|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:52 am
Високооборотен малък шпиндел за CNC.
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Високооборотен малък шпиндел за CNC.
Иска ми се да ползвам фрезерчета с много малък връх 0.1mm 20-30 градуса за да мога да си правя презцизни платки. Но всички опити които съм правил с фрезерчета под 0.25 водят до много нечисто фрезоване. Няма удачен вариант,подбирал съм какви ли не скорости на подаване,дълбочини на фрезоване,но не се получава добре. Стигам до заключение че проблема е че оборотите на шпиндела,12000,са малко за по малките фрезери. От известно време доста се ровя да намеря някакъв вариант на високооборотен и маломощен шпиндел но все нещо не ми харесва. Имам една права фреза Kress но тя вдига много шум като се вдигнат оборотите,а и е малко голяма за моята китайска фрезичка. Виждал съм по нета различни варианти на такъв тип фрези с присъединителен размер 43mm но май всички са четкови и доста шумни а и ненужно мощни за случая. 200-300 вата са достатъчни за PCB фрезоване. Само оборотите да са повечко. Има разни от типа на дремел-а но доколко имат читаво лагеруване не знам,по скоро си мисля че не са мислени за такава работа. Ако някой знае нещо от първа ръка ще е полезно. Има и разни китайски 3 фазни мотори. http://www.ebay.com/itm/220VAC-0-8KW-Wa ... 43cab8a8b8http://www.ebay.com/itm/0-8KW-AIR-COOL- ... 2a2cd6d008Но едно че са ненужно големи за моята фрезичка,нямам и никакви наблюдения що за стока са,дали тези с въздушно охлаждане шумят много и т.н. На няколко места по форуми споменават че ползват подобни на това http://www.banggood.com/Micro-Electric- ... 21652.htmlhttp://www.ebay.co.uk/itm/HSM-90-Mini-S ... 3ce77ea998но нещо пишештите там не вдъхват доверие. Някой случайно да е пробвал нещо такова? Има вариант да се направи някак с ремък от по нискооборотен мотор. http://www.cnc-sable.nl/images/spindle.jpgНо нямам опит с механиката,а не намирам добре описано такова решение на което да стъпя. Лагеруване,допуски,други особенности... А и нямам покрай мен някой дето се занимава с механики и да може да поеме изработката. Имаче имам при мен малко стругче и фреза. И последен вариант който съм срещал е това http://www.ebay.com/itm/48mm-0-3KW-6000 ... 19f3f64ed2Като че ли най добре подхожда за целта. Но не е ясно с какъв инвертор ще се храни и въобще дали не е някаква китайска изгъзица дето не става за нищо. Който може,да помогне с акъл по въпроса
|
| Пет Сеп 26, 2014 1:37 am |
|
 |
|
Edesign
|
 Re: Високооборотен малък шпиндел за CNC.
от около 7 години имам 3 рутера (1 купен оргинал  и 2 правени), които използвам. На тях правя доста неща като рязане на отвори в пластмасови кутии и печатни платки. До момента хиляди изработени и от двете. Писал си две теми аз ще споделя накратко тук и за двете. 1. За вакуумната маса Големите рутери (за рекламни цели) имат такива маси. Там няма как да закрепиш просто листа. На моите рутери няма вакуум, а отвори с резба на 50х50мм. За кутиите правя приспособления, в които тя ляга, а те се захващат с болтове към тези отвори. За гравиране (платки) отдолу лист велпапе (гладък и хубав) отгоре платката (листа но хубаво изгладен преди това) и от всякъде залепено с тиксо. Най- големият проблем всъщност е кривината на листа текстолит, а не машината и закрепването. По добър вариант според мен е да направиш главата на шпиндела плаваща, т.е. механизъм който да поддържа натиск върху повърхността и да се движи нагоре надолу (има разни в ибея не съм пробвал) 2. за шпиндела Аз използвам KRESS FME800. Досега само на единият са сменяни четки за 13 лв. Относно фрезерите с конусен връх аз използвам 60 или 90 градусов пак с връх 0,1 или 0,25мм. Ако градусите са по-малко винаги съм получавал назъбване около пътечката, което трудно се маха и дори отлепя пътечката. Същият ефект го има и при пластмасата за гравиране (тази за табелки). С фрезер с 60 или 90 градуса повърхнината, която се получава е просто перфектна, без нужда от последващо шлайфане. Тук трябва да се внимава да не влиза дълбоко фрезера в повърхнината, защото ширината на дирята, която оставя драстично расте. С такъв фрезер не е проблем да се получат 0,4мм писти 0,4 мм разстояние. Сигурно с голямо заиграване може и по-тънки но не ми е трябвало.
|
| Пет Сеп 26, 2014 5:28 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз все се натискам на трудното явно. да кажем до 0.35/0.35 писта/излация го докарвам сега. Но ми се иска да мога да правя 8 на 8 милса за чипове със стъпка 0,5 мм и други ситнежи.
Дори и тъпия китайски рутър с китайски свд има достатъчтни точно позициониране за да ги направи. След много експерименти стигам до заключението че проблема идва най вече от шпиндела. Едно че оборотите са ниски и второ че китаеца не го е баласирал добре и си създава вибрации.
Голям проблем е грешката в дълбочината на рязане. Сега като съм я намалил с вакум масата вероятно ще мога до 0.3 да сляза.
Малкия ъгъл на фрезера го гоня за да не влияе много грешката от дълбочината на рязане върху размерите на пистите.
Донякъде изход от положението е да правя платката на няколко паса. взеки път с корекция на нулата по Z с 15-20 микрона надолу да кажем. Идеята е всеки о пасовете да не реже никъде дълбочина по голяма от 20 микрона. Така за пробата съм успявал да постигна желаните резултати но пак не съвсем перфектно,а и е играчка и времеемко.
Следващият път като си играя ще видя дали няма да помогне да се намаже повърхността с някакво масло преди фрезоването. Гледах някакъв пич в един форум го препоръчваше.
|
| Пет Сеп 26, 2014 7:47 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
За тази малка мощност питай някой моделист - имат разни BLDC-та дето ги могат тия работи. Виждал съм малка самоделна фрезичка с такова моторче. Не знам как беше успял да сложи цангата ама нямаше грам вибрация и е порядъчно тиха машинката. Иначе от 2kW нагоре съм виждал доста мотори ама ще ти са възголемички...
|
| Пет Сеп 26, 2014 8:49 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Cekins +1 Мотор за модели BLDC или примерно нещо от рода на този мотор. За такива малки фрезери - предполагам цангата за фрезера ще може да се куплира директно с оста на мотора. Може би трябва да добавиш преди нея директно към остта един аксиален високооборотен лагер или втулка. Едва ли ще ти трябва мотор с мощност по-голяма от няколко десетки вата ...
|
| Пет Сеп 26, 2014 9:56 am |
|
 |
|
Edesign
|
Проблемът в тънките писти е това, че трябва да се използва фрезер с малък ъгъл при върха 30 градуса. Обаче тези фрезери назъбват пътечките и в резултат на мех. усилие явно отлепват пътечката (медта) от текстолита. Пробвал съм с какви ли не фрезери като производители резултатът е един и същ. Проблемът го няма при ъгъл над или равен на 60 градуса, но там много трябва да внимаваш с дълбочината (а тук осн. проблем е крив материал) Качвам едни снимки правeно е с 60 градусов фрезер. Пътеките масово са 0,5мм, под ULN2003 0,4мм.
|
| Пет Сеп 26, 2014 1:01 pm |
|
 |
|
Edesign
|
А това за BLDC моторчето е супер като вариант за гравиране. Отдавна го замислям обаче не ми остава време. Но патронника е абсурд да се сложи директно на остта. Прави се тяло, в което най-малко на 2 лагера да е вал, към който се свързва патронника, а от другата страна моторчето. Това всичко трябва да е изработено с доста прилична точност, а и качествените лагери за подобни обороти не са евтини. Но и както казах на креса за години неуморна работа са сменени само четки за 13лв, а той има мощност да фрезова, пробива, отрязва платката, докато BLDCто според мен ще става само за гравиране. Ценово - керс 300лв с ДДС, тук само мотора е от порядъка на 100тина (в линка по-горе), електрониката още някой лев и механиката също, така че цената може и да надмине креса, а качеството китайско моторче  . Има хубави швейцарски моторчета в ибея ама цената е 150тина долара .....
|
| Пет Сеп 26, 2014 1:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Гледал съм доста варианти на BLCD моторчета за моделизъм. Лагерите им са слаби. А мощните моторчета са си цифра като цена. Както е казал колегата Edesign трябва да се прави допълнителна механика за да стане.
