|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:02 am
Въпрос за електрическо табло
| Автор |
Съобщение |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
 Въпрос за електрическо табло
https://drive.google.com/file/d/0BwXo6iTQew84aENvaTNKZnd0Uzg/edit?usp=sharing качвам снимка на електрическо табло. Та проблема е следният бойлера свали единият бушон, след като погледнах таблото и го върнах, вдигнах и светлосиният ключ който на JVL5 , но сестра ми каза че той винаги е бил надолу , аз не съм обърнал внимание понеже съм в тая квартира от месец. Интересно е какво прави тоя ключ, тъй като не ми става ясно от схемката на него каква е тая верига и защо когато е надолу, бойлера се изключва.
|
| Съб Авг 23, 2014 12:18 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
 Re: Въпрос за електрическо табло
Това е ДТЗ и вероятно бялото лостче е за тест на ДТЗ. Ако се е изключила, вероятно имаш отечка някъде по системата.
|
| Съб Авг 23, 2014 12:30 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Щом бойлера не работи, когато ключа е надолу - няма начин досега винаги да е бил надолу. Най-вероятно сестра ти говори по спомени, и някой друг прекъсвач е бил надолу. [url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Дефектнотокова_защита[/url] Много добре, че имаш такава защита на бойлера. Синия бутон отгоре е за тест дали изключва, когато трябва, и съгласно надписа - е препоръчително да се тества веднъж месечно.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Съб Авг 23, 2014 1:14 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На предпазителите не им ли препоръчваха да се сменят на всеки 3 сработвания? Т.е. тази защита от таблото трябва да се сменя на всеки 3 месеца, ако се прави проверка всеки месец. Бялото ключе на дефекнотоковата защита за какво е? Дали наистина квартирата има 3 проводна линия: фаза, нула и земя или си е двупроводна и пак може да те претрепе тока, въпреки дефекнотоковата защита?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Авг 23, 2014 6:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не, нищо и няма, поне аз не знам такива за които да е препоръчано.
|
| Съб Авг 23, 2014 6:06 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не е лошо да отвориш самото табло и да провериш дали изобщо са свързани някъде тези неща. Просто в днешно време има такива магьосници-еладжии .... Много често дефектнотоковата се изкючва, защото прави парчета. Мога да подкрепя ike - на 3 включвания на МАКСИМАЛНОТОКОВАТА защита е добре да се подмени(ако е измислена марка, както в случая, още на първия път!). Това не важи за защитата от късо! Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Авг 23, 2014 6:45 pm |
|
 |
|
ike
|
На снимката има C50 това е 50А предполагам, че това е главния предпазител, останалите са две дефекнотокови JVL5 and JVL1, С25, С25 и С16(предполагам за крушките). Според това, което казваш С25, С25 и С16 могат да падат колкото си искат и няма проблеми, но C50 ако падне 3 пъти трябва да се подмени - правилно ли съм те разбрал?
|
| Съб Авг 23, 2014 7:26 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Това е предпазител с дефектнотокова защита. Дефектнотоковата защита работи само с фаза и нула. Когато няма утечки - токовия кръг е затворен правилно и тока през двата проводника е балансиран. Но ако например човек се пипне за фазата - тогава част от тока, който преминава през фазовия проводник - отива през човешкото тяло към "земя", т.е. не се връща през нулата, нарушава се баланса, дефектнотоковата защита изключва, и хубавото на тази измислица е, че го прави при 30 mA разлика в баланса, т.е. преди майстора да се е опекъл на кабелите. Като функционалност играе ролята на бушон, но сработването няма нищо общо с максималния ток, който може да издържи по принцип.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Съб Авг 23, 2014 7:54 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Много зависи от какво падат. Примерно шнайдер/телемеханик препоръчват след три КЪСИ да се смени - после не могат да гарантират тока на сработване. ABB и Сименс също. Този тип предпазители имат две защити - едната е термична, другата електромагнитна. Няма нужда да обяснявам коя кога действа. От категорията на тези от снимката дори и от едно късо съм виждал да се скапват.
|
| Съб Авг 23, 2014 7:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе къде ги четете тия неща .. я дайте да видим, аз не знам нито дефектнотоковата нито максимално токовата да подлежат на смяна, може и аз нещо да съм пропуснал но едва ли, това ми звучи като поредният мит.
|
| Съб Авг 23, 2014 7:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Препоръчват ... я дай да видим, верно че тока на късо може да е доста по голям ама .....
|
| Съб Авг 23, 2014 8:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
http://www05.abb.com/global/scot/scot20 ... 2B0201.pdfАко вярваме на тази таблица, предпазителя има 10.000 цикъла електрически и 20.000 цикъла механичен живот, т.е. може да изключи поне 10.000 пъти електрически, късо или претоварване.
|
| Съб Авг 23, 2014 8:13 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Мит, не-мит - виждал съм след първото късо, как започва да пада за щяло и нещяло - най-вече онази безумица Chint. Виждал съм и с изпарени контакти. Виждал съм сименси които падат когато си искат. Не знам отварял ли си - вътре е една доста финна механика покрай котвата дето е за късо. Дори и тя може да се "опърли". Зависи от много неща. В добри условия - ниска влажност примерно, късо на тънки кабели - 1 кв. и надолу за лампи, и други подобни "облекчаващи" условия може и 100 къси да издържи. едит : ама и ти намери с кои да дадеш пример 
|
| Съб Авг 23, 2014 8:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ... това ми попадна, аз го отворих за да видя какви пише, не че съм знаел, аккто казах никога не съм виждал или чувал за такова ограничение и ми стана интересно. Падането за щяло и нещяло и другите неща .. това може да си има много причини, вкл. и претоварване. Също така контактите могат да нагорят при изключване, логично е особенно ако токът на късо е по-голям. Но това е в орпеделени случаи. Аз понеже обикновено чета преди да позлвам нещо ми стана интересно, още повече че тия автоматичните сигурно съм им чел ръководство поне пореди 5-6 години, та не е изключено да съм пропуснал / забравил, затов аи прочетох. И друго има, със сигурност ако има ткаов аограничение по хамериканско щеше да има с ЕЙЙЙЙЙ ТАКВИЗ букви табела ако падне да викнеш техник а не да го вдигаш, нали се сещаш че там за нещо такова могат да ги осъдят за повече от колкото печелят, особенно някои по дребнички като шнайдер 
|
| Съб Авг 23, 2014 8:38 pm |
|
 |
|
ike
|
Това за 3-те гарантирани пъти съм го виждал по разни pdf на магазини за автоматични предпазители, но не знам дали не са го писали за да си вдигнат малко продажбите или е грешка в превота, че автоматичните предпазители гарантирано сработват при 3-5 пъти номиналния ток.
|
| Съб Авг 23, 2014 8:47 pm |
|
|