|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:41 pm
Как оценявате един проект
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Абе Цецо кви глупости говориш. ами 600 лева рзделено на 6 месеца са сто лева на месец бе човек. Ами пробвай да хванеш наи гладното и смотано циганче да ти бачка за сто лева. Ще видиш че в 90 процената от случаите ще откаже.
Такова предложение само по себе си е подигравка.
|
| Съб Яну 14, 2006 12:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И двамата не сте ме разбрали, но както и да е. Може би не съм се изказал разбираемо, но и спора е глупав.
Когато някой дойде при мен да иска нещо което не ме устройва - просто го изпращам по живо, по здраво. Въобще не съм казвал да се хващаш да го правиш. Ти си преценяваш сам - аз лично не бих го направил и за 3х сумата и това не е защото страдам от излишък на пари, а защото калкулацията време/нерви/пари ми е неизгодна, както и на теб.
По скоро ме подразни високомерието ви. Някой е дошъл при теб с неизгодна оферта, добре, но това не значи, че трябва да го изхвърлиш с ритник например. Проста дипломация.
Нямаше смисъл въобще да давам мнение. Не ми обръщайте внимание.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 14, 2006 1:23 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ебати ако това е високомерие. Човека идва предлага оферта. Обясняваш му като на нормален човек колко време и квалификация се изисква за това а той ти развива теории че вместо да стоиш гладен по добре да се хванеш за 100 лева на месец и тем подобни. Ами то трябва да имаш достоинство като на пребита квартална кучка че да не го изхвърлиш с ритник. Е аз сигурно малко прекалих с грубоста но си мисля че надали някога ще се подиграва толкова смело на някои колега. Е тия дни ме засипаха с оферти дето за цял месец блъскане ще вземеш 150-200 лева и почти всеки след като му обясниш какво иска и колко деиствително струва това те поглежда изотгоре и ти казва че не си нормален и за тия пари не е никакъв проблем да си намери човек ама тоз прекали.
Еи го току що го изпратих един образ по живо по здраво тръгнал да ми вкарва оферта за 20 броя позиционери за сат антени дето да се управляват по LAN за 60 лева броиката. Разработка,Изработка,Софтуер за PC той направо да си ги вземе и да плати за всичко 1200 лева, а и влагозащитени на това отгоре. И типичния трик ами то после щяло да му трябват и още. Абе мамка му кво става в таз България бе аз не съм се занимавал с разработка 4-5 години и оттогава тоз народ се е побъркал ли какво ли? Толкоз евтино ли работят разни колеги .... Еи го тоя последния тръгна от оферта 1000 лева и след като час и половина ми губи времето вдигна на фантастичните 1200 !!!!!!! Ами че в това имам захранване за двигателя,драивер за двигателя ,контролер с етернет,влагозащитена кутия. Ами то почти себестоиноста му е такава ....
Че и имаще нахалството в събота да ме събуди малко преди 9 !!!
|
| Съб Яну 14, 2006 2:02 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
@Никола, ама ти наистина много се вързваш. Отдели му 2 минути, и след като го усетиш що за птица е просто го помоли да напусне, щото си зает. Едва ли някой ще се прави на такова дърво, че след такава покана да седи и да ти дудне на главата. И при мен се явяват такива ( понякога и аз се хващам на нещо извън заплатата ). Излушвам го какво иска ( отгоре-отгоре ), питам го "какви средства сте предвидили за развой", и ако не отговори или отговори по неправилния начин, му препоръчвам да преповтори етапа "проучване". И евентуално пак да се обади.
Едит: Понякога идва типове, които искат да има направиш нещо, което го има на пазара, ама им изглежда скъпо. Например - как може един калибратор да струва 4000 лева? Не можеш ли ти да го направиш по-евтино? Мога, но не първия и евентуално не втория. Да бъде така добър да ми намери клиент за първите две за необходимата цена, третото за него ще е МНОГО евтино. Естествено, човекът си тръгва с достойнство, защото счита, че ТОЙ те е ете*ал. Така хем не се караш с него, хем не те занимават с глупости.
Мисля, че това не зависи от града, в който живееш.
Последна промяна bateAz на Съб Яну 14, 2006 2:14 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Яну 14, 2006 2:09 pm |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
Дипломация, някой друг път - на такъв тип и ритник му е малко! Ако на работа за 8000 човека предложи 6000 - добре, цената е ниска и може да се говори за дипломация. Но за цена, по-ниска от 10 пъти!!! Циганите от чистотата получават повече. Социалните помощи и те вероятно са повече. Инженерите, както всъщност и всички други професии, трябва да се ценят. Изобщо, човек трябва да се цени, пък ако ще и да не е най-добрия в дадена област - това са неговите пари, неговото време, неговите нерви и т.н. Просто не бива хората да се подиграват един на друг. И аз нямам много пари, както и оня "бизнесмен", ама и не тръгвам да искам от хората да ми правят услуги, които не мога да си позволя. Значи, "бизнесмена" като отиде да си зарежда колата на бензиностанция, си плаща като поп и не се пазари. Нещо повече, дори не му хрумва да се пазари. А като отиде при някой да говори лично за еди какво си - прави цигании. Аз съм сигурен, че един средностатистически софийски просяк (защото и това си е професия, поне за сега) изкарва по повече от 100 лева на месец!
Както и да е, малко се рапалих.
Пък и темата тук беше как да се оцени труда и как е най-правилно, как да се формира цена за проект - нещо като идея за това как човек да се пазари, така че да живее като бял човек...
|
| Съб Яну 14, 2006 2:10 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Явно има доста много гладни колеги дето не си преценят стоиноста на труда. Аз лично не познавам чак толкоз изпаднали колеги но съществуването на хора които предлагат в пъти по ниска цена от нормалната предполага че има и колеги дето да им се връзват. Можем само да се надяваме че такива колеги ще започнат скоро време да се осъзнават и съответните поръчители да останат на сухо.
|
| Съб Яну 14, 2006 2:23 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Абсолютно подкрепям! Свободният пазар е двигателят на прогреса.
|
| Съб Яну 14, 2006 3:12 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Значи има разлика.
Дори да се случи на нормален интелигентен човек да няма правилна преценка за цената и предложи в пъти под нормалната като му се обясни за какво става дума ще каже "Тази цена не ми е изгодна и не мога да я платя" и ще си тръгне по живо по здраво.
А то повечето не пропускат да ти обяснят как ще си намерят човек да им го направи на тая ниската цена или ще те мотат с разни обещания за по нататъчна работа или ще вземат да ти развиват теория че е по добре залудо да работиш залудо да не стоиш или че за да не стоиш гладен да им приемеш поръчката за смешните пари. Ами еи за такива дърво си трябва. Това вече си е подигравка с теб.
А когато някои се подиграва с теб и те гледа в очите не говори добре за теб ако си подвиеш опашката и му правиш мили очи.
Ама повечето колеги са едни такива либерални,с широка душа и всеки нагъл идиот ги прави на маимуни.
|
| Съб Яну 14, 2006 4:16 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами това че някой "колега" е съгласен да работи за без пари - не можеш да го промениш. Обикновенно това са хора без сериозна квалификация и/или в сериозно финансово затруднение. Както казах преди време аз самия съм бил това положение, а и доста от колегите тука също са го изпитали на гърба си. Тези хора не можеш да ограничиш, а и не трябва. Иначе оттам до браншови организации, синдикати, минимални цени и пр. глупости крачката е много малка. Дай да си направим една организация, нещо подобно на нотариусите. Ще приемаме само като някой умре, ще наложим абсолютен монопол и ще излобираме за законнова защита. Ще си направим и един синдикат. И никой няма да може да подбива цените. Майтап де.
