|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:00 am
Проблем с пералня след смяна на електромер
| Автор |
Съобщение |
|
xzq70r4
Ранг: Минаващ
|
 Проблем с пералня след смяна на електромер
Скоро ми смениха електромера в блока и на ползване на пералнята започна да работи, както си иска нещо се бъгнага програмите. Бях се запътил да си купувам нова , защото и без това майта е вече старичка 8+ г взимал съм втора ръка, но в един форум за бяла техника ми написаха това :
"Неразрешим проблем освен ако незанесете пералнята на друг адрес . Имали сме този ефект както от сменени електромери ( изпрзщат данни до сървър по ел мрежата и това някак си влияе на синхронизацията на процесора ) , енергоспестяващи хитрини включени някъде наблизо около вас , димер за осветление , повреден PFC на захранване . Все неща които вкарват шумове в мрежата и забиват процесорите . Много от процесорите вземат резет и синхронизация от мрежата . Не само при Индезитските модули се е срещало този проблем ."
1. Интересува ме дали новият електромер може да влияе по този начин на управлението на пералнята модела : INDESIT WIDL 126S ????
Знам,че този форум не точно за това, но ако някои може да ме светне по въпроса ще съм много благодарен. Понеже тия дни от електро компанията ще идват да мерят, но те по скоро ще търсят некоректно напрежение или ток. Казаха да не нося за сега пералнята на сервиз, първо те трябва да направят протокол.И за това, ако може дадете мнение дали това , което цитирах е правдоподобно. Защото на мен ми се вижда такова, но не съм компетентен, ще много тъпо да ида да си взема друга пералня и тя да не работи както трябва.
Благодаря, предварително !!! Ако модераторите сметнат, че темата не е за форума, да я изтрият.
|
| Пон Юли 14, 2014 4:14 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
 Re: Проблем с пералня след смяна на електромер
Еми щом е смущение по мрежата ... подходящ филтър преди "датчика" за следене на мрежата на процесора трябва да реши проблема.
|
| Пон Юли 14, 2014 5:18 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аве тва голяма научна фантастика?!?! ...
Дори и да има сигнал, то едва ли пералнята може да се смути. И какви синхронизации има да прави от мрежата - то сега е много по-евтино и много по-точно времето да се генерира с един 32 кХц кварц вързан към процесорлето. Пък за резета - ми тоя дето е казал че процесора го взема от мрежата да вземе да бръкне в контакта и той да си вземе един резет.
Според мен това са пълни простотии. За 8+ годишна техника си е съвсем в реда на нещата де що има електролит по платката да е станал само за украшение. Още колко други повреди може да има - само може да се гадае.
И за капак на всичко - колко народ щеше да изреве - че да не си само ти със сменен електромер. И то да не са 10 хиляди вида електромери в БГ... Тия по форумите за бяла техника да вземат малко да попроектират електроника и тогава да говорят глупости.
|
| Пон Юли 14, 2014 7:57 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Че е фантастика - фантастика е. Но го има и другото - само за 2 по-обстойно гледани електроники от перални + няколко други на същите производители (BOSCH и SIEMENS предимно), получих траен потрес само като ми се спомене за ремонт на такова. Представям си в по-ефтинджос уредите каква трагедия е.
|
| Пон Юли 14, 2014 8:56 pm |
|
 |
|
xzq70r4
|
Да фантастично и при положение, че разпитах из блока никои, никой няма проблем с битовата си техника. Че пералнята е стара стара е , няма спор и наистина е нормално да си даде фира. Но понеже съм голям карък научната фантастика си я приживявам от първо лице и се шашнах малко от този коментар, и най-вероятно само ще разкарам хората, ама сигурно ще го изживеят. Освен това си работеше преди смяната на електромерите, а след това не. А пък коментара от форума за битовата техника е писан от човек регистриран от много време и с доста коментари, за това за всеки случай ще я пробвам в някой приятел преди да ида да си взема друга пералня.
|
| Пон Юли 14, 2014 10:22 pm |
|
 |
|
Cekins
|
И аз съм регистриран отдавна и имам много постове - това означава ли че съм гуру в микроконтролерите и програмирането ?
Това въобще да не ти бъде ориентир за умствения потенциал на човека. В този форум всеки ще ти каже че си просто карък - отказа на пералнята е съвпаднал (горе долу) със смяната на електромера. Дори е възможно като са спряли тока за да ти сменят електромера, нещо в захранването на пералнята точно тогава да е дало фира. Под нещо разбирай 99% някой кондензатор.
Тия дето ше дойдат да мерят ще ти кажат че всичко е в норма - да не мислиш че ще ти правят дисекция на синусуидите с някой тектроникс и да ти покажат кога, къде и какво им предават електромерите...
|
| Пон Юли 14, 2014 11:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък колко постове имам... Ама перални съм отварял. В тази дъртофела сигурно ли е, че има електроника? То вътре таймерът е най-сложното, нивото на водата и температурата се следят електромеханично, а ако не - на боклука.
|
| Вто Юли 15, 2014 12:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бързо преравяне на нета даде следното произведение на италианската техническа мисъл: ужасяващо... не виждам изобщо входен филтър на захранването. чипа е TNY264. не могат да му се объркат много неща, но като гледам как е проектирано всичко наоколо, не бих се учудил, ако италианския инженер е намерил някой недокументиран фючър. пък и изходния филтър ми се вижда неадекватен. не видях никаква керамика около процесора. може да има отдолу, ама предполагам, че предвид обемните компоненти с крака, най-вероятно се пои на спойка-вълна и тогава трябва да са лепили кондезаторите отдолу с лепило, което ще вдигне цената на платката. качеството на рутирането на платката е озадачаващо, кой знае какво са сътворили, само по снимки не мога да коментирам. не виждам дебелите писти, трябва да са отдолу. процесора е с керамичен резонатор, явно се гони всяка стинка. кондензаторите на снимката не са лоши, но бог знае какво има на твоята платка. явно са две изходни напрежения, обаче виждам само един шотки диод. чудна работа като начало смени оградените кондензатори с нови. обаче не ги запойвай като на снимката. с по-къси крачета, доколкото е възможно. ако може, добави по захранванията на процесора допълнително 100nF с крачета, но да са възможно по-къси. хубаво би било да се добави и входен филтър, ама това ще е по-трудно вече. по повод електромерите. отдавна не съм в час по въпроса. единствения електромер, който сам си предава данните беше на едни украинци, нашенски май не съм виждал. стандарта допуска предаване на такива данни само на ниски честоти (до 150kHz), като най-популярма е 132kHz. на същата честота работи и TNY чипа. обаче по-скоро той ще пречи на обмена на данни, отколкото електомера да шашне захранващия чип. нормата за предаване на полезен сигна е около 3.2VAC. колко обаче е реално е трудно да се измери и до колкото знам при сертификация на електромер като СИ не се прави. онези от енергото надали могат да го премерят, но все пак ги попитай. не знам какъв уред ще домъкнат. най-вероятно ефекта (ако наистина не е някакъв прозаичен дефект) е комбинация от силно бръмчащ електромер и скапано проектирана пералня. за коя околия от територията става въпрос?
|
| Вто Юли 15, 2014 9:54 am |
|
 |
|
velio
|
Ужасяващо е, уви. При нас лепим някакви стартери за асинхронни двигатели на Електролукс. Проста платчица с няколко компонента - диоди, кондензатори, диак и триак - нещо такова. Изцедено до край откъм цена. И понеже не знаят дали аджеба това ще работи, се тества всяка бройка! Понякога се чудя аз ли съм попуснал нещо в обучението си или просто "западняците" са твърде напред с материала...
