| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Загадка с глим лампа
Постановката е следната : трансформаторно захранване 12в -> реле. Релето комутира глим лампа. Релето се управлява през ULN2003. Няма снубери на контактите на релето (няма място и няма и да има). При изключване ми влизат смущения с амплитуда около 8 волта. Смущението представляват иглички отначало с честота около 1 MHz и намалява до около 100 kHz като съответно и амплитутдата на първите е малка и постепенно нараства. Игличките са около 40-50. В някой случаи формата я има и в обратна посока но по-рядко.
Със сигурност проблема е от глимката - пробвах без нея и всичко си е нормално.
Смущението ми осира едни мерения. Засега софтуерно замазах нещата ама не ми харесва така.
Реално нещото едва ли някога после ще има закачена глимка там - в случая са ми само на тестовата установка, обаче знам ли кой какво ще иска да слага на тия контакти.
Та - някой да има идея какво е това чудо и може ли да се пребори с някакъв прост кърпеж откъм 12 волтовата част, щото сичко е наситено и чака сглобяване.
edit : ето и картинка...
|
| Съб Юли 19, 2014 1:17 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Загадка с глим лампа
По-добре дай схема и снимка.
|
| Съб Юли 19, 2014 3:19 pm |
|
 |
|
Cekins
|
схема (горе долу) и снимки
Игличките са мерени на 12-те волта след греца, но ги има абсолютно навсякъде.
uln-ката си е захранена както трябва с маса и +12 волта.
Проблема е че с timer3/5 gate модулите меря едни пвм-и и тия кратките иглички шашкат меренето. Засега съм го направил като изключва релето да спира и гейтовете за кратко и проблема поне не се вижда на дисплея...
|
| Съб Юли 19, 2014 4:05 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
А ако сложиш феритно "зрънце" на жицата на захранването - има ли промяна?
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Съб Юли 19, 2014 7:30 pm |
|
 |
|
nik
|
ако допуснем, че съпротивлението на глим лампата е вътре в нея, пробва ли кондензатор паралелно на лампата но ако толкова лесно ти се смущава от една глимка, значи нещо не е наред с постановката като цяло колекторен мотор без филтри в същия контакт ще му разкаже играта нацяло.... http://i.stack.imgur.com/cy2Kd.gifнещо такова на трафа за 12В подобни филтри се правят или да не излъчва устройството към мрежата, или в случая да не влизат смущения от мрежата към устройството
|
| Съб Юли 19, 2014 8:37 pm |
|
 |
|
stefan63
|
тъй като това е тема от типа - "гаден проблем , причината може да е навсякъде" , и решенията и те - ще си позволя да препоръчам проба - 4 керамични кондензатора - по един в паралел на всеки диод от греца. -Вместо реле - оптотриак в дип8. -Друг трансформатор.
|
| Съб Юли 19, 2014 8:50 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами гаден е проблема... За сефте се сблъсквам с такъв проблем. По принцип най-къдърното ми решение в момента е да сложа RC където съм предвидил за друг проект и да вкарам пвм-ите вече в ацп-тата на пик-а. Такава постановка е предвидена за друго устройство на същата база. Както казах никакви сериозни модове не мога да направя - както се вижда устройството е готово и за съжаление не е прототип а един кашон с такива чакат сглобяване. Засега ще го дам на няколко човека да пробват - там ще си проличи за кво иде реч.
Предполагам че снубери на контактите ще помогнат ама няма място за 4 - и двата контакта на двете релета трябва да са използваеми. Остава да напиша в книжката "слагайте си {еди кво си} ако имате проблем"....
|
| Съб Юли 19, 2014 9:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе ... чак не ми се вярва, пробва ли с друг тип товар ? Не виждам къде ти е развивката, но по честотите които споменаваш изглежда да е около 10 us/del, те. това цялото трае около 50 us ?
|
| Съб Юли 19, 2014 11:38 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Може да ви изглежда фантастично, но проблема е точно в глимката и принципа и на работа - плазмен разряд във вакуум. Точно вчера се рових в едни материали за изследванията на Royal Rife и попаднах на обяснения какво се случва при използването на плазмен разряд в кварцова тръба като антена. На когото му е интересно тук: http://translate.google.bg/translate?hl ... annel%3DsbИ в оригинал: http://www.rifetechnologies.com/
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Юли 20, 2014 8:12 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Не то това ОК, но пък чак такива смущения и то в 12-те В, това ме учудва, няма да е излючено а по скоро преминало по захранването.
|
| Нед Юли 20, 2014 9:30 am |
|
 |
|
Pif
|
А ти как си сигурен, че "игличките" не влизат през захранването на осцилоскопа? От къде си сигурен, че проблема не ти е в измерването? Такива "иглички" спокойно могат да влязат през масата на сондата индуктивно. Опиши какви са ти проблемтие с меренето и ще го измислим какво е.
|
| Нед Юли 20, 2014 9:47 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Добре де, тогава свържи глимката с по-дълъг кабел, и я сложи по-далеч от платката за проба. И все пак, едно феритче, м? Пробвай бре, човек, те са точно за такива високочестотни смущения.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Юли 20, 2014 9:52 am |
|
 |
|
Edesign
|
сложи само за пробата лесно е един кондензатор 100нФ паралелно на бобината на релето
Относно излъчване от глимлампа - не знам дали някой от вас ходи на сертифициране по ЕМС. Но един от тестовете е вътре в метална камера. 99% от изделията имат ключове за мрежово напрежение с вградени глимлампи и също, разклонителите имат лампа в ключа. И още един тест - има ли към мрежата излъчване. Понеже с едно изделие не минавахме и направихме експеримент - оставихме само глимлампите включени (ключовете включени) - в обхват 30kHz до 1GHz просто не се отчита НИЩО (или е толкова малко, че е повече от 50db под нормата).
За сравнените какво значи норма - импулсно с TNY268 направено без филтри, а само както е по картинката от апикейшъна никога няма да мине тест за ЕМС.
|
| Нед Юли 20, 2014 9:56 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ба си мистерията! При тази схема на свързване не би трябвало да се получат игличките. Може да ги има евентуално ако паралелно на глимките има някаква верига с кондензатор. глимлампата има участък с отрицателно съпротивление. С нея например много лесно се прави мултивибратор - трябват само един резистор и един кондензатор. На времето с глимки даже си правехме тригери, виждал съм и реализации на броячи. Т.е гледай на глимката като на активен елемент.
|
| Нед Юли 20, 2014 9:56 am |
|
 |
|
Cekins
|
Начи - правя си в момента следния експеримент - ултра китайска дрелка с регулиране на оборотите от спусъка, включена в същия контакт - смущения в 12-те волта има но са съвсем различни по форма, амплитутда и честота. Има ги само при пускане и спиране на дрелката. При въртене - няма никой - и то въртене не на максимални обороти. Дори слагам колектора на дрелката на 5-6 см от устройството - нищо няма. Тия смущения обаче не ми бъркат меренето.
Между другото развивката е 20us - пише я горе в дясно (20.00us/). Другите микросекунди дето са 68 са офсета от средата (тригера).
В общи линии тая постановка с глимката е само тестова - те реално са две и служат само да ми индицират че релетата са запоени и контактите проводими. На едното има фаза на центъра, на другото нула. На нормално отворените контакти е еднатаглимка , на нормално затворените другата. При първоначално включване устройството си тества всичките изходи, като ги цъка и ако глимките се сменят значи всичко е ок. Там се виждат и два триака - на тях има закачени лампи - те също се цъкат. Смао че са със зеро крос оптотриаци и там няма от къде да дойде смущение. А и триаците имат снубери.
едит : ето я дрелката
Пуснах темата защото тия глимки ме хвърлиха в голяма загадка. Ама явно самите те са причината.
|
| Нед Юли 20, 2014 10:34 am |
|
|