| Автор |
Съобщение |
|
jei
Ранг: Минаващ
|
 Голям проблем!!!
Та значи обяснявам на кратко. Видео картата на компа ми беше Radeon9800SE. Както си гледах филма пуснат от компа на телевизора и картината изчезна. Правих какво ли не и установих че TVout-та вече не работи. За щастие картата беше в гаранция и хората я смениха със Geforce 6600GT. След тоя случай сложих един разделител на Теком между кабелната и телевизора. Карам си аз така и преди 10 дена хоп пак същия проблем. Момчетата от фирмата отново смениха картата, но ме предопредиха че ако пак дойда със същия проблем няма да ми я сменят. Понеже виждам че доста знаещи хора посещават форума изкам да питам какво да направя че да избегна подобен проблем отново. Картата е скъпа и не мога да си позволя да изгори отново. Незная къде е проблема дали в телевизора или компа. Явно от някъде идва високо напрежение което гори TVout-та. Питам не мога ли да сложа някакъв разделител между TVout-та на видео картата и телевизора? И какъв? Моля някой компетентен да помага че съм затруднен.
|
| Нед Яну 15, 2006 1:23 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Малко странно да изгори както си гледаш. Обикновенно изгаря като изключваш и включваш АV кабела. Винаги има малка утечка между 220V и масата на телевизора. При някои телевозори е по големичка и ако има един кратък момент през които само активния пин на AV конектора контактува а масата е откачена вече или все още тази утечка убива картата. Изхода от положението е прост пусни един проводник допълнително между масата на компа и масата на телевизора и няма да имаш такива проблеми а и ще ти се решат проблемите и с смущения които се пораждат от протичането на ток през масата на сигналния кабел които поради малкото му сечение и създават осезаем пад които пък се явява входен сигнал за телевизора.
|
| Нед Яну 15, 2006 1:34 am |
|
 |
|
jei
|
Ако само пускането на този кабел решава проблема значи ще е супер. Благодаря ти за отговора дано това да помогне защото третия път ще е фатален. Значи връзвам един кабел между корпуса на кутията на компа и масата на телевизора. За маса на телевизора ще използвам металната част на входа за антената. Така ще стане ли? Нямам възможност да отварям телевизора, че и той е нов и още в гаранция.
|
| Нед Яну 15, 2006 2:35 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами и при мен там е вързан домързя ме да отворя капака 
|
| Нед Яну 15, 2006 2:47 am |
|
 |
|
danail
Регистриран на: Чет Дек 22, 2005 1:59 pm Мнения: 38 Местоположение: Балчик
|
 проблема не е във вашия телевизор
Проблема може би не е в твоя телевизор а в кабелната.
При мен връща към 110 волта на 17-40 килохерца а като го дам към земя отива към 0.5-0.7 А което ме навежда че на някой телевизора му е бил на ремонт и "майстора" да си спести ръчкането по платката да види какво му има наистина е увеличил сигнала и като е повишил капацитета на разделителния кондензатор.
Така че изключвай кабелната като ще включваш тв-аута защото масата на компа по принцип е занулена в захранването а то би трябвало да е заземено. Тук вече се чудя да не би пък зануляването на компа да ти прави проблеми??? Я огледай добре че и добрата дебела жица да не ти пусне нещо от компа към кабелната ако ти куца зануляването.
|
| Нед Яну 15, 2006 11:33 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
При мен още като си занесох компютра в нас и закачих за телевизора (GF MX440...кадилакът на видеокартите) изкочи една огромна искра между Scart-а на TV и този който включвах....напрежението между двете маси е 200V...на телевизора ми хоризонталното чак се сви а монитора ми угасна... Проблема го реших с два разделителни кондензатора 1000pF/1500V последователно на кабелната, + 2 глим лампи (просто за всеки случай) паралелно от двете страни на кабела  Резултата е 2 години и половина безпроблемна работа 
|
| Нед Яну 15, 2006 12:56 pm |
|
 |
|
jei
|
И при мен по кабела на кабелната вървят високи напрежения че като включвам кабелната към телевизора направо ме раздрусва. Освен да взема да направя и това с кондензаторите между кабелната и телевизора. Ще проверя зануляването дали го има. Не разбрах обаче единия кондензатор е вързан между централното жило на кабела, а другия между масата. Така ли?
|
| Нед Яну 15, 2006 1:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ами ти как искаш да е нали и масата и жилото трябва да разделиш. А проводника между масите ти решава прблема и с кабелната. А има и готови галванични разделители за антената наи добре е с такъв особенно ако не е много силен сигнала защото това с кондензаторите разсъгласува и довежда до намаляне на сигнал с няколко децибела.
|
| Нед Яну 15, 2006 4:09 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
|
| Нед Яну 15, 2006 4:23 pm |
|
 |
|
danail
|
Имам такъв разделянето е на кондензатори - 2х68 пико на масата и 68 пико на активното жило а от страната на кабела има и разрядник меду жилото и оплетката (надписа е отдолу не ми се разглобява). Като напрежения няма нищо драснато ама по телевизорите са по поне 1-2 киловолта.
Изискването е да се заземи оплетката преди защитата.
|
| Пон Яну 16, 2006 12:46 am |
|
 |
|
Lupus
|
Е и? От къде ги извади тия 1-2 KV?
|
| Пон Яну 16, 2006 12:50 am |
|
 |
|
danail
|
[quote]Е и? От къде ги извади тия 1-2 KV?[/quote
кажи по-точно кое не ти хареса това че не обявих "1000 волта са" или "2500 волта са" по принцип при телевизори с "горещо шаси" т.е. шаси което галванически не е развързано от мрежата развързващите кондензатори на антенния вход са от този порядък - "защо" ами защото има индукция при гръмотевична дейност, защото при положение че имаш изправяне на 2 фази се получава 600 волта потенциал, защото не знам точно защо слагат такива ама минимума е 1000 волта керамични.
|
| Пон Яну 16, 2006 1:21 am |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
А и повечко има по телевизорите от тия 1к-2,5 кВолта !!! 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пон Яну 16, 2006 2:48 am |
|
 |
|
Lupus
|
@danail
Извинявай, грешно разбрах поста ти. Приех, че такова напрежение се появява на антенния вход, а не, че това е пробивното напрежение на кондензаторите. А иначе напрежения от порядъка на до стотина волта понякога идват по кабела на кабелната телевизия, именно от такива неразвързани галванично захранвания на телевизори.
|
| Пон Яну 16, 2006 1:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Добра практика е също компютъра и телевизора да са ти в един контакт с общо шуко. Това естествено няма да ти реши проблема с потенциалните разлики в кабеларката.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 16, 2006 4:31 pm |
|
|