|
| Вто Юли 15, 2014 11:29 am |
|
 |
|
xzq70r4
|
Става въпрос за Стара Загора. Те дойдоха трима, човека с един мултицет и замериха напрежението, което се подава към апартамента. Реших утре да ходя да си взимам нова пералня и да не се занимавам. Лошото е ,че мога да си позволя нисък клас. Никой в блока, няма проблеми с уредите. Може би на мойта и дошло просто времето. Благодаря ви много, че ми обърнахте такова голямо внимание !!!
|
| Вто Юли 15, 2014 6:09 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ти си знаеш - имай си на предвид че старо желязо вече не можеш да предаваш за вторични  . А вероятността повредата ти да е точно като тази дето Дедо е пуснал снимки е огромна. Ремонта струва буквално стотинки. Не знам защо си решил да изхвърлиш джелезо дето нищо му няма за ради два-три кондензатора...
|
| Вто Юли 15, 2014 6:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе ремонта си е ремонт, ама човека май не е по ремонтите. Ще си изгуби сума и време, ако има някой старозагорец да му помогне, тоя за който се сещам скоро не е писал, а и едва ли ще се занимава с това.
|
| Сря Юли 16, 2014 3:32 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мисля, че точно във вашия регион бяха първите инсталации на тези електромери - сливен, нова загора и столипиново. в началото бяха само в "преференциални" квартали, вече може да са тръгнали и по блоковете. можеш ли да видиш какъв е модела на електромера? единия носеше мултицета, другия носеше ватовете, а третия - косинус-фи уреда имаше ли лепенка от метрологията, че е проверяван последната година? ако са ти написали протокол, че всичко е ОК, трябва да напишат освен показанията и сериен номер и данни за метрологичната проверка. отделно, това смущение не се мери лесно. най-малкото не става с мултицет. разбира се, може да си купиш нова пералня. вероятно ще е по-голям боклук от старата. разбирам, че няма как да седиш с мръсни дрехи месеци, докато се бориш с изпечените мошеници. все пак виж дали не можеш да смениш кондензаторите, ремонта е няколко левчета все пак.
|
| Сря Юли 16, 2014 10:11 am |
|
 |
|
xzq70r4
|
Пак благодаря, много съм впечатлен от вниманието ви ! Свалих, платката ама не видях, че има малко вода в казанчето за препарати и така намокрих другата платка(горната, която е за копчетата на програмите, температурата и тн). Пише, че тая горната платка е сменяна, пробвах да я сваля, да опитам да я подсоша, но врътките(за температурата и температтурата) са леко стопени и няма сваляне на платката без да ги счупя от корпуса. На буксите на платката на която казваш да сменя кондензаторите има снатки по кабелчета(нещо като муфа). Не видях да има надути кондензатори , по нея . Доста е окадена на места (да се има напредвид, че нямам много опит електрониката и не разбирам много много).Цели патечки и около определени елементи . Маркирано е нещо с химикал по платката. Преди време взе да ми тропа , не беше от лагерите на барабана от тези на мотора. Щях да ги сменям , ама е капсолован. На италианските перални им дават живот около 10-12-15 години. Да се поправя става въпрос за 6 етажна колперация(не за жилищен блок) - никой не се оплакал от същия проблем. Нито имам проблем с другите уреди вкъщи. Не мисля, че смяната на кондезаторите са ми по възможностите, макар и да не е нещо много сложно. И за това реших да ходя да взимам нова пералня, макар и нисък клас ( да вероятно боклук, но поне с гаранцията).Мен ме усторойва и да си изкара гаранцията. Ако има проблем с новата пералня, те вече от сервиза ще дойдат и ще си я вземат и ако работи при тях ще ми напишат протокол и ще ходя да се занимавам с енергото искам не искам. Макар , че силно се съмнявам да стане този сценарий. Те от енергото дойдоха да отбият номера, но и така или иначе. На този етап исках просто да се затраховам, като регистрират случая. Пак благодаря , че ми отделихте време. Рядко се среща, такъв форум с толкова отзивчиви потребители.
|
| Сря Юли 16, 2014 11:29 am |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
|
| Сря Юли 16, 2014 8:30 pm |
|