Няма проблем с ъгъла на фрезерчетата. Както казах дори с моята китайска машина съм правил перфектни платки с 0,35мм 10 градусов. Получава се с дълбочина на фрезоване 50-70 микрона. Но за по малък размер ми се струва че ъгловата скорост на фрезера е прекалено малка при 12000 оборота. Ти при какви условия си пробвал с фрзери с малки ъгли?
|
| Пет Сеп 26, 2014 3:53 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Конусен фрезер 30 градуса. Дълбочина 0,1мм. Скорост 10mm/s на подаване. Обороти максималните за FME800 дават ги 29 000 - големи мустаци оставя около пътките. Ако същия фрезер връх 0,1мм е 60 градуса дори и при най-ниската скорост на шпиндела 10 000 оборота при същите параметри прави това от снимката. Просто мустаци и дефекти няма. Би ли пуснал снимка на правено с 10 градусов?
|
| Пет Сеп 26, 2014 4:07 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Дълбочината ти е голяма. 60 микрона вече е на границата при мен. Отделно фрезера не трябва да е затъпен. Пробвах да ги точа с диамантен диск сложен на Креса и монтиран на супорта на стугчето. Фрезерчето на патронка. И със много финно подаване се точат идеално. И може да получиш каквато дебелина искаш на върха. Снимка с 0,35мм 10 градуса не съм правил,ако искаш може да снимам. Но периферията на пътеките не е по лоша от твоята. Поне моя крес вибрира повечко на високи обороти. Да не би това да е проблема с восоките обороти при теб?
|
| Пет Сеп 26, 2014 4:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Поиграх си с новото закрепване. Направих платка специално за тест. Проектирана е 10 милса пътека, 10 милса клиренс. На практика стана около 8 милса пътека и 12 клиренс. Щото не се сетих да добавя биенето на шпиндела в диаметъра на фрезера, а отделно и фрезерчето при 0,1мм дълбочина на фрезоване е по голямо от 0.25мм в горния край.
Фрезовах със заводски фрезер 0,2мм 20 градуса. Insulation - 2 паса по 0.05mm всеки. Rubout - 1 пас 0.1mm Подаване 5 мм / сек.
Материала е доста мизерен. Това е китайски фолиран гетинакс,не стъклотекстолит.
Калайдисването е много грозно. Правих го с човката на поялника набързо. Пропуснах да снимам преди него. Имаше съвсем леки осенъци по някои от най-тънките писти. Свалих ги съвсем лесно като прекарах шублера по платката. Без да шлайфам с финна шкурка въобще. След калайдисването прозвъних всички пътеки и ги мерих за къси. Платката е съвсем работеща. Има там една пътека по средата,малко отгоре. Просто си е така оставено от недоглеждане,не че има нещо ненаред.
Определено качеството на фрезоването е доста по добро от закрепване с двустранно залепващо фолио.
|
| Пет Сеп 26, 2014 11:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ники, стана ми интересно за колко време се фрезова тая платка?
|
| Пет Сеп 26, 2014 11:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Общо 50 - 60 минути. Но може да се оптимизира на около 30 вероятно. Засега още съм в процес на проби и грешки 
|
| Пет Сеп 26, 2014 11:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не е зле, аз мислех че е повече  .
|
| Съб Сеп 27, 2014 1:49 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Не съвсем по темата, но при тая технология за правене на платки, това може да ви е от полза: https://bgaudioclub.org/showthread.php? ... 0%B4%D0%B5
|
| Съб Сеп 27, 2014 1:58 am |
|
|