|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:53 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Ресивър на 433.92Mhz?
Както някой предложи и по-напред в темата, не лош вариант е да следиш сигналите на оригиналното централно заключване. Но, за да стане както трябва, ще се наложи да се направи лека корекция на централното - да не разбори от ключалките на автомобила. В противен случай, при разбиване на патрон, алармата ще се изключва което и почти я обезсмисля. По въпроса с алармаджиите... Моят съвет е да не се занимаваш. Защо - темата е толкова обширна, че дори не ми се обсъжда. За конкретната реализация - събирай идеи, отсявай ги и направи това което ти допада. Не се хвали в "интернета" и не обяснявай какво и защо си направил... 
|
| Нед Юли 13, 2014 12:22 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Май взех да схващам - като се отключва/заключва с дистанционното фабричната аларма също се задейства. Мигат и мигачите. Ако се прави същото с ключа, алармата не играе. Ако е заключено с дистанционно, а се отключи с ключ, фабричната аларма започва да пищи. Сега остана само да хвана дали някъде по инсталацията има разлика (например пускане на захранване към фабричните обемни датчици), когато алармата е пусната, и всичко ще се намести екстра. После остава само да приспособя датчици и да монтирам сирена, и ще си имам фабрична аларма - слънце. 
|
| Нед Юли 13, 2014 1:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Най-вероятно или имобилайзера или центрлното имат комуникация с фабричната аларма, т.е. там някъде, и то най-веротно с цифрово ниво, се кзва на алармата да се спре и пусне. Това което казва коелгата по горе нее точно така, в смисъл това че ако се отключи с ключ ще се изключи, не няма да се изключи, защото освен за отключване дистанционното командва и имобилайзера, и ако просто отключиуш колата пак няма да запали, т.е. тя си знаер кога е просто отключена с ключ и кога е с дистанционно и ключ. От тия модули излизат не голям брой кабели, а моя съвет е да намериш букаса за фабричната аларма, там е истината. Проучи къде стои и на твоята кола и там почти сигурно има букса, там е и сигнала който ти трябва.
|
| Нед Юли 13, 2014 9:22 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Намерих модула, който "хваща" дистанционното. Колата си пали и без него, централното си работи и без него - просто не "хваща" дистанционното. Същия модул мига и мигачите като се отключва/заключва с дистанционното. Самия управляващ модул на централното си е отделно. Модула на фабричната аларма изобо го няма - конекторите са си там. От един конектор нататък няма и фабрична инсталация за обемни датчици и сирена. Ще гледам с осцилоскоп сигналите, излизащи от въпросния модул за дистанционното. С мултицет нищо не се вижда, а със сигурност трябва да има някаква комуникация най-малкото между него и контролния модул на централното. Тоест, активацията на алармата трябва да я "втъкмя" там някъде, евентуално. До тогава - ще си карам с афтърмаркет алармата.
|
| Пон Юли 14, 2014 1:17 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Така както го описваш има вероятност да си говорят по САN модулите. Виж за осукани двойки по цоклите на тия модули
|
| Пон Юли 14, 2014 4:55 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Няма CAN. Даже диагностиката е през сериен порт на 9600. Разгадах го, май. Нещото имитира отваряне/затваряне с ключ... почти. Просто в единия случай сигнала излиза от самата ключалка, а в другия случай - от въпросния модул. Просто трябва да го прихвана с повторител, който да ми управлява и алармата. Просто моя вариант е такъв - само централно, без аларма. Онова горе за "smart entrance unit" е за варианта с фабрична аларма. То и обемни датчици и т.н. Май ще стъкмявам моя аларма, или ще го карам да цъка копчетата на сегашното дистанционно на алармата. ...някога. До тогава - с 2 дистанционни, и толкоз. Поръчал съм фабричен модул за аларма на старо срещу крупната сума от 15 лири. Като дойде ще преценявам окончателно, след като видя дали ще тръгне самия модул, тоест да съм сигурен че не липсва и нещо друго по инсталацията. Поне е удобно, защото има ръчна процедура по обучение на дистанционни и ще мога да го подкарам с мойте.
|
| Пон Юли 14, 2014 5:07 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
В такъв случай имаш един кабел за отключване и друг за заключване. Активно ниско ниво. Мултицета може да те заблуди. Най-добре с някакъв зумер на 12v. Като писне имаш ниво. Пукане и бръмчене ги игнорираш. Избягвай пробна лампа за мерене по авто инсталация. Има голяма вероятност да изкараш аербега.
|
| Пон Юли 14, 2014 5:21 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Именно. На тях са накачурени и ключа, и вътрешните заключалки, обаче. Ако искам алармата да се активира и дезактивира само от дистанционното, трябва между въпросния модул и тия двата сигнала да наместя моя електроника, която да активира и дезактичира алармата, ако источника на въпросните сигнали е модула, и да не прави нищо, ако източника е другаде. Имаш ли някаква идея горе-долу с каква стоност са пулъпите на тия сигнали средностатистически?
|
| Пон Юли 14, 2014 8:30 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
На универсалните модули са 10к. Сигурно и твоето е там някъде, но ти не слагай допълнителни! Сещаш се какво става след сумирането. На твоето устройство остави отворен колектор!
|
| Пон Юли 14, 2014 9:52 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Питах за да знам какви транзистори да слагам за пул даун на мойте неща. Естествено че няма да слагам допълнителни. Ама трябва да имам поне 2 чисто мои си, които да клати въпросния модул. То не че не могат да се премерят, ама не се сетих за това, пък и нямах набор резистори че да гледам с колко пада при различни товари.
|
| Пон Юли 14, 2014 10:02 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Произволни биполярни 150ma ще свършат работа
|
| Пон Юли 14, 2014 10:18 pm |
|
 |
|
Mugen
Ранг: Минаващ
|
Здравейте! Към автора на темата - Защо не си купиш една автоаларма и да я свържеш към централното? Кутийки всякакви има, сгъваеми с място за транспондера. Много сложни стават нещата по вашия начин и накрая от експерименти като си забрави ключовете иммото ще ти се прериве.
|
| Пон Юли 14, 2014 11:07 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Аз купена автоаларма си имам, само дето второто дистанционно не го ща.  Имото ключовете няма да си забрави. Отделен модул си е и при конкретния автомобил рядко дава грижи. Достатъчно е кретеноустойчиво, програмира се само през компютър, и е достатъчно дърто за да е по-надеждно от сегашните. И... връзката му с фабричната аларма е една жица, която в момента е на букса, която не е включена, просто защото няма фабрична аларма. А не искам да я връзвам директно към централното, защото ще се задейства и когато заключвам с ключ, а аз не искам. Искам да имам начин колата само да се заключи, без да се пуска аларма. Тоест - с дистанционното - аларма + заключване, а с ключа - само заключване. И не, не е сложно. Ако искам да накарам сегашната ми аларма да се задейства от приемника за централното, е въпрос на ден-два работа, за да стане културно. Иначе може и за няколко часа. Което и ще се прави, ако поръчания оригинален модул не сработи. Ако сработи, ще му прехвърля наличните обемни датчици и ще му закача сирена. Няма смисъл да търся оригинални датчици и сирена, просто защото жиците до тях така или иначе ги няма. Предвид че е вързана и към имобилайзера - възможно най-читавото решение. Стига да тръгне де, ама това ще се разбере съвсем скоро. Действа точно така - активира се и се деактивира през дистанционното, а ако се заключва с ключ си седи деактивирана.
|
| Вто Юли 15, 2014 12:40 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Спарки, изискванията ти да имаш двете възможности се покриват от това, което ти каза Веско. При тойотите, продавани в БГ, няма фабрични аларми, има дистанционно и имобилайзер. Вносителят тук слага аларми, по-точно ползва услугите на тукашна фирма да монтират аларма преди да предадат новата кола на клиента (ако той си е поръчал аларма). Тойота от 15-тина години слагат аларми на Gemini - някакви италианци, но са доста висок клас. Както и да е, конкретно как е направено там - алармата е свързана не към централното (не е закачена на линията за управление на машинките), ами към линията на мигачите. Програмирана е така че да реагира на специфичното мигане при отключване и заключване - продължителност на импулса, пауза, брой периоди. При тойота заключването с ключа не мига мигачите, само ако го направиш през дистанционното мига. Така алармата разпознава заключване и отключване, но само през дистанционното. И има проблемите че ако работят аварийни не работи механизма, а понякога се обърква ако заключиш двукратно, а после еднократно отключиш.
|
| Вто Юли 15, 2014 3:15 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
И при мен така. Това е нефелно решение тип кръпка. Не искам такова. Или ще стане читаво, или няма да се занимавам хич и ще си карам с двете дистанционни. Да разпозная отключване/заключване от ресивъра при мен е въпрос на 2 жици. Просто трябва да ги прекъсна и там да вмъкна един PICльо за 2 кинта, който да пуска/спира алармата. Един вид повторител на сигнала от ресивъра, на чиито изход има същото като на входа, но освен това пуска/спира алармата, когато разпознае че сигналите се клатят от ресивъра, а не от другаде (ключ, и отключване от джаджите на вратите). Решението на това, което искам, е ясно вече. Или ще тръгне фабричния модул, или ще правя това, дето съм си наумил. Ако много ме мързи, просто ще вкарам дистанционното на сегашната ми аларма в кутийката и въпросния повторител просто ще му "натиска" копчетата. Друг вариант - изкарвам си 2 жици от ресивъра вързани към управляващите сигнали на транзисторите за 2-те линии вътре. Въобще, решения бол. Въпрос на мързел. 
|
| Вто Юли 15, 2014 3:40 pm |
|
|