Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Почистване на флюс... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Почистване на флюс...
Funtast написа:
За да не пускам нова тема питам тук: Поялната станция не е зле но се усеща китайския произход, най-вече на ръкохватката. Не ми харесва термалното съпротивление нагревател-човка. Мога ли да намеря ръкохватка на някоя по-известна марка, като Hakko или Weller...

Трудна работа.

Пет Юни 13, 2014 10:09 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Ето това е нещото ако ти пука за платката. Мирише изключително приятно и не оставя никакви следи само забърсваш излишното с кухненска хартия. Има доста твърда четка и е много по добре отколкото с четка за зъби да търкаш платката с разтворители и да я наблюдаваш как се разлага
http://img0.industrysearch.com.au/Produ ... 5461_1.jpg
Ако замяната на СМТ резистор с аксиален е приемлив вариант може да пробваш да почистиш и с ракия

Пет Юни 13, 2014 10:29 pm
Профил

Да вземах някакво такова от ТМЕ, сега съм го свършил ама не се наканвам да взема, ама то и толквоа вече поим ... жорката стана мекушавец а аз се довтвърдих и не иска ли поне електрод 4-ка и 120-30 А не ми го хвали ... а и да се вдига от поне двама, иначе то е като детска играчка.

Пет Юни 13, 2014 10:33 pm
Профил

jig.tak написа:
Ето това е нещото ако ти пука за платката. Мирише изключително приятно и не оставя никакви следи само забърсваш излишното с кухненска хартия. Има доста твърда четка и е много по добре отколкото с четка за зъби да търкаш платката с разтворители и да я наблюдаваш как се разлага
http://img0.industrysearch.com.au/Produ ... 5461_1.jpg
Ако замяната на СМТ резистор с аксиален е приемлив вариант може да пробваш да почистиш и с ракия

Това е изопропилов алкохол, газиран с пропан. Имам 2-3 такива. И продължавам да си ползвам основно памука с негазиран изопропанол. :)

Пет Юни 13, 2014 11:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Стана ми интересно какво съдържа
http://www.electrolube.com/core/compone ... FLU-db.pdf
грубо половината е алкохол останалото е бензен и разни бензини. Има и малко ароматизатор както и подозирах

Съб Юни 14, 2014 6:45 pm
Профил

Мда. Конкретното явно е различно от мойте.

Съб Юни 14, 2014 11:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Продаваме спрей за почистване на флюс : Cybersolve 141-R, с четка и удължител. (21,00 лв без ДДС).

http://www.kyzen.com/Cybersolv/Cybervolv-141-R.html

Съб Юли 12, 2014 1:55 pm
Профил

Или си вземаш някакъв евтин спрей за почистване на контакти. Той също съдържа изопропилов алкохол основно.
Ползвам такъв спрей за почистване на колофон след запояване и си върши чудесно работата. Ползвам и стара четка за зъби с които се отстраняват мръсотиите и готово.
В този ред на мисли искам да попитам от къде може да се намери такъв чист изопропилов алкохол който не е под формата на разни му там спрейове и други подобни?
Относно поялника ами какво да кажа боклук са си като цяло. Основния им проблем е термалното съпротивление и ако ти се налага да разпояваш нещо от някоя дира дето има голяма термална маса като например дебела пътечка или многослойна платка с проходни отвори дето отвеждат топлината с такъв поялник си е пълна мъка че и понякога мисия невъзможна и вероятността да се разпои медното фолио от прегряване е доста голяма с такъв поялник като се ремонтира нещо. Затова май скоро ще се насочвам към нещо марково от типа на Ерса тъй като те са най добре като цена/качество. Според мен например Велер са тотално надути цените на станциите им.
Пък ако ти изпадне от нейде някоя Велерска човка разгледай проекта на Спарки за универсалната станция за запояване която работи с всякакви дръжки.

Сря Авг 06, 2014 3:07 pm
Профил

Във фирмите за лабораторни химикали. Купува се на литър, има и по-големи разфасовки. Можеш да си купих и доста други неща от същите, стига да знаеш какво ти трябва. Например аз купувам етилов и изопропилов алкохол и толуол от време на време. Но за каквото и да съм попитал като химикал - дори да нямат на склад, може да се внесе. Сега, за разни потенциално опасни субстанции предполагам си има някакъв особен ред, ама до сега не съм пазарувал такива и не знам.

Сря Авг 06, 2014 3:28 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Във фирмите за лабораторни химикали. Купува се на литър, има и по-големи разфасовки. Можеш да си купих и доста други неща от същите, стига да знаеш какво ти трябва. Например аз купувам етилов и изопропилов алкохол и толуол от време на време. Но за каквото и да съм попитал като химикал - дори да нямат на склад, може да се внесе. Сега, за разни потенциално опасни субстанции предполагам си има някакъв особен ред, ама до сега не съм пазарувал такива и не знам.

Благодаря ти Спарки за отговора. Сега видях че фирмата дето си посочил има склад и във Варна което е супер. Предполагам продават количества на дребно ако се отиде в склада им?

Сря Авг 06, 2014 3:39 pm
Профил

icpart написа:
sparkybg написа:

Благодаря ти Спарки за отговора. Сега видях че фирмата дето си посочил има склад и във Варна което е супер. Предполагам продават количества на дребно ако се отиде в склада им?

Тук продават бутилки от литър, продават и туби от 20 литра, продават и по-големи разфасовки, ако помня добре.

Сря Авг 06, 2014 4:04 pm
Профил ICQ
Аватар

icpart написа:
..... Основния им проблем е термалното съпротивление и ако ти се налага да разпояваш нещо от някоя дира дето има голяма термална маса като например дебела пътечка или многослойна платка с проходни отвори дето отвеждат топлината с такъв поялник си е пълна мъка че и понякога мисия невъзможна и .......

Понякога в Lidl се продават едни индукционни поялници :) Другото идва от ръката.

Сря Авг 06, 2014 11:13 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Понякога в Lidl се продават едни индукционни поялници :) Другото идва от ръката.

Каквато и ръка да имаш, с индукционен мъката винаги си е налице.

Сря Авг 06, 2014 11:37 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

sparkybg написа:
Каквато и ръка да имаш, с индукционен мъката винаги си е налице.

Наскоро ми се наложи да разпоявам релета от модул за ел.стъкла... Грея със 100-ватовия спойката, а то се нагрява чак буксата, толкова дебели писти имаше гадината. ... Видя се, че така няма да стане, та спретнах постановка с пре-подгрев с горещия ветър на 170 градуса, и като се напече достатъчно - индукционния се справи със спойките. ... Та не че нещо, ама наистина има такива моменти, където си трябва индивидуално решение.

Между другото - някой да е попадал на "Chip Quik" наблизо на поносима цена? Намирам го в щатите, ама с доставка по-скъпа от самия quik, а и ще мине митница със сигурност, и ще бъде кошмар. А за парче жица 50 лв не ми се дават.

Чет Авг 07, 2014 12:10 am
Профил ICQ

И 200 ватов да индукционен да ползваш, топлинната му маса е мижава. Нищо не може да нагрее, освен себе си, а като тръгне да нагрява и нещо повечеот себе си все пак - след секунди прегрява мястото локално. Купи си хубав неиндукционен поялник, 60 вата и нагоре. С JBC-то запоявам TO-263 безгрижно, нищо че е например върху площадка от 3 квадратни сантиметра. Ако много се опъва - поялника на 400 градуса, и след няколко секунди транзистора започва да плува. Средния крак на TO-245 - същата история - през обратната страна на платката си го нагрява като пич, и тинола се разнася и от страната на транзистора, пак след няколко секунди.

Чет Авг 07, 2014 12:27 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща