|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
 Избор на J-Link/SAM-ICE
Сега за проекта който съм захванал имам нужда от JTAG за АРМ та явно ще трябва да купя. Този който имам от преди J-Link V5 надали ще върши работа. Та гледам в еБей: http://www.ebay.com/itm/J-link-Jlink-V8 ... 4863a1a22dнаправо е без пари, ама дали ще работи за Cortex-М4. Конкретният процесор е SAM4E16C на Атмел - http://www.atmel.com/devices/SAM4E16C.aspx. Другите опции са: http://www.segger.com/j-link-edu.htmlГледам може да се поръча от DigiKey. И последната опция е да си взема директно: http://www.atmel.com/tools/ATMELSAM-ICE ... b=overviewЗасега е ясно, че ще компилирам под Линукс (заради NuttX-a). Вече е подкарана средата, та идеята ми беше по възможност и да си дебъгвам от там. За J-Link има драйвери за Линукс, но дали са същите и за SAM-ICЕ и дали изобщо има драйвери за това чудо под Линукс.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Чет Юли 03, 2014 2:11 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re: Избор на J-Link/SAM-ICE
Имам J-Link EDU, но не съм го пробвал под Linux. По принцип си е нормален J-Link, и за $60 няма какво да му се чудиш. Не помня от каква среда го гъделичках, май беше CoIDE. J-Link можеш да го използваш и от MPLAB X за PIC32, докато SAM ICE е скопена OEM версия на J-Link само за Atmel. За евтините J-Link от ebuy и др. съм чувал, че по някое време отказват да се ъпдейтват.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юли 03, 2014 4:23 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Подкарвали сме JLink-EDU под линукс. SAM-ICE поне старите версии, когато ползвах такъв, си работеха със същият драйвер. Но дали всичко работи на 100% май зависеше от лицензите записани в самият Jlink/SAM.
|
| Чет Юли 03, 2014 8:23 am |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
@paregov, със сигурност jlink-a от първия ти линк ще ти върши работа за въпросния микроконтролер - jlink5 и даже jlink7 не стават за него. A nuttx-a можеш спокойно да си го компилираш и под бозата. Поне така практикувам. Успех!
|
| Чет Юли 03, 2014 8:36 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Абе не се ли е появило решение с трейс?
Не съм си представял че толкова години никой няма да пусне нещо толкова полезно...
|
| Чет Юли 03, 2014 9:12 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Трейс има в Jlink-a, ама само на ниво принтф през SWO. Реално комерсиалните среди подържат приличен трейс и на други благини (данни, регистри) през SWO на J-Link, ама никоя от фрии средите май няма такива екстри. То е и логично, на един подобен трейс, 90% от работата е в интерпретиращия софтуер - нормално е да го държат платен. IAR, Keil си имат някакви плъгини - рисуват картинки и т.н. Atolic също подържат "нещо", ама не съм го заглеждал сериозно. Инструкшън трейс вече е пък съвсем мираж за фрии изпълнение. Реално там и желязото трябва да подържа ЕТМ и дебъгера и най-вече отсреща трябва да има кой да го сдъвче и предостави в удобен вид. Говорим за доста пари.... фри няма шанс. Относно китайския J-link, ако е версия 8 е ОК за M4. Обаче сме го пробвали само върху STM и Freescale. Невиждам защо да има проблем и с Атмел, но за ICE нищо не мога да кажа, само с JTAG/SWD съм работил. При мен мистериозно продължават да се самотрият пустите атмели вътре в J-link и нямам никакво обяснение защо. Купих и един оригинален EDU версия... и той се самозатри. Реших проблема радикално - в момента имам 4 броя J-link при мен. Като се изтрие (случва се веднъж седмично), го захвърлям и слагам следващия, а сутрин след кафето го оживявам.  Мистерията е пълна, защото явно само при мен се трият. В смисъл в среда сглобена от мен (няколко колеги работещи по мои проекти имат същия проблем). В нета оплаквания почти няма, а и факт, че успявам да убия и оригиналния... Ако се случваше и на други, segger да са фалирали. Е тука ме заинтересува сериозно. Nutxx винаги ми е изглеждала примамливо, ама това лудо компилиране и конфигурация ми изглеждат като мисия невъзможна. Ще се чуем като успея да вдигна глава...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 03, 2014 9:34 am |
|
 |
|
miro_atc
|
За това говоря, само че да не го семплира с UART, ами с хардуерен манчестер и скорости 30-40Mbit. За това не е нужен специален софтуер, освен терминал знаеш...
