Отговори на тема  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Загадка с глим лампа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Загадка с глим лампа
Ами те глимките са бая близо до платката. А двата контролера ползват общ стабилизатор. Кабела на датчика по принцип го правим 1 метър ама при специални изисквания ще слагаме по-дълъг. Кабела е 3х0.25 + ширмовка като по ширмовката върви масата а по другите +5 и двата сигнала. За съжаление много зор намираме евтин и хубав сигнален кабел - тоя е малко електричарски, с двойна изолация и по принцип е много хубав. Само дето е тройка.

И пак казвам - контролера със сигурност ги чува - не е само в осцилоскопа. Това че ги чува и скопа - да чува ги - вчера си правих едни пробички - сондата хваната на маса хваща иглички с около 2-3 волта амплитуда, обаче другата сонда дето я слагам на 12, на 5 и по сигналите хваща иглички с над 8 волта амплитуда. Не съм ги гледал колко са стръмни ама явно са мого, щото най-малкото диодите по пиновете щяха да ги забиват, а те не успяват. Аз си мисля да пробвам глимката да я сложа на 1 метър кабел да видя кво ще стане.

Опроводяването мисля че съм го докарал горе-долу - силовите линии са далече от всички сигнални, няма да се пресичат/кръстосват, сигналите са само 2 сантиметра на основната платка и не се пресичат с нищо друго от никъде.

Абе въобще много интересна работа.

Съб Юли 26, 2014 5:58 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Аватар

mite13 написа:
колега pechkov какво си разгелдал на осциограмата .... ?

Гледах това, че продължителността на всяка "игличка" е много по-малка от еквивалентното време за импулси с честота 1 MHz. Паузите между всяка игличка по принцип не би трябвало да участват в интерпретирането им като честота. Бих искал да ги видя с време 50 или 10 ns/div на осцилоскопа, но дали човека ще може да направи такава снимка!? Това са високочестотни импулси, които електролитния кондензатор няма да успее да обере, дори да е Ultra Low ESR и т.н. простотии. За тая работа си трябва ферит и подходящи кондезатори с малък капацитет, каквито в ежедневието по всякакви ключове за осветление с глим-лампи на тях се явяват самите кабели с дължина по няколко метра.

Както казах - не успях да постигна такъв ефект, и съответно не мога да тествам решение за него. Предложението ми е по-скоро теоретично, но се базира на практически опит. Случвало се е да гоня духове по някоя схема, и мога само да споделя, че като намериш проблема - после бирата толкова се услажда, че нямам думи да опиша. :)

Последна промяна pechkov на Съб Юли 26, 2014 7:34 pm, променена общо 1 път

Съб Юли 26, 2014 7:06 pm
Профил ICQ

Значи ако импулсите са от скопа, това най вероярно означава чв ти имаш друг проблем който трябва да търсиш. Ако аа наистина в захранването пак имаш проблем. Не знам колко мядто имаш, но може да си направиш лесно филтър, стига да има компонент като диод или резистор през който минава захранването, т.е койти да отпоиш и вертикално да запоиш дросел с кондензатори. Ферити също не са лоша идея.

Съб Юли 26, 2014 7:21 pm
Профил

абе тея глимки ги изкарахте тераватови предаватели.
Все едно излъчват 1000 волта/метър. Има гаф. Като начало пробвай да сложиш пръст на процесора. Пипай крак по крак и гледай какво става. През един резистор 100 ома замасявай всички крака един по един - и тези които се ползват и тези които не се ползват. Доброто духче Каспър е само анимационен герой. Не се е вселило в процесора или глимката.

Съб Юли 26, 2014 10:29 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Cekins писа:
И пак казвам - контролера със сигурност ги чува

Източник на смущения както казваш са ти глимките.
Което означава , че трябва да вземеш мерки в тази насока :
-както ти писах - по резистор на всеки извод на глимка , може и кондензатор след това.
-проводниците на глимките да са усукани , а не успоредни и раздалечени , както се вижда на една от снимките ти.

Не важна само схемата -важно е конкретното опроводяване.

Нед Юли 27, 2014 2:39 pm
Профил
Аватар

И пак повтарям - шанса в работна среда там да има точно глимка закачена, клони към 0. Защо да се хвърлям във филми, да отстранявам проблем, който никога няма да се повтори? Тая серия ще е така. За следващата все още няма платки и вероятно като почна да я глася ще пробвам някой от вариантите. Примерно филтърче след трафа е възможно. Разни кондезаторчета тук-таме също.

Нед Юли 27, 2014 4:19 pm
Профил ICQ

Цитат:
шанса в работна среда там да има точно глимка закачена, клони към 0

и какво от това? Глимката изглежда елементарен товар, за 6 страници тема никой май не казва обратното. Щом с този елементарен товар имаш проблем - ще се прояви и с друг елементарен товар. Платките ще ги пратиш както си решиш, но проблемът трябва да ти е изяснен.

Чет Юли 31, 2014 9:05 am
Профил
Аватар

Аве пробвах с други уж много по-кофти товари - ми пробелми няма - и с контактор и с дрелка - ми няма грижи. Смущения има, обаче са в пъти по бавни и ги има и в масата и в плюса и контролера не ги "вижда". На мен ми е пределно ясно, че трябва да се изясни проблема - повтарям за незнам кой път - точно затова пуснах темата. Сега съм пипнал малко софтуера за да поочистя "боклука" дето хваща и няма въобще никаква видима индикация за проблема. Дори съм го докарал с "лоша връзка" на глимката и "разбутване" да си работи нормално.

Тия дни си чакам трафа за осцилоскопа - като дойде ще си направя пак малко експерименти да видя кво ще излезе. Очевидно със скоп вързан към мрежата и в същия контакт дето ми е включена джаджата няма как да съм сигурен в измерването, въпреки че очевидно смущението го има.

Съб Авг 02, 2014 11:32 am
Профил ICQ
Аватар

Щом проца ти "хваща" тези импулси и без да си включил осцилоскоп - ясно, че осцилоскопа няма нищо общо с появата на импулсите...

Ама все пак да нанижеш едно тъпо феритче на крачето на греца (е, добре де, по-добре да са две) е къде-къде по-лесно, отколкото да размъкваш трафове, и т.н. Хайде пробвай бре, човек. Хайде, че ми стана интересно. Сътворих какви ли не чудеса, изрових три различни глимки от бойлер, от ключ на готварска печка (която успях да счупя по-късно), и от ключ за осветление, но такъв ефект не можах да постигна. Много е вероятно да има нещо общо с трафа, който ползваш, и затова евентуалното място за стопиране ще е точно след греца, и един 100nF кондензатор паралелно на електролитния може да сложиш. Просто много искам да разбера дали ще се промени нещо.

Ето такива "зрънца" имам предвид:
Изображение

Съб Авг 02, 2014 11:08 pm
Профил ICQ

Да се намеся и аз като възможен вариант така че ако ще ме оплювате няма проблем. :D
Провери дали имаш на близо источник на радиация!

Съб Авг 02, 2014 11:39 pm
Профил
Аватар

Имам :) ... пепелник пълен с фасове. Отде да имам радиация - тва си е един най обикновен гараж в блок. Никога не е влизало нищо по радиактивно от цигари...

За феритчета няма кой знае какво място. Чисто теоретично в някоя следваща ревизия може да сложа някво филтърче след греца. Между другото за трафа и аз имам едни съмнения щото е възможно най ефтинджоса дето сме намерили с "уж" подходящи параметри. Имам чувството че трафчето е малко изнасилено - 9V / 270 ма а е голямо като за 150 ма...

Нед Авг 03, 2014 3:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
... За феритчета няма кой знае какво място. ...

Тез "зрънца" се нанизват на изводите на елементите. Т.е. разпояваш греца, нанизваш му на изхода по едно (може и по две) зрънца на плюс и минус, и запояваш обратно... Евентуално ако вече си му скъсил много крачетата - използвай нов грец, и готово.

Нед Авг 03, 2014 4:26 pm
Профил ICQ

Може и да ти изглежда странно но аз със тях съм си направил гайгер малко по лошо отчитат от колкото ампулата (имам и такава но само за пробата към апарат е)
Направил съм си го за работилницата да ме разсейва. :) Тука в форума прочетох една тема да си направя бастун и го имам на идея.
Та по темата. Ако се получава йонизация може да има парциални трептения (смущения) може да го избягаш с кондензатор или високоомно съпротивление успоредно на глимката или една лампа. Трафа можеш да си го измериш спрямо ламарина и намотка в мегаомовете но едва ли е от него.
И на края да спомена че от една шепа с глимки и лампи от стартер всяка реагира различно една с една не е еднаква.
Заради това някой твърдят че датчик от глимка не става.
Като идея за йонизация мога да ти спомена ако има на близко привектрон от турските може и да е това.

Нед Авг 03, 2014 5:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6