|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:52 am
Високооборотен малък шпиндел за CNC.
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Високооборотен малък шпиндел за CNC.
@Nikola Kirov платки съм правил малко - 2 или 3, основно за други дейности ползвам рутера, но като цяло оборотите са много важни, колкото повече толкова по добре при малки инструменти пък е задължително... периферната скорост пада, и трябва да се компенсира с повече обороти, защото иначе онструмента просто драска материала... не съм имал възможност да пробвам, но съм си мислел ако платката се маже примерно с вазелин, дали няма да подобри рязането и да намали осенъците, или да се пръска с някаква течност... дремела вибрира много, пробвал съм http://www.mycncuk.com/attachment.php?attachmentid=4599&d=1316532212ако моделистките бръшлес не ти вършат работа - аз ползвам обикновен китайски шпиндел 1.5 kw с въздушно охлаждане, с малко доработки и марков инвертор, щото работя и дебел материал и трябва здрав шпиндел, но като консумирана мощност за 3мм инструмент не е повече от 500 вата до 30 000 е много тих, нагоре започва да вдига повече шум достигнах 42 000 оборота , тогава на 60 000 гледах едни други и ми се видяха скъпи http://www.ebay.com/itm/NEW-60000RPM-1-2KW-SPINDLE-MOTOR-SPECIAL-FOR-METAL-UPDATED-4-/171432348083?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27ea2a09b3тоя дето си го показал не знам защо е на 75 волта.... за тия обороти трябва инвертор с по висока честота, моя е EMERSON SK commander или нещо такова беше е до 1500 херца, на времето гледах имаше и едни danfoss които също стигаха до 1500 херца общо взето проблема е със загряването на лагерите
|
| Съб Сеп 27, 2014 3:10 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Да тази тема я знам. Даже му бях писал на човека но не ми отговори. Като ми остане време ще се заема и с калайдисването.
|
| Съб Сеп 27, 2014 12:24 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Nik ако правилно съм разбрал ползваш 1.5KW шпиндел мотор от тия които ги дават че са до 24000 оборота. Тях ги дават до 400Hz. Пускаш го на повече и си достигал 42000 оборота?
|
| Съб Сеп 27, 2014 12:46 pm |
|
 |
|
Edesign
|
да дълбочината е 0,1мм на рязане точно защото материалът не мога да го изгладя. Винаги има кривини особено, ако платката която правя е голяма (да речем повече от 10х10см). Тогава ако фрезовам на малка дълбочина някъде може фрезера да не доизкопае медта. Поне за мен това е основния проблем (кривина на материала), не закрепване, не вакумм и т.н. Трябва да сложа под нещо тежко и материалът да престои обаче нямам време защото винаги се бърза и винаги се полозват рани изрезки. Иначе относно скорост на изработка писах, че фрезера гравира с линейна скорост 10мм/секунда. Тази платка, която съм дал на снимка заедно с отрязване (пак го правя с фрезер не гилотина), пробиване с един инструмент на всички отвори и гравиране отнема 10тина минути за изработка.
Т.е. методът е супер защото платката я проектирах за около час и за още около час имах налепена мостра.
|
| Съб Сеп 27, 2014 1:00 pm |
|
 |
|
nik
|
да до 30 000 оборота си работи както е от кашона, без никакви доработки нагоре обаче лагерите почват да загряват, при това моя дойде с истински лагери INA мисля бяха (доста разновидноси се въртят по ибей, моя е с 4 лагера, 2 отгоре и 2 от долу) за повече обороти се наложи да сменя греста със специална, една бяла такава, купих я от ибей, мирише на лой, защото е на животинска основа тогава стигнах до 42 500 мисля и нагоре лагерите рязко започват да нагряват много, за 30 секунди и вече не се търпи на ръката след 2 години греста изсъхна и започна да прегрява много по рано и да издава странни звуци при спиране, почистих лагерите и сложих нова грес и пак е като нов на тоя вид шпиндели им дават профилактично обслужване на лагерите на всеки 6 месеца до 1 година в зависимост от натоварването при толкова висока честота реалната мощност пада много защото инвертора не може да вдига повече напрежението, но пак ми е напълно достатъчно, инвертора ми е 0.75kw
|
| Съб Сеп 27, 2014 4:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Мерси за инфото. Някой ден ще се оборудвам с такова шпинделче, има едни 800W с въздушно охлаждане.
Иначе поизчистих технологията. Приложената картинка е на платка 8 милса клиренс 10 пътеки. Излязла е точно както е проектирана.
Фрезер 0.1mm 20 градуса,чисто нов,от най евтините китайски. 12000 оборота. Фолиран гетинакс 1.3мм 18 микрометра мед. Изолацията е фрезована на 2 пъти първия път на 50 микрометра дълбочина,втория на 75. подаване: първия път 6mm/sec. втория път 3mm/sec.
Rubout - на един пас 75 микрометра. подаване 6mm/sec. Преди фрезоването платката обилно намазана с фино машинно масло. Осенъците съм обрал с единия ръб на шублер. после съм избърсал с памучен парцал. Осенъците са много финни,не е необходима щкурка.
Платката е перфектна. Няма къси,много внимателно съм я разглеждал под голямо увеличение.
Технологията позволява пътеки 6 милса според мен. При шпиндел с по високи обороти и по малко биене със сигурност ще може да се докара и 6/6 милса с фрезер 0.1мм 10 градуса.
При тънък и качествен 0.5mm стъклотекстолит и добре изравнена вакумна маса вероятно ще може да се направи и на един пас 50 мирометра.
На мен реално не ми трябва повече от това за настоящия момент.
|
| Съб Сеп 27, 2014 9:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Tая последната е станала перфектна като за прототип. Явно за бързи прототипни платки тая технология е перфектна. Малко трябва да си играе човек да свързва двата слоя в проходните отвори, ама то пълно щастие няма  .
|
| Съб Сеп 27, 2014 11:36 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1512 Местоположение: София
|
Моя грешка, за триене.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Съб Сеп 27, 2014 11:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Киров, колко ти е голяма машината. Пусни някоя снимчица ако не е проблем. Аз имам намерение да си направя една машинка ама идеята ми е около А3 работна площ да имам за да мога и разни кутийки да си режа и по обемни неща. Мисля си за Z поне 15-20 см. и евентуално масата да ми е подвижна по Z с още 20-тина см. за някой по-високи неща.
|
| Нед Сеп 28, 2014 11:40 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Подобен на този - http://www.aliexpress.com/store/product ... 25624.htmlНо както казах в друга тема - пълно лайно. Купваш го и почваш да преправяш. Щом чак оста на шпиндела ми се строши - нямам думи. Китаеца е животно което трябва да се убива само защото е китаец,без да е направил друго.
|
| Нед Сеп 28, 2014 12:20 pm |
|
 |
|
nik
|
не съм дълбал в тая посока щото все няма време за хоби, но за прецизни платки това ще е от полза https://www.youtube.com/watch?v=rO4L3-TevtYимаше още един клип където платката нарочно беше закрепена крива като дъга но сега не го намирам
|
| Нед Сеп 28, 2014 4:14 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Да затова говорим. Не е важно толкова как е закрепена платката. На такива малки дълбочини важно е кривината на материалът. Решението е или сваляне на кривината както в клипа или плаваща глава на шпиндела.
|
| Нед Сеп 28, 2014 6:03 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Платката е важно как е закрепена. При доста добро закрепване,по цялата площ с двойнозалепващо тиксо върху изравнена с машината плоскост изобщо не можех да работя с 0.1mm 10 градусов фрезер. Със закрепването на вакумната маса съм постнал какво съм постигнал. За толкова финно фрезовани платки съм виждал клипчета и снимки само от специализирани за PCB машини само. От опита ми с фрезоване на по големи неща с фрезата за метал с ръчно управление съм си направил изводи че нестабилното закрепване на детайла води до вибрации които оказват влияние и на чистотата на повърхностите. Иначе метода е добър. Ако успея да го усвоя при работа с MACH3,за да компенсира тия 50 микрона неточност на повърхноста на платката които ми се получават сега,ще може да се прави на един пас платката. Отделно че вероятно ще успея да постигна 6/6 милса и с тази машина на два паса. То не че ми е затрябвало чак толкова де 
|
| Нед Сеп 28, 2014 7:11 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Понеже явно се разминаваме в това, което пишем да поясна за аудиторията  - за да гравират фино тези фрезери трябва да работят на много малка дълбочина и големи обороти на шпиндела. Да речем макс колкото е върха. Иначе ако режат по-дълбоко оставят мустаци около пътеките поради това, че явно там фрезера не реже. Това допълнително усилие отлепя пътеката и влошава качеството. - защо и от къде при теб идва проблемът за да го правиш на пасове не знам, може би точност на машината. Аз ще пробвам тези дни но със сигурност ще постигна на един пас 0,2 мм пътека и то с фрезера 60 градуса но общият размер на платката ще е както при теб около 40 х 40 мм. Обаче аз често правя серии - много платки на голямо парче например А4- мултипликат. И там основният проблем е, че няма как този лист да го закрепиш така, че да имаш 50 микрона навсякъде. Това е супер равнинност и на самият материал, която е трудно постижима и някъде фрезера копае дълбоко, някъде плитко и резултатът не е еднакъв навсякъде. Фрезата, която имам купена (тя е специално за платки А4 макс размер) има плаваща глава, с механизъм се задава силата на натиска на фрезера върху повърхнината. Така се компенсира тази разлика във вълнообразността. За съжаление главата не я купихме защото е няколко хилядарки и работим с твърдо закрепен крес. Както казах за да нямам ядове и да работя бързо размера е хубаво да е не по-малък от 0,6мм. Обаче както постнах не е трудно и 0,4мм. Както казах масата е стомана или дурал, изгладена на шлайф и има отвори за закрепване през расте 50мм. За по-неотговорните неща (масово платки 0,6мм) закрепването е под листа, велпапе и отвсякъде залепено към масата с обикновено тиксо (не двойнолепящо). За по отговорни детайли директно затягане с болтове към растера на масата без подложка. От това по-равнинно и стабилно едва ли има!
|
| Нед Сеп 28, 2014 7:35 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аз точно от този тип конструкция на моста искам да избягам - верно че машината ще стане малко по-обемиста на външен вид, но пък става по стабилна. Концепцията към която съм се насочил е паралелепипед от гредички, вътре масата - там ще е проблем да се докара масата да е точно перпендикулярна на шпиндела но може да се докара. И допълнително масата най вероятно ще я направя да се мести нагоре/надолу за да мога да и дам още мало височина. По този начин моста на практика става много нисък и се намаля неустойчивостта му.
|
| Нед Сеп 28, 2014 7:35 pm |
|
|