|
| Чет Юли 03, 2014 9:52 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами няма как да стане в J-link, там семпъла е до 6 мбит. Те не си и правят зор да го повишават, защото някой трябва да купува и Jtrace  Реално и тия 6 мбит биха дали доста де. На мен например би ми било адски полезно да си гледам части от данните и процесорните регистри в що годе реално време. За това тия 6 мбит са достатъчни. Ама няма фрии тул за това  Принтф и това е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 03, 2014 10:20 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Погледни (и инсталирай) това: https://pixhawk.org/dev/px4_quickstartЦялата уловка е че трябва веднъж да конфигурираш работното си копие (под линукс или cygwin) и после в еклипса да го импортираш като makefile проект. Добра база е, но аз си предпочитам managed проект под Еклипса и затова ми се налага повече работа... В emblocks-а имат live data update - http://www.emblocks.org/web/features
|
| Чет Юли 03, 2014 10:25 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз очаквам я клонинг на JTrace я нещо друго - няма значение, стига да бачка... В краен случай и 6Mbit може да е, ако не е капризно да му целиш точен баудрейт. Това да гледаш регистри в реално време го няма никъде, не знам какво точно имаш предвид. Но при скъпарските решения има две далавери. Едната е ревърс дебъг, демек логва инструкции/данни и после може да го проирграваш лога. Това е много полезно за проблеми дето не знаеш откъде ти идват. Примерно като мазане на паметта, щото обикновено маже от едно място и минава безпроблемно, а гърми на съвсем различно място. Та в тоя случай логваш, спираш като гръмне и дебъгваш назад във времето да видиш кой преди това е омазал нещата... Другата далавера е профилирането. Да видиш кои функции колко често се викат, колко се бавят и т.н. На мен ми трябва нещо такова ама няма... Както и да е, тия далавери не се надявам да дойдат скоро. Докато обикновения трейс с printf e нещо елементарно да се направи и не знам що не го правят. Пък е супер полезно, защото много неща не позволяват дебъг. И само по трейса може да разбереш какво става. Само трейсът трябва да е достатъчно бърз, щото по закона на Мърфи най-много се дънят бързите работи, разните USB/ethernet интерфейси и т.н.
|
| Чет Юли 03, 2014 11:10 am |
|
 |
|
Цецо
|
Нещо такова ще да е явно. Да, ама то си е отделна среда пак. Аз по скоро търся нещо под еклипс плъгин или на самостоятелно приложение само да се търкаля паралелно с еклипса. Е това го има. Принтф-а през SWO де, барем от няколко години. Търкаля се на 6 мбит без ядове с J-link. Но нищо от останалата функционалност нa SWO канала не се ползва. А той има доста възможности. Под процесорни регистри съм имал предвид периферните регистри, не тия на ядрото. Грешно съм го написал. JTrace никой не го клонира. Вероятно е чепат с нещо, а и маркета му е тесен за китайския интерес.
|
| Чет Юли 03, 2014 11:27 am |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Явно ще вземам и китайският щом става според @fan. $12 за резервен вариант е добре, че като слушам @Цецо даже мяй няколко ще трябва да поръчвам. А @Пирев е прав, за J-Linik EDU щом си е напълно функционална версия си заслужава парите определено.
@Vesko, щом старите версии са работили мисля, че и тази ще стане, но ако наистина става през бозата както казва @gicho моеж да мина и на този вариант. Мога да бачкам и на линукс, ама съм си свикнал на бозата.
@gicho до колкото четох в ръководството на NuttX за да компилираш под бозата трябвало да се сменят пътищата заради "/" "\" разликите в OS-ите. Има ли нещо такова и само това ли е проблема? Със Cygwin не ми се занимава, въпреки че вече го имам инсталиран.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Чет Юли 03, 2014 3:13 pm |
|
 |
|
syscop
|
Не се бъркат, гледаш само tool-четата от cygwin-а да са в пътя преди другите и става. Не съм си играл много, но се наложи да инсталирам cygwin (поне make), mingw (оттам не си спомням какво търсеше) и gnuarm. Win-a (поне 7-цата) разбира от unix-ките пътища.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Юли 03, 2014 4:29 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За пълен билд по вин (без сигуин) работата е по-дебела и затова си правя отделен проект (managed под Еклипс, без мейкфайлове). Така не ми се налага да се боря с безброй специфични проблеми (един от които е пътищата). Иначе под cygwin минава лесно, но май пак си зависи - с някой таргети минава от раз, с други се запъва. Ако не ти се слага cygwin, просто пускаш под линукс (може и виртуален). Там е по-лесно и графичното конфигуриране (kconfig-mconf-а).
Като цяло и в двете посоки е най-добре първо да си конфигурираш под линукс и после да мажеш както те устройва.
|
| Пет Юли 04, 2014 2:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Някой ползва ли оцд? Любопитно ми е дали е живо като проект още...
|
| Пет Юли 04, 2014 10:56 pm |
|
|