|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:58 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Проблем с gsm
Миро, стана ми интересно за тоя кристал - кажи парт номера на процесора да го погледна как са го направили. Никога до сега не съм имал проблем с кристалите а повечето ми платки трябва да минат сертифициране за radiated susceptibility от 1MHz до 40GHz с нива до 250 волта на метър. Верно че антените, дето ни облъчеват са на около метър, ама то и предавателя не е 2 вата а цял 1кW  . Не ми се вярва ST да имат толкова пиклив генератор, че да спира от един гсм. Най-ветоятно проблема ще е по-комплексен.
|
| Пет Сеп 12, 2014 4:05 am |
|
 |
|
Pif
|
Ако вкараш антената на ГСМ-а в кварца - ще вдигнеш няколко хиляди волта на метър. Или е някаква такава простотия - недоглеждане на лейаута или е тъпа грешка в софтуера - някой модул не е забранен и някое хвърчащо краче дава прекъсвания когато трябва и когато не трябва.
|
| Пет Сеп 12, 2014 8:32 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
STM32F207Z интересно къде ще гледаш, щото чаршафите не са много подробни  Очевидно е, че се вкарват смущения, въпреки че точно на кварца така и не успяхме да хванем нещо. Но то навсякъде другаде се виждат бърстовете на gsm-a, няма начин да не ходят и при кварца, още повече че неговата и на кондензаторчетата маса е "различна" от на проца...
|
| Пет Сеп 12, 2014 9:50 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Толкова ли няма как да му направите "къщичка с медно покривче" за пробата?
|
| Пет Сеп 12, 2014 10:48 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
то ако не е направена антената като хората медната къщичка няма да помогне особено.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Сеп 12, 2014 11:09 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ясно, имам предвид че може да помогне да се локализира проблема. Нали имат съмнение че точно оттам влизат мизериите.
|
| Пет Сеп 12, 2014 11:46 am |
|
 |
|
miro_atc
|
с медната къщичка ще е зор... Хубавата маса е под проца и тва е проблемът. А без маса от къщичката не виждам смисъл, най-много да влоши още повече нещата  Въпросът е по-скоро да се извлече поука и кое как да се прави занапред. Специално за кварцовете не съм сигурен дали изобщо могат да се направят стабилни. Дори и найсе-слойна платка да е, това животно е капризно. Single ended аналогов сигнал, който не носи на шум. Айде ако антените са ОК, нивата на шума ще са много по-малки, но все пак винаги ще има излъчвания, отражения и т.н. Няма как да гарантирам, че и с перфектна антена няма да има облъчване на никакви честоти. Въпросът е дали при прилично опроводяване ще работи стабилно при всякакви условия, включително и при разсъгласувана антена и т.н. И не знам дали си струва да рискувам да пробвам, щото с генератор работи и най-лесно ми е занапред да заменя кварца с генератор в схемата и да не се занимвам с глупости. Ми не съм сигурен дали е защото масите танцуватзаради тоци или защото пистите към кварца са като приемни антени. Но и в двата варианта без маса е все едно да строим къщичката без основи....
|
| Пет Сеп 12, 2014 12:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Между другото при едно друго изделие бяха решили да монтират антената под платката.... Като платката там има плътен полигон маса, а отгоре има една SD карта, която е в метален слот, под слота също плътен полигон маса. От това по-добра "къщичка" за SD картата здраве му кажи... Но въпреки всичко това е единственият случай при който съм виждал SD карта да забива. Ех, можехме и къщичка от масивно злато да спретнем, но за щастие имаше много по-лесен вариант - отваряш, преместваш антената и затваряш 
|
| Пет Сеп 12, 2014 12:26 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Мога да ти препоръчам няколко добри книги за антени. По ръбовете на тези маси започват да текат едни токове, които всъщност излъчват.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Сеп 12, 2014 1:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, ами нищо кой знае какво по-различно ST не са направили с кристала освен, че поради някакви незнайни причини не са сложили пин за маса при QFP корпусите (в BGA-то го има) непосредствено до пиновете за кристала както правят повечето други производители (или поне тия с които аз съм работил) за да можеш да си направиш по-лесно гроунд пръстена. Ама пък в AN2867 са показали как да го направиш, ама пък ти казваш, че вие не сте го направили така. Щом с външен генератор работи може да го оставите така, ама имайте едно на ум, че явно нещо не е наред и не се знае как това може да повлияе като почнете да ги слагате при клиентите. Аз бих препроектирал платката както трябва да си бъде. Това че имате някакви острови маса под чипа в двата слоя на платката нищо не значи. Ако не е направено както трябва може вместо да помага да пречи. Казах ти вече, че е възможно и то при много по-изродски смущения от това, което имате вие.
|
| Пет Сеп 12, 2014 4:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е те са показали една фантасмагория... не знам как си го представят да рутираш шини между краката на lqfp144 
|
| Пет Сеп 12, 2014 5:11 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
То дето е трудно, но по-интересно за какво им е. Само още антени....
|
| Пет Сеп 12, 2014 5:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз продължавам да се съмнявам, че кристала ви е проблема. Знаеш с какво се занимавам , не е като да нямам на разположение качествено смущение... Един единствен път съм имал ядове с кварца на едни LPC та. Замасих му корпуса със спойка и се оправи. При вас това не помага ли?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 12, 2014 8:00 pm |
|
 |
|
Pif
|
До сега да бяха постнали лейаута и да им открием грешките. На мен ми е по-интересно как мерят с осцилоскопа тея неща дето казват, че ги мерят. Много ме съмнява да имат бърза диференциална сонда и да знаят как се работи с нея.
|
| Пет Сеп 12, 2014 10:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо, не сме пробвали БЕЗ замасен кристал и си мислех, че може би ще е интересно, обаче пък те пикофарадите са към масата на кварца, трябва и те да се махнат и става малко фалшиво.... Иначе кварца си е в метален корпус, smd с 4 пада, два от които маси и те на платката са в огромен полигон така че ако трябва да се тества без маса ще падне едно рязане на полигони... Не мога и да я подобря особено, значи визуално почти цялата платка, особено по краищата е gnd полигон. Процесорът е в средата, но неговата маса е остров с размерите на корпуса и е свързан с големия полигон точно при изхода на стабилизатора, което е добре. Добре защото тоците на проца няма причина да се разхождат из цялата платка. За съжаление обаче, gsm-а не е свързан така. Той е в горен ляв ъгъл, захранването в горен десен ъгъл на големия полигон. По законите на физиката тоците на модула се пръскат по цялата платка... само през острова на проца няма как да минат Очевидно е, че може да се клати масата в точката в която е кварца и неговите кондензатори без дори да има RF. Аз затова не й вярвам много на тая маса, въпреки че според замерванията е по-скоро RF. Но за да го докажа, трябва да откача кварца и да го вържа с хвърчаща жица поне 4см. което значи, че и да не е било RF ще го направя и нищо няма да докажа.. По-скоро мога да го проверя не като замасявам кварца а като изключа лъченето от играта... но по други косвени тестове съдим че е по RF с доста голяма доза вероятност 
|
| Пет Сеп 12, 2014 10:16 pm |
|
|