|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:59 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Проблем с gsm
Нещо последната ни платка създава ядове. GSM модулът не винаги се регистрира нормално, губи регистрация и по-лошо смущава USB и серийните канали. Това не е постоянно, и не на всяка платка се забелязва, но е достатъчно често, за да се каже че има проблем. Но за съжаление идея си нямам какъв. Първоначално се съмнявах в захранването, ама тц, смущенията не се променят като се захрани модула автономно. Сега съм в шах, принципно остава да набедя антената... ама имаме толкова други изделия точно с тоя модул и тая антена, че и тая версия не се вързва хич. За всеки случай пробвахме с други антени, има промяна... но това е нормално, различните антени имат различни параметри, от там и консумацията варира. Въпросът е че смущенията не изчезват.
От някъде бях чувал за стая с тестова клетка, ама не помня тук ли го каза някой или от другаде съм го чул? Минало ми е през едно ухо и излязло от другото, щото все си мислех че такова животно никога няма да ми трябва, ама ей на...
|
| Вто Юли 08, 2014 10:10 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
 Re: Проблем с gsm
Смущава USB и серийните канали на твоята платка? пробвай да екранираш модулите - за проба...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Юли 09, 2014 7:21 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
А сега с каква антена е и каква точно е връзката между модула и антената? Пробвай да измериш консумацията в момент на предаване.
|
| Сря Юли 09, 2014 10:15 am |
|
 |
|
miro_atc
|
малко трудно ще се екранира, платката не е малка, с много и дълги писти... А и пък и проблемът е че видимо gsm-а има проблем с радиото и мрежата. Нещо не е като хората, само дето не знам какво. По принцип е с pcb антена но отделна с коаксиално кабелче. Консумацията е гледахме при различни антени, значи като мощност изглежда нормално, но формата на тока се мени според антената. Най-добре изглежда и се държи с купешка антена (пръчка), тогава тока си е чист правоъгълник като предава. При други антени формата се размазва.. т.е. все едно става капацетивен товар. Разбира се, тия мерения са относителни, щото трудно се постига повтаряемост. Зависи от много неща, включително дали вали, ей вчера по време на градушката смущенията се появяваха най-често  Аз затова искам да се види в лаборатория с клетка, че да има контрол. Не веднъж да ползва един радио канал на една мощност, след 5 мин друга честота/мощност....
|
| Сря Юли 09, 2014 11:21 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Миро, пробвай без кабелчето, а само с парче жица за антена (ако не си го пробвал де). Да не би това кабелче да ти прави проблема.
|
| Сря Юли 09, 2014 1:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
и това е пробвано... без антена не успява да се регистрира и естествено няма смущения. С пинсета се регистрира, тогава и консумацията е най-размазана и естествено сигналът е на минимум, смущенията също като че ли са по-малки. Ама те днешните модули нали са умни, усеща се като няма или е кофти антената и си ограничава бръмченето, та не знам...
|
| Сря Юли 09, 2014 3:29 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Как така "не успява да се регистрира" само с кабелче ??? На мен не ми се е случвало да не се регистрира с кабелче. Това на един прототип ли е, или на всички екземпляри от даден модел устройство ?
|
| Сря Юли 09, 2014 7:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Бате, не се регистрира без никаква антена. На едно друго изделие успяваше ама там пистичката е малко по-дълга. Иначе на това не съм си играл с кабелчета, но с пинсета като я бучнеш на мястото за антена си се регистрира. Но както казах тоя тест с кофти и с по-добри антени не ни даде жокер. Освен, че смущенията не са пропорционални на качеството на антената. Проблемите са с цялата партида, не е един прототип за съжаление...
|
| Сря Юли 09, 2014 8:59 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А нещо сменяно ли е по модула? Друга верия да е...
Начи тоя дето го борим сега му бях омазал съгласуването на антената, щото не съм чел като хората чаршафите. Но даже и с тотално омазано съгласуване модула си работеше стабилно. Рапортуваше под -100 дб на моменти и пак си държеше връзка и трафик около 1кб / сек. При това не смущаваше нищо, а аз имам доста сензитивна аналогова част, даже не се чуваше и в колонките.
Мисълта ми е, че щом аз при толкова засрана антена не съм имал такива проблеми, при теб нещо явно е тотално в киреча. Това, че успява да убие USB си е доста сериозно постижение. Колко децибела дава на приемника? А като го сравниш с някакво старо устройство поставени едно до друго на масата има ли голяма разлика в нивото на сигнала?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 09, 2014 9:49 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Най-грубото, което се сещам, е да сложиш от новата партида модули на стара платка ( или обратното ). И да гледаме какво ще стане. 
|
| Сря Юли 09, 2014 10:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо, антените са магия дето не я разбирам, но последните 10г. почти нямам изделие без gsm така че имам известни наблюдения. И те са че няма особена връзка между чертичките, децибелите, мощността и смущенията... Зависи от много неща, примерно доколко насочена е антената. Като избирахме навремето модел, колегите специално си играха с една торба антени да мерят коя как се държи според насочването. Та тая която избраха общо взето не постига много чертички, ама пък ги държи като я въртиш. За съжаление и харчи повече и съответно смущава повече. Както казах дори с пинсета вместо нашата антена смущенията са по-малки. Така че тотално омазана антена не значи задължително повече смущения, поне според моите наблюдения. Едно време ползвахме едни модули дето като им махнеш антената дигаха до 4А тока, ама днешните модули не са така и без антена или изобщо не се пробва да предава или с много мижава мощност... Иначе не сме сменяли само модула и антената спрямо последните изделия. Ако трябва да бъда честен винаги сме имали смущения. Но по-рядко са се проявявали и основно се тормозим с дейта флаша и SD карти. По тая причина вече избягвам първите и минаваме на карти, щото там си има CRC и грешките се хващат лесно и безппасни. С USB не съм имал ядове, но сега конектора е на много голямо разстояние от проца и минава и по лентов кабел, та сякаш е нормално да се смушава. Може и от проца да е щото сменихме Луминари с ST, ама това е по-малко вероятно. Лошото е, като се смути бозата се отвява и няма излашък от ситуацията. Това не бях го предвидил  Другите смущения са по серийните, включително към/от модула. Тук дължините са като старите, но преди много, много рядко съм виждал грешки. Може би обяснението е, че като цяло платката е значително по-голяма и с повече жица в проца идват повече смущения. Това съм го виждал и преди на един проект с MSP430 имаше много хвърчащи жици и от там прехвърляше на други пинове (докато не терминирахме хвърчащите). Както и да е, за смущенията има някакви обяснения. Обаче и самият модул както казах видимо се държи по-зле в мрежата. Често се мъчи при регистрация, губи я (нещо което не е нормално). Като децибели аз тук в Добрич като че ли забелязвам спад, но колегите от сф казват че е обичайно. Като стойности също варира от оператор до оператор, при мен в мазето е много зле.. На глобул падам и под 10, но имай предвид че половината от нормалните телефони нямат обхват изобщо. В сф нормалното е къде 30. 100 май никога не съм виждал, всъщност тия числа са от CSQ и не съм сигурен дали бяха в децибели, щото като няма обхват показва 99.
|
| Сря Юли 09, 2014 11:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми явно не са същи мерните единици. Странно ми звучи това което казваш - че било нормално да има толкова смущения. Аз съм лаик в областта, първия проект ми е с ГСМ. Но аз хвърчащи жици нямам. Всичко в кутията е на платките и връзките са платка-платка сандвичи. Може и затова да ми изглежда странно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 10, 2014 8:59 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
+CSQ: <rssi>,<ber> where <rssi> - received signal strength indication 0 - (-113) dBm or less 1 - (-111) dBm 2..30 - (-109)dBm..(-53)dBm / 2 dBm per step 31 - (-51)dBm or greater 99 - not known or not detectable <ber> - bit error rate (in percent) 0 - less than 0.2% 1 - 0.2% to 0.4% 2 - 0.4% to 0.8% 3 - 0.8% to 1.6% 4 - 1.6% to 3.2% 5 - 3.2% to 6.4% 6 - 6.4% to 12.8% 7 - more than 12.8% 99 - not known or not detectable
И на мен ми е странно. Такива проблеми не съм имал, а изгъзици с модула съм правил и продължавам да правя. Имам 3 серийни интерфейса - един между проца и ГСМ и по един от ГСМ и проца навън към компа. Връзката с компа е през хвърчащи жици, но такова чудо не съм виждал.
Миро, виж връзката със СИМ, маси, спойки... Все съвети, които може и да са безполезни...
|
| Чет Юли 10, 2014 9:50 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
miro_atc, като чета с каква скорост напредвате, скоро може и АЕЦ Козлодуй да започне да се рестартира А по-сериозно - смущаването на серийния канал означава, че смущенията наистина са много силни, никак не е нормално. Бих те посъветвал да послушаш Лео и да провериш първо масите.
|
| Чет Юли 10, 2014 10:05 am |
|
 |
|
miro_atc
|
да, други са Иначе проблемът със смущенията е, че много трудно се хващат. Аз затова питането ми е за малко по-контролирана среда, щото на практика може платката ти да е кофти и изобщо да не забележиш. Може да не прави пикове ако си с добро покритие, а и да ги прави то ги прави еднократно при регистрация или на много голям интервал. Ако пикът не уцели момент на комуникация няма да го забележиш изобщо. Естествено ако антената е добре съгласувана, ако платката е читава и без жици смущенията са достатъчно ниски нива, че да не смущават. Ама то ако беше така нямаше да я пусна тая тема  То да ги проверя, ама как да ги проверя... че не ми харесват, хич не ми харесват. Особено масата на антената така е опроводена, че като я видях почти бях сигурен че е от това. Но опитите да закачаме директно антена не подобриха нещата и нищо не мога да докажа...
|
| Чет Юли 10, 2014 10:24 am |
|
|