Отговори на тема  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Загадка с глим лампа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Загадка с глим лампа
Така ще го екранираш, ако се предават по радио път ще намалеят или ще изчезнат. Това ще вкара и капацитет и като цяло могат на намлеят, т.е. не защото го екранираш а защото променяш параметрите на веригата, за плазмата говоря.

Нед Юли 20, 2014 8:53 pm
Профил
Аватар

А бе обикновената глимка харчи около милиампер и е захранена през 100кОма - к'ви радиосмущения?!
Нещото се прехвърля по капацитивен път на някой високоомен вход, значи малко замасен станиол ще е достатъчен да го оправи. А че се е появило на глимка си е жив късмет.
Cekins, убеди се, че глимката е обикновена и за майтап и обърни изводите. Пробвай и по 1нФ успоредно на греца. И накрая ръгни станиола: два пласта самозалепваща се алуминиева лента с оголен и разрошен многожичен проводник по средата за замасяване.

Пон Юли 21, 2014 5:09 pm
Профил
Аватар

Да ве - ей сега натиках станиолите на 100 устройства :)

Глимката е обикновенна със съпротивление - купих ги от магазина за резервни части за бойлери. Идеята по начало в случая си е една проста индикация дали съм запоил сичко както трябва. И то не толкова клемите и релето, колкото карантията дето управлява релето - транзистори и тем подобни по цялата линия от процесора насетне. Тия малките серии нито да ги дам за насищане нито пък са за сам човек да се правят. Та някой път ми се случват разни дребни грешчици. А така още докато включа виждам има ли проблем или няма и става бързичко оживяването. То на снимките се вижда какво представлява установката :) Една чамова дъска и мостовак натъпкан с топло лепило - само бодвам платката и включвам.

Днеска обаче нямах време да се занимавам с проби. И така ще си остане най-вероятно. Първия бета тестер ще го тества в леко промишлени условия и ще си проличи има ли други проблеми.

Пон Юли 21, 2014 7:37 pm
Профил ICQ

Аз като тъп хардуерист дето не разбирам от глимки и плазмени антени да те питам:
1. Ти сигурен ли си, че всички крака на процесора са конфигурирани както трябва?
2. Има ли несвързани крака на процесора ?
3. Има ли високоимпедансни вериги дето не са терминирани капацитивно където и както трябва?
4. Дали нямаш някоя грешка в софтуера ?
5. Зеро крос ти ли правиш с обикновенни оптотриаци или те самите триаци си го правят?
6. Имаш ли галванична връзка между ниското и високо напрежение ?

Пон Юли 21, 2014 9:02 pm
Профил
Аватар

1.Да
2.Не
3.Не
4.Не на 99.99% - а и няма как софтуера да влияе на осцилоскопа по два различни начина само като махна глимките :) Освен това и Microsoft НЕ са сигурни че нямат грешки в софтуера.
5. MOC3043 - предполагам отговаря на въпроса.
6. Не

Може да съм дилетант ама не съм чак толкова ...

Игличките от картинката в първия пост ги има на нестабилизираните 12 волта, на стабилизираните 5 и на всякъде другаде. За съжаление в моята скромна работилничка едва ли имам начин да хвана нещо повече от това.

Важното е че се разбра че те са причината. Джаджата софтуерно само шамар не може да ти удари за тия пари. Даже повечето "потребители" въобще никога няма да влязат в менюто за настройки. Никога няма и да ползват функционалността на релетата.

Пон Юли 21, 2014 10:11 pm
Профил ICQ

Осцилоскопа на бюрото не работи като осцилоскопа в симулатора. Не забравяй, че имаш сонди, самата сонда има несиметричен извод - масата, освен това масата се явява антена и освен това индуктивност. Не забравяй, че осцилоскопа е свързан с 220в и между сондата и 220-те волта имаш капацитет. Така, че тези измервания дето си ги показал са общо взето глупост. Ако ги направиш с диференциална сонда - тогава ще ти повярвам, че са истински.
Глим лампите не могат да направят такава напрегнатост на полето, че да имаш чак толкова грешни измервания. Независимо каква боза излъчват.
Ако искаш пробвай да сложиш Y кондензатори от 220-те към масата на твоята платка. По принцип не би трябвало да ти трябва но ще ти реши проблема със смущенията.
Това дето глим лампата излъчвала чак толкоз, че да смущава нискоимпедансни вериги - да го видя няма да го повярвам. Окъси сондата на осцилоскопа и виж какво ще се появи като магнитно поле.

Пон Юли 21, 2014 10:24 pm
Профил
Аватар

А бе младеж, на схемата в началото показа някакви релета, захранващ трансформатор и никакви оптотриаци. Ба си, вече почвам да вярвам и в паралелните вселени, и в успоредните. :twisted:

Пон Юли 21, 2014 10:24 pm
Профил ICQ

я сложи цялата схема с датчици и стойности
нарисувай я на ръка ако трябва ама да е цялата
баба Ванга вече я няма, така че ще се наложи да ползваме електрониката за да решим проблема. С религията няма да стане

Пон Юли 21, 2014 10:30 pm
Профил
Аватар

Ннам, ама аз като знам, че работата ми е крива, предпочитам да я оправя вместо да стоя на тръни кога ще ме напсуват.
То псуващи винаги се намират, но като знам, че съм си изпипал работата ги псувам и аз, и обикновено това само затвърждава реномето ми на Майстор.

Пон Юли 21, 2014 11:22 pm
Профил
Аватар

И какво общо имат оптотриаците с цялата работа - схемата в началото е само на веригата с релетата.

Pif - ясно ми е че в осцилоскопа сичко влиза къде индуктивно, къде капацитивно, къде по земя... Диференциална сонда нямам - мога това да го направя с двете сонди.

Схемата ще я сложа малко по-нататък. Сега ще ме оплюете ама аз като един самоук в електрониката съм малко като циганин музикант - свири без да познава нотите. Та и на мен схемите са ми в главата - директно рисувам платките. Схемите тепърва ги правя заради разни документации дето може да потрябват.

Бонго - и аз искам всичко да е 6+ ама не винаги ми се получава - за такива нискобюджетни проекти се налагат компромиси. Освен това този за когото ги правя много бързаше - нямаше никакво време за предварителни тестове, протоипи и т.н. Също така ми е ясно, че с тия неща се движим малко по ръба на бръснача, ама иначе китайците нали знаеш, че не спят. Пък за тях лаборатории няма, тестове - няма. Дават един фалшив документ, че всичко е ток и жица пък ти върви доказвай, че е фалшив документа и че изделието е боклук.

Вто Юли 22, 2014 10:32 am
Профил ICQ

Взимаш химикала, лист хартия, рисуваш, снимаш със сапунерката или телефона и качваш. 5-10 минути работа.
Ако по хардуера ти всичко е наред ще борим софтуера. Лампите не можеш да ги обвиняваш в нищо. Един ГСМ на половин метър ще даде десетки пъти по-висока напрегнатост на полето от глимката залепена на платката.

Вто Юли 22, 2014 10:53 am
Профил
Аватар

То аз така или иначе съм почнал да правя схемите като хората - ще си правим "декларация за съответствие" и за там ми казаха че ще трябват. Засега мога да почна от датчика - тъкмо го направих :)

едит : добавям и платката с релета, триаци и захранване

Прикачени файлове:
pwr_board.png
pwr_board.png [ 27.78 KiB | Прегледано 2405 пъти ]
sensor_pic_bottom.JPG
sensor_pic_bottom.JPG [ 33.85 KiB | Прегледано 2420 пъти ]
sensor_pic_top.JPG
sensor_pic_top.JPG [ 31.31 KiB | Прегледано 2420 пъти ]
sensor.png
sensor.png [ 11.43 KiB | Прегледано 2420 пъти ]
Вто Юли 22, 2014 11:42 am
Профил ICQ

Я обясни кой крак от 8 пиновия куплунг към кой крак на 12 пиновия отива?
Освен това за какво си го сложил тоя TL431 ?
И къде отива ресет-а на процесора? Желателно е да му сложиш резистор към 5-те волта (или диод ако го ползваш като вход).

Вто Юли 22, 2014 2:30 pm
Профил
Аватар

Значи - това с датчика е малко оплетено.

Първо 2.5 волта излизат на коненктора и едва след програмиране се свързва с мостче към 6-ти пин на конектора. Резета на процесора се забива направо на +5 но по принцип е настроен на вътрешен резет. А0 се свързва на маса. Така както е на схемата от 1 до 4 са от едната страна, от 5 до 8 от другата. 1 и 2 стават на +, 3 и 4 на 0, 5 и 6 се свързват. 7 и 8 са двата пвм-а. По принцип от 1 до 5 са стандартното ICSP. Освен това по същите пинове се калибрира датчика - направил съм си установка. 2.5-те волта са рефърънс на АЦП-то и служат за виртуална нула на датчика за влага - оня променливия кондензатор. Самия датчик за влага се клати от компаратора вързан като шмит тригер и е така настроен че да има 1 волт амплитуда. Там трите резистора правят шмигера и честотата. Капацитета по принцип е 300pF а промяната му е 0.6pF na 1% Rh - честотата е около 50kHz. После влиза във входа на таймер 1 и с още един фиксиран таймер засичам. Рефърънса освен това и ми подобрява малко резолюцията от датчика - този датчик е 19.5mV/C и 0 градуса му е при 400mV. Така получавам 10 бита от -20 до 105 градуса.

Вто Юли 22, 2014 4:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Не става дума за схемата!
Капацитивно прехвърляне, брат, да си сигурен! То и прекаленото изолиране от мрежата не е добре, затова в по-добрите адаптери свързват вторичната към земя през поне 2мОма мощен резистор и високоволтов конд в паралел от няколко стотици пФ.
Пробвай на тестовата платка нанофарадите паралелно на греца: трафът обикновено има достатъчен капацитет да замаси. И със станиолчето експериментирай при нужда.

Моята постановка - компът в кухнята: захранването идва от жицата за печката и фърчилатора над нея, минава през недобре работещ дърт UPS и се разклонява за всичко компютърско. Нетът е WiFi, но има коаксиален към кабелната, която обаче идва през галваничен разделител, отдолу добре изолиран ламинат - още малко и аз ще го разбера :)
За да местя екран, мишка и подходящата силиконова клавиатура направих удължителен сноп от захранване, VGA и USB, в края на последния включвам подходящ разклонител. Да, ама тези USB-та се смущават от печката и фърчилатора и после няколко пъти трябва да дърпам и включвам жицата докато зацепят. Отскоро положението се влоши повече по незнайни причини и какво открих днес: ако държа здраво с пръсти джилязото на двата края на USB-то докато го включвам - зацепва от раз!

Вто Юли 22, 2014 4:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща