| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Как е символът на еднопосочен трансил?
Няма варистор, дето ще остане здрав след като напрежението е минало прага му на сработване и е останало там. Експериментите дето си ги правите и с които се опитвате да оправдаете колко лоши били варисторите са меко казано смешни. Когато се подбира варистор, а и всеки един електронен компонент той с подбира според заданието. Не може да сложиш варостор за 10 джаула, да му пуснеш 50 и да искаш да остане здрав. Това е също толкова смешно като да сложиш транзистор за 10 ампера да включва 50 и да кажеш - транзисторите по принцип са калпави, щото като им пуснеш 5 пъти повече ток спрямо този за който са проектирани и те горят, затова недейте да ползвате транзистори в устройствата си защото до сега здрав транзистор след изгаряне не съм срещал  . Схващаш ли сега приликите и разликите  .
|
| Вто Юли 01, 2014 10:58 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
+1 Варистора може да разсее определена енергия (според размера му и условията на работа), но няма как да оцелее ако "въздействието" е постоянно или периодично (надвишаващо възможностите му) - необходима е и друга защита (предпазител, ...)
|
| Сря Юли 02, 2014 10:10 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз не казвам колко е лош варистора. В тоя ексепримент дето си правих идеята беше ако напрежението мине някаква граница, варисторите да пуснат малко ток в нагреватели - основната част от товара в експеримента се контролираше с друг доста по мощен товар. Мисля че енергията в тях не е била над критичната. Но след превишаването си станах цели проводници за постоянно. В повечето случаи дето съм сменял варистори по разни джунджурии, е нямало предпазители и обикновенно платката бива опечена. Ефтиниите дето ги правя в момента им слагам варистор ама слагам и предпазителче.
|
| Сря Юли 02, 2014 7:51 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
При откъсване на един нулев проводник ми изгоряха няколко климатика. Всичките дето бяха с импулсни захранвания си имаха варистор и бушонче. След смяна на варистора и бушончето климатиците си заработиха. Така че явно някой все пак мисли при дизайна  ПП: За тези с трансформаторно захранване не беше точно така работата... освен варистора и бушона беше изгорял и термичният предпазител вътре в трансформатора. Явно е бил по-бързодействащ от основният 
|
| Сря Юли 02, 2014 9:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами и аз това се опитвам да кажа - варистора може да е полезен а може и да е само за украшение, че и повече бели да направи. Не знам джунджуриите дето съм им сменял варистор, дали са ще ли да оцелеят без него но в повчето случаи освен изгорелия варистор ми се е налагало да правя и сериозни ремонти по платките - и това защото няма предпазител. А какво чудо настъпва когато се работи на дърт и скапан агрегат - час през час съм сменял варистори и най-накрая ми писна и въобше не го сложих - след това контролерчето повече не се е повреждало.
|
| Сря Юли 02, 2014 10:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дето се вика на американски - whatever  .
|
| Чет Юли 03, 2014 1:44 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
В захранването варистор без бушон е гадна китайщина. Добре е и филтър да има преди него. То със съвременните бушони в таблата пак минава номера, на доста евтинджос уреди съм клъцвал овъгления варистор и съм казвал "Готово!".
Но из платките на профи машините единствено варистори съм виждал.
|
| Чет Юли 03, 2014 2:30 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Мале, що глупости са се изписали. Въпросът беше кой как ги чертае, а не дали има смисъл да се слагат и как да се слагат.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Юли 03, 2014 10:05 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Аз го чертая така (това е от "miscellaneous devices" в Altium): Вади очи спрямо обикновените ценери по платката. И означението му е TVS1, TVS2 и т.н., вместо Z1, Z2...
|
| Чет Юли 03, 2014 11:32 am |
|
|