|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:23 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Идиотокрация.....
е, да. и стария ягуар си го харесвам повече от новия  . поредното доказателство, че евтиното излиза скъпо. на рейбоа веднъж смених четки и това е 20 години. като гледам, като нищо ще изкара още 20. не знам дали новите модели са толкова корави. и няма никакво съмнение къде е минала прахосмукачката - няма нужда да повтаряш. за толкова време, като нищо ще изпотрошиш 10 от 200лв, да не говорим, че ще дадеш пари за торбички, колкото струва още една такава.
|
| Вто Сеп 02, 2014 12:37 pm |
|
 |
|
velio
|
Е, чак пък. Приятелката ми има прахусмукачка за под 100лв отпреди 10 години (LG някаква). Работи си. Само четката и маркуча са сменяни за малко пари. Торбичките... вярно че си вървят. Ама пък да чистиш воден филтър не е от най-приятните дейности. Предполагам че освен воден филтър твоята има още поне два HEPA филтъра, всеки на цена колкото една обикновено прахосмукачка 
|
| Сря Сеп 03, 2014 1:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, "водния филтър" се чисти много просто - изливаш легена в кенефа и го измиваш. зареждането е същото - пълниш с вода от чешмата до чертичката (около 1.5л)
на смукателя на турбината има една чаша на ребра под странни ъгли, кято служи за водо-отблусквател. след турбината има едни мешанични джаджи, които се задействат, ако все пак е глътнала вода (случва се при пране на килими) и изключват мотора. има механичен бутон за ресет на защитата. пак след турбината има едно рехаво кече, което го изпрах при смяната на четките, но не беше кой знае колко мръсно, пък и трябва да я разглобиш на болтчета, за да стигнеш до него. явно не е мислено за честа профилактика.
|
| Сря Сеп 03, 2014 2:32 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Много ми е интересно кой и на база на какви критерии прави подобни директиви. Правено ли е някакво изследване , кои и колко експерти са участвали, на каква база е решено мощността да е точно 1600 вата, а не 1450 примерно, колко ток ще се икономиса, колко струва въвеждането на това ограничение и дали не е по-скъпо от икономията. И други такива въпроси ме мъчат, ама най-много ме мъчи една аналогия със социализма. Малко преди социализмът да падне , имаше подобна директива на Партията-майка (ха, пак директива, дали съвпадението е случайно?), наречена "Икономиката икономична - дело на всеки". Дето се вика - те където отиват, ние оттам се връщаме.
|
| Сря Сеп 03, 2014 2:51 pm |
|
 |
|
Edesign
|
то има още ред директиви, които ако тръгнете да ги търсите.... Например до 2018 трябва да няма добавена захар в натуралните сокове, продуктите на кока кола и пепси трябва да се маркират като цигарите (опасно за вашето здраве). Всичко да се наблъска с подсладители и т.н. Политика!? Потърсете в нета къде се произвеждат и от кого аспартам, ацесулфам и т.н., също прочетете дали и колко са вредни/ полезни дали са канцерогенни ..... Относно прахосмукачките стига ревахте. Ще има евтина електроника и работа за електрончици  . Единственият начин по-който могат да се направят е като се използват 3 фазни BLDC мотори (от тук са сметнали 30% по-ниска консумация и се получава числото 1600W). Следователно те ще поевтинеят и след време и ние ще може да ги използваме в проекти. Също явно ще се направи и по-хибридна електроника за управлението им, което пак е добре. А после сервизите за прахосмукачки  малко да живне сервизния бизнес.
|
| Сря Сеп 03, 2014 3:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да бе, защото сервизите за крушки живнаха  Иначе: имам две торби платки от енергоспестяващи - що чарк има вътре...
|
| Сря Сеп 03, 2014 4:41 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Е прахосмукачката ще е по-скъпа от 10лв така че със сигурност повечето хора, преди да я изхвърлят като се повреди сигурно ще я минат през сервиз....
