|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:41 pm
Как оценявате един проект
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ей тука е основния проблем като гледам - няма конкретна цена за проектиране, на час, на ден, на месец, на лист хартия, на сложен елемент или написан ред код. Не е като продаването на домати на пазара, ценовите разлики са в границите 1-5%, ако и в тази сфера можеше да се конкретизира продавания продукт (човешки мозък) според мен щеше да е малко по-лесно. Друго ще е ако се обяви една цена за проектиране, примерно 15лв на час и всички я спазват в границите 5%....така поне клиентите ще се научат, и вместо да се пазари цена ще знае че и при друг да отиде пак за същата цена ще му бъде свършена работата
|
| Нед Яну 15, 2006 8:50 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Pirev, май че само аз и Никола казахме точно колко ще искаме за конкретна задача. За да не бягаме от темата, който иска да сподели за каква задача колко взема ( ама без sci-fi )
|
| Нед Яну 15, 2006 9:07 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Подкрепям.
|
| Нед Яну 15, 2006 9:22 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Ето - проста формулка:
А) Тарифа човекчас - в лева;
Б) брой хора които ще работят по проекта;
В) Време за изпълнение на проекта;
Г) Себестойност на прототипа
Д) Коефициент на грешка (в срокове и цени, обобщен)(зависи от квалификацията на участващите - може да варира от 1.2 до 3 и повече)
Е) Минимален необходим коефициент на печалба за рентабилност на разработката
Ж) Коефициент на печалба (може да се определи от господин Търговеца, ако има на разположение такъв)
Цената е:
Цена = ((А * Б * В) + Г)*Д*Е*Ж;
В това нещичко обаче не влизат някои неща, като пазарната конкуренция, печалбата на господин Търговеца, и най-важното, това което всеки забравя да отчита: необходимостта от разработвания продукт, след като изтече периода на разработката (говорим за успешен завършек без закъснение).
|
| Пон Яну 16, 2006 2:36 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
bateAz, споменавал съм цени в други теми. Но ще повторя последното дето правих: управление по радиоканал ( служебни честоти в 50 менгахерцовия обхват ) на 160 kW вентилатор. Какво включва управлението - 2 контролера, които оформих в кутия за DIN релса и станаха прилични PLC контролери - 5 аналогови входа, 10 цифрови входа, 8 цифрови изхода ( цифровите входове и изходи са галванически разделени от професора ), 1 ШИМ изход, модем V.23 ( галванически разделен ), възможност за допълнителни PLC-та, които се управляват по I2C, RS-232, изведен куплунг за препрограмиране на PLC-тата, светодиод за състоянието на всеки цифров изход и вход, както и за аналоговите входове ( индикация за прегряване на вентилатора ). Алгоритъма на работа съставихме с хората, които поддържат вентилатора. Меря 4 температури, следя няколко цифрови входа ( обратни връзки или сигнали ), щракам няколко цифрови изхода. След се целоста на радиоканала ( от време на време се комуникира м/у PLC-тата ). Всичко това излезна първоначално 750 лв. труд, след което поискаха да им направя и термосензорите, което увеличи сметката на 1000 лв. Умишлено цената не е висока, тъй като хората имат още 8 вентилатора, и ако останат доволни, ще се управляват и те по радиоканал. Това управление ми костваше около 3 работни седмици - създаване на схеми, проектиране на платки, външен вид на кутията ( има дупки да се пробиват, пиличка играе от време на време и др. ), написване на софтуера. Само тестване беше 1 седмица на терасата с ЦК ключета, като се бях вживял в ролята на 160kW вентилатор  .
Не виждам трудности в пресмятането на цената на един проект. Знам колко ми трябват на месец да преживея и да се поддържам като специалист, не искам да работя за без пари, не дера кожите, след тези първоначални условия останалото е въпрос на няколко реда сметки. А sci-fi ми трябва, за да предложа продукт на приблизителната цена на конкуренцията, със същите възможности, но да речем с някоя екстра в повече, примерно по удобно интерфейс с потребителя ( това е много, ама много важно, да не кажа най-важното за един клиент ), по-голяма точност, по-голяма надежност, гаранция по-голяма, по-добър външен вид и т.н. Те това е маркетинга, да имаш нюх да проучиш какво е положението в момента на пазара и да предложиш нещо с което да си конкурентно способен.
С други думи, ако дневната ти надница в провинцията като проектант е м/у 40 и 60 лв. е добре, ако е м/у 30 и 40 лв не е толкова добре, а за над 60 лв. си е много добре. За под 30лв си е мизерия, тъй като при мен всеки месец имам разходи около 300лв за интернет, кабелна телевизия, телефон стационарен, телефон мобилен, пътни, ток, вода, амортизация на поялник и ПК, тинол, изгърмяни чипове, купуване на нови чипове за експерименти и др.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Яну 16, 2006 11:43 am |
|
 |
|
machinow
Ранг: Минаващ
|
[quote="Balkana
Следва поредният въпрос: Нима един инженер може да бъде добър търговец/маркетинг специалист (това връща към темата) - т.е. може ли инженера да оцени правилно стойността на работата си ?
(да се поправя - инженера, който е достатъчно добър, за да е в крак с непрекъснатите промени в технологиите)[/quote]
Прочетох страхотни и много верни според мен мнения. Аз ще добавя следното:
@quote:
Без поправката: ДА, може. със следната забележка:
-по-успешно ще е да наблегнеш повече на бизнеса, отколкото на инженерната дейност; това ще донесе по-големи приходи.
Лично аз някога бях чист проектант, сега подобна "чиста дейност" изобщо не ме интересува, макар и да е доста по-добре платена в София примерно сравнено с период преди 2-4 години. Сега се занимавам по-скоро с търговия.
С поправката: ДА, прав си, не може. Един човек не може 100 неща. Просто няма 100 часа в денонощието и 100 дни в месеца. Има ЕКИПИ, съдружия и т.н. Малкия /1 човек/ бизнес не е много изгоден - ако се съберете 5-10 човека, ще е много по-лесно:
-3-6 ма инженери
- 1 търговец
- 1 организатор /митници, доставки, курсове напред-назад и пр. /
-шефове ще сте си вие /всичките/
По същество : бих се радвал да участвам в някакъв независим екип, т.е. като не-наемен работник.
Освен това, когато някой продава труда си евтино, той стимулира развитието на евтин неконкурентноспособен бизнес, откъм страната на изпълнителите и откъм страната на поръчителите. Това не е правилно. Води към понижаване на качеството и упадък.......
|
| Пон Яну 16, 2006 12:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ей тва последното направете и ви гарантирам, че начинанието ви 99% ще се провали. Особенно с пояснението - "всичките".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 16, 2006 4:34 pm |
|
 |
|
3aek
|
@Цецо: по-точно съм виждал това да работи докато няма пари, появат ли се малко пари и всички шефове почват да мислят че всъщност те са най-важните и видиш ли работата вече тръгна и закакво са му другите 
|
| Пон Яну 16, 2006 5:25 pm |
|
 |
|
machinow
|
Извинявам се, но май по-скоро исках да кажа: ИНВЕСТИТОРИ. Естесвтено някой трябва да ръководи парада - лидера /а най-естествено е той да е търговеца, но това не е задължително/
|
| Пон Яну 16, 2006 5:43 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 |  |  |  | ¶-rev написа: bateAz, споменавал съм цени в други теми. Но ще повторя последното дето правих: управление по радиоканал ( служебни честоти в 50 менгахерцовия обхват ) на 160 kW вентилатор. Какво включва управлението - 2 контролера, които оформих в кутия за DIN релса и станаха прилични PLC контролери - 5 аналогови входа, 10 цифрови входа, 8 цифрови изхода ( цифровите входове и изходи са галванически разделени от професора ), 1 ШИМ изход, модем V.23 ( галванически разделен ), възможност за допълнителни PLC-та, които се управляват по I2C, RS-232, изведен куплунг за препрограмиране на PLC-тата, светодиод за състоянието на всеки цифров изход и вход, както и за аналоговите входове ( индикация за прегряване на вентилатора ). Алгоритъма на работа съставихме с хората, които поддържат вентилатора. Меря 4 температури, следя няколко цифрови входа ( обратни връзки или сигнали ), щракам няколко цифрови изхода. След се целоста на радиоканала ( от време на време се комуникира м/у PLC-тата ). Всичко това излезна първоначално 750 лв. труд, след което поискаха да им направя и термосензорите, което увеличи сметката на 1000 лв. Умишлено цената не е висока, тъй като хората имат още 8 вентилатора, и ако останат доволни, ще се управляват и те по радиоканал. Това управление ми костваше около 3 работни седмици - създаване на схеми, проектиране на платки, външен вид на кутията ( има дупки да се пробиват, пиличка играе от време на време и др. ), написване на софтуера. Само тестване беше 1 седмица на терасата с ЦК ключета, като се бях вживял в ролята на 160kW вентилатор  . Не виждам трудности в пресмятането на цената на един проект. Знам колко ми трябват на месец да преживея и да се поддържам като специалист, не искам да работя за без пари, не дера кожите, след тези първоначални условия останалото е въпрос на няколко реда сметки. А sci-fi ми трябва, за да предложа продукт на приблизителната цена на конкуренцията, със същите възможности, но да речем с някоя екстра в повече, примерно по удобно интерфейс с потребителя ( това е много, ама много важно, да не кажа най-важното за един клиент ), по-голяма точност, по-голяма надежност, гаранция по-голяма, по-добър външен вид и т.