Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Периметрова охрана на двор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Периметрова охрана на двор
emilvtc написа:
Lupus написа:
А би ли ми обяснил защо за домашна периметрова охрана ти трябва да знаеш точното място на нарушението? Бойна група ли ще пращаш? Или ще вдигнеш дрон и ще го насочваш по GPS координатите? :D

?!? А-ми ако нямаше нужда от такава информация всички сензори в една алармена система биха били закачени само на една единствена зона и панелите нямаше да поддържат по 32+ зони. Т.е. който и сензор в която и стая да се задейства - вдигаш аларма и рапортуваш интружън в единствената зона ... На мен това поне ми се струва адски тъпо. Повечето системи които познавам имат поне 32 отделни зони, с индивидуално задаване на името на зоната (например "спалня на 2-ри етаж") и още куп параметри ...

Така или иначе заради принципа на сензването имаме тази информация и ще е добре да се знае все пак къде е точката на задействане (предния или задния двор примерно)...

Една централа може да се ползва както за фургон с една врата, така и за къща с 20 стаи и пет входа. Към нея можеш да включиш различни датчици и цели системи - охрана на врати на сградата, на периметрова охрана, на помощни постройки, гараж и др. За това има много зони - за универсалност. А в случая да зонираш периметрова охрана на селска къща е повече от излишно. Това не е "Кльона" на държавната граница.
//off topic
Като ти чете човек постовете се чуди да се смее ли или да плаче. Пълниш ги с чужди термини, за които има български такива и то написани на кирилица. Мислиш ли, че това им придава по голяма тежест и усещането, че си експерт в тематиката?

Чет Авг 14, 2014 12:29 pm
Профил WWW

Е, вярвам ще се съгласиш, че е добре да се знае като някой ти е влязъл в двора - дали е в предната или в задната му част, нали ?

А относно термините - не ми се мисли да ги превеждам на български, а и превода ми може да е такъв, че да не стане ясно за какво говоря. Не претендирам да съм спец в областта :-)

Чет Авг 14, 2014 1:40 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Е, вярвам ще се съгласиш, че е добре да се знае като някой ти е влязъл в двора - дали е в предната или в задната му част, нали ?

А относно термините - не ми се мисли да ги превеждам на български, а и превода ми може да е такъв, че да не стане ясно за какво говоря. Не претендирам да съм спец в областта :-)

Ами той двора на една къща не е селска мома, да се притеснява къде точно и е влязъл. Резултата си е все същия. :D
Колкото до термините - ако не можеш да си ги преведеш, чудно ми е тогава как ги разбираш?

Чет Авг 14, 2014 2:13 pm
Профил WWW
Аватар

Оффтопик за термините... понеже днеска питах каспаров какъв е термина точно за Bias, ето какво дава гугъл в примери за думата и как го превежда :

When a MOS channel is formed by forward biasing the gate, a Zener tunnel current evolves with a steep turn-on characteristic.
Когато един MOS канал се формира от нетърпение да се повлияе на портата, а Zener тунел текущата развива със стръмен завой-по характеристика.
автоматично преведено от Google

Чет Авг 14, 2014 2:40 pm
Профил ICQ

Lupus написа:
Колкото до термините - ако не можеш да си ги преведеш, чудно ми е тогава как ги разбираш?

Да приемем, че не ги разбирам и да приключим с "оспамването" (баси, и това ли трябва да превеждам на български 8-O ) на темата.

Чет Авг 14, 2014 2:59 pm
Профил

няма директен превод на български.
Може да се използват преднапрежение, постояннотоков режим (напрежение, ток)

Чет Авг 14, 2014 3:34 pm
Профил
Аватар

Не искам да се заяждам, но ползването на правилната терминология е в основата на всеки професионален разговор. По-добре е човек да обясни нещо с повече думи ако не разбира термина отколкото да го напише както звучи на чуждия език, но с кирилица. В сериозната научна публицистика това се приема за откровена дилетанщина. Ето някои от термините в българско звучене (домързя ме да вадя всички):
"грейдове" (grade) - категории, класове
"хоме аутомейшъна" (home automation) - домашна автоматизация
"Супервизията" (supervision) - надзор, наблюдение, ръководство
"Сприид спектрум" (spread spectrum) - разпределен (размит) спектър
"джаминг" (jamming) - заглушаване (на радиопредаване)
"лонг реиндж радиата" (long range) - далечна радиовръзка
"бауд рейт" (baud rate) - няма български аналог
The baud rate of a data communications system is the number of symbols per second transferred. A symbol may have more than two states, so it may represent more than one binary bit (a binary bit always represents exactly two states). Therefore the baud rate may not equal the bit rate, especially in the case of recent modems, which can have (for example) up to nine bits per symbol.

Чет Авг 14, 2014 4:35 pm
Профил WWW

baud rate - в поне 99.9% от случаите може да се ползва скорост

Чет Авг 14, 2014 5:49 pm
Профил
Аватар

syscop написа:
baud rate - в поне 99.9% от случаите може да се ползва скорост

По-сложно е! Скоростта може да се асоциира с bit rate.

Чет Авг 14, 2014 5:55 pm
Профил WWW
Аватар

И сигурно има още куп термини които нямат директен превод на български. В примера който дадох, превода на думата трудно може да обясни значението и в електрониката.

Чет Авг 14, 2014 5:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
И сигурно има още куп термини които нямат директен превод на български. В примера който дадох, превода на думата трудно може да обясни значението и в електрониката.

Има! И не само в електрониката е така. Във всеки език с развитието на науката и техниката навлиза нова терминология. И никой не желае да изпада в положението на "драсни, пални клечица". Когато не може да се направи смислен превод на даден термин обаче е по-правилно да се изписва на оригиналния език. Въпроса е, че ползването на много термини в един текст навсякъде се смята за "префърцунено", за проява на лош вкус и често говори за дилетантщина.

Чет Авг 14, 2014 6:06 pm
Профил WWW
Аватар

Ооо - с това съм напълно съгласен. Но пък често като пиша в скайп :) примерно ме хващат нервите да преквлючвам кир/лат и почвам да ги пиша на български...

А това за честата употреба на термини - предшественика ми във фирмата беше точно такъв и беше много по зле от дилетант. Но пък говореше като някой професор. Е след две години от как го няма, още му берем плодовете... Горчиви естествено...

Чет Авг 14, 2014 6:39 pm
Профил ICQ

Системи с обикновен коаксиал са тези изпозлващи трибоефекта, ето това примерно http://www.forteza.com/en/products/trib ... za-tribo-m и по спомен работи и с обикновен коаксиал. На тези имам няколко комплекта от ето това : http://www.forteza.com/en/products/wire ... 467-relief и мога да ги дам на добри цени, това работи. Имам и техни микровълнови, но точно тоя модел който имам не е ОК. Иначе те имат от същият вид - в осветително тяло, който работи, имат и микровълнови които са просто сензори, не са скрити, като тези : http://www.forteza.com/en/products/micr ... orteza-fmw които също работят добре.
Проблемите с дъжд и сняг са ги решили, също и с по малки и бавни жиовтни, но с по големи, примерно лисици, и с клони на растения имат.

Ако ти трябва нещо на добра цена погледни в Сектрон, по добра от там няма да намериш. Всичко което ползваме ние е в пъти по-скъпо, тия на фортеза бяха най-евтините но рядко ги слагаме тъй като имат някои специфични недостатъци, единствено това от оървия линк, с двата проводника, работи добре.

Иначе на въпроса защо ти е многозонова, има няколко причини, първата е че има къщи с доста дълги и разчупени огради. Добре е да се зане поне в коя част на огрдата става. Второто е за да насочваш въртящатат камера, ако имаш разбира се такава.

В изграждането на охранителни системи има тоно толкова техника колкото и психология. От психологическа гледна точка е много важно нарушителят да разбере че не е останал незабелязан. Също така е важно на нарушителя да се внуши че обекта е добре защитен, и е много вероятно да бъде заловен. Поради тази причина първо обектите е добре да бъдат добре осветени с видима светлина. Самият факт че територията е осветена намалява риска за обекта, това е статистика и то не в една държава а правена в десетки, навсякъде поведението е еднакво.
Второ, нарушителят трябва да знае че е засечен, затова е добре да се включват допълнителни прожектори в зоната на нарушението, това веднъж осигурява достатъчна осветеност за камерите, но също така сигнализира нарушителя. Пускането на сирени по периметър не е добра идея, рядко се прави дори и с най-високият клас системи тъй като се случват фалшиви сработвания. Та той няма друг начин да го разбере освен ако не пуснеш прожектор, това е и най-стряскащо и действа демотивиращо. Това отново се базира на статистика.
По същата причина всички камери трябва да са добре видими, както и обекта да има знаци указващи че има система за видеонаблюдение.
Добре е да се изпозлват PTZ камери които не са в купол, така че нарушителят да има чуство че е следен, а той е и следен ако е читава камерата.
Не на последно място е добре да знаеш от къде става нарушениято и от къде е най-вероятно някой да проникне. Веднъж имаме клиенти които си имат охрана, така охраната знае на къде да се насочи, други имат лично оръжие също е добре да знаят от къде да очакват проблеми.

Има и доста други презюнкции, може много да се пише защо и как трябва да се организира охраната на еидн обект, дали е къща, трафопост или атомна централа подхода е един и същ, разликата е в мащаба и в нивото на сигурност.

Относно нашите сотове, да повечето са изостанали. Някои правят опити да се развият, но в неправилна посока. Много стана модерно дублирането на радио канала с GSM. То лошо в това няма, и ако е направено правилно е по добре от нищо, но то често не е.
Най-бях доволен от полицейския СОТ във Варна, ама ги затриха ей така. Хората си бяха специалисти, знаеха какво правят, и приемните им станции бяха добри, там съм предавал по три независими канала сигнал и винаги са реагирали адекватно при отпадане на канал.

За 3S и 161 не ми се говори, добре че от едно известно време започнаха сами да си слагат трансмитерите по нашите обекти поне с това да не се занимаваме, че то това става най лесно ако предната вечер си хвърлял боб и после си го сварил на чорба ... Но има и друго, таксите тук са много ниски, не че те сами не си ги направиха такива, но това ограничава развитието им.

Чет Авг 14, 2014 8:13 pm
Профил

Lupus написа:
По-добре е човек да обясни нещо с повече думи ако не разбира термина отколкото да го напише както звучи на чуждия език, но с кирилица.

Ей, ама спирачки нямаш ... Нали самия аз в предишния си пост изясних, че съм тъп и не разбирам какво пиша ... Баси спама, баси и чудото ...

Само да допълня, че под "грейд" в конкретния контекст се разбира степен на защита или степен на надеждност.

А-бе хора, ако нямате какво да кажете по темата - по-добре не казвайте нищо ...
Вярно е, че това е форум, но ми се ще да мисля, че аудоторията е "по-отбрана" ...

Чет Авг 14, 2014 11:07 pm
Профил

Ами в случая грейд е често изпозлван термин, верно че за конкретното приложение може да се изпозлва клас, но примерно при стоманите .. не знам дали клас е точната дума. Друга която пък е трудна за ползване на български, но пък и е трудна за превод е schedule когато говорим за тръби. Това в случая не се отнася за самата дебелина на стената, а за редът, ама да кажеш ред 40 ... някакви ... не знам. и директен пример DN 200 sch.40 ASTM A53 Grade B ... ха сега го преведи на български.

Чет Авг 14, 2014 11:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща