| Автор |
Съобщение |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Програмиране на Atmega8l 8pu проблем
За 16мхз High fuse=0xc9
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Юли 13, 2014 12:38 pm |
|
 |
|
importante
Ранг: Минаващ
|
Направих го както ми каза и сега не намира чипа: 
|
| Нед Юли 13, 2014 3:37 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Програмира се един път с тези фюзове и сега не може да го програмираш отново?Ако да,няма да може да се програмира ако не е свързан с кварц.Да не го слагаш отделно на програматор където няма кварц?Гледам на картинката пише Power on failed всичко наред ли е с захранването? Ако имаш друг чип пробвай да го прочетеш без да програмираш нищо,да елиминираш проблем с захранване/програматор.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Юли 13, 2014 4:45 pm |
|
 |
|
importante
|
Захранването е добре, от USB-то на компютъра през стабилизатор на 5v.Сега не иска нито да го прочита, нито да го erase, нито да записва.Пробвах с друг чип, чете го, с този обаче не иска.
|
| Нед Юли 13, 2014 4:51 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Ами остана с кварца да има някакъв проблем?
|
| Нед Юли 13, 2014 4:59 pm |
|
 |
|
bobihot
Ранг: Форумен бог
|
То като гледам- щом ти е качвало програмката- най-вероятно бутлоадера е работил. Дали си му задал в средата на ардуино, че си със стар чип - съответното дъно. Че ако си го оставил за 328 най-вероятно програмката ти от ардуино средата и да се качи няма да работи. Пробвай с тази програма за запис с добавките й- показва ти разписани фузовете. AvrOspII_547\Partdescriptionfiles\ Ако си забранил записа през SPI няма да можеш през такъв програматор и ще ти трябва паралелен. И аз като съм го пробвал- някой път става, някой път - не. Бях се опитвал да си правя Сангуино с 644, ама не стана и си го програмирам с обикновена среда, без дуино.
|
| Нед Юли 13, 2014 7:27 pm |
|
 |
|
importante
|
Пробвах и кварца, смених 10 и все му е тая..На Arduino му давам да е Atmega8 older..не знам си какво.Нищо не съм правил по-различно от това, което ми каза nobodyshadow, нямам представа дали съм му забранил да записва, но той и не чете.Май ще трябва да търся друг такъв чип..
|
| Нед Юли 13, 2014 8:34 pm |
|
 |
|
michev
|
Няма смисъл да пробваш повече - няма да тръгне. Е точно по тоя начин, чрез low fuse = 0x68 си указал че, контролера ще ползва външен RC осцилатор. Ето това са правилните настройки - Сега за да оправиш работите, махни кварца, сложи един кондензатор и един резистор, като преди това ги сметнеш. Ето тук е описано как точно да го направиш - AVR051. Като (ако) успееш да оправиш объркание фюзове, отново ще трябва да си сложиш кварца. Ето ти и един примерен сайт с който да си проверяваш и конфигурираш фюзове, след като ти е трудно чрез четене на документация 
|
| Нед Юли 13, 2014 9:41 pm |
|
 |
|
importante
|
Не, че не искам да чета документация, дали ще чета там или тук е все едно, но там не мога да го разбера, на английски е..Питам защото се надявам да има хора минали през това през което аз сега минавам и достатъчно отзивчиви да ми помогнат!Благодаря много за което!!!!
Сега не знам дали е правилно но го сметнах така: приблизително 1к резистор на 22p кондензатор за 16 mHz.Включвам всичко останало както до преди да се случи това с фюзовете, само че сега на мястото на кварца (Xtal) свързвам кондензатор и резистор?Би трябвало да ми го разчете ли вече? Допитвам се отново преди да го направя за да не оплета още повече нещата!
|
| Нед Юли 13, 2014 11:17 pm |
|
 |
|
michev
|
Не се стреми да е 16Мхз, няма нужда да e някаква супер точна честотата. Докарай го м/у 7 и 12 и ще е достатъчно. Гледайки какво са дали по AN, резистора ще е нещо между 1.2К и 2.2К - каквото имаш в тоя диапазон. Като махнеш кварца, сложи кондензатора и резистора към XTAL1 извода (виж точно кой е в пдф-а на чипа). Другия извод XTAL2 - хвърчащ за сега. Въпреки че ще се повтори инфото от AN - 5в -> резистор 1.2К до 2.2К -> извод XTAL1 -> кондензатор -> маса.
|
| Нед Юли 13, 2014 11:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И за къв чеп стабилизатор на 5 волта сложен на 5 волта. Особено ако е линеен не се знае какво точно напрежение ще имаш след него. Зависи от стабилизатора, ама със сигурност ще е най-много 4.
|
| Пон Юли 14, 2014 3:35 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Да объркал съм ги importante за което се извинявам! Даже аз пробвах с мойте фюзове,викам как няма да тръгне. 
|
| Пон Юли 14, 2014 8:48 pm |
|
 |
|
importante
|
Благодаря michev, много ти благодаря!Възстанових фюзовете, но се връщам в изходно положение.Защо успява да се качи програмата от ардуино средата успешно, пък след това не се изпълнява?Указал съм че става въпрос за Atmega8 в програмата, а не за Atmega328. Стабилизатор 5v имам защото ползвам това - http://mkpochtoi.ru/power_YwRobot_datasheet.pdf , чипа ми е на бредборд, на който лесно мога да слагам и подменям всичко, с това стабилизаторче го захранвам отделно и е доста удобно. Само не знам защо после програмата не се изпълнява, щом се качва въобще значи bootloader-а е на лице, кварц имам закачен както и кондензатори, ама то и на самата Arduino платка не тръгва.Защо така..? пп: Фюзовете сега са low Fuse DF, High Fuse CA
|
| Вто Юли 15, 2014 12:19 am |
|
 |
|
michev
|
Последно не разбрах с какъв чип си, но ако си с такъв който е до 8Mhz (atmega8l)- няма и да го закачиш към средата. Фърмуеъра който си му налял е предвиден за 16Mhz и определено на 8 няма да захапе. Нямам идея дали ще "захапе" на 16Мхз ако го насилиш, но нищо не губиш да пробваш.
|
| Вто Юли 15, 2014 12:34 am |
|
 |
|
importante
|
Atmega8 16pu, поне като го купувах ми казаха, че е за 16mhz, защото имам 2, които са 8pu, с тях е същата работа.Bootloadera се качва, но до там.. Как да го променя да е на 16mhz?
|
| Вто Юли 15, 2014 12:43 am |
|
|