н. Те това е маркетинга, да имаш нюх да проучиш какво е положението в момента на пазара и да предложиш нещо с което да си конкурентно способен. С други думи, ако дневната ти надница в провинцията като проектант е м/у 40 и 60 лв. е добре, ако е м/у 30 и 40 лв не е толкова добре, а за над 60 лв. си е много добре. За под 30лв си е мизерия, тъй като при мен всеки месец имам разходи около 300лв за интернет, кабелна телевизия, телефон стационарен, телефон мобилен, пътни, ток, вода, амортизация на поялник и ПК, тинол, изгърмяни чипове, купуване на нови чипове за експерименти и др. |  |  |  |  |
Определено няма твоя опит и познания , но това ми се вижда малка цена за това, което си направил - 1000лв (доколкото разбирам това ти е печалбата за 3-те седмици труд), дори и да имат още 10 вентилатора
Това си се договаря после и ок искал си да покажеш качеството си - ок, но пак много ниска цена ми се вижда
Връзва ти се по 750 6лв на час (което гледам е най-ниската тарифа на батеаз).
Аз няма опит, може би и затова не мога да разбера защо такава ти е цената 
|
| Пон Яну 16, 2006 7:24 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Май ще стигнем до ТКЗС - то
Те хората са го измислили преди време - хем не работи, хем пари има, хем много началници, а и може да краднеш нещо:))))
|
| Пон Яну 16, 2006 8:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе Маниак, 1000 кинта за 3 седмици малко ли ти идват? Незнам, ама според мен това е точно нормалната надница за човек в тоя бранш в момента в БГ. Особенно ако има переспектива за повече в бъдеще ( и то копи-пейст).
Сигурно има хора тука дето докарват 2,3 пъти повече, но все пак сме в БГ, не забравяй. Е ако намериш някой да плаща по 4000-5000 хил. за месечни проекти, казвай.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 16, 2006 10:11 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Ето му количеството работа (допълнение: която е извършил за 3 работни седмици (аз разбира 3х5 х 8 часа ? )
 |  |  |  | Цитат: Какво включва управлението - 2 контролера, които оформих в кутия за DIN релса и станаха прилични PLC контролери - 5 аналогови входа, 10 цифрови входа, 8 цифрови изхода ( цифровите входове и изходи са галванически разделени от професора ), 1 ШИМ изход, модем V.23 ( галванически разделен ), възможност за допълнителни PLC-та, които се управляват по I2C, RS-232, изведен куплунг за препрограмиране на PLC-тата, светодиод за състоянието на всеки цифров изход и вход, както и за аналоговите входове ( индикация за прегряване на вентилатора ). Алгоритъма на работа съставихме с хората, които поддържат вентилатора. Меря 4 температури, следя няколко цифрови входа ( обратни връзки или сигнали ), щракам няколко цифрови изхода. След се целоста на радиоканала ( от време на време се комуникира м/у PLC-тата ).
|  |  |  |  |
Просто като гледам колко неща е наблъскал , дори и да не се ползват в сложни механизми , все пак три тона периферия.
ADC-та + 2 интерфейс-а ( 3 комуникации общо) се ползват I2C + RS232 + радиоуправление.
Мери 4ри температури + още ...
Не знам ... на първо четене това ми беше мисълта "малко е ?!." и това и написах.
Както казах като го смятам му се връзват по 6лв/час. , което нали горе се споменя някъде , че е нормалното минимално.
ОК. И все пак като за толкова работа знам ли , вижда ми се малко, може би защото просто си звучи внушително колко неща са ОБЕДИНЕНИ.
|
| Вто Яну 17, 2006 1:03 am |
|
 |
|
rumen
|
По скоро намерил е начин да работи ефективно.
Все пак едно и също нещо двама спеца ще го правят за различно време поради много причини.
|
| Вто Яну 17, 2006 10:27 am |
|
 |
|
machinow
|
То това пък струва още повече.......... аз също бих искал повече за такъв проект......
|
| Вто Яну 17, 2006 10:40 am |
|
|