| Автор |
Съобщение |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
 Re: Проблем с програмиране на PIC16F1454
Това с кабела беше първото, което опитах. Няма полза. Не го вижда USB. Дори да е станало нещо с Firmware, трябва системата да го разпознае с някаква грешка или нещо подобно. Но това не се случва. Понеже програмирах 5V MCU, предполагам, че е върнал напрежението към чиповете по платката и сега един или повече са извън играта. При измерванията по платката, изглежда, че доста са се постарали да не изгори някаква периферия. Което е много умно решение - сега целият програматор е за кофата.
|
| Съб Юли 05, 2014 6:48 pm |
|
 |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
 Погледни TP5 и TP6 как се държат на компа с някакъв терминал RS232 http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/51795B.pdfНа мен ми се е случвало да объркам 3.3в със 5в и ми се е разминавало до сега.(ако мога да те успокоя) Ориентирай се дали има генерации някъде около кварца, без да си играя и да закачам осцилоскопи си имам един кабелен тракер и веднага ми става ясно дали да си играя или не.
|
| Съб Юли 05, 2014 7:03 pm |
|
 |
|
E1
|
Доколкото виждам - мъртъв. Няма пулсации. Светят всички светодиоди. Такива работи...
|
| Съб Юли 05, 2014 7:20 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Опитай все пак да му заредиш на ново firmware-a! Не ти коства нищо!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Юли 05, 2014 7:26 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Хах темата придоби доста по различно от очакваното развитие  Ами Е1, първо провери захранването на контролера как е, нещо да не кляка. Да не би да е прекъснало а той да се захранва през някой от портовете.
|
| Съб Юли 05, 2014 7:28 pm |
|
 |
|
E1
|
Още по-неочакваното е, че вторият извод на кварца няма връзка с микроконтролера. Би трябвало да са 9 и 10 краче, но има само на 9-то... Някой може ли да намери схема на PICKIT3, за да видя какво става с осцилатора...
|
| Съб Юли 05, 2014 7:37 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
пидиефа отгоре в линка страница 75. Краката са 39 и 40 но 40 е през резистор 330 ом.
|
| Съб Юли 05, 2014 7:44 pm |
|
 |
|
E1
|
Благодаря. Видях го. Казах 9 и 10, така както ги броих отгоре надолу. Резисторът ме заблуждава. Захранване има навсякъде в норма. След малко ще го строша на две, за да не се изкушавам да си губя времето с него.
|
| Съб Юли 05, 2014 7:51 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Недей, може да купиш друг контролер и да го смениш съответно с презапис, ако е опукал де. Ама аз не се сещам как точно ще опука.
|
| Съб Юли 05, 2014 7:56 pm |
|
 |
|
E1
|
Програматорът е в кофата. Знам, че бих се изкушил да си губя времето с поправка, която не си заслужава, затова вече замина. Лично за мен, това е най-слабото изпълнение на програматор, който съм имал. На всички останали ми се е случвало това поне по 10-20 пъти и нито един не е изгарял. С този греша за пръв път и.... явно защитата много куца. Вече съм избрал с какво ще го заменя. Темата може да се смята за приключена.
|
| Съб Юли 05, 2014 8:39 pm |
|
 |
|
timt
|
Чак мен ме е яд. Наистина бях чувал че не са доволни от този модел но тука в форума го похвалиха.
|
| Съб Юли 05, 2014 9:48 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами аз съм доволен от модела! Поддържа всички контролери. Сега кофтито е, че като сменяш контролера, трябва да се изчаква да си обнови програмата. След като подаваш захранване през самия програматор, не ми се струва много вероятно да си го изгорил чрез по-високо напрежение. Мисля че всичко ти е наред, просто програмата се е счупила. Има една лампичка, която свети зелено, когато всичко е ОК, и червено, когато има проблем. Предполагам, че ти свети постоянно червено. Така че програмирай си на ново чипа и предполагам ще ти тръгне програматора. Реално не съм чувал някой да е успявал да изгори такъв програматор. Сега дефектите са друго нещо.
_________________www.elkran.com
|
| Съб Юли 05, 2014 9:57 pm |
|
 |
|
E1
|
На диода с двата цвята светеха и червеният, и зеленият. Устройството не се разпознаваше от USB на компютрите. Платката меко казано я разфасовах. Ако трябва да сме точни - счупих я на две с клещите. Иначе със сигурност щях да изгубя няколко дни с нея, а имам доста работа и ми е по-изгодно да я преглътна, вместо да ровя по свръзките й. И аз видях мнения в доста форуми и в общи линии отзивите от този програматор са много лоши(някои твърдят, че е най-лошият, който Microchip са пускали). Предимствата му са цената и това, че поддържа всички PIC. За мен беше неудобен за работа, защото работя с MikroC. В понеделник ще се сдобия с нов, предназначен за работа с компилатора ми и 80-те евро ще се изплатят.
|
| Съб Юли 05, 2014 11:06 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Е с това трябваше да започнеш за да е ясно откъде идва оплюването. Аз съм обръщал и чипове в цокъла и програматора съм го включвал и въртял както се сетиш че съм му пускал и 12в. вместо 5в. от платки с повредено захранване. До сега не съм успял да сдухам нито двойката нито тройката. Между другото ако програмата на проца в програматора ти е дала фира има и по-лесен начин да го ъпдейтнеш като го включиш към УСБ с натиснат бутон. Неговия софтуер си го разпознава и си го програмира. Твърде вероятно е и така да си го забърсал или просто не си го изчакал докато си сменя ОС'а
|
| Нед Юли 06, 2014 9:15 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Вече писах в другата тема (за 66j60) ама и тука да се включа. Голяма грешка че си го счупил - вероятно е да е някоя дреболия - както при мене. Дори и да си мислиш че не е възможно - заради изгорелия Q6, който отговаря за VPP и за +VDD на резета програматора НЕ разпознава че няма чип а дава грешно ID на чипа (това за 18-ка става въпрос) а за 16-ка без ауто детект не знам как ще се държи, но най вероятно ще е странно. Освен това никаква промяна на фърмуеъра не минава. Дори пробвах да му кача лекия софт за използване с малката програмка и пак не стана. После като го пуснах в MPLab пак реши да си качва друг фърмуеър, качи го и при първия опит за закачане с девайса се закачи. После обаче пак отказваше тотално да се закача. Записвам си чипа с 2-ката, закачам го към тройката (в дебъг режим) пускам захранването и си тръгва. Даже и дебъга си върви, обаче като цъкна резет - ядец. Тогава почнах да се замислям да не би да е станало същото като преди две седмици с двойката. Отворих го, почнах да меря, ама направо въпросния Q6 щото вече имам едно на ум и кво да видя - емитер-колектор - проводник в двете посоки. Смених го и всичко си тръгна нормално.
Сега - каква е причината за това - не знам. Вероятно има обяснение, щом става едно и също нещо и при двата програматора - то и тая част от схемата им е абсолютно идентична (дори и в означенията на елементите) та може би става при някакво грешно включване. Ама не помня какво точно съм правил за да стане така...
|
| Нед Юли 06, 2014 9:41 am |
|
|