|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:21 pm
Как оценявате един проект
| Автор |
Съобщение |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
@Wise: За съжаление, така е - ние простите инженери не сме в състояние да предвидим туй чудо пазара. Необходима е симбиоза между двете професии; всяка сама е обречена на неуспех. Повдигнах въпроса за криво разбрания "професионализъм" с който съм се сблъскал много пъти, чиято цел е да само и само да продаде нещо на някого за много повече, отколкото е редно. Това не е търговия, това е битак. Става въпрос за съгласуването на думите "българска" и "почтеност", в светлината на търговията, тъй като за словосъчетание според мен не може и дума да става. Аман - търговска държава станахме - всеки продава. Кой ще произвежда ?
Следва поредният въпрос: Нима един инженер може да бъде добър търговец/маркетинг специалист (това връща към темата) - т.е. може ли инженера да оцени правилно стойността на работата си ?
(да се поправя - инженера, който е достатъчно добър, за да е в крак с непрекъснатите промени в технологиите)
|
| Съб Яну 14, 2006 7:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Балкана, въобще не си прав. В чужбина нормата на печалба е по-голяма за търговеца и по малка за пройзводителя. Точно както в БГ. 90% от бизнеса е така.
Това е основно правило в целия свят където има пазарна икономика.
И да не ти харесва - свиквай.
Освен ако не си добър търговец. Тогава евала. Зарязвай девелопмента и се хващай с търговия. Просто приятелски съвет.
Погледи ми се базира на наблюдения върху пазарите в ЕС, УСА и БГ. Разлика няма - търговеца е най на кяр.
Аз лично си признавам - не ставам за търговец. Ако успея собствения си труд добре да търгувам - ще е максимума.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 14, 2006 8:09 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Момчета продължете си подтемата на темата, но ще може ли да се върнете и на темата
Благодаря. 
|
| Съб Яну 14, 2006 8:24 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ей сега разбирам защо като се огелпих ведньж да вляза в лекция по икономика имаше кьм то 200 човека, а ние целия курс електротехници сме 50ина "човека".
Сега като сложих човека в кавички се сещам за един лаф.
Знаете ли какво е доказателството, че електротехниците не са хора?
Ами няма начин едно сьщество което смята четворни интеграли до 12-ия знак след запетаята с цел да тури последните цифри за грешка да се нарече човек.
Вица е много разпространен сред нашите информатици. Обьркали се да запишат един предмет от нашите ,да се потехничарят и те, и взели че се метнали на "Теоретична Електротехника"  , к'во да ги правиш говедата, сторило им се че щом е теоретично нямало да ги карат да играят с поялника. А в тая специалност дьртите казват че им хлопало нещо, не било да види интеграл на 4 дьски да се изпише.... и да се сметне след това 
|
| Съб Яну 14, 2006 10:57 pm |
|
 |
|
Balkana
|
@HCL: Извода накратко: Инженера (с главно И) не го питай за пари и време 
|
| Съб Яну 14, 2006 11:29 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Добре де , проектирането едно , програмирането друго.
Как оценявате програмирането - пак ли на час или
Защото една програма си е строго специфична за себе си и поне за мен това е най-трудно да се прецени 
|
| Нед Яну 15, 2006 12:16 am |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@the_real_maniac: Програмирането задължително трябва да се оценява и на време, не само на пари - нали иначе не можеш да дадеш на клиента си приличен краен срок. Та си правиш една калкулация на времето за разработка, опитваш се да оцениш сложността на проекта и умножаваш по някакъв коефициент. После ако ще е необходима поддръжка на този софтуер, трябва да се предвидят още средства или да се подпише отделен support договор.
|
| Нед Яну 15, 2006 1:25 am |
|
 |
|
3aek
|
ok, значи оценяваш на 8 000 лв 6 месеца работа, колко са възможностите във Стара Загора инжинер да си докара 1350лв на месец?
а сега чесно, раздели парите които си получил за проекти през 2005 на 12, интересно ми е да науча цифрата 
|
| Нед Яну 15, 2006 12:25 pm |
|
 |
|
HCL
|
Никой не вьрза по поста с екипа/фирма. Кажете поне какво мислите, вьзможно ли е, ако да, кое ви спира, ако не защо?
|
| Нед Яну 15, 2006 12:42 pm |
|
 |
|
Balkana
|
@HCL: Това ми е мечтата, ама има бая много пречки. Сигурно за основните се сещаш сам.
|
| Нед Яну 15, 2006 2:50 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не е проблем да се сформира екип от инженери. Последно като работих проектиране преди няколко години работихме точно екип от един добър програмист един хардуерист и един дето и в двете области работеше. Ама така и не можахме да си намерим човек дето да търси проекти да организира работата и т.н. Ние си имаме задачи,работим си а няколкото човека които през различно време сме пробвали да им ползваме услугите половината им занимание беше като че ли да мислят начини как да ни прецакат с парите. Къде ако са посредници ще ни платят 1/5 от парите,или като доставят нещо ще надпишат 2-3 пъти .....и всякакви изродии други, или пък прикзките за контакти и опит излиза че нямат никакво покритие. Общи линии това е слабото звено на подобен екип. А от друга страна малко останаха в БГ кадърни девелопери. Основно хората с които имах контакти се изнесоха в Щатите и къде ли не. Ами то вече гледам че е проблем да се намерят кадърни инженери с които да правиш екип. А за да правиш екип то не става с всеки трябва някакси да се сработвате а това не зависи само от това дали хората в този екип са кадърни и си обичат работата. И като са доста рядко вече в BG вероятноста да си намериш подходящи хора с които да работиш прогресивно намалява. Ами то само в последнта година знам за 3ма много кадърни човека дето си заминаха навън. Че и дори намирането на инженерен екип вече не е хич лесно.
И не мога да разбера отде идват толкоз ниски цени за проектиране,кои са тез хора дето все пак ги проектират на такива смешни пари.
А Заек явно че още си доста назад,но мисля че времето ще те научи. Това захранване за което говорих като се взриви веднъж здраво ще има финансови последици неиде близо до тия пари дето оня смотаняк искаше да ми плати за всичко. Ами това ако не е отговорност доста сериозна. Да не говорим че проектирането на такъв тип техника иска доста сериозна квалификация придобиването на която струва много ама много пари. Мисля си че положението ще се пооправи за тия дето ще оставаме тук защото ще започне да има глад за кадърни специалисти. Предполагам че за нокого не е таина че младите попълнения почти за нищо не стават с малки изключения. Много им е далечно висенето по нощите и 14-15 часовия работен ден а без тия неща не знам някои дето да се е научил.
|
| Нед Яну 15, 2006 4:00 pm |
|
 |
|
Balkana
|
Никола: Съгласен съм отвсякъде; ето и Васил Сапунджиев какво написа в Общите Приказки:
" ... 2)В условията на България да си производител е изключително трудна и сложна работа. Дори има мнение, че само луд човек може да инвестира в производство. За това работещите в частни фирми получават малки заплати, ако въобще ги получат. Причината е, че няма икономическа организационна инфра структура, каквато има в развитите страни. Един производител у нас трябва да е и конструктор, и технолог, и счетоводител, и организатор на производство, и снабдител, и поддръжка на техниката, и пласмент, и да прави маркетинг, и .....! В развитите страни инициативният влиза в система и става част от такава система на взаимно изгодни начала. Там партньорите се поддържат един друг. У нас ако един бизнесмен не прикара партньора си, партньорът му няма да го изпусне. Този етап трябва да се изживее, но при активна гражданска намеса, срокът му може да се съкрати...."
Жалко, ама истина.
|
| Нед Яну 15, 2006 4:12 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Като ви чете човек и ще реши че извън БГ да правиш бизнес и пройзводство на ел. техника е някаква песен. Което поне според мен показва, че явно не ви се е налагало да правите такова нещо извън БГ. Няма такова нещо като коректност и толерантност в бизнеса. Нито тука, нито там. Разликата е само в спазването на законите. Но отам натам всеки гледа да прецака всеки - това е бизнес, не балет.
Под натиска на жълтеницата, лесно никъде няма. Как според вас е пройзвежда ел. устройства при работна ръка със заплата средно 2000 евро, която после да се състезава с жълтеницата. Отговора е никак. Затова цената на инженерния труд пада навсякъде по света. А и жълтите и индийците бълват кадри на корем. Доста колеги които са там, се оплакаха че цената на труда в нашата област се срива.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Яну 15, 2006 7:03 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ами как няма да се срива - вчера(или преди дни) си купих калкулатор - 12 разряден, педя на педя
с големи бутони. С батерия и фото - нещо си. Платих 3 лева - с ДДС-то барабар.
Е това е дошло от Китай, минало е вносител, търговец на едро - аз бях последната брънка........
Хайде да го правим в БГ
Ама поне 30 ще ни седне - не знам как го правят - не е истина това.
|
| Нед Яну 15, 2006 7:10 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами поднебесната империя е вече новият господар на света, няма какво да се лъжем. А за да е това положението точно западняците са виновни. В стремежа си за огромни печалби изнесоха почти цялата си икономика в Азия, сега йок що ония почнали да мачкат по световните пазари. Ами мачкат, колкото и да са бедни, там живее половината свят. Цената на инженерния труд не е спаднала в развитите държави. Продължава да си е висока, защото това дето се бълва като инженери от поднебесната империя в повечето случаи не могат да покрия високите си изисквания, отивайки да работят на Запад. Например, по програмата за зелена карта в Германия, по-голямата част бяха индийци, пакистанци, китайци, виетнамци и т.н., съответно сега Германия отчита, че програмата се е провалила напълно. Друг е въпроса, че който е работил по тази програма, знае че германците са плащали труда на 1/4 спрямо този на дойчовците. Обаче много бягате от темата, която е "Как оценявате даден проект".
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Съб Фев 04, 2012 5:33 am, променена общо 1 път
|
| Нед Яну 15, 2006 8:38 pm |
|
|