|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:44 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Новини от страната
Абе не съм съгласен че има нужда от гьолове и разни тръби, ама това не е толкова важно. Важното е, че няма необходимата подкрепа за подобен род харчове. От там насетне си е живо изнасилване, една жена като не ти е навита трябва да спреш, а не да повтаряш колко хубаво нещо бил секса. Съшите неща важат и за твоя "любимец" и той строеше залите и магистралите по същия начин на своя глава с чужди пари. Всъщност тоя самият е излязал от същото котило и това театро дето го разиграват и сравненията с "предишните" си е тъпа комедия. Единствено, че той не се уля в толкова безсмислени и толкова големи проекти. Поне залите и магистралите някак си се ползват, докато гьоловете и тръбите освен да се снимаш до тях, друга файда от тях няма да има.
|
| Вто Юли 15, 2014 10:25 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Цецо, за Беляне, това какво се изнася пред обществото, и това кавто е всъщност са леко различни неща. Колко ще струва е сметнато отдавна, и многократно прекалкулирано, най-вече за да задоволява нечии нужди, затова и цената така расте. Нормално е че при всяко следващо правителство цената се покачваше, маймуняците стават все повече и повече. Да не забравяме че 2006 / 2007 по принцип цената на строителството много се качи. Аз нищо не пробутвам, ако Южен поток е възможна опция която може и никога да не изпозлваме, то Белене е необходимост. Варианта със 7-ми реактор на Козлодуй изобщо не е ясно кога и как може да стане, там има толкова неизвестни, и предстои толквоа много работа че с нашите политици това може и да не се свърши никога. Шансът Белене да с епострои и заработи е много по голям от 7-ми блок на АЕЦ, там ще минат още две правителства, ще се изхарчат същите изхарчени пари за Белене и пак ще сме на същия хал. Миро от гьолове и тръби нужда нямаме, имам нужда от газопровод и атомна централа. Ако не бяха тънките политически сметки, едното вече да беше почти готово, а другото да се строеше, то се строи де  Ако преди 40 години някой не се беше напънал, и 80-те да си го изгладуваме АЕЦ-а, сега щяхме да плащаме поне 3 пъти по-скъп ток а не да изнасяме. Ако лично за вас цената а тока е без значение за мен е. За изминалите години, тоя проект се спира и се пуска, правят се референдуми. Харчт се безмислено много пари за глупости, и обществото ги приема, но това да с еизхарчат за нещо смислено не се приема. Като че ли има голямо значение дали някой ще открадне 3 млрд на куп, или на 10 пъти, и дали това ще е един, или ще са 10-ма ... ефекта ще е същия, но в единия случай няма да имаме нищо. Не ми е и ясно как оценявате ползата от тръбопровод и от централата, първо че това са инвестиции които не с еизплащат за 1 или 2 години. Щели да ги плащат децата ни, те ще ги и позлват, не ние. Масово вече се говори че еиднственият шанс е атомната енергетика, размразяват се замразени проекти, правят се нови, развитите страни инвестират. На нас обаче не ни трябва, ние ще си копаме въглища, и ще разчитаме на ВЕИ-та ... Както и да е, всеки си има право на мнение, и право да си го отстоява, не се опитвам да променя вашето, просто ми е интересно какво предлагате вие, защото те парите си се харчат и колкото по-надребно, толкова по-неефективно.
|
| Вто Юли 15, 2014 2:39 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами без да видя реални калкулации, няма как да знам дали тока от АЕЦ-а ще е по-евтин. Ти ако ги имаш числата, давай да ги обсъдим, ако не - безмислено е да си чешем езиците.
Същото е и тръбата, това което знам е, че руснаците чакат от нас едни 200к. Така и не разбрах на кого ще са тръбите на наша територия. Нито какъв ще е капацитета и въобще руснаците нагърбват ли се с някакви минимални гарантирани количества. Нито пък е ясно ние какви транзитни такси ще взимаме, от кога и как ще се смятат... Нищо не е ясно, реално черно на бяло май няма окончателен договор, ама се строяло. Аз лично не мога да се доверя на голи политически обещания, ти ако се доверяваш - ок.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 15, 2014 3:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Когато започваха ЮП цената беше 12000 лева, в момента говорят за 16000 лева на линеен метър. Не е нужно да си голям специалист, за да се сетиш че подобно съоръжение няма избиване. Нито след 2, нито след 200 години. То всяка година ще е на загуба. Достатъчно Ентелигентен си, за да прецениш колко ще са лихвите годишно при 3-4% (ако намерим такава лихва) и да го сравниш с някой от годишните отчети на Булгартрансгаз, щото ние и в момента транзитираме за Гърция, Турция, Македония... Тая тръба няма икономически смисъл дори и да се напълни, а то е очевадно че няма как да се напълни щото до крайните дестинации вече има други тръби и те не са натоварени и на 50% от капацитета си. Цялата далавера е за Газпром, който иска да си осигури алтернативи на трасетата през Украйна. Така хем ние се набутваме със заемите, хем им осигуряваме алтернатива за политическите проблеми, хем им правим пазар за транзита и те ще могат да си избират да прекарват газа от тама откъдето им по-евтино и да изнудват и нас и украинците с цената. Да не говорим, че като цяло тенденцията е да се намалят доставките от Русия. В момента транзитираме наполовина от това, което транзитирахме преди 10-15 години. И то не само заради синия поток, по принцип се търсят по-добри алтернативи. Е примерно тук в Добрич вече си имаме първата централа за биогаз, ползват разни растителни отпадъци и от газа после правят ток. Със сигурност има суровини за още няколко такива централи, така че руският газ не е чак толкова незаминим колкото изглежда. А дори не броя тия дето копат за шистовия гъз... За АЕЦ сме коментирали хиляди пъти. Въпросът е в микса. Няма евтино и скъпо производство. Има производство дето може да натовариш и такова дето не можеш да натовариш и остава само да му плащаш лихвите. Ако в момента имахме още 1-2 реактора, примерно ако не бяхме затворили 3-и и 4-и те щяха сега да стоят през повечето време и да трупат загуби. Забележи че не говоря за изплащане а загуба от вече изплатени реактори. Хиляди пъти съм обяснявал, че това с евтиния ток от АЕЦ е глупав мит. Всяка една централа може да прави евтин ток ако я строиш с държавни пари и не се налага да изплащаш инвестиция. То по тая логика ако през 80-те бяха построили ВЕИ вместо АЕЦ сега тока трябваше не да е евтин, ами безплатен или направо да ни плащат за да консумираме. Така че хайде да не си говорим подобни глупости. Пак повтарям Белене, така както е планиран и така както е започнат е чиста набутвация. Така е организирано всичко, че няма вариант да бъде построена, казал съм го поне преди 5 години в тоя форум. Но дори и хипотетично да бъде построена с някаква магия, то това ще е още по-голяма загуба, защото няма вариант тя да работи на печалба. А в това дередже дето е НЕК и енергетиката само още някой да плаче за субсидии ни трябва...
|
| Вто Юли 15, 2014 4:16 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз тука съм съгласен с Миро - да построиш още една тръба, дето да я пълни същия доставчик и да му оставиш варианти да си избира през къде да му минава стоката е супер голяма глупост, особено ако ще го строиш и с твои пари. Като искат руснаците още една тръба нека си я построят сами и да плащат на БГ наем за земята без значение дали минава по нея газ или не  . Не се сещам руснаците за колко продаваха газта на БГ но ми се върти в главата нещо от сорта на $350 за 1000м3. Само за сравнение - аз като краен потребител плащам $240 за 1000м3. И това сега е скъпо, по-миналата година беше на половина. Та само мога да си представя колко плаща краен потребител в БГ. Та тънката ми мисъл е вместо да се завързваме пак за руснаците по-добре да се търсят някакви други алтернативи, щото рашките не се славят с това, че си спазват доворите  . Относно аец-вете - да закопаш в един проект към 20% от БВП на страната за една година е нещо също толкова тъпо като горното. Просто е несъразмерно спрямо мащаба на икономиката и тоя нов блок или ще трябва да работи за тоя дето духа или ще трябва да не работи. И в двата случая си плаче за проблеми. По-добре да се използват парите да се построят няколко по-малки мощности, от колкото една голяма. Това са си просто мои разсъждения без да съм специалист в нито една от тея области, т.е. може и да са грешни ама такова ми е шестото чувство  .
|
| Вто Юли 15, 2014 5:02 pm |
|
 |
|
syscop
|
Ако ти се завърти нещо около $400-$500 (600-750)лв. ще си много по-близо до истината... п.п. грешка в мерите единици 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Юли 15, 2014 5:23 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И за крайния потребител могат да ти се завъртят едни около 1000 лв.
Цената на която продава газпром на булгаргаз е "тайна"
|
| Вто Юли 15, 2014 6:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тръбата сама по себе си има ред плюсове, а както е ясно ЕС няма да приеме тръбата да се пълни само от газпром, както и газпром нямат никакво желение да правят това. Но както казах, южен поток е пожелателно, според мен ще е добре да го имаме, най-малкото защото ще е инструмент в ръцете на едно добро правителство, не говорим за боко/серго/лютви, но това е инвестиция в бъдещето.
