Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Тахогенератор към ADC 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Тахогенератор към ADC
Здравейте, имам въпрос относно тахогенератор който като конструкция е постоянен магнит на ротора на мотор и намотка на статора. Генерира се около 16 волта промениливо (гледах и честотата не се променя или се заблуждавам, някъде четох че се генерира честота а не напрежение). Та изправям го с един грец от 1N4148 диоди филтрирам го с 100нф деля го с един делител 4,7к към 10к и го мащабирам 0-5в филтрирам го с 2х47нф+ един ценер на 5,1в за защита и директно в адц на едно пикче. всичко ок ама 0-5в нещо не ми е линейно тоест не е пропорционално на оборотите и делтата ми почва от 0 волта а това изобщо не е точно и стига до 5 което съшо не е точно... някой може ли да ми предложи някоя по проста и точна схема?

Сря Авг 13, 2014 12:12 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тахогенератор към ADC
http://en.wikipedia.org/wiki/Precision_rectifier и от тази страница -линк:
http://sound.westhost.com/appnotes/an001.htm

Какво всъщност опитваш? Ако искаш да измериш колко е напрежението от тахото и да индицираш колко са оборотите , без да правиш някакво управление на мотора : мисля че едно успешно измерване в секунда ти е достатъчно. Тогава(предполагам) можеш да мериш бързичко и да вземеш най-голямата стойност , измерена в една секунда. Следващата секунда - отначало, а индицираш резултата от предната секунда. В такъв случай не ти трябва изправител , а само делител, евентуално защитни диоди. Отрицателните полупериоди ще ги мериш като 0.

Сря Авг 13, 2014 7:45 am
Профил
Аватар

А пробва ли да натовариш изправения изход с някакво съпротивление?

Поиграй си с разни стойности и виж какво ще се получи - примерно 1к, 500 ома. То зависи много и какъв му е импеданса на тахото ама така без товар ми се струва нормално да получаваш такива резултати.

А другия ти вариант е просто да сложиш около 700-800 ома и да го вкараш в един оптрон - така ще го преобразуваш в импулси с правоъгълна форма. Само дето няма да хваща много ниските обороти. Зависи от оптрона - ще трябва да търсиш такъв дето да реагира от 1ма и да носи поне 30-35ма максимум. После си смяташ горе долу съпротивлението. Меренето на честотата после, също не е сложна задача.

Сря Авг 13, 2014 8:28 am
Профил ICQ

Изобщо меренето на напрежение е безсмислен и малко обречен подход. Мери честота, напрежението не те интересува. Ако не ти трябва галванично разделяне махаш оптрона, 3 чарка да формираш импулс и мериш с кепчър / таймер модула.

Сря Авг 13, 2014 8:52 am
Профил
Аватар

Ами то аз предложих оптрон че с него най простичко става и си получаваш като бонус :) галваничното разделяне :)

Между другото, тия които имат gate функции на 16-битовите таймери, могат много елегантно да мерят честота.

Сря Авг 13, 2014 8:56 am
Профил ICQ

Значи един тригер на шмит и съм готов ще броя импулсите. Имам и мостова схема за управление с PWM. Идеята е да регулирам скороста на моторчето и да имам обратна връзка по скорост и като го натоваря то да се опита да коригира и да запази оборотите.
Cekins споменваш нешто за елегантно мерене на честота би ли ме насочил.
Ето една малка схема http://www.tradeofic.com/Circuit/415-SI ... ERTER.html дали не е каквото ми трябва
п.с: чувството да учиш нещо ново е неописуемо почти като това да не знеш нищо :D

Последна промяна BugMan на Сря Авг 13, 2014 8:37 pm, променена общо 1 път

Сря Авг 13, 2014 7:37 pm
Профил

Ами в твоя случай честотата е ниска, така че ще мериш период на импулси, настройваш таймерите така че броенето да почва по преден фронт и да спира по заден и си готов.

Сря Авг 13, 2014 8:09 pm
Профил
Аватар

Именно такава функционалност предлагат gate функциите на таймер-1-3-5 на пик-овете дето я имат. Там клока на таймера се задава както си е нормално (може и външен да е) обаче таймера брои само когато има съответното ниво на gate входа - той може да е компаратор, пин и разни други. Съответно в pulse mode след като се включи, той си чака двата фронта и вдига прекъсване след което не позволява повече натрупване в брояча, докато не се пусне отново. Реално много полезна благинка за мерене на дълги периоди. Всъщност това е много подобно на capture функцията на CCP модулите. Разликата е че ако има някакво шумче при кепчъра и прекъсването не изчете достатъчно бързо регистрите, ще получиш друга стойност заради новите данни които ще влязат в регистрите при следващия кепчър ивент. Предимство също е че се освобождава CCP модул; недостатък че се заема един таймер. Ако продължавам с размислите, може единия компаратор да се нагласи като шмит тригер и изхода му да се подаде като gate enable - тогава пък ще имаш само 3 резистора след тахото и нищо повече. Всичко това ако ползваш някакъв PIC естествено - за други процесори не мога нищо да кажа...

Чет Авг 14, 2014 9:15 am
Профил ICQ

Cekins точно PIC16F1829 използвам и имам таймер 1 с gate финкция. А да попитам немога ли просто да използвам ето тази схема http://www.tradeofic.com/Circuit/415-SI ... ERTER.html и просто да броя периодите по качващ фронт останалото ще го мисля в кода.

Чет Авг 14, 2014 7:53 pm
Профил

Чакай сега, кой периоди да броиш, ако говориш за тези на входният сигнал .. можеш, ама не е точно. Точноста зависи от честотата и периода на мерене. Да речем че искаш 10 измервания в секунда. Имаш период 100 ms. Ако честотата на въртене е 3000 rpm, т.е. а тахогенератора има магнит с два полюса, това значи че ще имаш 50 Hz сигнал, или за 100 ms ще проброиш 5 импулса ...., точноста е 1 импулс или 20% ... ако това те устройва ОК .. но като паднеш на 600 оборота ще стане 10 Hz което е 1 импулс .. доста малка точност, да не кажа никаква.
Затова мериш периода, така точноста ти ще зависи от честотатат на клока с който мериш.

Чет Авг 14, 2014 8:21 pm
Профил

Аа почвам да се побърквам а толкова много имам да уча за което се извинявам на добрите хора от този форум който ми помагат. Разглеждам ето този принцип http://www.ermicro.com/blog/?p=1461 преобразувам входния синусоидален сигнал по тази схема http://www.tradeofic.com/Circuit/415-SI ... ERTER.html до импулсен и принципа които е показан би трябвало да сработи нали?

Последна промяна BugMan на Съб Авг 16, 2014 11:18 pm, променена общо 1 път

Чет Авг 14, 2014 9:50 pm
Профил

Вторият линк не ти работи но принципа е това. ToHu
много точно ти го е обяснил.
Ако допуснем че на всеки цикъл отброява импулс то това е импулса на оста за това са го минали в проценти.

Затова мериш периода, така точноста ти ще зависи от честотатат на клока с който мериш.

Пет Авг 15, 2014 5:34 pm
Профил
Аватар

Ами то като принцип да си го знаеш : когато мериш ниска честота - е по-добре да се мери период - броиш цъканията на бърз клок в рамките на импулса. Ако мериш висока честота обратното - броиш цъканията на входа за определено фиксирано време.

Например в последния ми проект ползвам gate функцията да меря едни PWM-и с честота 490Hz. Получи се много елегантно. В твоя случай обаче е по-добре гейта да работи от фронт до същия фронт, тъй като може двата полупериода да не са съвсем симетрични - може и да даде малко грешка. Има си и такъв режим - малко трябва да се попрочете хубаво как работи гейта.

Пет Авг 15, 2014 6:50 pm
Профил ICQ

Като малък измислих схема за ШИМ регулиране обороти с RS тригер. Трябва й генератор на съответната честота на сработване на тахо импулса.

Съб Авг 16, 2014 7:13 pm
Профил WWW
Аватар

За протокола: когато излязоха тези тахогенераторчета меренето ставаше по напрежение. Сега няма проблем да става по честота.

Последна промяна bongo_x2 на Съб Авг 16, 2014 11:22 pm, променена общо 1 път

Съб Авг 16, 2014 11:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща