|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:42 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
|
| Пет Юли 11, 2014 3:57 pm |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
|
| Пет Юли 11, 2014 9:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Мдам очертава се поредния гьол за шарани: http://www.darikfinance.bg/novini/10825 ... E%F2%EE%EAВзимат заплати (и то какви), фирмата на загуба...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 14, 2014 1:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е ти колко очакваш да вземат, един тъп чиновник в енергиен холдинг взема по 3000. Не е проблем изобщо колко вземат, дори според мен малко вземат, въпроса е че трябва да работят. Няма как такъв проект да с еуправлява от хора на по 2000 лв, примерно мен ако ми предложат 20 на месец бих се навил да менажирам, не толкова заради парите колкото заради самия проект, но това минимума който ще ми покрие пропуснати ползи за отделеното време, и забележи, не да работя на трудов договор 8/22, а да менажирам, не целия проект, за целия проект със сигурност ще се оръсят поне между 100-150 на месец, от които мениджъра ще взема не по-малко от 40-50 предполагам, за таквиа проекти договора много рядко е директен, обикновенно има фирма която менажира за да се разпредели риска в-у нейният застраховател. Това са големи проекти, сумите за заплати са жълти стотинки, рядко се гледат. Това което обикновенно се случва е че с наближаването на крайният срок се сменят мениджъри по отделните части, а заплатите им често растътъ в геометрична прогресия, т.е. ако разходите за мениджмънт за първите 2 години са били по 300 к на месеч, за предпоследната стават по 600, за за последната могат да минат милион. Причината е че с епочва с по-непретенциозни кадри, които са готови да работят за по-малко пари, но обикновенно има ред фактори които забавят проекта. Като наближава крайният срок, и инвеститорите и проект мениджъра са готови да харчат много за да го вкарат в срок. Това обаче вече е много трудна задача, а хората и фирмите които се наемат се броят на пръсти, говоря за световен мащаб, с тях не можеш да преговаряш за цена, и обикновенно сключват невъзможни договори поемайки пълния контрол, то и това е еиднственият начин някой да с еопита да го вкарав срок. Почти никога не се вкарва в срок, но в договора им няма наказателна клауза за това, те правят възможно най-доброто. Та с големите проекти е такова положението, изобщо заплатите не трябва да учудват никого. Само за идея, по сранвително малък проект който менажирам, около 2 млн е бюджета, до момента съм взел решения за подаръци към инвеститора в рамките на над 30.000 еур, подаръците са във вид на допълнителни монтажни работи, доставка на компоненти и оборудване извън спецификация и т.н. това всъщност е кост, продажната им цена би била около 2.5 пъти по-висока. Проекта е малък, предвидим и лесно управляем, към момента това са ми единствените отклонения, но тези неща обикновенно се покриват от мениджмънт компанията и се отразяват на заплащането и бонусите на мениджърите. На проект като южен поток, във всяка една подсистема ще има отклонения поне 10%, което са 200 млн ... сами може да сметнете ако там менажирането е типичното строително колко може да го отнесе мениджмънт компанията. Аааа и последно, няма нито един проект в света който да е изпълнен в рамките на предварително предвиденият бюджет и срокове, почти всичко е или твърде ускъпено, или твърде удължено или и двете, говорим за западният свят. Оскъпяването е стигало и до 10 пъти. Медиите обичат да раздухват и да правят новини от големите суми, но това е положението. Причина за това е опита за рапределен мениджмънт и планиране, но с това не можеш да се бориш. Ако приемрно Хувър дам се строеше днес, най-вероятно или никога нямаше да се построи, или само заради този проект резерва трябваше да емитира. Просто нещата са придобили малко извратен вид, но това е положението.
|
| Пон Юли 14, 2014 4:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Интересно ми е вие като назначавате хора, колко такива нищо правещи мениджъри имате? Щом ти се види нормално, да се цаня и аз при вас, 10К са ми добре, ще работя колкото тия, даже и в събата и неделя ще ти работя бонус без пари (ще ти работя както те работят де )  Общо взето и с тоя проект всичко е като с предишния. Обещават работни места... е открили са ги. 20 човека трошат 4 млн държавни пари за заплати и нищо не вършат. Страхотни работни места... Предишния път вместо АЕЦ си купихме гьол за милиарди, сега вместо газопровод, вероятно ще получим нещо дето и за кенефна канализация няма да става... пак за милиарди.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 14, 2014 5:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да си намерят частни инвеститори и да си вземат каквито искат заплати. Но в момента парите идват от бюджета ни и няма никаква логика да вземат по няколко премиерски или президенстки заплати.
|
| Пон Юли 14, 2014 5:39 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Има голяма логика... Ама пусто не мога д аси намеря такава работа 
|
| Пон Юли 14, 2014 6:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Миро не е така. Значи нека да не бъркаме проблемите, това че са сложили сульо и пульо, и не правят нищо няма нищо общо. Двете неща са различни, но пък да не си мислите че сме само ние, потърсете инфо за новото летище на Берлин http://www.dailymail.co.uk/travel/artic ... YEARS.html ... Та заплатата за тази позиция е ОК, имайки в предвид размера на проекта, дори както казах ми малее. Другото е ясно че не е ОК, но в интерес на истината никой не рзчита на Българската страна за нищо. Всичко се движи от Москва, и по-добре че е така, изискванията са доста ясни към всичко, проекта се менажира добре от тяхна страна. Дано като стигне до тия тука да е на фаза на която трудно биха могли да го сговнят. Също така не може да сравнявате Южен поток с Белене, има две съществени разлики. 1. Южен поток е частна инвестиция, зад него стоят огромни интереси, и никой няма интерес да прави гьол. Проекта ще се случи без значение какво иска ЕС, България и нашите политици. Строежа на проекта не може да бъде спрян по никкви ЕС регулации, това е нещо което май никой не осъзнава. Това е строителен проект, като такъв към него ЕС не може да има ниакви изисквания освен стандартните към всеки един строеж. Та в тая връзка колкото и да се пенят от ЕС сда наясно че не могат да направят нищо за строителството. ЕС може да не му даде разрешение за експлоатация, и то само и единствнео ако не са изпълнени номрите на енергийният пакет. Дали ще се изпълнят или не няма никакво отношение към строежа, и съвсем естествено те да бъдат изпълнени, в противен случай газпром попада под едни други рестрикции които са доста по страшни от енергийният пакет. 2. АЕЦ Белене не е гьол, който и каквото да говори, ако на бойко му прилича на гьол това си е негов проблем. Ако политиците не бяха толквоа алчни и не искайа всички да лапат, АЕЦ белене отдавна да беше факт. Но отново не бъркайте с нещо в коеот инвестира само държавата с нещо което приемат държавата от липса на избор. Не си мислете че газпром няма интерес и желание сам да си построи тръбата, просот няма как да стане и е принуден да дава процент от него. Принуден е и да се съобразява с политиците и техните мераци за кражби, и да си затваря очите за това. Нали не мислите че кражбата ще излезе само от джоба на данъкоплатеца, тя ще бръкне и в джоба на газпром. Затова и те си менажират възможно най-директно всичко което е в техен контрол, и на българската страна ще оставят колкото може по малко, за да им бръкнат по-млако в техният джоб.
|
| Пон Юли 14, 2014 6:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами намирането на таква работа е свързано с много неща, най-вече да можеш да се продадеш, и някой да иска това което продаваш, аз си намирам и не се оплаквам. Но то в тая работа трябва и да ти стиска и да имаш топки да вземаш решения и да си готов да си бръкнеш в джоба ако се окаже че грешиш. По един от проектите излизам около 750 лв.ден на изпълнителя, забележи, не на инвеститора, проекта продължава вече 3-та година, за тоя период се е налагало да се вземат мнго решения без да е мислено за тях в конкретният момент, и всяко едно погрешно е можело да ми струва много, а пък невземането му да доведе до други негативи. Подаръци като споменатите по горе не се съгласуват, някой ти казва "да ама искам и това" и ти трябва в рамките на разговора, а много често и на минутата да кажеш ОК имаш го не нямаш го ... много често дори няма време за някква и груба сметка колко ще струва това, всичко е на база интуиция, да това ще е разумен разход ще им го дам, не, това ще му струва твърде много не мога да го дам ... и толкова. Та работа има, в не една и две фирми, и изобщо не е свързана с трудов договор. Трудовият договор е за хора които искат сигурност, такива хора не стават за мениджъри, те не са склонни да рискуват, съответно трудно вземат бързи решения. В много случаи вземането на решение макар и грешно е по-важно от невземането му.
|
| Пон Юли 14, 2014 6:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, пишеш като дърт комунист, който смята държавните пари за лични...
Южен поток е държавен проект по междуправителствен договор. Това че ще се оперира от съвместна компания не го прави по-малко държавен. Българската държава е предприемачът поне за нашия участък. Разходите (заемите) се гарантират с пари от бюджета. Там трябва да отидат и някой ден парите от таксите, но такъв ден няма да има защото този проект, както и Белене никога няма бъде завършен.
|
| Пон Юли 14, 2014 6:50 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Тони: 1. ЮП си е съвсем държавен проект гледан откъм България. Държавата си налива парите, държавата гарантира вземанията, държавен е отвсякъде! В Австрия може и да не е държавен (макар, че се съмнявам държавата да не се ангажира с това-онова). Виж интересно е какъв се класифицира в Русия, защото тя цялата им държава е частна собственост на Путин и подчинените му олигарси.  2. Гледам те си много сигурен, че ще се случи. Ама ако ровнеш малко назад в миналото, ще видиш, че ти беше сигурен, че и Белене ще се случи. И беше сигурен в едни изборни резултати, пък те все други се оказват (няколко пъти). Аз самия не смея да прогнозирам такива неща, щото знам, че в случая те не подлежат не здрава икономическа логика, а от менструалния цикъл на шепа хора...
|
| Пон Юли 14, 2014 7:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не мисля така както навсякъде по света се мисли по тези проекти. Не е по различно нито в Сърбия, нито в Австрия или Италия, от където минава проекта е все тая. Държавата никой не я е натискал, и проекта не е Български, той е в частна инициатива в която държавата много настоява да има участие. Както казах и газпром и други компании с готовност биха искупили държавния дял, да ама държават не си го дава. Първо защото се надява на транзитни такси, но много повече защото политиците искат да откраднат и сега, и в бъдеще да има доилка, те това е. както казах, проекта ще се завърши, повярвай, досега инвестициите са огромни, нашите 3 млрд да капка в морето, никой няма да си загърби инвестициите. В този проекти има толкова големи и сериозно интереси че всеки ЕС политик който се осмели да се противопоставя ще бъде буквално унищожен, не говоря за Газпром, говоря за гоелми европейски компании които определят правилата на пазара. тези компании назначават политици, те определят енергийните пакети, те са тези които могат да спрът проекта, но точно те нямат интерес да се спира, а напротив, инвестират в него. Та цялата пушилка която се вдига не смущава никого друг освен нашето малоумно правителство. Австрийците са подписали, сърбите са подписали, италиянците бутат и те здраво, словенците пък много искат да участват, но те са безгласна буква като нас ... да не говорим че това е еиднствената реална алтернатив ана европа в близко бъдеще д се снабдява с газ. Дургите си го казаха, няма шанс да заместят Русия, да не разчитат на тях. Има и друго, свръх експлоатирането на газови и нефтени находища не е ефективно, още повече пък на фона на постоянно растящи цени, а ресурса е лимитиран, и при свръхексплоатация не може да бъде ефективно усвоен. Та Норвежците приемрно дори и да могат, но те не могта, да поемат доставките на Русия, защо да го правят, не е в техен интерес в дългосрочен план, не и докато не намерят нови находище, не и докато са под ударите на закона за монопол и господстващо положение. Хора, ето за това говоря, никой в тая държава няма смелостта да взема решения и да ги отстоява, всяко едно такова начинание винаги крие някакъв риск, колкото по бързо се приключи, толкова по-минимални са рисковете и толкова по-малки са евентуалните загуби. Не говоря като дърт комунист, а като човек който е свикнал да управлява чуждите инвестиции и да носи отговорност за тях. Може и да изглежда лесно, безотговорно, но ако зависи от мен, отдавна да съм построил и белене и южен поток, и съм сигурен че в еидн момент хората ще кажат, добре че имаме белене и южен поток, хората много често гледат твърде краткосрочно, твърде едностранно, да истината е че по добре е да се гладува 5 години и да имаме тези проекти вместо да се харчи за нови коли, нови дрешки, безмсилена електроника и в еидн момент да имаме нужда от тях и да ги нямаме.... твърде разглезено общество, твърде, заслужава си и начина по който живее и начина по който ще живее. И за сведение както и пореди съм казал, аз не живея от държавни проекти, аз се знаимавам еиднствено и само с частни проекти, в държавните никой не иска да плаща, а ако плаща не иска да се върши работа, нито едно от двете мен не ме устройва.
п.с. Цецо .... и белене ще се случи, ама това е един друг въпрос, ще се случи но съвсем няма да ние толквоа изгоден. Изборните резултати са свързани с локални фактори които са доста непредсказуеми, южен поток няма нищо локално, и се подчинява на бизнес интереси. Южен поток ще се случи, дали с участието на държавата дали без ...
|
| Пон Юли 14, 2014 8:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони нямам съмнения какво ти или Газпром може да построите а и не моя работа. Проблемът е че Белене, ЮП, 7- ми блок и още един куп подобни като идеята на Бойко да внася азерски газ са безумни проекти, финансирани с НАШИТЕ пари. Нито един от тези проекти няма как да заработи, демек това е пилеене на МОИТЕ данъци. И като казвам, че мислиш като комунист то не е за да те обиждам, а защото комунистите не проумяват че не може да се харчат публични средства без грам обосновка и без елементарна подкрепа. Ти му казваш че не си съгласен да му дадеш пари, той ти иска още повече и ги иска веднага... Спрете се бе!
|
| Пон Юли 14, 2014 9:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Миро, както казах аз с тези проекти нямам общо, въпроса е че са проекти от които сраната има нужда. Това да мислиш колко пари и за какво се харчели .... парите така или иначе се харчат, и се харчат за безмислени неща. Щом за вас зала армеец, магистрала тракия няма да споменавам другите безмислици, са по важни от осигуряване на енергийни ресурси много добре. Една икономика трябва да има приоритети, ако иска да е икономика, да привлича инвеститори са важни много неща, инфраструктурата със сигурност не е най-важното от тях, макар и от години с това да ни промиват мозъците. Най-важното е да има работна ръка, и то годна такава, след това е важно да има ценово ефективни енергийни ресурси, важно е да има летища и пристанища, и чак след това се нарежда пътната инфраструктура, да не говорим колко по важна от нея е добрата администрация. Тези неща ако ги няма, няма защо да се чудите че ни третират като бананова република, и това в което с еинвестира са шивашки предприятия които не плащат и вериги хипермаркети които еиднствената цел е да ни стрижат колкото могат. Всеки сам си избира, мен лично ми е все тая. Въпроса е че нито вашето или всенародно негодувание могат да спре даден проект, нито пък моето или на някаква група или пък дори на целия народ желание могат да го стартира. В момента съм в южна америка, и виждам икономики които се развиват, общества които се развиват, и да знаете на праивтелствата не се държи сметка за какво и колко харчат, те крадът, но заедно с това и доста неща правят. Задали са си приоритети и ги следват, защото занят че така хем ще има за кражба, хем и народа ще е доволен. Нас като толкова много ни боли колко много може вуте да открадне, а не дали ако ги открадне и ние няма да извлечем някава полза, затова само ще ни крадът и нищо няма да ни дават ...
|
| Вто Юли 15, 2014 1:44 am |
|
 |
|
Цецо
|
Що не станеш политик? Написа 20 реда и нищо конкретно  Колко ще е цената на газа по ЮП (ако стане)? Дай да си говорим в цифри. За Белене се видя, че никой не може да калкулира цената, аз лично много се съмнявам ти като мениджър да се занимаваш с проекти с неясна финансова рамка. Що се опитваш да ни ги пробутваш на нас?
|
| Вто Юли 15, 2014 8:27 am |
|
|