Мисълта ми беше - тегли му една майна, ако много говори - помогни му по бързо да излезе и го отеби. И през ум не ми минава да критикувам някого, че не иска да работи за дадени пари. Това е търговия както казах.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 14, 2006 4:31 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Търговия ... Аман от краставичарската търговия на българина. Търговец може да звучи гордо ама не и в нашенско. Вече многократно съм виждал как някой като препродаде моя труд и печели в пъти повече от мене - дето съм си оставил мозъка в това което се продава. Това коректно ли е? Нормално ли е? Наблюденията ми по чужбината са че търговец не печели повече от около 20% от себестойността на стоката. При нас съм виждал и 500%. Не съм съгласен моя труд да пълни чужда гуша. При това положение съм принуден сам да съм търговец на труда и интелектуалния си продукт. Макар че е ясно: този който знае от коя страна се държи поялника, като излезе на пазара и кило лук да продаде, ще го излъжат. Този който умее техническата част, не може да бъде корифей в пазарните тънкости и хитрини. Може да звучи твърде балкански, ама по-добре ако аз не мога да печеля смислено от труда си, и друг да не може - от моя труд.
|
| Съб Яну 14, 2006 5:23 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
@Balkana
Не съм съгласен със твоята гледна точка. Не ти е работа да гледаш в чуждо канче.
Ако не можеш да продадеш нещо, а друг го може - добре, спечелил си е паричките.
Не се сърди - просто си оцени труда и - това е! Нека другия и хиляда процента да вземе.
И в това, да намериш клиент и да го омагьосаш си има професионализъм.
Нека не смесваме нещата. Всяка работа си иска майстора.
|
| Съб Яну 14, 2006 7:03 pm |
|
 |
|
HCL
|
Като чета постовете ми идва един вьпрос на ум. Оставам с впечатлението че повечето от вас са "самотни вьлци" така да се каже. Сигурно си има причина за това, може би пазарьт не го позволява, ама все пак... защо не се сьберете един екип от 4-5 човека. Намерете си един "костюмар", който да тьрси проекти (една хубава уеб-страница, малко обяви на подходящите места, а за напред и представяния по меси и тем подобни Пловдив, Ханновер, Нюрнберг) не е задьлжително да е инж. по-важно е да има опит в областта => познанства и да е наясно все пак за какво става вьпрос.
Може и да греша, но ми се струва че за един екип винаги ще се намери повече сериозна работа отколкото по единично.
|
| Съб Яну 14, 2006 7:12 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
@Wise: И аз не съм съгласен с тебе  ако няма кой какво да изработи - ами търговците могат наистина само да омагьосват  ще ме прощаваш - това нашето не е търговия, а надлъгване с клиента, което понякога стига до пладнешки обир. А канчето съвсем не е чуждо, когато става реч за един продукт.
С риск да се повторя, и "търговската" професия, като всичко в нашенско е криворазбрана. Неведнъж съм бил свидетел на меко казано непочтено печалбарство при практикуването на гореспоменатата професия. Бил съм свидетел и на случката - ден година храни. Не смятам че това е правилният начин да се прави бизнес.
Но всъщност аз не разбирам от тези неща 
|
| Съб Яну 14, 2006 7:13 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Абе и Балкана е прав. И аз се замислям за подобни варианти.
Ами то нашата работа взеха изобщо да не я ценят явно.
И ако още малко разни елементи ми ходят по нервите,тегля една маина на проектите по поръчка и се хващам да мисля сам да си правя продукти и да им търся пазар. Пък като не ми се отдава търговската част може и гладен да стоя но никои пък няма да печели от труда ми а аз едва да кретам.
|
| Съб Яну 14, 2006 7:14 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
И във футбола е така - може да си гений и да не струваш пукната пара.
А може да се продадеш за милиони ако си над средното ниво с подходящ
мениджър. Не подценявайте таланта и професионализма на тях.
Аз не съм от тях.
Аз съм си прост инженер.......
|
| Съб Яну 14, 2006 7:32 pm |
|
|