Отговори на тема  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Загадка с глим лампа 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Загадка с глим лампа
Само за проба сложи още един резистор на глимката - на другия извод .Така ще се намали излъчването на смущения.

Друг вариант е индикация с диод .
Дори и с 220к свети прилично.

Вто Юли 22, 2014 8:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Оправи си масите по платката. :)

Вто Юли 22, 2014 8:26 pm
Профил ICQ
Аватар

По коя платка? Те са три. Масите мисля че са горе долу добре. За не знам кой път повтарям вече - нещото трябваше да стане мноо ефтино. Доколкото мога съм гледал масите да са добре направени. Платката със релетата е 80х80 - има дупки дето са ми наложени от кутията. Клеморедите също. И без това два три дена ми отне да оптимизирам разположението на всичко. Масата са плътни полигони свързани навсякъде където може.

Вто Юли 22, 2014 8:44 pm
Профил ICQ

А ти като си с три маси, на коя се закачаш да мериш?

Чет Юли 24, 2014 5:35 pm
Профил
Аватар

Мдам, я вземи изключи варианта да ти се смущава меренето.
Можеш например да разделиш скопа от мрежата като най-лесно. Ако нямаш разделителен траф, намери си UPS. Все за 10-15 мин ще му изкарат батериите (предпоагам че и 1 час ще изкарат, скопа ти харчи не повече от 100W).

Чет Юли 24, 2014 6:33 pm
Профил

Колко е дълъг кабела между процесорната платка и изпълнителната?
Ако процесора ти е конфигуриран правилно шанса това да се смущава клони към минус безкрайност независимо от смущенията. Има нещо сбъркано. Провери всичко по няколко пъти както софтуерно така и като връзки. Да не си изпуснал някоя връзка щом си рисувал платката на ръка.

Чет Юли 24, 2014 8:35 pm
Профил
Аватар

@Cekins,
Направи ли експеримента, за който те помолих? Какъв е резултата?

Чет Юли 24, 2014 8:55 pm
Профил WWW
Аватар

Не съм - даже днеска цял ден нямах ток - профилактика. Ама заради идеята ще го направя :)

Мисля и един траф 1:1 да си заръчам да си включа скопа в него. УПС-и в момента нямам под ръка - поне не и работещи. А скопа колко харчи - не го знам - ама то си е почти един компютър.

Кабела е 12 см FFC, и двата сигнала вървят паралелно с маси - маса/сигнал/маса/сигнал/маса. Процесора си е конфигуриран правилно - сто пъти съм ги гледал тия работи. Принципно мога чисто софтуерно да го реша проблема - и даже се каня да го доработя, ама чакам да видя бета тестерите кво ше кажат.

Последна промяна Cekins на Чет Юли 24, 2014 10:42 pm, променена общо 1 път

Чет Юли 24, 2014 10:33 pm
Профил ICQ

То с UPS може да ти изникне друг проблем, от UPS-а, там шума е доста.
Изолиращ траф за скопа и отделно диференциално мерене.

Чет Юли 24, 2014 10:39 pm
Профил
Аватар

Ми то диференциално мога само с двете сонди. А за трафа за сега само се канех - не мо беше дотрябвал - ама май ще трябва вече.

Чет Юли 24, 2014 10:44 pm
Профил ICQ

Имам един въпрос колега,

за какво са тези АЦП-та да мериш капацитета, след като имасш в тоя пик "Cap Touch Channels" които работят прекрасно и само го закачаш там и не ти трябват делители и други глупости. Аз в началото мислех, че смущението ти влиза само в осцилоскопа и реално го няма ... но щом казваш, че го лови процесора означава, че реално е там ...Но нещатата са много странни .... как ще минат нещата през толкова стабилизатори това е повече от странно и имам чувството, че нещо е оплескано в самото измерване и трактовката на резултатите от него

Поздрави

Пет Юли 25, 2014 10:18 am
Профил
Аватар

В измерването всичко е нормално - пикчето дето вади сигнала си работи нормално а и дори в него да влезе смущение, то няма да повлияе съществено на измерването. Времевата база за мерене на честотата на датчика е около 7 херца а честотата на рц групата е около 50 кХц.

На въпроса "защо не ползвам кап сенс" - защото датчика е чувствителен на DC съставка - за да работи повече от 5 минути без да се прецака, дц съставката трябва да е 0. С рефърънса аз му правя виртуална 0 - не се вижда много ясно на схемата, защото това нещо се свързва след като се програмира чипчето - 5 и 6 пин на конектора се връзват с капка калай. После компаратора подава на другия пин виртуални -2.5 / + 2.5 само че превключва при -1/+1 волта. Така влизам в изискванията на производителя. Освен това се получава, доколкото е възможно, триъгълна форма на сигнала. Дори и да не е идеален триъгълник, поне е симетричен. Ако не е симетричен се получават едни други истории - например честотата не се променя пропорционално спрямо капацитета.

Преди време се бях мъчил с тоя датчик и с генератор подобен на кап сенс-а на пик - датчика буквално го видях как се прецаква - дц съставящата направо го уби за секунди. Появиха се едни каналчета по повърхността - все едно червейчета го наядоха буквално за секунди. После разбрах че става електролиза по повърхността му. То и без това за тоя датчик няма много писано из нета - бая ровене беше докато намеря някаква смислена информация.

Това пикче го ползвам защото има всичката необходима периферия, има го в малки корпуси и е евтино.

Пет Юли 25, 2014 10:41 am
Профил ICQ

Нямаш проблеми с DC съставката .... сложи последователно един голям капацитет 100нано или един микро на датчика и той ще ти симетрира нещатата като слънце
поздрави

Пет Юли 25, 2014 10:51 am
Профил
Аватар

Сигурно така ще стане. Ама вече така съм го направил и не виждам нещо лошо в моето решение.

Ето и реалната схема на самия датчик с една симулация. На хардуера се получава същото нещо, само че капацитета на сондите много бърка и реално там се вижда само дали работи нещото.

VM1- зелено,
VM2- жълто
VM3- синьо

едит - даже съм излъгал за амлитудата - -0.5 до + 0.5 волта е.

Тия неща за датчика наистина ги прочетох "между редовете" в разни забутани документи...

Прикачени файлове:
cap_sim1.jpg
cap_sim1.jpg [ 36.49 KiB | Прегледано 1681 пъти ]
CAP_GEN_V3.JPG
CAP_GEN_V3.JPG [ 27.3 KiB | Прегледано 1681 пъти ]
Пет Юли 25, 2014 10:59 am
Профил ICQ

:) да ок ...... но и кап-сензора щеше да стане с един голям капацитет последователно а той е с генератор на ток.. :) няма значение ... лошото е че това не обяняваа от къде идват нещата с глимката .... пробвал ли си да я захраниш от мрежата ама от съвсем друго място а не там където ти е входният трансформатор. Просто е доста странна работа

Поздрави Митко

Пет Юли 25, 2014 11:26 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща