Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проблеми с програмиране на PIC18F60J60 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблеми с програмиране на PIC18F60J60
Да, въпрос на архитектура но смятам че ще му свърши работа а ако проба да каже за да знаем и ние.

Нед Юни 29, 2014 11:25 pm
Профил
Аватар

Бутона се слага, за да можеш да ресетираш процесора, по време на програмиране/дебъг не се използва. При мен с диод, без диод няма разлика.

Пон Юни 30, 2014 1:14 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

¶ написа:
Бутона се слага, за да можеш да ресетираш процесора, по време на програмиране/дебъг не се използва.

При дадената схема, как натискането на бутона ще доведе до ресет?

Пон Юни 30, 2014 3:22 am
Профил

Vesko написа:
¶ написа:
Бутона се слага, за да можеш да ресетираш процесора, по време на програмиране/дебъг не се използва.

То и диода, и кондензатора са излишни. Едни 4,7к (ако 5V, или 2.7-3.3к, ако 3.3V) към захранване, и толкоз. Никога не съм имал грижи с такава постановка + PicKit3.

Пон Юни 30, 2014 9:50 am
Профил ICQ
Аватар

Vesko написа:
¶ написа:

Нямам предвид конкретната схема, по принцип където и да е бутона не влия на програмирането, освена ако нарочно не го държиш натиснат.

Пон Юни 30, 2014 4:57 pm
Профил WWW
Аватар

Цеков - ти сигурен ли си че ICD-то ти е здраво?

Има някакъв нищожен шанс да има някой транзистор или диод по веригата на резета да е дал фира. Имах точно такъв проблем само, че беше с моята самоделка PicKit2. Точно един транзистор по веригата на резета се беше прецакал и резета не се държеше коректно. И освен това примерно с 18F25K22 работеше нормално а с 16F1829 - не. Гледах със скопа и го хванах. Та не е зле да погледнеш със скоп дали резета се движи по спецификация като тръгва да го разпознава. Между другото пиккит-а ми е правен по оригиналните схеми и точно тоя транзистор е точно какъвто е и в оригинала - вероятно при някакви мои гимнастики съм го освяткал. Та с две думи - не е изключено и при теб да има подобен проблем/

Пон Юни 30, 2014 8:49 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Съмненията към ISD ги имам отдавна - по-горе бях писал ,че търся друг програматор.
Засега програмирам с PICPGM .
Скоп връзвам винаги , когато има някакъв проблем.
Даже писах за случаи с 886 smd - програмира се ако към MKLR е вързан скоп (дори само коаксиалния му кабел)
и за това сложих 82 пф и така работи.
Но тук не откривам някаква разлика между тези , които се програмират и тези , които не се програмират.
Подозирам , че има нещо много тънко по MKLR ,но не мога да го хвана.

Бутони и кондензатори избягвам да слагам (имам неприятности с тях)

Сря Юли 02, 2014 10:06 am
Профил
Аватар

E що ? Аз пък винаги си слагам 4.7к и 100нФ на резета дори и да няма бутон и си го включвам даже понякога. Нищо че няма бутон. Аз друго имах предвид под нередности - забелязах ненормалности дори и само като му цъкам резета от пиккит-а. А аз в случая даже май първо с уреда го хванах - нивата не бяха 0 - +5 и не помня до нула ли не ходеше или до +5. Май транзистора пускаше към нула и понеже когато не е в резет му подава напрежение от изхода VDD който също се изработва с едно транзисторче (и май дроселче имаше) и цялото захранване кляка и резета става 3 волта захранването 3.5 и някви такива простотии. После и като му подава VPP тоя транзистор пак пречи - забива и без това хилавото повишено напрежение към 0 и пак не може да вдигне достатъчно. Ама в един момент и самия програматор почна да дава грешка във VDD.

Сря Юли 02, 2014 6:40 pm
Профил ICQ

MCLR аз го връзвам през диод 1N4148 и резистор към Vdd (+5V). Може и без тоя диод а със ценер на захранването Vdd. Целта е да не се подава Vpp(9 или 13V) към Vdd и да опука чипа.
Това с верификацията (проверката) преди кодепротект явно е софтуерна реализация. Няма как да стане с PicPGM автоматично, освен ако не се промени програмата.

Пет Юли 04, 2014 4:34 pm
Профил

От picstart се метнах направо на ISD-3 за 190 $ !!!!
Проблема явно е в тази кръгла кутиика :axe:

Купих от Комет PICKIT-3 за 45$ и всички платки се програмират . :D
Първите впечатления са повече от добри.

Благодаря на всички отзовали се .

Пет Юли 04, 2014 8:40 pm
Профил

Вие сте луди, какво правите с тия скъпи програматори, изстрелвачки за космически совалки ли ?
Аз си карам с моя пик кит 2 дето е на макетна платка и мисля, че може да програмира почти всико.

Съб Юли 05, 2014 12:07 am
Профил
Аватар

Ок - малко ъпдейт от мене...

Моя пиккит3 вече претърпя първия си ремонт :(

Има някаква грижа в схемата за резет - тя е абсолютно същата както е и при пиккит2. Същия транзистор Q6 MMBT3906 ... дал фира. Защо? И аз не знам - последния път като го ползвах си бачкаше всичко нормално. Вчера се мъча да дебъгвам нещо и не ще и не ще гадината. Мерих го на платката и колектор-емитер си даваше в двете посоки. На двойката беше същото нещо. Резета не ходи до 0 ами до около 3.5 волта. И при програмиране пречи дето седи постоянно отпушен.

Та така - който има някви такива чуденки, първо да си провери Q6... И да си държи 10-тина MMBT3906 под ръка за смяна :)

Съб Юли 05, 2014 11:15 am
Профил ICQ

Абе .. като гледам двама сте с подобен проблем /и другата тема/, не съм гледал схемата на програматора, не ми се е налагало, но от към процесора как е изпълнено, да не се опитва да ресетва а там да имаш някой голям електролит, тогава няма да ме учуди ако се тропяса, особенно след програмиране, когато кондензатора ще е зареден и до по-високо напрежение, аз не знам дали и това е транзистора за ресет или за Vpp де но ...

Нед Юли 06, 2014 10:15 am
Профил
Аватар

Ами реално те са два компементарни транзистора - този е горния. Долния е Q5 по схемата и е MMBT3904 - който е npn аналога на Q6. Само че след колектора на Q5 има едно 100 ома съпротивление и това явно му помага и той да не се прецаква. Докато Q6 е директно към VPP/VDD (зависи от случая) и колектора му директно отива на пин1 на изхода (както и на 100 омовото съпротивление на колектора на Q5).

Писах и оттатък, ама все пак - при две идентични схеми за да се повреди по един и същи начин - явно съм направил нещо криво - само дето не знам какво. Замислям се дали да не сложа някакво малко резисторче там, ама пък както слагам 100н на резета може и VPP да не може да нарастне със необходимата скорост и да не влизат в режим на програмиране контролерите после...

Нед Юли 06, 2014 10:25 am
Профил ICQ

хмм странна работа, 200 мА го дават тоя, няма как при Vpp да умре, то е по-ниско, в смисъл да мре от кондензатора в ресет веригата ... друг вариант е обаче ако по някава причина се пдоава Vpp и в същия момент тоя се опитва да сваля в 0, но в тоя случай и резистора щеше да е подобаващо опушен, едва ли е по-голямо от 0603. Кой го знае, ще се окаже че са някоя менте серия сглобявана с премаркирани компоненти :)

Нед Юли 06, 2014 8:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща