Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с FT232RL 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с FT232RL
Ново 20 по темата...
FT232RL на платка, която е работила дни наред, изведнъж спира да работи, в смисъл няма комуникация. FT_Prog го разпознава като FT245R с VID и PID: FFFF. При изключване и включване отново - вече въобще не може да го прочете. Това на лаптопа ми през пасивен хъб. Закачам платката към друг комп директно - същото. Случката се случва в началото на деня. След споменаване на близки роднини на чипа по женска линия :wink:, запоявам нов чип (току-що изваден от лентата) на друга платка от същия вид и комуникацията тръгва и на лаптопа. И така до вечерта, когато и втората платка прави същия проблем. Рестартирането на комповете също не помага. Неразпознато устройство и толкова. Това е само за сведение, ако някой се сблъска със същото.

Замених FT232RL с FT230XQ и вече няколко дни нямам грижи. Интересното е, че едновременно с FT232RL, към хъба имах включен и друг FT232XQ, но при него проблеми нямаше.

Съб Юли 12, 2014 5:24 pm
Профил
Аватар

Най-вероятно проблем с осцилатора на чипа. Ако си го бил охладил до 15-20 градуса, щеше да захапе. :)

Съб Юли 12, 2014 5:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Бате, ти е***ш ли се? :evil:

Нед Юли 13, 2014 9:18 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:

Не, това съм го ручал един път. Само смяната на чипа реши кардинално проблема. Но при изстудяване тръгваше и после си комуникирваше докато извадиш кабела. Не знам защо, но тогава решихме, че проблемът е в осцилатора му.

Нед Юли 13, 2014 10:36 am
Профил ICQ
Аватар

bateAz написа:
Desert Leo написа:

Не, това съм го ручал един път. Само смяната на чипа реши кардинално проблема. Но при изстудяване тръгваше и после си комуникирваше докато извадиш кабела. Не знам защо, но тогава решихме, че проблемът е в осцилатора му.

И ся кво? :?: Със студена бира ли да го охлаждам или с течен азот? 8O

Нед Юли 13, 2014 5:16 pm
Профил
Аватар

Странна работа. Вече станаха май няколко случаите. Що не сложите тук серията на чипа, може да се хване някаква зависимост. Или да помогне на някой в бъдеще.

Предполагам чипа е от Комет? Аз съм сложил барем 1000 чипа до сега и нямам проблеми с тях... ама ме вкарвате в размисли.

Пон Юли 14, 2014 10:06 am
Профил ICQ
Аватар

И на двата чипа пише:

(лого)FTDI
1215-C
GN51090J
FT232RL

Нямам спомен от къде са купувани. Може и да не са от Комет.
Пробвах ги пак тази сутрин по хладно - все същото.

Пон Юли 14, 2014 5:45 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

И аз имах подобен проблем като "Desert Leo". На 4 компютъра вкарвам данни по 2 USB с FD232. Работи прекрасно, но след 1-2 седмица забива и виртуалният порт изчезва. Оправя се само с рестарт на компа. Да ама системите са на 300 км разстояние. При тестовете се оказа, че ако се извади кабела на USB за по дълго време, сетне компа не го намира при включване. Стана голяма патардия от тези проблеми. Наложи се да сложа по една платка PCI - RS232 на всеки компютър. И махнах FIDI-ТО. Сега от месеци нямам никакъв проблем. Срам не срам, не можах да се преборя с проблема.

Вто Юли 15, 2014 12:08 am
Профил
Аватар

Хм, при мен рестартирането на компа не помага. Чиповете не се нагряват.
Тук: https://www.olimex.com/forum/index.php?topic=2031.0 има писано за чипове от 13-та седмица на 2012. Моите са същата ревизия, но 15-та седмица на същата година, та може проблема да е същия.

Вто Юли 15, 2014 7:27 am
Профил
Аватар

А със старите драйвери работи ли? Защото Олимекс пишат, че със стария било ОК. Шантава работа....

Вто Юли 15, 2014 8:25 am
Профил ICQ

странна работа.... от 3 години насам правим dongle за една чужда фирма и сме взели около 3000 чипа MCP2200. Последната пратка е от 100 чипа.
Един единствен не работи - PCто изобщо не реагира като го свържем към USBто.
От тези 3000 това е единствената, която реагира така.... Дали кризата се задълбочава и се започва с ментетата. Ако е така лошо.

Сря Юли 16, 2014 9:22 am
Профил WWW
Аватар

ами снимката на руснаците на фашливия чип е точно 1213...
от FTDI са се усетили и са барнали драйвера си да не работи с фейковете.
фейкмените сигурно са се усетили и те и са почнали да ги надписват 1215 :D
... и така - до края на света.

понеже това включва изключително вътрешна информация, никой не може да каже лесно дали чипа е фейк или не.
специално онези, проявените фейкове, ползват сходна технология и не може с проста рентгенова снимка да се усетиш. трябва да го изпилиш.

лъвчо,
просто купете от комет пресни чипове и виж дали всичко ще е ОК.
също - пробвай с по-стари драйвери или пробвай с лайнукс - там драйверите не идват от FTDI и вероятно няма да се усещат кое е фейк и кое е оригиналдъ.

ще е интересно да постнеш резултати.

Сря Юли 16, 2014 10:08 am
Профил
Аватар

фейковете работят без проблем под линукс, проблемите са само с windows и ако е с разрешен automatic update че ходи и сваля винаги последните драйвери които не правят нищо друго спрямо старите освен че ако познаят фейка връщат само 0-и

лечението е да се деинсталират последните драйвери да се забрани automatic update и да се инсталират старите драйвери и всичко тръгва

Сря Юли 16, 2014 1:18 pm
Профил
Аватар

дааа, едно време тия чипове си имаха външни кварцове, че и външна еепром памет май, но икономията е майка на мизерията
а за ъпдейтите - работи ли, никакви ъпдейти :D

ако проблема продължава, питайте директно Комет - и те FTDI или директно FTDI. предполагам тия чипове работвт и на по-топли места от БГ.

8O въх - още ми стои името че съм им представител в Румъния, около 10 години вече... на всяко изложение им казвам, че и на кометците - и още не са го махнали. какво ли остава за подръжката...

Чет Авг 14, 2014 6:21 pm
Профил
Аватар

случайно видяй линк, в който Дейв оплюва FTDI цели 25 минути...
и не мога да не се съглася с него :D

Нед Дек 07, 2014 1:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща