|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:58 am
logitech Z 323 опит да се направи с дистанционно.
| Автор |
Съобщение |
|
puppyy
Ранг: Минаващ
|
 logitech Z 323 опит да се направи с дистанционно.
Колеги имам едни колони Logitech z 323 , които не използвам решил съм да ги направя с дистанционно управление (ако е възможно ), идеята ми е да ги свържа към един телевизор през оптиката му (имам converter ), но по този начин не мога да използвам дистанционното на телевизора за увеличаване и намаляване , а през жака за слушалките не е работа  За съжаление още със зараждането на идеята се появиха проблемите , не мога да намеря схема на колонките, за да видя , кое как, какво , защо  Според вас откъде мога да намеря готов модул за управление, спрял съм на ето това : http://pulsator.bg/moduli-za-montaz/134 ... DALED.html , но не знам дали ще свърши работа. Отворен съм за идеи . Блаогдаря предварително.
|
| Пон Юли 07, 2014 6:34 pm |
|
 |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: logitech Z 323 опит да се направи с дистанционно.
Един вариант е нещо такова: http://www.ebay.co.uk/itm/Remote-control-Volume-Audio-input-choose-Motor-potentiometer-preamp-board-/121136272903?pt=UK_Sound_Vision_Other&hash=item1c3448d607Не можах да намеря варианта без релетата, той е доста по-евтин. Можеш сам да си го потърсиш. Друг вариант е с аудио-процесор. Имаше навремето такива ИС, бях си купувал едно време за експерименти. Общо взето подаваш аудиото към нея и можеш да управляваш усилване, баланс, ниски, високи, и избор на входове по I2C шината. Ако ти имаш възможност може да изкормиш нещо такова от старо радио за кола. Примерно нещо такова: http://www.st.com/web/catalog/sense_power/FM125/CL935/SC913/PF65160Едно време и Филипс имаха, сега нещо ги не намирам в продуктите на NXP. Трети вариант - Реализираш си го сам някак си, с цифрови потенциометри примерно и контролерче. Двата последни варианта изискват да си намериш дистанционно и да си напишеш драйвер за него. Без осцилоскоп ще ти е трудно (не и невъзможно!). Аз например го бях правил като ползвах звуковата карта за анализ на сигнала от ДУ. За тези цели става.
|
| Вто Юли 08, 2014 11:17 am |
|
 |
|
puppyy
|
здравей, благодаря за отговора , да разбирам ли че чрез това което съм показал няма да стане. понеже по описаните от теб начини за съжаление става твърде сложно и скъпо  Аз ако дам 50 лв за кита. по -добре да продам системата и да доплатя за нещо ново с дистанционно  не желая да влагам пари, понеже като цяло правя тази гимнастика понеже имам свобдно време и ми се занимава
|
| Вто Юли 08, 2014 1:38 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами аз ти написах че това е скъпия вариант. Има и такъв без релета и той идва някъде към 25лв. Отделно, не жали за тези пари, със сигурност ще научиш доста неща ако решиш да ръчкаш по този въпрос. С онова което си дал със сигурност няма да стане. Разрови се, излизат доста интересни неща. Ето това например: http://www.ebay.it/itm/PGA2311-Remote-Audio-Preamp-kit-DIY-Preamplifier-Ver020309-/120915419227?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item1c271ee05bhttp://www.tnt-audio.com/ampli/pga2311_e.html
|
| Вто Юли 08, 2014 3:52 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Хобито никога не е евтино  Ако сметнеш хубава яхта, въдици и друга икипировка колко струват за да ходиш за риба... ми то в магазина със сигурност ще ти излезе по-евтино.
|
| Вто Юли 08, 2014 3:54 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Вто Юли 08, 2014 4:05 pm |
|
 |
|
puppyy
|
това дали ще ми свърши работа http://m.ebay.com/itm/301158341570?nav=SEARCH. а проблема със схемата на колоните остава , не мога да я намеря
|
| Вто Юли 08, 2014 4:08 pm |
|
 |
|
puppyy
|
идеята ми е да е малко и да успея да го побера или в кутията на буфера или на самата колонка (тази с управлението) , като примерно заменя оригиналното копче, ако е възможно. извинявам се за това как пиша , но съм на работа и пиша от gsm-a
|
| Вто Юли 08, 2014 4:12 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
С чип за авторадио, управляван по I2C не съм си играл, но електроуправляемите шумят отчайващо много за домашна система. С цифрови потенциометри ще е най-добре. Пък и ще е най-забавно за изпълнение - цялата топология си я мислиш ти. Управлението на тия джаджи по i2c става лесно с малко микроконтролерче.
|
| Вто Юли 08, 2014 4:32 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Едно време имаше усилватели с потенциометър и моторче. Сега не знам правят ли ги все още. По битаците обаче има какви ли не боклуци - като се поровиш малко в скрапа и може да си намериш някой бракма и да я изкормиш. Ако има и дистанционно - още по-добре.
|
| Вто Юли 08, 2014 6:45 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Има и моторизирани поцинкометри, има и прилични специализирани чипове, например TC9482. Атенюация до -95db, със стъпка 1db. Управлява му не е сложно. Конкретният чип е леко дъртанян. Вероятно има и по-съвременни, но не съм ровил скоро по темата...
|
| Вто Юли 08, 2014 9:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е аз именно за моторизиран потенциометър говоря.
Преди година-две брат ми беше докопал отнякъде едно много китайско домашно аудио 5+1. Само че не издаваше никакъв звук. С малко бучкане по платката намерих къде се губи сигнала - точно в един от тия чипове с I2C. Та и схемата поразгадах в процеса - цялото нещо представлява един миксер (I2C пак) и въпросния повреден чип - той пък служи само за усилване/намаляване/баланс. Цялото нещо се управлява от един Atmel. След тия чипове - 6 интегрални стъпала и толкова. За голям късмет при моя човек в магазина имаше един чип като повредения та лесно го ремонтирах. Ама докато си играя с това нещо чак се отвратих от максималната китайщина - тия двата чипа толкова шум вкарват, че чак не е истина.
|
| Сря Юли 09, 2014 9:55 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
А, баш. Преди над 10-ина години си играх много упорите с такива джаджи, сигурно 5-6 вида. Е, не I2C, а чиста аналоговщина. Шумят зверски. Точно бяха станали моде DVD-тата, 5.1 звука и т.н. Просто трябва да се ползва нещо, в чиито чаршаф си пише че е low noise. И правено от читава фирма - AD или от сорта. Масовите и евтини в общия случай са пълен шит.
|
| Сря Юли 09, 2014 10:50 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Най-основното е, цифровият потенциометър да е логаритмичен. С което изборът намалява чувствително. Също така е желателно стъпката му да не е много по-голяма от 1db. Иначе може да се стигне до тъпият момент - при усилване "Х" нивото е ниско, при "Х+1" високо, и задачата няма правилно решение... 
|
| Сря Юли 09, 2014 11:30 am |
|
 |
|
velio
|
Не съм си играл с цифрови потенциометри, но според мен не са добра идея. Не е ясно доколко са линейни и мисля че имат проблеми при смяна на стойностите (пукания и т.н.). Общо взето май са по-подходящи за DC сигнали. Не смея да се обзаложа обаче. От доста време аудио процесорите ги правят добре. Дори това дето си играх него беше доста добро (а е старо). От много време автомобилните радиа са така. Не знам напоследък как ги правят, може всичко вече да е в 1 ИС. Онова дето го бях дал като пример (PGA2311) е изключително добро (120dB Dynamic Range, 0.0004% THD+N at 1kHz), не знаех че го има докато не ровнах малко заради тази тема. И не е безкрайно скъпо. И се намира лесно.
|
| Сря Юли 09, 2014 12:39 pm |
|
|