Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проблем с пералня след смяна на електромер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с пералня след смяна на електромер
Мии, ужасната платка си е стандартно изпълнение за Zanussi / Electrolux дори за професионалните машини. Смятайте к'во съм патил в гръчко, защото шефът ни беше набутал за официални представители.
Стигна се дотам, да изкормвам по-големите и скъпи машини, да сменям цялото окабеляване и половината чаркалак...

По принцип: релетата и жиците са на границата по ампераж а буксите са калпави и прегарят - най-голямата болест на марката. Следва: ненужното усложняване, обаче то има и предимството да издава код за повреда, който обаче се тълкува правилно само от препатил майстор.

Edit: чак сега видях, че ставало дума за INDESIT. Неведоми са пътищата италиански, особено когато водят до осиране.

Чет Юли 17, 2014 1:33 am
Профил
Аватар

Това, че видимо кондензаторите изглеждат ок не значи че са ок. Може кондензатора да е, както му викаме, изсъхнал - тогава външно няма нищо обаче няма капацитет.

Чет Юли 17, 2014 9:51 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Cekins написа:
Това, че видимо кондензаторите изглеждат ок не значи че са ок. Може кондензатора да е, както му викаме, изсъхнал - тогава външно няма нищо обаче няма капацитет.

Определени дисплея на хладилника ми се оправи след смяна на всички кондензатори по основната платка :) За съжаление само за малко.... докато не дадох на късо -12Ж към TX(или RX) на конектора опитвайки се да закача един ТТЛ->УСБ конвертор на работещ хладилник :x

Чет Юли 17, 2014 11:06 am
Профил
Аватар

Последните месеци смених поетапно по платките на една машина почти цяла ролка SMD електролитни кондензатори (~200 бр.). Нагледах се на какви ли не номера на умрели кондензатори - надути, изсъхнали, протекли, с окислен извод на + и вследствие на това прекъснал. Някои бяха с капацитет от няколко нанофарада, от 100 микро. :D
Една от гадините която дори не беше подута, при разпояване (с поялник) гръмна и и се отвори черепа. Добре че гледах по отдалече... 8O
Та, неведоми са пътищата капацитивни...

Чет Юли 17, 2014 11:29 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Сега с новата пералня нямам ядове, работи си хайванчето :). Явно на старата пералня и е дошло времето и така.

Чет Юли 17, 2014 6:36 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Ще те разочаровам малко за старата пералня: в 90% от случаите, подобно разбъркване се дължи на бъгнат дъмп(грешка в EEPROM паметта) и проблемът при голяма част от пералните се решава дори без отваряне на капаците - само със сваляне на маската върху изводите на I2C шината(да се не надяваш, но по-добрите производители са предвидили и това). Намираш правилния дъмп и го наливаш. В част от останалите 10% се налага да се смени и EEPROM-ът, което става за минути и струва стотинки...
Съжалявам, че не видях темата по-рано.

Пет Авг 29, 2014 6:03 pm
Профил WWW

Стига да не е като моята..щото бая зор ще види с дъмп-а :)
То да взема и да се оплача като съм тръгнал - от време на време решава че ще пропусне центрофугата. Прави опити да завърти по - бързо и по някой време се предава. Отделно, по - използваните програми започнаха да стават по - дълги във времето. Някакви идеи?
Пералнята е Fagor 3F-111

Прикачени файлове:
DSCF3235.jpg
DSCF3235.jpg [ 297.84 KiB | Прегледано 2717 пъти ]
DSCF3225.jpg
DSCF3225.jpg [ 148.51 KiB | Прегледано 2717 пъти ]
Пет Авг 29, 2014 9:04 pm
Профил
Аватар

Аз имам идея :)

Аз имам един Samsung - тя има система за детекция на небалансирано пране. Следи по някакъв начин мотора - било ток, било обороти, и като има леко натоварване в едината страна при това лекото забързване, се мъчи в обратнта посока да наглася и така докато дисбаланса не достигне някакво приемливо ниво. Чак тогава вдига оборотите. Затова и си удължава времето - просто дадената програма стига до някой такъв цикъл и следващите седят и чакат. Вероятно сте си променили вида пране и по-трудно го намества. Жена ми преди 2-3 седмици 1 час чака едно бебешко одеало и 2-3 дребни дрешки да се наместят и да се центрофугират.

Принципно е малко вероятно да има нещо на барабана и да му тежи. Самсунга два пъти съм я отварял и на самия барабан няма нищичко.

Пет Авг 29, 2014 10:25 pm
Профил ICQ

Абе, минаха ми подобни мисли през главата, въпреки че нямам идея как следи натоварването и за това след като започна първия път с проблемите - пуснах няколко перални с пране и няколко без - пак не центрофугираше. Отвория я, пулих се, снимах, изчистих всичко до което се докопах, вкл. платката, сглобих и тръгна. Преди седмица пак пропусна центрофуга, след след това пак нямаше проблеми. Но с едно съм съгласен - вида пране беше различен. Първия път яке и грейка, втория път 2 одеала (едното много леко). Но пак да повторя - като се заинати и празна не центрофугира.

Пет Авг 29, 2014 10:42 pm
Профил
Аватар

Ами моята и се чува мотора и лесно я разбирам кога се натоварва. Предполагам че ползва мерене на тока и следене на оборотите. На ръка ако я завъртиш можеш да усетиш ако лагерите се предават. А там където наистина има нужда от чистене си е след сериозно разглобяване -вътре - специално самсунга е направен много добре в това отношение. След първото отваряне и вече със затворени очи мога да я разглобя на съставните и части :)

Пет Авг 29, 2014 10:51 pm
Профил ICQ

Следенето на оборотите на доста перални е с тахогенератор. Но това не е важно в случая. Пропускането на центрофугата е знак, че трябва да си смениш четките на мотора. После следва изобщо отказ да завърти на центрофуга, а след това и изобщо при пълен барабан. Смяната на четките е доста мръсничка работа. По възможност, почисти графита, който се е залепил навътре в мотора. Ламелите се лъскат с много фина шкурка(Р400), а наслагванията от графит между тях, се отстраняват с остър инструмент(напр. тапетен нож). Всъщност, в редки случаи се поправя електрониката. Повечето повреди са тривиални.

Пет Авг 29, 2014 11:50 pm
Профил WWW
Аватар

За това не ми беше дошло на ум - ама си е напълно възможно - тя реално през цялото време ще си мисли че е претоварена и затова да не завърта. На самсунга не ми остана време да му ръчкам мотора ама към него отиваха 10-12 кабела - а си е колекторен мотор. Само че тя и като нова си се държеше по същия начин, та едва ли при мене е стигнала до този момент. Жената ако почне да мрънка ще я отворя да погледна и там ама е голямо разглобяване докато се стигне до мотора...

Съб Авг 30, 2014 9:08 am
Профил ICQ

значи най-добре е да си купуваме перални с безчеткови мотори... :)

Съб Авг 30, 2014 2:26 pm
Профил
Аватар

В зоната до около 1000 лв. повечето са с колекторни.

Съб Авг 30, 2014 2:28 pm
Профил ICQ

От години не съм виждал нова пералня, която да е без четки. Четките са консуматив, едно необходимо зло. Смяната не е проблем.

Съб Авг 30, 2014 3:25 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща