Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Идиотокрация..... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Идиотокрация.....
Като споменахте промишленост, да питам каква е нашенската в момента?

Чет Сеп 04, 2014 5:17 pm
Профил
Аватар

като умряло пиле във фризер.
има ръст от 1С. поради ред причини, независещи от пилето (спиране на тока, горещини на вън, често отваряне на хладилника, грешки в измерването) се твърди, че температурата на пилето се в покачила с 1С. от -35С на -34С. пилето било в добра форма.

но:
- съществени изменения за жизнеспособността на пилето са настъпили, когато температурата му е паднала под +36С (когато са му отрязали главата)
- последващите обработки на пилето (скубане, пърлене, вадене на карантията) също не са допринесли за визможността му за оживяване.
- карантията е отделена от основния продукт и някой може би си е направил вкусна супичка.
- отдавна са направени и две обработки (приватизации) - охлажадне и шокова камера, които са го стабилизирали на -35С за по-дълго съхранение
- единствената възможна операция с положителен резултат (не за пилето) е да го извадят от фризера и да го изядат.

Чет Сеп 04, 2014 7:01 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Проблема изобщо не е в икономията на енергия, а в това някой да спечели.

Velio, истинския проблем е, че правителството си вре гагата където не трябва. Не може да тръгнеш да субсидираш зелена енергия и като ти набъбне сметката за субсидии толкова, че да не можеш да ги плащаш вместо да ги прекратиш да тръгнеш да мислиш разни начини за принудителна икономия на енергия. Пазара трябва да е свободен - никакви субсидии и никакви ограничения. Остави ме да си хабя ток колкото искам - аз го плащам и си е мой проблем как ще го правя. Остави ме да си карам колата с 5 л. V8 двигател, защото аз си плащам бензина и си е мой проблем как ще го правя и т.н. Колкото повече правителството си пъха носа където не му е работата, толкова по-зле става. Затова човек трябва да реши за себе си - ако иска да живее в социална обстановка, където правителството да се грижи за него то не трябва да мрънка, когато правителството се грижи и решава вместо него. Ако не му харесва, тогава се мести където го оставят на произвола на сътбата и да се оправя сам, ама пък тогава не трябва да мрънка, че е оставен на произвола на сътбата. А най-големия проблем е, че тези места, където правителството не ти се бърка вече почти изчезнаха, защото болшинството от поданиците искат да бъдат обгрижвани и да не им се налага да мислят за нищо :) .

Чет Сеп 04, 2014 7:05 pm
Профил
Аватар

какви субсидии?
зления, кафевия и т.н. лайняни тоци ги плащаме ние. няма субсидии.

у нас: ТЕЦ-овете произвеждат пара и ток. част от парата идва от охлаждането на генераторите, с което те работят с 10% (уж) по-ефективно, т.е. тази енергия е отпадък. на нас ни продават топлото по Бог знае какви цени, в никакъв случай не са човешки (за миналата зима за апартамент в София от 100кв отоплението излезе почти 2000лв, като в едната стая+банята топломерите бяха на нула).

освен това тока го купуват на 278лв на мегават. на нас ни го продават на около 100лв.
разликата я плаща НЕК, затова и са 3 милиарда на червено. как ще го оправят - нямам идея, но е ясно, че ние всички ще платим далаверата.

отделно, софийската топлофикация е на загуба от години, нищо че и купуват тока на такава цена и ни продава топла вода на също висока цена.
на загуба са, обаче се оказа, че имали депозит в КТБ от около 80 милиона.

явно аз съм прост инженер и не ги разбирам врътките...

Чет Сеп 04, 2014 7:24 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
като умряло пиле във фризер...

:supz:

Чет Сеп 04, 2014 8:06 pm
Профил

Desert Leo написа:
ДедоБоре написа:
като умряло пиле във фризер...

:supz:

По-скоро е американски тип - аутсорсната е в Китай, тука само прибираме парите.

Чет Сеп 04, 2014 8:20 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
какви субсидии?
зления, кафевия и т.н. лайняни тоци ги плащаме ние. няма субсидии.
...........................................
освен това тока го купуват на 278лв на мегават. на нас ни го продават на около 100лв.
разликата я плаща НЕК, затова и са 3 милиарда на червено. как ще го оправят - нямам идея, но е ясно, че ние всички ще платим далаверата.

...

Дедо, ами ти субсидиите сам си ги казал - това в червеното. Или ти това не го смяташ за субсидия :D .

Чет Сеп 04, 2014 10:57 pm
Профил
Аватар

не!
защото субсидия би било, ако разликата се плаща от бюджета на държавата или ЕС. в случая той се трупа в пасивите на една държавна компания (НЕК), без да се чисти.
субсидия ще стане, ако държавата извади едни 3 милиарда и покрие тази загуба.

предполагам, че това са чисто счетоводни врътки някакви. едните пишат фактури на другите, те пишат на трети, а третите пишат на първите. в крайна сметка остават едни изискуеми пари от НЕК, зад които има измислени разходи. част от "кредиторите" за богоизбрани, и на тях им се плаща, въпреки липсата на пари. друга част трупат фактури и в един момент могат да бутнат НЕК и да поискат обезпечение за вземанията си. а те са АЕЦ, националната мрежа за пренос високо напрежение, всички подстанции, язовири (Сестримо, Цанков камък). част от тези "кредитори" са сегашните разпределители по ниско напрежение. ще стане интересно, ако се сдобият и с преносната мрежа високо напрежение, или с подстанциите или нещо такова. нормално не биха могли да го направят, но като обезпечение на дълг... така че в момента по-скоро се акумулират не пари а търговия с влияние.

а от страна на държавата може да се разчита на пълно съдействие. новия председател на ДКЕВР е водещ член на комисията, водила преговорите с ЕВН при приватизацията. същата комисия, която е обещала 15% гарантирана печалба и покриване на всички загуби на ЕВН за сметка на НЕК. трябва да се признае, че у нас "инвеститорите" идват много добре подготвени, с повече информация и от самите продавачи. после си пазаруват и продавачите. енергийния министър Трайчо Трайков, преди да стане министър, беше прокурист на ЕВН.

Чет Сеп 04, 2014 11:24 pm
Профил

ДедоБоре написа:
100 лева е цената на микса. В него влизат 300 лева на мегаватчас от топлофикациите, обаче влизат и 20 лева на мегаватчас от Козлодуй.
Преди разликата за доплащане на топлофикациите беше на отделен ред във фактурите ("високоефективно производство"), ама от миналата година го включиха заедно със зелената енергия в общата цена за да не се дразнят философите.
А че НЕК не се разплаща не е защото надбавките не са включени в цената на крайния потребител, а защото остана без пари. Отчасти и заради закопаното в Белене, дето лихвите му текат, а възвращаемост не се предвижда.
Dimitar написа:
Не може да тръгнеш да субсидираш зелена енергия и като ти набъбне сметката за субсидии толкова, че да не можеш да ги плащаш вместо да ги прекратиш да тръгнеш да мислиш разни начини за принудителна икономия на енергия.
Какво значи "не може"? Няма такова нещо като субсидия за зелена енергия и набъбване на "сметката". Всичко се включва в крайната цена на потребителя. И енергоспестяването при електроуредите, и зелената енергия ги правят за редуциране на парниковите газове. Няма противоречие между едното и другото.
gicho написа:
Бе то пазарът е измислен за това - слагаш цена на тока 2лв и всичкото потребители ще търсят най-икономичния уред и без директиви. Производителите ще се пънат да ги правят ултра-хипер икономични.
Е, който много го радва нажежаемата жичка и има нужните пари, си плаща.
Това е яко. Викаш хем пазар, хем слагаш административно цената на 2 лева :)

Пет Сеп 05, 2014 9:54 am
Профил
Аватар

Ако се върнем на темата за прахосмукачките, много съм любопитен колко е потенциалната икономия. Ако приемем, че прахосмукачката е 2 kW и се ползва 1 час месечно, това означава разход 2 kW/h месечно, или към 50 ст. Ако е 1.6 kW , това прави икономия от 20% (приемаме, че смуче пак толкова с по-малката мощност!) , значи 10 ст. икономия. Отнесено към сметката за ми ток, която средно е 40лв. , това е ни повече , ни по-малко от 0.25% икономия. И това важи само за прахосмукачките над 1600 вата, а моята всъщност не е от тях.
По-интересна е обаче другата сметка - колко са разходите от въвеждането на подобни ограничения. Тук ще трябва да помогне някой , който е по-наясно с евро-бюрокрацията. Заплати, хонорари на експерти, телевизионно време, следващи разходи за спазване на ограничението - писане и разпространяване на ограниченията, тестове в лаборатории, включва и допълнителна работа на митничарите и др. Аз мисля, че само за хартията и тонера на принтерите са изхарчили много повече пари отколкото ще е цялата икономия, та затова и такова е името на темата. Ама какво разбирам аз.

Пет Сеп 05, 2014 10:32 am
Профил
Аватар

Абе истината е, че тия си заработват безмислено съществувание. Затова е целия напън. Все пак това е мекия вариант, лошия е като го подкарат на едро - ROHS и подобните му....

Ако обещаят, че ще се занимават само с прахосмучаките и кривите краставици, съм склонен да ги оставя да правят каквото щат, ама като изсерат нещо по миризливо и то нвече не се трае...

Пет Сеп 05, 2014 10:44 am
Профил ICQ

Ицо написа:
Ако се върнем на темата за прахосмукачките, много съм любопитен колко е потенциалната икономия.

Някъде из линковете покрай директивата го бяха дали разчетено, очакват около 19 TWh годишна икономия през 2020. В момента ефектът е никакъв, щото 1600 вата е временна мярка, след 3-4 години слиза на 900 вата. А и никой няма да изхвърли веднага работеща прахосмукачка, ще минат години докато се подменят.
19 TWh не е кой знае колко за целия ЕС, но е повече от годишното производство на Козлодуй примерно. Все едно нова централа от нищото. Аз лично нямам против пак да произвеждат прахосмукачките отпреди икономиите. 1000 вата тогава стигаха, сега и 2000 са им малко и работи като калорифер.

Пет Сеп 05, 2014 10:55 am
Профил
Аватар

Мдаааа, сериозна икономия. Обаче, ако икономисат например от разходите за здравеопазване, тогава може населението да намалее примерно наполовина и икономията ще е просто грандиозна.
Аз мисля, че изчисленията за икономия са силно завишени, а и все още няма отговор на въпроса колко ще са разходите.

Пет Сеп 05, 2014 12:02 pm
Профил

741 написа:
Някъде из линковете покрай директивата го бяха дали разчетено, очакват около 19 TWh годишна икономия през 2020.

При население от 500млн. това прави по 38 квтч годишно на всеки един жител. Не знам как се "спестява" толкова от прахосмукачка...

Трябва всеки европеец и европейка да пускат по 6 минути прахосмукачка всеки ден (365 дни в годината) и тая прахосмукачка да е с 1000W по-икономична.
Обаче обикновено повечето европейци живеят в семейства от 3-4 човека, демек в семейство средно трябва да се бръмчи по половин час на ден и всеки ден.
Като сложим че голяма част изобщо не ползват, т.е. няма от какво да пестят, а други пък вече са с малкомощни уреди то сметката е мааааааааааааааааалко завишена, примерно 100 пъти ;-)

Пет Сеп 05, 2014 12:19 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
...Аз мисля, че изчисленията за икономия са силно завишени, а и все още няма отговор на въпроса колко ще са разходите.

Няма значение. Поне за тях де.
Напоследък си мисля че за политиците математиката е такава - важното е лявата страна на уравнението да е положителна. Това че не е равна на дясната... ами друг да се оправя.

Пет Сеп 05, 2014 12:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща