Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
TV и домашна мултимедийна кабелна мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: TV и домашна мултимедийна кабелна мрежа
Как стига до сградата много добре знам, въпроса е от там нататък. Няма много места по света където да влиза оптика до крайно у-во, е разбира се в САЩ примерно където всяка къща си е краен потребител е ясно че го има във всяка къща, която е вързана на оптика, но и това не е много често, поне в щатите в които имам наблюдение, там обикновенно на група къщички има еидн уличен шкаф където е оптиката и от там върви коаксиал.

А за поверлайна ..... не е въпроса в 10$, не знам до колко имаш опит с такива устройства за реални приложения. Да да позлваш нет може да стане, да разчиташ да върви ТВ през него ... много съмнително. Има толкова много фактори които прецакват връзката .. реално може да работи, ако инсталацията на цялата сграда е проектирана с идеята че ще се позлва поверлайн, от ГРТ го всеки еидн контакт. След това обаче и потрбителите трябва да ги образоваш как и какво и къде да вклчват, иначе пак забрави за стабилна връзка.

Вто Юли 08, 2014 10:50 am
Профил

Относно сателитната телевизия - не ми стана ясно ако използвам само една чиния, конвертора специален ли трябва да е (с повече от 1 изход), за да поддържа повече от един сат-приемник (по един за всеки приемник)? Ако е така - има ли такива с поне 4 изхода?

В ТМТ гофрето Ф16мм е на 0.18лв/метър, Ф19мм е на 0.24 лв./метър, а Ф23 е на 0.30 лв./метър.

Вто Юли 08, 2014 5:17 pm
Профил
Аватар

Ако ще ползваш и двете поляризации, универсален конвертор няма да ти свърши работа.

Вто Юли 08, 2014 5:23 pm
Профил

Ако използваш само една поляризация и един коаксиал в повечето случаи е ОК, конвертора ти пуска междинна, така че самите тунери си определят канала. Това в най-общия случай. Ако искаш да си с две поляризации, два кабела, а има конвертори които ползват и повече, затова предвиди си два да си спокоен.
Цената на гофрата е някъде там, от тази най-простата почти не ползваме, и нямам идея каква е точно цената, но тов акоето казваш ми звучи нормално .. като за краен клиент ;)

п.с. сега докато си коригирах писанието установих че разменям буквите които пиша с лявата и дясната ръце .... и интерсно че лявата май е по бърза, дали защото работи с по малко букви или дефекта е в ЦПУ-то .......

Вто Юли 08, 2014 6:31 pm
Профил
Аватар

Има конвертори с два/четири изхода, на които може независимо да избираш поляризацията. На практика вътре са два независими конвертора за двете поляризации плюс вграден мулти-ключ. Но са доста по-скъпи от стандартните.

Вто Юли 08, 2014 6:53 pm
Профил
Аватар

На покрива имам един с 4 изхода - хоризонтална и на долния обхват и четирите. Баща ми купи без да гледа и един пак с 4 изхода ама 2 по 2 хоризонтална и вертикална и долен и горен обхват. Тоя дето сега е сложен е заради булсатком. Оня другия само единия му изход става... Мисля че и със 6 еднакви изхода съм виждал.

Вто Юли 08, 2014 7:38 pm
Профил ICQ

Ами май сателита си остава не лоша алтернатива за тв. Оптиката е ясна но нещо много взеха да се укропняват което от една страна е ок но от друга.....

Вто Юли 08, 2014 9:36 pm
Профил
Аватар

Аз нали скоро пущах, вярно че нямах време да го обмисля предварително, ама да си кажа:
1. Розетките са хубаво нещо, ама една за LAN излиза почти 20лв, а не е задължително да е по предназначение.
2. За оптика и не помислих - все още е скъъъпо.
3. Коаксиалният го ограничих, че е много дебел, и добре направих - по един стига.
4. Не можах да планирам добре вградените в гипсотавана говорители :( Пък там е мястото на повечето - е'ти огромната кутия!
5. UTP пущах на поразия и пак не стигат! Паралелно на основните контури прекарах и квадрат жълтозелен за замасяване.
6. Прекарах и квадрат и половина контур за резервно захранване (напр. 12В), щото LEDовете не харчат много, но сега съжалявам за икономията - к'во ли не работи на 12В! А заради ш*баното парно трябва да имам акумулатор.
7. Между важните точки в някои стаи прекарах "подземен" гофрет.
8. Номерът е всичко да се показва през огромни кутии и да има достатъчен резерв да го пуснеш през каналче, след като си разясниш мебелировката. Аз ги навих за да не ме псуват много мазачите. А снадките са над 10 пъти по-евтини от непреместваемите розетки.

- Силовото (220В) непременно трябва да е трипроводно навсякъде, пък ако ще в таблото земята да е занулена.
- Гипсотаванът е велика екстра! Не само заради някакви си жици.
- Отдолу имам добър ламинат - не ми харесва да ми е студено на краката, да ме е страх от изтървана чаша, нито да мисля дали комшията чува стъпките ми. Е, в моят случай предпочитам да не термоизолира, ама няма пълно щастие. Готиното са каналчетата по края: що жица минава от там като ти дойде вторият акъл...

Разни безжични или по жица 220В не ми ги хвалете: утре комшията ще сложи по-яко и увяхваш. Те са за резерва или удобство. А хакването...

Сря Юли 09, 2014 12:12 am
Профил
Ранг: Популярен

emilvtc написа:
Относно сателитната телевизия - не ми стана ясно ако използвам само една чиния, конвертора специален ли трябва да е (с повече от 1 изход), за да поддържа повече от един сат-приемник (по един за всеки приемник)? Ако е така - има ли такива с поне 4 изхода?

Има с 2, 4, 6, 8, има и варианти с мултиключове - един или два quattro конвертора към 8/16 устройства, варианти - много, всичко зависи от цената (един приличен мултиключ е към 200 лева)

Сря Юли 09, 2014 7:24 am
Профил
Аватар

То хубаво да спестиш няколко кабела ама пък 200 лв.? Аз в къщи за три стаи пуснах по един кабел, чинията е на покрива а съм на последния етаж. Комините ни са отделни за всеки апартамент и за всяка стая така, че спокойно мога да си пускам каквото си искам през моите комини. Трите кабела излязоха към 60-70 метра общо - по 30-тина стотинки на метър и четворен конвертор за 10-15 лв. - сметката излиза значително по-малка от 200 лв за да имам само едно парче 10 метра кабел и после пак да се разклонява до всяка стая.

Сря Юли 09, 2014 9:44 am
Профил ICQ

Бонго кви тия розетки по 20 лв, аз кат.7 вземам на тая цена.
А за коаксиала, 30 ст. Са малко за качествен RG6, т.е. С ниско затихване.
Като цяло ако ще е до икономия на 200 лв определено не действай по схемата за която говоря. Ако имаш 3 стаи, за всяка по 4 точки, средно по 20 м, това са 300 м за утп, 100 коаксиал, 300 гофра, само тия материали ако са качествени отиват към 250-300. Като сложиш розетки, кутии и др ще стане към 1000. На тая сума не можеш да спестиш 30% и да е с качествени материали.

Сря Юли 09, 2014 10:22 am
Профил

За да прокараш 300м гофра в един апартамент не трябва ли той да заприлича на швейцарско сирене?

На фона на подобен ремонт +-200-300 лева (че и малко повече), май ще са сравнително малка сума :)

Сря Юли 09, 2014 10:28 am
Профил
Аватар

Е при това положение - да. При мене нещата не стояха по този начин - просто трябваше бързо да намерим алтернатива на лайняната кабелна. То не че после пак не пуснах кабелна ама за нея окабеляване си имаше от преди. То и то едно окабеляване - мотат се едни кабели под мокетите - ама стар апартамент - никой не е мислил за комуникации навремето...

Сря Юли 09, 2014 10:34 am
Профил ICQ

Някой може ли да ми препоръча някаква сламка от която да се поограмотя малко по сателитните системи? (нищо не ми е ясно и вероятно ще задам много тъпи въпроси иначе...)

Това, което схванах до момента (ако правилно съм разбрал) е, че конверторите са за 2 вида поляризация - хоризонтална и вертикална. Т.е. в най-простия вариант един такъв конвертор с двете поляризации ще има 2 изхода - по един за всяка поляризация.
След като на изхода на конвертора имаме междина честота, приемника ще може да си избира каналите. Към изхода на конвертора през сплитери ще мога да включа повече от един сателитни приемници. Така ли е?

Предполагам, че конверторите с повече от един изход (ако са само за един вид поляризация) просто имат вграден сплитер в тях, и така се получава по-големия брой изходи. Така ли е?

Конверторите за които говорят Ицо и goose са конфигурируеми и могат вътрешно да подключват към изходната букса сигнал от съответната поляризация.

Та ако правилно съм разбрал, ако говорим за конвертор само с една поляризация, то вариантите да включа повече от един сат. приемник към него са два:
1. Използва се конвертор с повече изходи, като към всеки един от тях включвам отделен приемник. Това означава, че топологията на опроводяване ще е звезда, като центъра и е при конвертора. Т.е. от антената ще трябва да тръгват отделни гофрета и кабели до всеки един телевизор - в моя случай 6 на брой.

2. Ако конвертора има само един изход, то през последователно навързани сплитери се правят отклонения към всеки един приемник.. Т.е. топологията вече не е звезда, а магистрала...

Така ли е?

(Все още въпросите ми са свързани с изясняването на необходимата ми топология на опроводяване, за да взема решение звезда или шина да е тя и ако е звезда, къде да и е центъра (централното табло) - при антената (конвертора) или примерно в мазето ... )

Сря Юли 09, 2014 11:05 am
Профил

Освен вертикала и хоризонтална поляриазция има и Hi/Lo band, т.е. 4 комбинации. Има и система за комуникация за управление на управляеми свичове и позиционери. Не помня как се казваше, четох съвсем малко за нея докато измисля как да аранжираме мрежата на колегата ми с наличните на БГ пазар устройства. Май нещата не са чак толкова прости, ако имаш няколко приемника и няколко сателитни чинии и всеки да може да гледа всичко. Е или почти всичко, стига да каналите да са на едина и съща позицна на чинията за всички потребители.

Сря Юли 09, 2014 11:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща