Отговори на тема  [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Как оценявате един проект 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Заек сега ако си ми някъде в полезрението и на теб щях да покажа че само болката е истинска :twisted:
Еи заради еи такива като теб съществуват и еи такива като тоз простак. Макар и много да се съмнявам че в неговия случаи ще го огрее някъде дори и след случката да се пробва при други с такива проказки и оферти. Това го оценям поне като половин година труд. Това са 12kW.
То има случаи да направиш нещо дребно на не особенно висока цена ама .... И да те гледа в очите нагло и говори такива неща ....... :twisted:

Пет Яну 13, 2006 8:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
По повод работата залудо: прагматично погледнато, ако Никола не е имал друга платена работа, то той е трябвало да приеме предложението.
Предимства :
1. Ще има някакви пари, па макар и малко.
2. Ще понаучи още нещо.
3. Ако го направи добре, ще си създаде име на човек, който работи евтино и ще има повече клиенти (евтини).
Недостатъчци:
1. Ще прахоса много време, което би могъл да ползва поне за самообразование или даже за яка почивка.
2. Покрай тази почти платена работа най-вероятно ще пропусне други, по-изгодни предложения.
3. Ще създаде илюзията, че 600 лева е цената на такава работа и после трудно ще навие някой друг да плати повече.
4. Ще увреди бизнеса на някой друг, който е разчитал на тази поръчка.
5. Ще падне в очите си.

Категорично : не бих приел такова предложение. Толкова по въпроса за работата "залудо".

Бате наистина може много да се научи от теб! Досега всичките ти отговори удрят в десятката и просто потвърждават неща които съм научил по-трудния начин.

@Wise

ок, колко е средната заплата на хардуерист/софтуерист с опит сега? тук има хора от всякакви градове е България и сигурно извън София цифрата е поне два пъти по-малка

Пет Яну 13, 2006 8:12 pm
Профил

Мнение 
Въобще не смятам да правя такава оценка! Просто исках да кажа,
че обикновено се приемат 3 пъти по-кратки срокове и за 3 пъти
по-малко пари. Затова шеговито предложих да се умножава по 3!
Но практиката ми показва нещо такова - имал съм и затлачени
проекти, имал съм и бързо-реализирани. Затова приемам някаква
средна стойност. Всеки сам си оценява труда - за един може да е
100 лева на месец, за друг -1000.
Но идеята бе - преди да се хванеш за нещо - умножи по 3! :)

Пет Яну 13, 2006 8:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
По повод работата залудо: прагматично погледнато, ако Никола не е имал друга платена работа, то той е трябвало да приеме предложението."

Е това не бях го видял постовете ни са излязли почти едновременно :)
Е Бате от теб не бях очаквал подобни мисли. В аналоговата техника не съм начинаещ и съм си съвсем професионалист и достатъчно добре мога да оценя че това е работа за половин година,дори като изключим управлението по модем.
12KW доде го докараш да работи стабилно мамичката ти ще разкатае. Вярно че ще го разхвърляш на 6 модула по 2КW или 12 по 1 ама пак си е изродия докато направиш всичко да работи. Ами отделно имаш акумулатори да зареждаш една камара,тоз поуидиот иска да се направи всичко на сената на разработката и направата на прототипа на зарядното за акумулаторите. Че на всичката си наглост иска и GSM управление.
Бате ти нещо да не си прекалил с розовото вино че да виждаш в розово.

Ако някои ви спомене за такова устроиство явно ще е този, гответе веднага нещо тежко и безполезно че явно му трябва превъзпитание.

Пет Яну 13, 2006 8:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Никола, ама ти ИЗОБЩО не си ме разбрал: Най-отдолу съм написал:
Категорично : не бих приел такова предложение.

Толкоз. И изобщо не съм си мислил, че и ти е трябвало да го приемаш.

Пет Яну 13, 2006 8:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Еми то отдолу пише че ти не би приел :)
Добре разбрах те,начин на изразяване :)
Няма проблем

Пет Яну 13, 2006 9:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами да направим една примерна цена, а? Имате ли нещо против?
Това е за един елементарен проект, дето преди време ми го отказаха (т.е. аз го отказах :lol: ), защото съм им бил поискал голяма цена за разработката на "тази елементарна кутийка".
Имаш PC-master който по RS232 предава някаква поредица на 9600. "Кутийката" разпределя подаденото от компютъра към две устройства примерно така:
първите 10 байта към slаve1, а останалите към slаve2. Отговор от slаve не се чака - т.е. еднопосочно е.
Кутийката трябв ада работи от адаптор и от акумулатор - ако спре тока, да продалжи на асс. Акумулатора е за друго устройство, което си го зарежда - т.е. за това не трябва да се мисли.

А сега, определете му една цена!!! на проекта... според вас!!!

Пет Яну 13, 2006 9:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Гого, така не става! Искаш ориентировъчна цена ( +/- 2 пъти ), а не подаваш никакви жокери.
1. Обем на работата:
- Само разработка ли правиш, или и се иска да произведеш и устройствата;
- Кой прави разработката на механичната страна на устройството, ако си ти - има ли зададени някакви ограничения;
- Ти цялата електрическа страна на дизайна ли поемаш - принципна схема, PCB, евентуално софтуер;
- Ти ли изготвяш техническата документация;
- Имаш ли задължения към поддръжката на устройствата ( не платена за теб );
2. Техничски подробности - май си казал всичко, само уточни дава ли ти се пълно описание на протокола. Тук влиза и описание
на приемните процедури - това, по което ще съдят дали си си свършил работата. Евентуално лимит за себестойност.
3. Срок на разработката, евентуално етапност.
4. Административни подробности : оформяна на заданието, оформяне на договора ( ако го има ), какво пише в него и т.н.
Начини и срокове на плащането.

Хайде стига, че много се разприказвах, заболяха ме ръцете. :wink:
Това, което написах може би е малко "префърцунено" за "една кутийка", но то трябва да се напише или поне да се каже.
Като ми отговориш на въпросите, ще ти отговоря и аз.

Това са (грубо) нещата, които трябва да се отчитат при "пазаренето".

Пет Яну 13, 2006 11:18 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Склонен съм да споделя НАРОДНАТА МЪДРОСТ "Залудо работи, залудо не стой"! Дупе знае и 2 и 200 !!!
Киров не знам какво толкова са те уплашили някакви си 12кW ?? :roll:
Да те запозная с моите хора, те работят в MW-ите обхвати !!
И каква аналогова техника набъркваш ?? :roll: :roll:
Преди време цената на тия захранвания се определяше грубо така - левче на ват . Сега цената им почти е паднала на половината !
Ти незнам за колко си се пазарил, но минимум от 6000 хилки е трябвало да започнеш разговора !!! :!: :idea:
600лв- значи му правиш нещо около 600W , прибираш кинтите и го пускаш да пасе !!!

Съб Яну 14, 2006 1:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz,
Значи, трябва да се проектира и произведе... НО, засега трябва само една бройка, а после, като се изтества тя, още 2 или 3 максимум :lol:
И понеже работата е "за вчера и няма време за платкаджийница", да се налепи на платка с дупки от магазина и да се сложи в НЯКАКВА кутийка.
Протокола е ясен и няма да се променя, но за всеки случай да може... Другото съм го написал в предишния пост.
Тука попитах, каква цена могат да си позволят за разработката (без цена на части и механичната изработка) и след като обявих моят минимум, "договарянето" приключи.

Съб Яну 14, 2006 2:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
WDW направи едно импулсно да кажем 2KW и ще разбереш за какво става въпрос. Занимавал съм се съм се с такава техника в два проекта нервичките ми скъсаха, втория така и не го завърших,един два пъти в месеца поне се взривяваше независимо от това че беше омотан в защити,и така и не успях да намеря проблема. Прототипа още ми се въргаля из подземния гараж а колко пари и време отидоха .....
А колко капризно е към трафовете не е истина направо. Че и монтажа при такива токове оказва влияние голямо.
Общи линии ако може да се вярва на това което казваш за цените почти правилно съм го преценил че ако тоя беше решил да говори сериозно мислех да поискам за всичко 8 хиляди за разработката на всичко като да поеме разходите като материали и на един неуспешен прототип на самото захранване. И недаи си боже да се окаже че прави някакви странни сривове може и да ми побелее косата от проблеми. А само като си представя каква камара документация трябва да се изпише за такова чудо,то направо трябва накрая да наема и някои да прави документация :).
Изобщо големия проект като цяло е лошо платен и главоболията са големи. По принцип според мен е по добре 10 малки да имаш отколкото един голям.

Съб Яну 14, 2006 2:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Gogo, "за вчера" цената ще е не по-ниско от 300 лв. за първия екземпляр и не по-ниско от 100 за всеки следващ. ако не е "за вчера" и се направи с платка, първият ще стане за 20 дена, пак за 300, всеки следващ за 40. Това са моите цени, другите могат да си позволят по-високи или по-ниски. Но естеството на тази работа не изисква особено голям опит. Просто хамалогия с поялника и с кутиите.

Съб Яну 14, 2006 12:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
По принцип според мен е по добре 10 малки да имаш отколкото един голям.

Зависи. Има голями проекти, дето могат да те хранят цяла година, при работа за около половин. Но обикновено се поемат по малка фирма, а не от един човек.

Съб Яну 14, 2006 12:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе и Никола и Заека са прави. И аз не бих се хванал днес да правя такова нещо за 600 кинта. Но имаше период в който бях доволен ако си докарам поне 100$ на месец (казвам го в долари, понеже левовете бяха просто хартийки тогава), а тогава не бях много по глупав от сега, да не казвам, че даже беше обратното. Просто такива бяха времената. Работеше се за единия хляб. И не ме е срам, че съм го правил, нито ще ме е срам ако се наложи да го правя пак, недай си боже.

Човека търси да купи, преценил е какво може да отдели като пари. Ние продаваме. Ако се срещнем в цената - добре. Ако не - не виждам смисъл да плюем - довиждане и толкоз.
Принципно няма разлика между търговията с домати и инженерни знания. Всичко е търсене и предлагане.

Съб Яну 14, 2006 12:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
"Принципно няма разлика между търговията с домати и инженерни знания. Всичко е търсене и предлагане."

Има две огромни разлики:
1. Не всеки може да предлага качествени "домати". Особено новите сортове на МЕИ ( ТУ ). Там качествените екземпляри са рядкост.
2. Инвестицията за инженер се прави с много години, а за домат - един сезон. Ако този сезон не продадеш добре доматите, има друг. При инженерите сезонът е само един. Вярно, доста по-дълъг е, но е един.

Съб Яну 14, 2006 12:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща