|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:38 pm
Как оценявате един проект
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Как оценявате един проект
Стана ми интересно като прочетох темата за работата в рози раздел, и понеже винаги съм се питал как може един проект да се оцени реално искам да споделим опита си (разбира се който иска).
И така въпроса е: Как да оцениш реално един проект?
Бил съм и от двете страни на барикадата т.е. и съм оферирал и съм очаквал оферта и общо взето мнението ми е че повечето дизайнери не могат правилно да преценят как да определят колко пари струва труда им.
То не че има някаква система и на запад разбрах след като прочетох преди време анекдот в списание за електроника което беше озаглавено нещо като: Cost, cost systems and damn liers! в което се разправяше нещто от сорта:
Директора свика съвещание и зададе въпроса: "Е господа колко струва 2 * 2?" и поглежда към конструктора, той притеснено изважда калкулатор и след половин часови сметки изтрива потта от челото и смънква: "ами то точно да се каже ще иска много време, но бих казал приблизително нещо между 3.999998 и 4.000012",
"добре, казва Директора, какво ще каже началник производството?"
началник производството вади друг по-голям калкулатор и почва да смята и мърмори за недостиг на материали, извънредните ставки за труд през уикенда и т.н. след 1 час казва: "абе излиза към 3.5 ама ако се напънем ще го свалим до 3!", директора поглежда към завеждащ маркетинга, който без да се замисля казва: " хе всеки знае че 2*2 е 8, но ако ще правим промоция ще го свалим на 5"
директора поглежда към счетоводителя, който благо се усмихва и казва " А вие господин Директор нямате ли някое число в предвид? останалото оставете на мен..."
когато го прочетох за пръв път паднах от стола от смях, толкова по български ми прозвуча 
|
| Чет Яну 12, 2006 5:40 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Оценката се прави на базата на времето, необходимо за реализацията на проекта, и доколко е "тънка" работата, т.е. каква е средната заработка на човек, който се занимава с подобна дейност. Влияние оказва и името и практиката на този, който поръчва работата, условия, осигуряване и т.н. Оттук идват и проблемите:
1. Малко са хората, които могат още в началото да оценят колко време ще загубят за конкретната задача. Обикновено юнаците без опит си дават 3 до 10 пъти по-оптимистични срокове от реалните. Не се отчитат неизбежните грешки и ресетирания на етапи, проблеми с литература, спецификации и други. За сметка на това педантично си изчисляват, че примерно направата на прототипа ще му струва 240 лева.
2. Знае се какви пари средно взема един добър конструктор. Всеки обаче си пише 2 пъти отгоре ( щото сега му е паднало ). Сумарният ефект от т.1 и т.2 е 2 пъти по-малко. След време юнакът се усети, че е искал малко и почва "да работи" поръчитля за повече пари. Това е един от сценариите, изобщо не е задължително нещата да се развият така.
3. Обикновено поръчителят не е фирма с извоювано добро име ( или по-лошо, вече има извоювано лошо име ) и юнакът започва да го върти и сучи за авансови плащания, плащания на етапи и прочие. А тайно си мисли какви кур-капани да заложи, та ако оня не му плати както трябва, да го тормози. Това също не е задължителен сценарии.
4. В резултат на грешна оценка по т.1 обикновено сроковете се пропускат ( това е почти задължителен сценарий ) и поръчителят се запъва за плашане в първоначални уговореният размер. И си е прав. Често това е заложено и като точка в договора.
Допълнително перо за приходи на проектанта е последващата поддръжка на изделието, което не винаги се отчита при договарянето. Често това "допълнително" перо може да надхвърли приходите от разработката на изделието.
Така че, въпросът не е лесен за отговаряне. Ако някой може да каже по-точно, аз също ще се радвам да го чуя.
|
| Чет Яну 12, 2006 8:59 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Значи в общи линии трябва да се следи основно Т.1 !
А аз от това "допълнително" перо съм най-назад, щот с клиентите ставаме приятели и парите трудно се усвояват !
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пет Яну 13, 2006 2:33 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Не е хубаво да 'ставаш приятел' с клиентите. После бизнесът върви много по-трудно. Освен ако не си спомняме старата българска поговорка "Приятелите са си приятели, ама сиренето е с пари"  .
|
| Пет Яну 13, 2006 5:55 am |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
Аз оставам с впечатление, че най-зле се цени времето и умствения труд - поне в БГ е така. Основно се пресмята колко струва нещото физически плюс някакъв "минимум" за труд. Развой на съвременни системи не се извършва, не защото няма кой, никой не може и не разбира, а защото няма кой да плаща. Например, докато в БГ едва прохожда развитието на честотно управление за двигатели, то западняците отдавна предлагат векторно управление, едва ли не на същата цена (като нищо скоро цената ще стигне и това ниво). Кой обаче ще оцени, че за да се разработи такова нещо - 1. разработчикът (а той сам няма да се оправи, така че трябва да са няколко) трябва да е прочел един тон литература и 2. преди да се говори за пазар (сметнато в пари) трябва да се работи известно време (без печалба).
Е, мен също силно ме вълнува - какво мислите, как се смята трудът, и как трябва да се смята, т.е. как е правилно? Че се смята в много случаи според клиента - хубаво, ама когато работата е сериозна, а клиента не е добре известен - т.е. примерно, вие сте един завод, който иска да внедри нова технология (нова, поне за пазара тук, например) и се разчита на потенциалните клиенти, т.е. поръчителят не е един и не е известен?
|
| Пет Яну 13, 2006 12:02 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Защо Ви се вижда толкова сложно смятането на труда ? Ами това е най-големия недостатък на българина, да не може да си оцени сам труда. Срещам често познати, и все се оплакват, работя еди къде си, не съм оценен добре, вземам малка заплата, еди кой си взема повече, а нищо не работи. Ами напусни тази фирма и потърси друга. Ама дали ще намеря работа ? Значи опреш ли до там да се съмняваш дали ще намериш работа, толкова си и специалист. Има хора стоят по 10г. в едни и същи фирми, вземат малки заплати, осигуряват ги на минимална работна заплата ( смятай ще вземат един ден минимална пенсия, а времето си лети, както си на 20г., така и след ден-два като се огледаш си вече на 35г, а оттам до 50г. те дели малко време ) подиграват се с тях и накрая тези хора нямат никакво самочувствие и не смеят никакво инициатива да вземат, да не би шефа нещо да кажел.
Как се определя цената на един проект ? Няма еднозначен отговор. Батето е внесъл много яснота в неговото виждане по въпроса. Подкрепям го. Младите специалисти често се изхвърлят в мерака си да блеснат пред някой ( който някой обикновено е стар плъх, обръгнал на всичко ) и смятат кратки срокове, малко пари, само и само да се пробват. И тук идват големите разочарования, невъзможност да се направи работата за тези срокове и за тези пари и т.н.
Като идете в магазина да си купите нещо, как определяте да го купите или не ? Цената на една стока или усглуга, според маркетинга, е стойността в пари или друг вид разплащателно средство ( например капачки за буркани "Омния" ), която купувача е склонен да плати. Ако е скъпа стоката и нямата пари не купувате, ако е евтина, почвате да си мислите, че е менте. Накрая намирате една компромисна граница, около която си мислите, че трябва да струва стоката.
По същия начин стои и въпроса с цената на един проект. Аз как постъпвам ? Сядам и 1-2 дена, по няколко пъти пресмятам реално, ама много реално, даже детайлно, колко време ще ми трябва, какви средства ( софтуер, хардуер, работни условия, други хора ще наемам ли, ток, вода, телефон, интернет, пътни ) ще ми костват да завърша даден проект. Върху тази сума калкулирам желаната сума пари, която искам да спечеля ( най-лесно се смята надница за един работен ден ), като прибавям здравните осигуровки и пари за самоосигуравяне за пенсия ( сигурно вече си кискате колко съм дребнав, обаче и аз мога да се разболея, а един ден ще одъртея със сигурност ). Ако клиента е тиква, за да се застраховам, умножавам по един коефициент на скалъпваното, който зависи колко тикварски изглежда клиента и се движи от 3 до 10. Ако клиента е нормален и вече имам успешни сделки с него, знае какво иска, иска го в реални срокове, склоенен е да влезне в положение при разтегливите срокове на доставка на елементите , коефициента е 1-ца.
По моите скромни наблюдения, печалбите на фирмите, занимаващи се с проектиране на хардуер ( при софтуера е още по-голяма кашата ) се движат от 10% до около 70%. С нисък процент са тези, които имат големи серийни производства ( смятайте такива на Балканския п-в нема, който какво ще да Ви обяснява ), а с голям процент са тези, които правят дребни серии. Дребни серии са производства от по 1 до 1000 изделия от един вид на месец. То пак е много относително, щото ако произвеждате светофарни контролери, повече от 30 на година, гъза да си съдерете на можете да продадете в България. Там и печалбата е много по-голяма, примерно може да достигне до към 500%.
