|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:54 am
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Ресивър на 433.92Mhz?
Трябва ми подходящ модул да разчитам Nissan-ско двубутонно автомобилно дистанционно. Понеже RF познанията ми клонят към нула, пък и никога не съм се разправял дори с модули, ще са ми от ползя всякакви подсказки какво да ползвам. Идеята е да си чета дистанционното за централното заключване от оригиналния ключ, и в зависимост от бутона и броя натискания да управлявам aftermarket аларма. В краен случай сам ще си стъкмя алармата, ама мисля че няма да се наложи. Но и в двата случая ще ми трябва модул, приемащ на 433.92, който да мога да прочета с микроконтролер.
Някой, нещо?
|
| Съб Юли 12, 2014 3:26 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Ресивър на 433.92Mhz?
Приемници на тази честота бол. Ще минеш и без кой знае какво съгласуване, защото може да сложиш дистанционното наблизо. Остава да налучкаш вида модулация и скоростта на предаване на кода (ако не са известни). Виж тексасците и силабс, например.
|
| Съб Юли 12, 2014 5:00 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Афтер маркет алармата в автомобила ли ще стои? Защото ако е в автомобила мойе да си ползваш евентуално автомобилният приемник. При тойота РФ-а е отделен модул. Е при нисан как е....
|
| Съб Юли 12, 2014 5:02 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Идеята е да има втори приемник за алармата, който просто да чете същото дистанционно. Колата е дърта - Nissan Terrano 2 - 1998-ма Не вярвам централното да е нещо велико. Модул на Siemens е, барабар с имобилайзера, до колкото ми е известно. Същите и подобни се ползват на един куп возила от тия години, не само Nissan.
Мисля си - пускам приемника, и гледам на скоп изхода му. После решавам какво да правя. Просто искам да ползвам оригиналния ключ с вградено дистанционно и за алармата, и за централното. Другия вариант е да правя друго дистанционно, дето да побера в същия ключ, + модул в колата, който да цъка оригиналното дистанционно в зависимист от това какво е приел от новото. Ама както вече споменах - RF уменията са ми никакви, та резултата ще е със силно неясен завършек.
Просто ако може ми посочете нещо достъпно и достатъчно евтино, пък след 1-2 експреимента след това ще се разбере дали ще се занимавам по-нататък. Аз дори не знам какво да гледам в характеристиките.
|
| Съб Юли 12, 2014 9:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Що не вземеш да пиеш една бира, да се успокоиш и повече да не се занимаваш с глупости, които отгоре но всичко не са за теб? 
|
| Съб Юли 12, 2014 9:47 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Пих.  Няколко. Просто при другата ми кола всичко е от едно дистанционно, и като ги сменям чат-пат праскам по навик. Резултата най-често е заключена кола с изключена аларма, малко по-рядко отключена кола с включена аларма. 
|
| Съб Юли 12, 2014 9:54 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Пий още няколко  Дистанционните не са ти виновни.
|
| Съб Юли 12, 2014 10:22 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Виновника е ясен - заплесията ми. Ама в тая посока няма никакъв шанс нещо да се промени. И бирите не помагат. 
|
| Съб Юли 12, 2014 10:34 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако правилно съм разбрал дистанционното ти движи само централното а ти искаш с него да пускаш и допълнителна аларма?
Най-лесния вариант е да не се занимаваш с дистанционното а да ползваш сигналите от централното или дори направо да следиш машинките. По тоя начин при заключване ще се включва и алармата, при отключване ще се изключва без значение дали сигнала идва от дистанционното или от ключалката при механично отключване/заключване. Недостатък е, че ще се изключи алармата и ако ти напънат ключалката с "меча лапа".
Иначе с втори приемник също става. Преди години съм си играл много с аларми, но трябва да си намеря архивите. Иначе по спомен... не с всеки приемник ще стане директно да му четеш изхода. Имаше една схема за формиране на нива, ако не се лъжа, с LM358. При някой аларми тая схема е интегрирана на малката платката на приемника, на други е на основната платка. Та зависи на какъв приемник ще попаднеш. Изхода на операционния усилвател вече го четеш с контролер. Някакъв манчестър беше, лесно ще го хванеш на скопа.
То може да разгледаш и оригиналната система и да се пробваш да четеш директно от изхода на неговия 358.
|
| Съб Юли 12, 2014 10:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
На баба алфа е така, дистанционното се приема само от централното, а от там по жица вкл./изкл. алармата.
|
| Нед Юли 13, 2014 2:51 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Някой от афтермаркет алармите следят мигането на мигачите зата се ориентират за да се активират/деактивират от централното заключване. Има недостатък, че като оставиш автомобила на авариини, не се активира/деактивира алармата.
|
| Нед Юли 13, 2014 8:10 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Спарки, иди при някой автоалармаджия и обясни проблема. Ще ти намери решение много по-бързо отколкото ти да се копаш в непозната материя (освен ако не те сърбят ръцете сам да си го направиш  ). Моето возило фабрично е с централно и имобилайзер. Аларма няма. Като го застраховах първия път, се оказа, че трябвало да има и аларма. Аз щях да тегля една м...на на застрахователя, но тоя шемет ми каза за това едва накрая. Наложи се спешно да слагам аларма, та нямаше как да избирам кой и какво да сложи. Сега заключвам с натискане на един бутон на дистанционното на алармата, с което се включва и самата аларма. Отключването е с последователно натискане на двата бутона пак на дистанционното на алармата. Дистанционното на оригиналното централно не се използва. Алармата е някаква нашенска и не беше скъпа.
|
| Нед Юли 13, 2014 8:41 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Моето возило фабрично е кето твоето - фабрично централно + имобилайзер. Знам че може да се сложи аларма, дето да заключва вратите вместо оригиналното централно. Само дето ще ползва нейното си дистанционно, а аз не искам. Искам да върша работата с оригиналното дистанционно, вградено в ключа.
|
| Нед Юли 13, 2014 10:54 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Аз бях алармаджия доста време и познавам добре манталитета в тоя бранш. Наистина има хора, които могат да свършат работата, но са малко. Повечето са просто монтажници и знаят наизуст цветовете на кабелите на почти всички автомобили, но за нещо странично от монтирането не ги търси. При тях печалбата е от продажбата на алармата, не от монтажа. Не случайно почти навсякъде ще ти откажат монтаж на твоя аларма, или демонтаж от една кола и монтаж на друга и винаги намират начин да те убедят да си купиш аларма от тях.
Допълнителната аларма може да ти движи централното без проблем, но почти никоя от разумния ценови клас не може да ти пуска фабричния имобилайзер. Заобикалят проблема като блокират запалването с алармата, чиито имобилайзер се прескача елементарно.
Поиграй си и разгледай оригиналната система на колата. Виж дали централното и дистанционното са в един модул или са по отделно и след малко игра ще си намериш сигнали, които да ползваш за включване/изключване на аларма. Единия вариант е ниско ниво при заключване, високо при отключване. Другия вариант е(за електрически машинки) на две места(или на два кабела) сигнали ниско ниво по 0.7 сек. Ако е по елементарна системата е възможно и на двата кабела за управление да държи постоянно ниско ниво при заключено и съответно на другия кабел при отключено положение.
|
| Нед Юли 13, 2014 11:42 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Това гледам сега. 3 модула са - имобилайзер (NATS IMMU), "Smart entrance control unit", и "Super lock control unit".
Към "Smart entrance control unit" е вързано всичко останало, включително "Main car alarm" , "Sub car alarm" и "Anti theft horn", когато ги има. Май ще взема да погледна дали ги има кабелите за тия неща и после ще пробвам дали ако монтирам съответните модули ще се сдобия с оригинална аларма. Ако не - ще го мисля по-нататък.
Централното сработва и когато отваряш с ключ. Тоест, дали отваряш с ключ или с дистанционно - все тая. Не знам дали за оригиналната аларма пак е все едно, но не е логично Би трябвало тя да сработва само от дистанционното.
ПП: Main car alarm и sub car alarm са просто ултразвукови датчици.
|
| Нед Юли 13, 2014 11:59 am |
|
|