|
| Сря Сеп 03, 2014 8:27 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ми не, за двигатели ще сложат USB вентилатори с зарядно за 1$ и ако щеш. Оплаквй се на арменския поп или на брюксел.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 04, 2014 2:42 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Поставянето на ограничения е дъвка за мозъците на конструкторите. Примерно, във Формула-1 от лимитиран до 4 цилиндъра и до 1500 кубика двигател изродите са вадили 700+ конски сили. Иначе и баба знае - сложи още 8 цилиндъра, увеличи работния обем и ще е песен. Да, ама нека им е трудно на умните глави, да мислят, да правят чудеса от храброст и те така.  > Formula One V6 turbo: 2014 Rules Explained> 2014 F1 Mercedes Hybrid turbo V6 Power Unit explainedТова с лимит, онова с лимит - мъкаа, мъка. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Чет Сеп 04, 2014 3:27 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Бе то пазарът е измислен за това - слагаш цена на тока 2лв и всичкото потребители ще търсят най-икономичния уред и без директиви. Производителите ще се пънат да ги правят ултра-хипер икономични. Е, който много го радва нажежаемата жичка и има нужните пари, си плаща.
|
| Чет Сеп 04, 2014 9:32 am |
|
 |
|
741
|
В регламента към директивата има таван за мощността и минимален праг за ефективността. В момента е мощност 1600 вата и коефициент за събиране на прах 0.7 за килим и 0.95 за твърд под. От 2017 мощността слиза на 900 вата, коефициентите се качват на 0.75 и 0.98 съответно. Може да пробваш с вентилаторче, ама подозирам, че ще продаваш на африканците. При майка ми доскоро стоеше някаква немска прахосмукачка 1000 вата от комунистическо време. Това нещо засмукваше по-здраво от сегашните по 1800. Пълни глупости. Още от тая година забраниха захарта и подсладителите в соковете. Което не значи, че не може да слагаш. Означава, че ако сложиш, после нямаш право да лъжеш на етикета, че продаваш сок. Длъжен си да му сложиш друго име.
|
| Чет Сеп 04, 2014 9:35 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Те тарикатите всякакви глупости измислят. Забраняваш захарта - слагат подсладители, забраняват подсладителите - слагат фруктоза, забраняват всякакви допълнителни подсладители - слагат сок от ябълка. Например купуваш си сок от портокал и вътре портокала е 10% останалите 90% са сок от ябълка и пак се пише сок. Накрая като забранят и този номер, ще продават сироп с подсладители, вода и аромати с името "СОКолина НАТУРАЛ"
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 04, 2014 2:46 pm |
|
 |
|
741
|
Това от собствен опит ли го пишеш? В бакалията при нас на новите опаковки пише "сок" само на което наистина е сок. Където има захар, ги прекръстиха на нектари. Не съм видял някой да прави проблем от това.
|
| Чет Сеп 04, 2014 3:33 pm |
|
 |
|
velio
|
Някакси е странно все пак. Да търсят икономия на енергия от крушки и прахосмукачки. Проблема изобщо не е в икономията на енергия, а в това някой да спечели. Кофти си направиха сметките щото от крушките спечели основно Китай. Крушките с нажежаеми жички отново се продават, има всякакви мощности, само дето българския завод не работи. Ако наистина търсят икономия да започнат от промишлеността, това е основния консуматор. Домакинствата едва ли ще спестят кой знае колко. Моята сметка за ток се определя основно от бойлера, климатика, хладилника и радиатора, изчислил съм че нещата дето стоят на стенд-бай ми костват около 5-6 лв месечно (компютър, рутер, плеар и ТВ), така че и това си е бая перо (за юли сметката ми е 32лв). Крушките... Мисля че е време да сложат лимит на неща като - дрелки - до 300W, домакински миксери - до 100W, сокоизтисквачки, шредери за хартия и мултимедийни колонки. Ще постигнат велика икономия.
|
| Чет Сеп 04, 2014 4:21 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Това дето основния консуматор бил промишлеността просто не е вярно. Основния консуматор на енергия (електрическа) в държавата България са домакинствата и по-конкретно отоплението (на помещения и за загряване на БГВ) и готвенето. Промишлеността консумира под една трета от общата електрическа енергия.
|
| Чет Сеп 04, 2014 4:53 pm |
|
|