Самоделна вакумна маса за CNC
Тук доста хора си имат CNC та че по случая отварям тема да споделим опит с вакумните маси.
Днес завърших една съвсем малка,50x100. За дребни платчици най вече и да видя как стоят нещата и да си направя читава по голяма.
Основа от 20мм текстолит,отгоре 4 мм твърда гума,решетка от 2mm дупки 7,5mm x 7,5mm.
За вакум използвам най обикновенна битова прахосмукачка.
Почърхноста на гумата я изравних на самото CNC. Не се получава много гладко фрезоването на гумата,но се оказа че въпреки всичко като се хване платката с вакума, е доста добре изравнена. Не съм мерил с часовник,но като гледам как се променя дълбочината на фрезоване по първата платка която направих върху нея не повече от 20-30 микрона да е грешката сумарно на машината и на закрепването. При варианта с двустранно залепващо фолио който използвах досега грешката ми се получаваше около 50 микрона обикновенно. Също така гумата обира явно вибрациите и се усеща че ръбовете се фрезоват по гладко.
Недостатъците които виждам до тук.
- Като се почне да се пробива платката усилието на задържане пада много. Тестовата ми платка нямаше много отвори но въпреки всичко след пробиването задържането не беше достатъчно да се изреже платката по външния контур. При неразпробита платка е съвсем достатъчно за безпроблемно изрязване.
- Прахосмукачката се товари от това че входа и се явява запушен. Освен това разчита на струята въздух която преминава през нея за да се охлажда. И след известно време и задейства термичната защита. Задействането на термичната защита се избягва като се остави дупка във входа през който да смуче някакво количество въздух достатъчно за да се охлажда. Но това намалява вакума. Общи линии опитно постигам някакъв вариант при който всичко да работи и вакума да не намалява много осезателно.
- Много шум създава.
Дайте идеи за по добър,и не много скъп вариант за правене на вакум. Има някакви вентилаторни вакум помпи,но не си намирам евтин вариант.
Някога и в БГ се е правила една малка помпа Елпром ВП-400/0.8 -
http://www.zor.uz/offer/17999463/pic/ която ми се вижда че е супер като за такава работа.
Евентуално някаква по безшумна прахосмукачка която да няма проблем да се охлажда ако и е затворен входа също може да е добър вариант.
Има компресори за работа с хладилна техника. Но имам съмнения че дори тези с най голям дебит от тях може да не успяват да компенсират недобрата уплътненост която се получава в случая.
Също така гумената работна повърност не ме кефи много. Гледам че се предлагат някакви силиконови гуми но никога не съм ги виждал на живо. Дали няма нещо което да има добро сцепление с платката,да уплътнява и да е обработваемо чрез фрезоване.