Знам координатите на ъгъла. Платката се гравира, пробива и отрязва. Тъй като всичко се прави на тази машина се знае точно размера на платката и координатите. Обръщам я така че да се добре в ъгъла от пластмаса и пускам гравирането от другата страна. Точността не е по-лоша от наслагване на фотошаблони на око както се прави при стандартния процес.
|
| Пон Сеп 29, 2014 8:19 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е аз като правя двустранни по фотометода си разпечатвам лицето и гърба на един лист, пръскам си платата от двете страни и фотошаблона го сгъвам колкото може по-точно по средата - така самият лист ми дава съвпадението от двете страни. После го залепям за платката и я стискам между две стъкла. При експонирането само обръщам пакета. Минимума разминаване който съм постигал е под 1 десета ама много рядко и при изключителен късмет. Но в повечето случаи 1-2 десети въобще не са фатални - на някоя по-голяма дупка установявам посоката на разминаване и после пробивам с лек ъгъл така че да се уцелят. Като нацеля ъгъла, въобще не може да се разбере, че има разминаване.
|
| Пон Сеп 29, 2014 8:41 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Гледам че на някои клипчета дават позиционирането да се прави с шифтове. Може би така е най прецизно.
|
| Пон Сеп 29, 2014 9:31 am |
|
 |
|
nik
|
ехеее перфектен си ще фалираш платкаджийниците  чак ме хваща яд че все не остава време да си поиграя и аз
|
| Пон Сеп 29, 2014 2:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ники .. абе като казваш наточен, имаш в предвид нов или ги точиш, щото ми е интересно при тия размер как се точи, то фрезер и при голям не е лесно 
|
| Пон Сеп 29, 2014 5:46 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ами по нагоре разправях че го правя на струга с закрепен високооборотен мотор. Малко си поиграх преди и с едни приспособления за захващане към шпиндела си точа и останалия твърдосплавен инструмент на струга.
|
| Пон Сеп 29, 2014 7:37 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Имам една ръчна фреза на Макита която по едно време заглеждах за бързооборотен шпиндел, но още не съм стигнал до нея... Изглежда доста грамотно направена, и е относително тиха като за подобен вид машина. Корпусът и е почти изцяло цилиндричен и е удобна за закрепване. http://www.makita.bg/bg/products.html?p ... gory_id=12
|
| Пон Сеп 29, 2014 11:36 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ако я пробваш,сподели впечатления. Иначе виждам проблем че се предлага само с 6 и 8 мм цанги.
|
| Вто Сеп 30, 2014 12:30 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Аз пак да спомена - ER цангите са силно препоръчителни. На порядък по-добри са от всичко останало. За съжаление предимно по китайски шпиндели се предлагат.
|
| Вто Сеп 30, 2014 2:19 am |
|
 |
|
Edesign
|
аз преди време бях пуснал такава тема мисля в този форум за цангите. Масовите инструменти за гравиране са 1/8 инча (3мм и нещо) Българските машинки са добри но се предлагат само с 6 и 8 мм цанги - и макита и спарки. За дърворезби и пластмаси става но към тях ER цанги не стават. От ибея взех преди време да пробвам и явно си стават само на техните шпиндели. Креса обаче се предлага с голям набор цанги - цени по около 30 лв бройката.
|
| Вто Сеп 30, 2014 9:26 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
След като разполагаш със струг и фреза, е въпрос на няколко минути да разполагаш и с подходяща цанга... 
|
| Вто Сеп 30, 2014 9:33 am |
|
|