И накрая, след тази дълга реч, дето току що дръпнах, навремето като студент изучавахме един предмет и много се чудехме, защо го изучаваме, след като кос-коджамите ще ставаме инженери. Дисциплината се наричаше Икономика, имаше дори специализации, аз избрах тогава Марктинга. Тогава въобще не осъзнавах, колко ще ми бъде от полза, даже въобще не четях по него, щото ми се виждаше всичко много лесно, смешно и нереално ( често не влизахме и цокахме сладко-сладко бирички в барчето ). Оказа се обаче, че основните положения са ми влезнали в кратуната. А и предподавателя ни, който вече не е измежду живите, беше инженер по електроника и комуникации и след това завършил икономика, та всичко ни обясняваше на простодостъпен език. Съвета ми към по-младите колеги по университетите, ако имате възможност, учете икономиката и свързаните с нея специализации, щото един ден ще Ви требе, и то много ще Ви требе.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Съб Фев 04, 2012 5:40 am, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 13, 2006 2:33 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
@¶-rev, чудесно изказване, хареса ми това за икономика в университетите...на мен ми интересно да чуя конкретна цена, защото понякога си мисля, че работя прекалено евтино, заради което пък не спазвам сроковете (говоря за вече бившата ми работа). Пример е писане на програмата която поснтах за видеозапис...почнах да я пиша, за 4-5 дни имах работещ вариант....на 2-рата седмица разбрах обаче че ще ми дадат 40лв за нея  Е айде, не се изхвърлям с големи суми, защото не мога да кажа че съм професионалист за момента, повечето ми проекти са повече за слава отклкото за пари. Разработката ми на Datalogger-а, състоящ се от PIC18/CF card/RTC/USB interface/LED board/40 input multiplexer/ PC software с графично и текстово изобразяване на данните/проектиране на схема/платка/кутия - 800лв! Ако още един път чуя такава цена за почти 4-римесечен труд (включително монтажа) ще си купя автомат...
|
| Пет Яну 13, 2006 2:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Направо си купи автомат да ти е готов няма начин да не чуеш. Аз сега се занимавам усилено с това да си търся работа и чувам подобни оферти постоянно. В петък не ми издържаха нервите и изхвърлил много грубо и болезнено от лабораторията един смотаняк дето имаше желание да му разработвам 12кW непрекъсваемо захранване включая с контрол чрез GSM съобщения за 600 лева цена на разработката като тои осигурявал всичко материали които ще ми трябват за работещия прототип. И след като половин час ми обяснява че е по добре да се хвана за 600 лева внесто да стоя гладен и че било по добре залудо да работя за лудо да не стоя не ми издържаха нервите.
|
| Пет Яну 13, 2006 3:11 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Хахахахааа
Nikola, къв е тоя смешник, хахаха, ще падна!
Вярно ли за 600 лв? Тоя нормален ли е?
Чудя се дали ще намери някой да му се върже...
.. това не беше много по темата, ама поста на Nikola ми се стори много забавен и не се сдържах....
хахахахаа 
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Яну 13, 2006 3:16 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Никола, за мен е половин час щеше да е много. В такива случаи много бързо ми изтича таймаута.
|
| Пет Яну 13, 2006 3:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
за тимеоута реших първо че не е в час колко вереме и квалификация иска за това/което малко по малко успявах да му обясня между неговите глупости в рамките на тоя половин час/ и след като разбра сърцето му се отвори и реши великодушно да ми остави прототипа след като проведат експериментите с него и си направят 5-те необходими им броики. Е след това осъзна че само болката е истинска ........ 
|
| Пет Яну 13, 2006 3:27 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Съб Фев 04, 2012 5:35 am, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 13, 2006 3:35 pm |
|
 |
|
3aek
|
като се замислиш и двамата сте прави обаче, какъв е смисълът вообще да не работиш и да си чоплиш носа, вместо да вземеш 600 лв, чета по другите теми че искаш да правиш логически анализатор. някой пари дава ли ти затова? не даже ти даваш - за кит, за едно-друго и на края научаваш нещо ново докато го правиш, повишаваш си квалификацията така да се каже
от всеки проект може нещо да се научи колкото и рутинен да изглежда. а аз съм на принципа залудо работи залудо не стой
ако съм без работа ще работя всичко което ми предложат даже и да "не си струва" (разбира се ако ми е интересно де - ако някой ми предложи да копая на полето ще се замисля хехехе 
|
| Пет Яну 13, 2006 7:39 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Аз имам някаква схема - грубо (на ум) пресмятам срока за реализация,
после някаква средна заплата, добавям допълнителни разходи - 30%.
Това умножавам по 3 ( и парите и сроковете  ). Обикновено - работи!! 
|
| Пет Яну 13, 2006 8:01 pm |
|
 |
|
bateAz
|
По повод работата залудо: прагматично погледнато, ако Никола не е имал друга платена работа, то той е трябвало да приеме предложението.
Предимства :
1. Ще има някакви пари, па макар и малко.
2. Ще понаучи още нещо.
3. Ако го направи добре, ще си създаде име на човек, който работи евтино и ще има повече клиенти (евтини).
Недостатъчци:
1. Ще прахоса много време, което би могъл да ползва поне за самообразование или даже за яка почивка.
2. Покрай тази почти платена работа най-вероятно ще пропусне други, по-изгодни предложения.
3. Ще създаде илюзията, че 600 лева е цената на такава работа и после трудно ще навие някой друг да плати повече.
4. Ще увреди бизнеса на някой друг, който е разчитал на тази поръчка.
5. Ще падне в очите си.
Категорично : не бих приел такова предложение. Толкова по въпроса за работата "залудо".
|
| Пет Яну 13, 2006 8:01 pm |
|
|