За блок или нова централа, там вече нещатат не са така, това не се строи от днес за утре, а 6 е бъде спрян . Какво ще правим тогава. Сега говорят да развалят договорите с ТЕЦ-вете, не били изгодни, спре ли АЕЦ тецовете сами ще си прекратят тия договори и ще вдигнат цената, а държавата избор няма да има, ще трябва да им плаща.
На мен лично ми е по изгодно да работят тецовете и да вземат скъпо, там имаме възможен бизнес и то не лош, но чисто икономичекси това е самоубийство. Само след няколко години цялата ни енергетика ще ззависи от тия ТЕЦ-ве, и те няма да са достатъчни, ще ни трябват нови. Не говорим за екология, това го оставяме настрани, говорим за цени. Защо да не си вдигнат токът двойно ? ДКЕВР ще им ограничи цената .. те пък ще кажат ами гледайте си работата, ние ще изнасяме на по ниска цена но няма да ви продаваме на вас. Сами ще с епоставим в положение на зависимост. И изобщо не се и съмнявам че цялата агитация и бутане против АЕЦ е именно от тия кръгове, и ония с ВЕИ-та, но те нямат никакъв шанс, докато затвори АЕЦ техните мощности ще в историята, поне голяма част от тях.
|
| Вто Юли 15, 2014 6:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Начи и ти не можеш да докажеш ясната икономическа логика на ЮП и ти е ясно, че всичко се свежда до шибана геополитика? Е хубаво Путин може и да си позволи да инвестира няколко милиарда за да се гаври с Украйна, ама ние от какъв зор да се набутваме в тая му игра?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 15, 2014 7:05 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
|
| Вто Юли 15, 2014 8:08 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
в цяла Европа има хранилища - като си свързан - можеш да пренасяш както в едната посока, така и в другата като се наложи
|
| Вто Юли 15, 2014 9:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Вто Юли 15, 2014 10:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
В момента вземаме 1.7$ за пренос на 1000 m3 на 100 km. И според отчетите на Булгартрансгъз разходите ни са 2/3 от тая сума. За сравнение украинците вземат по 4$ за същата услуга. Реално те пари не получават, щото им ги удържят заради неплатени сметки. Въпросът е че това са цените на които плаща Газпром, когато няма избор. На такива цени плащаха и на поляците преди да ги шунтират. Простичко казано Газпром се опитва да работи по пазарни цени и не пуска гювеч на никого нито за пренос, нито за самия газ. Като цените за преноса се определят от това дали има алтернативно трасе, а цената на газа се определя от алтернативните доставчици. Имаше една карта къде какви са цените, бях даваш линк... Интересното е че основния разход при преноса е газ за компресорите. И ние се оказваме най-прецакани, защото нашите цени са сред най-високите тъй като нямаме алтернативен доставчик. А преноса ни го плащат по най-ниските цени заради синия поток. Интересно е също че Газпром не разрешава виртуален пренос и тук е голямата драма и проблема с европейското законодателство. Както казах шанса за южен поток е малък, но ако все пак се построи този въпрос е много по-важен. Простичко казано в момента Газпром ни продава на около 500$ а на италиянците дава на 440$. По-горе обясних защо. Ако някой ден тръбата за Италия минава през нас и се преборим за виртуалния пренос ще може Италия да ни фактурира газ на цени близки до 440$, a ние да си го удържаме от тоя край на тръбата. Естествено Газпром не ги кефи подобна далавера и едва ли ще я допуснат... А иначе за избиването с таксите... 100 км тръба ще ни струват 1G$ , което са си поне 70-80M$ лихви, които за да изплащаме годишно трябва да пренасяме едни 70-80G м3. Най-малко имаме технически проблем, защото капацитетът на тръбата е 60 Gm3.
|
| Вто Юли 15, 2014 11:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Цецо, за газопровода няма някой който да може да ти каже дали и как ще се изплати, със сигурност в един момент ще се изплати. Газопровода дава други опции които сега нямаме, а ако си изиграем картите правилно може да договорим и по-изгодни цени на газ. Освен това си е политически инструмент. И по-горе писах, атомната централа е нещо което е неохбодимост, газопровода може да се окаже добра инвестиция, нещата са различни. Без едното със сигурност ще имаме сериозни проблеми, другото може да се изпозлва за решаване на проблеми.
|
| Сря Юли 16, 2014 2:56 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Доколкото знам, газпром сам ще си слага тръбите, срещу безплатен пренос за Х години (колкото струва газопровода).
|
| Сря Юли 16, 2014 12:08 pm |
|
|