Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Евтин проИзводител на печатни платки 
Автор Съобщение
Мнение Евтин проИзводител на печатни платки
Здравейте, имам два въпроса, на които не намирам отговор от гугъл

1- Кой е най- изгодния проИзводител на печатни платки, които сме проектирали сами и начертали( примерно на Eagle.), така че да му пратим файловете и той да ни проИзведе платката. Гледам има много обяви, но 50-60 лева цена за една малка платчица направо е убийствена.

2- Ако захранвам микроконтролер от компютърно захранване, трябва ли да слагам между захранването регулатор на напрежение или направо пускам петте волта (червената жица) на 'VCC +5V' крачето на интегралната схема.
Ако пък трябва да слагам регулатор, то как да се справя с пада на напрежението след него, в такъв случай няма да мога да ползвам петволтовата линия и излиза че трябва да ползвам 12в и да ги правя на пет. Моля споделете как вие си захранвате микроконтролера и други TTL схеми , когато НЕ ползвате батерии а импулсно захранване .

С поздрави - З. Тодоров.

Сря Сеп 24, 2014 1:29 am
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Евтин пройзводител на печатни платки
Ами не знам кой ще ти го направи за по малко от 50-60 лв, но за толкова могат и 5 -10 платки да ти пуснат. Има разни малки фирми, вкл. мисля колега от форума при който може и по-ниска да е цената. Ако търсиш вариант за евтини малки платки с не голяма сложност по добре си ги прави сам.
на другия въпрос да можеш, стига и схемата ти да е на 5 В.

Сря Сеп 24, 2014 2:47 am
Профил

Ако платката се прави от стандартна платкаджийница цената идва от:
- работи се с мултипликат - т.е. ти имаш платка с размери 2х3 см обаче те работят само с парчета текстолит Х x Y см. Значи дали ще направиш една или колкото се хващат на техният мултипликат (може и 20 платки) цената е една.
- фотошаблоните са скъпи не съм видял някъде да ги правят за под 20 лв без ДДС
- и все пак това си е труд с доста операции, доста от които ръчни. Е няма как да стане за 5лв. Например като пуснеш герберите някой сяда на компютър подготвя файловете за машините, за мултипликата и т.н. Не е баш работа като за 5 минути. За съжаление в БГ все още си мислим, че работа на час е около 2 лв :cry:

Принципно аз мога да ти фрезовам платка - едностранна, мин ширина на писта 0,6мм и мин. разстояние между писти 0,6мм (което за повечето SMD елементи е достатъчно). Дали ще е по-скъпо или по-евтино зависи от сложността и големината на платката, защото това определя времето за работа на рутера (заплащането е по-време) + 10 лв разходи за настройка преди това. Също зависи и колко различни свредла има за отвори и дали има фрезоване по контур (някаква платка с изчанчена форма или вътрешни джобове).

Сря Сеп 24, 2014 6:52 am
Профил WWW

В Селектра скоро ми правиха 8 малки еднослойни платчици без солдер и печат за около 10 лв.
От това по-евтино.... :)

Сря Сеп 24, 2014 8:13 am
Профил ICQ
Благодаря за информацията

Сря Сеп 24, 2014 2:20 pm

Другите евтини в БГ са сириус-пцб в Дряново. Взимат eagle, минимума за двустранна без метализации май беше 40лв, за едностранна май 25. Но от това ще ти излязат няколко десетки платки. После куриер трябва да добавиш.

Сря Сеп 24, 2014 3:18 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
Другите евтини в БГ са сириус-пцб в Дряново. Взимат eagle, минимума за двустранна без метализации май беше 40лв, за едностранна май 25. Но от това ще ти излязат няколко десетки платки. После куриер трябва да добавиш.

сириус-пцб в Дряново. Евтини са, ама некачествено работят. За тази евтиния може и по-евтино. Аз съм на Вирус-а.

Сря Сеп 24, 2014 4:09 pm
Профил ICQ

Да, качеството не струва, но от 20-тина платки все половината стават.
А това за 10лв в селектрата не го схващам - по калкулатора им не излиза такъв вариант, а и като съм поръчвал преди доста години шаблоните качваха цената. Да не би да говорим за повторна поръчка при вече изработени шаблони?

Сря Сеп 24, 2014 5:16 pm
Профил

gicho написа:
Да, качеството не струва, но от 20-тина платки все половината стават.
А това за 10лв в селектрата не го схващам - по калкулатора им не излиза такъв вариант, а и като съм поръчвал преди доста години шаблоните качваха цената. Да не би да говорим за повторна поръчка при вече изработени шаблони?

Ами - не, всичко за нови 8 платки - 10.25 с ДДС
платката е еднослойна 5х3 см без никакви екстри
платка 8 х 0,7088 = 5,6704
шаблон 1 х 2,87 = 2,87
дан. основа = 8,54
ДДС 1,71
общо 10,25

разбира се куриер за моя сметка

//Аз съм им стар клиент - не знам дали затова се съгласяват на такива поръчки

Сря Сеп 24, 2014 6:29 pm
Профил ICQ

Може би си с връзки, иначе по-малко от 120х80мм не влиза през калкулатора им.

Сря Сеп 24, 2014 9:36 pm
Профил
Ще ги запитам Селектра и Сириус да видя какво ще кажат, но първо да до-проектирам това, което ще поръчвам. Още се колебая дали мога да захраня интегралата директно от петте волта на компютърно захранване или ще трябва да се
сложи някаква овър-волтидж протекшън от рода на ценеров диод 5.1в или трансзорб. Може би запитах некоректно , като не споменах какво ще захранвам - ето това - CMOS драйвър за стъпкови моторчета

http://guy.carpenter.id.au/gaugette/res ... 060927.pdf
, със следните електрически характеристики:

Parameter / Symbol Test Conditions Min Typ Max

Typical supply / IC / VDD=5V,ω=200°/S, /76mA
TA=25℃,RB25=280Ω

Worst case supply / ICMAX / VDD=5.5V,RESET=VSS, /200mA
current / / TA=-40℃,RB-40=190Ω

Quiescent supply / ICC / All inputs at VDD or VSS, /300μA
current no load

Сря Сеп 24, 2014 10:04 pm
Аватар

1. Калкулатора на Селектра не позволява по малко от 1.1 dm. Ако искаш да си го сметнеш - смяташ колко платки влизат в това поле и си смяташ за 1 парче. Ако искаш да им спестиш малко работа можеш да си ги наредиш сам бройките. Иначе досега не са ми правили проблем при поръчки на по-малки платки, но аз поръчвам доста бройки. Също не са ми правили и проблем за 1-2 бройки.

2. По принцип компютърното захранване обикновенно поддържа стабилно 5-те волта. Има някой дето имат мааалко по-сложна обратна връзка и всичките изходни напрежения са вързани в обратната връзка но и там 5-те волта са най-стабилни. Така че - смело си връзвай директно. Пък ако чипчето "пукне" тогава му мисли. Ама ценер няма да ти помогне - тия захранвания дават доста ампери на 5-те волта и ценера ще пукне дори и само с 0.5 волта да се вдигне захранването. За да не пукне му трябва резистор, ама пък той ще ти ограничи тока към чипчето и маторчето неа се врътка.

Сря Сеп 24, 2014 11:28 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Най-евтино аз знам Ромео Банов. Намира се в Люлин, работи и с куриер. За 1 квадратен дециметър цената е 25лв - това е със защитна маска и без бял печат. Качеството не е отлично, но е евтино.

Чет Сеп 25, 2014 8:06 am
Профил

Защитният диод на 5.1В (не ценер) ще ти помогне срещу пукане, защото ще реже свръх напреженови връхчета, ако идват от захранването. От такива при лошо захранване са ми гърмели памети.

Чет Сеп 25, 2014 11:46 am
Профил WWW

Също правя платки при Ромео Банов. Основно прототипни, ако не са прекалено сложни/микроскопски и серийно.
Има и сайт ... http://electron-pcb.com/

Чет Сеп 25, 2014 4:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]